1. Panzer Dragoon Orta

Panzer Dragoon Orta

Hoewel de Sega Saturn een vroege dood stierf, betekende dat zeker niet dat het ook met het spellenaanbod slecht was gesteld. Sega is nog steeds een ontwikkelaar en uitgever die topspellen op de markt brengt. Series als Panzer Dragoon hadden hun oorsprong op de Saturn, net als de diepe Virtua Fighter vechtspellen.

Panzer Dragoon is voor velen een bron van inspiratie, mede dankzij de on-rail schietspellen Panzer Dragoon en Panzer Dragoon Zwei. De serie heeft haar unieke gameplay, taal en vormgeving. Naast deze shooters ontwikkelde Sega Saga. Panzer Dragoon Saga was een role playing game in het universum van Panzer Dragoon, die door de fans als één van de beste spellen ooit mag worden gezien. Panzer Dragoon Saga wordt echter niet gerecenseerd; het pas uitgebrachte Panzer Dragoon Orta wel.

Orta speelt zich weer een aantal jaren af na Panzer Dragoon Saga. Orta is een meisje dat haar gehele leven al gevangen heeft gezeten, totdat ze op een dag door the Evil Empire wordt belaagd. Het verhaal ontvouwt zich nadat zij gered wordt door een dragoon die bekend voorkomt. Azel is herboren en neemt Orta mee in haar zoektocht naar zichzelf. Wie is die mysterieuze droïde, en waarom heeft het duister rijk het op Orta gemunt?

Allereerst moet gezegd worden dat het spel er fantastisch uitziet. Sega weet altijd haar spellen van een speciaal visueel tintje te voorzien, maar Panzer Dragoon Orta weet die lat wel zeer hoog te leggen. De tussenfilmpjes zijn prachtig weergegeven; het leveldesign ziet er werkelijk fenomenaal uit en ook Azel én zijn tegenstanders zijn met zorg weergegeven.

Panzer Dragoon heeft mij als spel altijd zeer gegrepen. Ondanks dat ik niet de gehele serie heb gespeeld, had ik wel het eerste deel in mijn bezit, die ik regelmatig uit de kast trok om het avontuur weer van start te laten gaan. Spellen als Panzer Dragoon worden vaak als simpel ervaren en gezien. Geen bewegingsvrijheid en weinig mogelijkheden, zo’n titel kan toch nooit voor veel plezier zorgen?

Het antwoord is logisch; ik stel niet voor niets een retorische vraag. Panzer Dragoon Orta heeft ondanks dat de vrijheid niet aanwezig lijkt te zijn, een ton aan mogelijkheden te bieden. Allereerst is er het verschil met de voorgaande delen op het gebied van gedaante verandering. Wanneer Azel morpht verandert hij in een desgewenste vorm die bij de juiste situaties in zal moeten worden gezet. De grote uitvoering is bijvoorbeeld enorm krachtig maar weinig wendbaar; de kleine is enorm snel in bewegen en schieten, maar richt minder schade aan. Een combinatie van die twee blinkt nergens in uit, maar heeft het beste van beide. Is er een grote groep vijanden die je uit wilt schakelen, dan is het handig om de glide vorm, de wendbare en snelle draak, in te schakelen en hen tot pulp te schieten. Zo werkt iedere vorm van Azel weer anders, al is het daarnaast óók zaak om de zwakke punten van een tegenstander te ontdekken. Hoe krachtig ook, iedere vijand heeft een zwakke plek, al lijkt het soms onmogelijk om als winnaar een gevecht met een eindbaas te verlaten. Gamers die zich nooit aan de serie hebben gewaagd doen er dan ook verstandig aan op ‘easy’ te beginnen, aangezien zelfs op deze moeilijkheidsgraad het de zaak is je hoofd er bij te houden.

Gelukkig is er in speciale gevallen de mogelijkheid om je speciale aanval uit te voeren, die voor iedere vorm verschillend is. Na elke neergeschoten tegenstander ontvang je een klein beetje energie die voor een verwoestende krachtexplosie zal zorgen wanneer je deze inschakelt. Ook nieuw in Orta is de mogelijkheid om de verschillende vormen van je draak te laten evalueren door middel van DNA-strengen. Maak de juiste keuze voor welke van de drie vormen je deze wilt gebruiken, aan de hand van jouw speelstijl.

Conclusie en beoordeling

Panzer Dragoon Orta verdient nog veel meer ruimte om alleen al maar te beschrijven hoe goed sommige eindbazen zijn uitgewerkt, hoe veel extra’s er wel niet te unlocken zijn, en dat de soundtrack van hoog niveau is. Smilebit heeft het gevoel van de serie goed overgedragen, en voldoende nieuwe mogelijkheden toegevoegd om haar eigen draai aan Panzer Dragoon te geven. Hoewel de lengte van het spel de speler kan gaan tegenzitten, moet er wel worden bedacht dat het spel juist bedoelt is om meerdere keren te spelen. Ontdek nieuwe mogelijkheden, behaal een nog hogere score; opties genoeg om je vele weken mee zoet te houden. De fakkel is uitstekend overgedragen; de vlam brandt vuriger dan ooit..
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • visueel hoogstandje
 • vertrouwt Panzer Dragoon-gevoel
 • veel vrij te spelen
 • Minpunten
 • je moet er van houden
 • behoorlijk moeilijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Jongens, get a life!

 • Mooie recensie!

 • Mooie IGSactie!

 • Nice, dus zo ziet de eerste recensie van IG eruit. xD

 • Zow,dat is een verschil met nu, het niveau van reviews:O

 • EERSTE!

 • Check hoe weinig reacties toendertijd

 • Nu spamt iedereen alle recensies, nieuwsberichten etc. helemaal vol.

 • Zo, afgelopen weekend dit spel voor het eerst gezien. En ik ga hem maar eens helemaal spelen. Heb nog ergens een oude Xbox 1 liggen die ik ooit gekregen heb van iemand die hem bij het oud vuil zette!!! Ga ike r TOCH NOG een exclusive op spelen.

 • De eerste recensie ofwat ?

 • beter kijken mijn vriend

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren