1. Metroid: Zero Mission

Metroid: Zero Mission

Anderhalf jaar na het verschijnen van Metroid Fusion komt Nintendo met een nieuw Metroid spel. Nieuw, omdat het nog niet eerder op de Game Boy Advance verscheen, maar eigenlijk is Metroid: Zero Mission helemaal geen nieuw spel. Ongeveer twintig jaar geleden verscheen namelijk Metroid al op de NES. Nu is Metroid: Zero Mission geen conversie en het is ook geen remake, maar het komt allemaal wel erg bekend voor. Het team dat aan de slag is gegaan met dit spel heeft namelijk enkele situaties, vijanden en locaties uit het origineel overgenomen. Zo kan het dus zijn dat je op enkele plaatsen in het spel spontaan een oh-ja-gevoel krijgt.

Kort kunstje

Hoewel we het hier dus over een nieuw spel hebben, is er eigenlijk maar weinig veranderd. De speler kruipt wederom in de huid van premiejager Samus Aran. Wederom moet ze zonder al haar speciale krachten beginnen en wederom moet ze de wereld redden van de Metroids. Deze vliegende beestjes zijn een soort parasieten, die alle levenssappen uit de speler zuigen. Veel van hetzelfde dus, maar eigenlijk had je ook niet anders gewild. Samus beschikt over een speciaal ruimtepak die van tijd tot tijd aan een flinke upgrade toe is. Overal op de planeet Zebes staan punten waar je je ruimtepak kunt voorzien van nieuwe wapens, bewegingen en kaarten. Met deze opwaarderingen kun je vervolgens weer een nieuw stukje van de planeet ontdekken. Voor de doorgewinterde Metroid fan niets nieuws dus.

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=10183

Het spelelement wat wel een verandering heeft ondergaan is de levensduur. Spelers die het origineel gespeeld hebben, zullen het zich vast niet herinneren als een kort spel. Metroid: Zero Mission kun je echter na circa vijf uur alweer neerleggen. Toch was het origineel zeker niet stukken groter dan Metroid: Zero Mission. Het is alleen zo dat er geen echte structuur zat in het origineel, terwijl je in Metroid: Zero Mission bij het handje wordt genomen van punt A naar punt B. Daarnaast heb je in Metroid: Zero Mission een kaart die aangeeft hoe je moet lopen en waar je al geweest bent en dit ontbrak in het eerste deel. Zo kon het vroeger zijn dat je op allerlei verschillende locaties zat te speuren, op zoek naar die ene opening in de muur. Bij Metroid: Zero Mission is dit vrijwel uitgesloten.

Koud kunstje

Een ander element wat ook een verandering ondergaan heeft, is de moeilijkheidsgraad. Metroid: Zero Mission is belachelijk eenvoudig op het normal niveau, om maar niet te spreken over het easy niveau. Pas wanneer je het spel uitgespeeld hebt open je het hard niveau. Mede doordat dit spel zo eenvoudig van aard is, vlieg je door de werelden heen. De doorsnee vijand zal geen enkele weerstand bieden en ook de eindbazen zijn beduidend eenvoudiger te verslaan dan in bijvoorbeeld Metroid Fusion.

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=10236

Wat wel erg leuk is, is het arsenaal van Samus. Deze is weer een stuk uitgebreider dan in het origineel. Dit komt omdat er veel wapens en bewegingen geleend zijn van onder andere Super Metroid. Mede hierdoor zul je dan ook in die vijf uur een erg intens spektakel voorgeschoteld krijgen. De beelden zijn ook flink opgewaardeerd en het geluid is beter dan in welk Game Boy Advance spel dan ook. Metroid: Zero Mission móet je dan wel met oordopjes spelen, want alleen dan komt het geluid volledig tot zijn recht.

Tot slot kun je in Metroid: Zero Mission ook nog de originele Metroid vrijspelen. Hierdoor kun je met eigen ogen zien dat Metroid: Zero Mission echt wel meer is dan een simpele overzetting. Dit is vooral een leuk extraatje voor de nieuwe spelers, maar ook oude fans van de serie zullen blij verrast zijn. Om het origineel vrij te kunnen spelen moet je overigens wel ook in het bezit zijn van Metroid Fusion.

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=10242

Conclusie en beoordeling

Eigenlijk valt er helemaal niet zoveel negatiefs te vertellen over Metroid: Zero Mission behalve de ietwat eenvoudige moeilijkheidsgraad en de korte levensduur. Metroid: Zero Mission is een ‘compleet’ nieuw spel. Het is een fris spel geworden, vergelijkbaar met Metroid Fusion, dus goed. Technisch is het een zeer sterk spel, hoewel sommige spelers zich vast zullen ergeren aan de lineaire gang van zaken. Het is curieus waarom Nintendo juist nu besluit om Metroid: Zero Mission anno 2004 uit te brengen. Wanneer ze dit spel pas over twee jaar hadden uitgebracht, had Nintendo het kunnen rechtvaardigen als een presentje voor de liefhebbers voor het twintigjarige bestaan van de Metroid Serie. Maar mij hoor je niet klagen, want hoe vaak kom je nu een topper tegen van dit formaat? Er had alleen meer in gezeten.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Technisch erg sterk
 • Intens van kop tot staart
 • Prachtige tussenscènes
 • Originele Metroid vrij te spelen
 • Minpunten
 • Erg makkelijk
 • Te kort
 • Niet waard om nog eens te spelen

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Hij is erg vet!

 • Metroid fusion was wel een van de beste gba spellen maar deze koop ik niet, misschien als ie goedkoper word is het het meer waard.

 • Als ie goedkoper wordt haal ik hem ook wel ja, maar ik heb hem al een keer uitgespeeld. Ik vond het een erg leuk spelletje, al vodn ik wel dat je overal maar snel doorheen rende. Maar vooral het eind is supergaaf! :D

 • Voor 32 euro bij mij te koop, gloednieuw; jelle.vanes@insidegamer.nl  :-)

 • Dit is echt zo'n spel dat de gba game kwaliteit omhoog houd.

 • Ik lees overal dat je het spel in een uur of 3 uitspeelt… is het zo simpel en kort? of komt het omdat je alles nog weet te vinden uit vorige delen… 3 uur gameplay is imo veeeel te kort voor een metroid game.

 • Rond de 4 uur meer denk ik maar dan wel op easy natuurlijk! Dat vergeten veel mensen erbij te zetten ook de reviewers! MGS:TTS is ook moeilijker op normal als je de game voor het eerst speelt

 • Ik vind het een geweldige game :D Ontzettend genoten van Zero Mission. Ik had hem in 5,5 uur uitgespeeld.  Als je 5,5 uur zo'n geweldige ervaring hebt is het toch zeker wel het geld waard, en wat te denken van het perfectioneren van je scores? Dus meer items zoeken of sneller uitspelen?  De originele Metroid toevoeging is leuk, maar die gaat echt niemand spelen… Lelijk, oud, traag. Meer voor de mensen die leven in het verleden


 • De game is zeker wel waard om nog eens te spelen. Metroid games staan bekend om de speed runs, waarbij je keer op keer je tijd probeert te verbeteren. Bij deze game is dat ook zo. Ik vind het spel nog aardig moeilijk, vooral bij mother brain.

 • Huh, ik heb uren aan de dit spel gespeeld, en kwam de hele tijd snel verder en heb hem nog niet uitgespeeld. Zal ik wel dicht bij het einde zitten.

 • @ -BMH-

  Dat geldt voor elk spel, Metroid is daar echt geen uitzondering op. Mij heeft het nog nooit echt weten te boeien en ik denk dat het zo velen met mij is vergaan.

 • dit is echt zon spel wat je meteen wilt inruilen na het uitspelen ervan…..het heeft toch geen replay

 • Megaman, Zero Mission is er wel degelijk een uitzondering op aangezien het spel vol zit met passages die op het eerste gezicht zinloos lijken, maar als een soort puzzel kan je ze met andere dingen verbinden waardoor je het spel nog sneller uit kan spelen. Dat dat soort passages er zijn is geen toeval, Nintendo heeft ze er in gestopt voor mensen die van speed runs houden. Het record van ZM uitspelen ligt nu geloof ik rond de 30 minuten ingame, wat iets van 50 minuten in het echt is.  Er staat trouwens nog een foutje in de review; je hebt helemaal geen Metroid Fusion nodig om Metroid te unlocken. De Fusion link-up is er alleen maar om een art gallery te unlocken.

 • Ik snap wel dat dit spel zeer geschikt is voor mensen die van speedruns houden, maar goed, dan praat je waarschijnlijk over nog geen 10 procent van de mensen die dit spel gekocht heeft. Met andere woorden is het geen argument om te zeggen dat dit spel wel degelijk een hoge replay waarde heeft, wanneer 90 procent van alle mensen deze functie toch niet zal gebruiken. Het spel is in ongeveer vijf uurtjes uit te spelen en daarmee zal voor de meeste mensen de koek op zijn. Veel te weinig dus als je het mij vraagt, maar in die vijf uurtjes heb je wel de tijd van je leven als dit genre je ligt.  Ik heb de beide spellen nog niet gelinkt, ik dacht dat ik ergens gelezen te hebben, niet dus. Moet ik nog een keertje proberen.

 • Je hebt gelijk Rockman X  Geweldig spel imo, heerlijk speelbaar

  en hoezo geen replay?

  Keb m al 2x uitgespeeld


 • Ik heb hem al en ga hem morgen spelen. Can't wait!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren