1. The Urbz: Sims in the City

The Urbz: Sims in the City

Een paar dagen geleden kwam Electronic Arts met de aankondiging van The Urbz, een spel dat eigenlijk gewoon een opvolger van The Sims lijkt te zijn. Maxis staat opnieuw aan het roer van deze variant op The Sims en als we de eerste informatie mogen geloven, dan slaat de ontwikkelaar inderdaad een redelijk nieuwe weg in. Om eerlijk te zijn hebben we nu ook wel genoeg delen van The Sims gehad en was het hoog tijd voor echte vernieuwingen.

De grootste verandering is dat het werk nu niet automatisch wordt doorgespoeld. In plaats daarvan heeft de speler constant de controle over de Sims (nu Urbz geheten), 24 uur per dag. Het is nu dus ook mogelijk om lekker over straat te wandelen. Zo kan het voorkomen dat een kok de Sim vertelt dat hij hulp nodig heeft bij het bereiden van sushi. Slim is om daar op in te springen, zodat er geld in het laatje komt: simoleans. Naast deze Sushi Bar zijn er natuurlijk meer bedrijven waar je door uitgedaagd kunt worden, zoals de Chop Shop en Bootleg Fireworks. Overigens zijn deze namen in het Engels, maar het spel wordt opnieuw volledig gelokaliseerd voor ons Nederlanders.

Als je slaagt op het werk, dan krijg je net als in alle eerdere delen van The Sims een welverdiende promotie. Verder speel je nieuwe sociale vaardigheden vrij en dat kan je natuurlijk goed gebruiken voor het versterken van je reputatie. In The Urbz draait alles namelijk om een goede reputatie. Het is de bedoeling een unieke stijl te ontwikkelen waarmee jouw Sim de grootste ‘player’ van de stad wordt.

Met de verdiende simoleons is het tijd om je Sim wat aan te kleden met hippe kleding om zo te werken aan een eigen stijl. Met een speciaal ontwikkelde ontwerptool ben je in staat je Sim een geheel eigen stijl en imago aan te meten. Zo zijn er een heleboel gedetailleerde opties bij het creëren van een Sim en kun je het allemaal wat extra aankleden met flitsende accessoires zoals tatoeages en neuspiercings. Uiteindelijk heb je zo ongeveer een unieke Sim. Op straat kan je na dit alles vragen of de mensen je eigen stijl waarderen. Wellicht zullen ze je gaan imiteren en dat is natuurlijk een groot teken van respect. Met veel respect wordt er een grote reputatie aangemeten, waarmee de Sim steeds belangrijker wordt in de virtuele wereld.

De stad zelf bestaat uit verschillende wijken elk met een eigen cultuur en sfeer. Dankzij nieuwe visuele software belooft Maxis dat de verschilende stadsdelen zoals het drukke centrum, de chique winkelstraten, de bijzondere kunstateliers en het grauwe metrostation echt tot leven komen. Met een grote reputatie krijg je toegang tot al deze verschillende stadsdelen, en daarmee dus tot meer baantjes en levensstijlen. Tevens zullen andere mensen je herkennen als een echte ‘player’. Beschik je echt over een flinke dosis reputatie, dan kun je zelfs de verschillende culturen in de stad beïnvloeden!

De Sim beschikt over een elektronisch snufje om in contact te blijven met de rest van de wereld. Dit apparaatje bevat e-mail, telefoon en een overzicht van alle bezittingen; een soort PDA’tje dus. Altijd handig als je in zo’n grote wereld rondloopt. Overigens lijkt het er op dat dit alles het einde betekent voor het maken en inrichten van huizen; dit is echter nog niet zeker. Je wil toch zeker niet op straat slapen.

The Urbz verschijnt voor alle huidige spelcomputers inclusief de Game Boy Advance. Leuk exclusief extraatje voor de PlayStation 2 is het gebruik van de EyeToy camera. Deze kan je gebruiken om een plaatje van jezelf te downloaden naar het spel, en hoe meer je reputatie stijgt, hoe meer jouw beeltenis of die van je Urbz zichtbaar wordt in het spel.

De Game Boy Advance-versie zal uiteraard verschillen van de versies voor de spelcomputers. Op de handheld begin je in een stad waar je op de rand van de afgrond balanceert. Je raakt je baan kwijt en stuit op het boosaardige plan van Dagobert Duit om de hele stad in handen te krijgen. Je moet zijn gemene listen dwarsbomen en tegelijkertijd een reputatie opbouwen, om de grootste ‘player’ in de stad te worden. De handheld-versie bevat 25 nieuwe locaties, 8 nieuwe minispellen en 120 nieuwe voorwerpen. Daarnaast kun je je weer verplaatsen middels diverse nieuwe voertuigen, waaronder de hovercraft.

Al met al ziet het er naar uit dat de welbekende Sims nu eindelijk eens écht een nieuwe weg inslaan. De eerste informatie is redelijk veelbelovend en het reputatiethema klinkt verfrissend in de oren. Het mooiste is misschien nog wel dat we nu eindelijk onze Sim constant dag en nacht kunnen besturen, dus ook op straat en op het werk. In het najaar verschijnt The Urbz voor alle spelcomputers, maar voor het zover is zullen we op de E3 half mei flink wat nieuwe informatie en beeldmateriaal ontvangen. Uiteraard zullen we je dan opnieuw op de hoogte stellen van alle informatie.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Klinkt inderdaad redelijk vernieuwend. Ik ben benieuwd…

 • Lijkt me nix. Weer z'n spel wat je na 10 minuten wel hebt gezien.

 • Tering dit is al de 4e keer ofzo dat dit stukje word verandert zeg…

 • Katjing !!!

 • Klinkt niet veel verschillend als de sims die nu op de gba is. Maar lijkt me iid wel leuk ja.

 • Deze zal ook wel al weer na 10 min niet meer leuk zijn maar ja. Er zijn mensen die het wel leuk vinden.

 • Had hier 10 jaar geleden al wat over gehoord… About damn time…

 • ziet er wel heel leuk uit:)

 • Die lichteffecten lijken wel uit NFSU te komen ;). Het ziet er in ieder geval gelikt uit.

 • Melk Melk zegt de mel boer.

 • Wow de eerste hangjongeren-sim… zal wel goed verkopen :P

 • EINDELIJK, een add-on voor de sims………uhmm………..de hoeveelste wasw deze?

 • Het is een NIEUW SPEL en geen 9de add-on voor The Sims koe!!

 • en toch had ik het al na deeltje 1 weer gezien met deze serie en zelfs die speelde ik echt max. een half uurtje om hem daarna weer weg te leggen en nooit meer aan te raken..

 • Leuk dat er een beetje vernieuwing inzit, maar na wat ik nu heb gehoord lijkt deze game me geen hol aan. Misschien verandert het nog maar ik betwijfel het…

 • Als ze de game ombouwen tot shooter dan koop ik hem zeker ;)

 • nou dit is gewoon sims en ze hebben em gewoon een andere naam gegefe voor dat ie weer goed verkoopt want anderes zit je weer van: 'he bah weer een sims spel' en dat willen ze niet

 • Ik vind het wel leuk klinken en zeker de moeite waard om je verder in te verdiepen. Als EA inderdaad van The Sims een nieuw soort game maakt kan het best wel interessant worden.

 • Qua gameplay ziet er aardig hetzelfde uit als de Sims, maar als ik zo die 2 nieuwe screens leg naast 2 oude screens uit de oudere sims ziet het er allemaal toch wat strakker en mooier uit. Wie weet wordt dit nog wel eens wat… We shall see…

 • Jezus….nou hij doet zijn naam tenmiste eer aan, he mongool! Waar slaat dit op…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren