1. Def Jam: ICON

Def Jam: ICON

Kennen jullie Daniël de Keizer nog? De oudgediende bezoeker zal ‘Munch & Abe’ nog zeker niet vergeten zijn. Kris en ik hebben goede herinnering aan dhr. De Keizer, voornamelijk door de periode waarin we allemaal in Zwolle woonden en onze ‘koekoekshommel’ geregeld bij ons over de vloer kwam. Je kan veel over ‘em zeggen, maar gamen kan ie wel. Eén keer moest ie onder een tafel door kruipen omdat hij met 11-0 van me had verloren met Pro Evolution Soccer, maar daar staat tegenover dat hij mijn ass whoopde met een game als Def Jam: Fight for New York. Hij kende trouwens daadwerkelijk al die rappers ook. Niet zo gek dus dat ik, toen ik Def Jam: ICON begon te spelen, toch even aan Daantje moest denken.

Met de herinnering aan Daniël vervagen ook direct de overeenkomsten tussen ‘Fight for New York’ en Def Jam: ICON. De game is verhuisd naar EA Chicago, de studio achter Fight Night, en dat is te merken. Net als voorheen blijft Def Jam een game die draait om vechten met een bergje bekende en minder bekende rappers, maar waar het vroeger vooral een soort worstelgame was, is het nu veel meer echt een fighting game. Opvallend, want daarmee wordt alle ervaring die er met het oude, vermakelijke vechtsysteem was, overboord gegooid. Geen blazing moves meer dus… In plaats daar van krijg je een vrij simpel systeem met hoge en lage schoppen en slagen, wat vastgrijp-moves en interactieve omgevingen, die we zo nog wel even zullen bespreken.

Niet alleen het vechtsysteem is op de schop gegaan; eigenlijk is de hele insteek van het spel veranderd. Waar je vroeger in een Fight Club-achtige setting jezelf een weg omhoog knokte, gaat alles nu veel meer de realistischere kant op. Jij bent een dude die niks voorstelt als je door Curtis Carver (knipoogje naar Curtis Jackson en Shawn Carter..?) in dienst wordt genomen om vuile werkjes op te knappen. Zo groei je langzaam in je rol als manager van een platenlabel, compleet met het signen en managen van individuele rappers. Deze ‘Build-a-label’ modus voegt wat diepgang toe achter het knokken. De rol van het managen is echter wel wat doorgeslagen. Alleen maar goed vechten is nu niet meer genoeg; je zult echt op je centen moeten letten en succesvol zaken moeten doen wil je slagen in Def Jam: ICON, en eigenlijk druist dat een beetje tegen de huisstijl van Def Jam in.

!!Dat hoeft overigens helemaal geen minpunt te zijn. Ik vind het een positieve ontwikkeling zelfs, omdat de nadruk nu meer op de muziek zelf komt te liggen. Dat komt niet alleen terug in het kiezen van je persoonlijke themesong, maar ook in het vechten zelf. Dat gaat vooral door middel van ‘scratching’. Door de linker trigger in te duwen (Xbox 360) en dan met de thumbsticks te bewegen alsof je een vinylplaat aan het scratchen bent, beïnvloedt je de omgeving van je gevecht. Je kunt er bijvoorbeeld explosies van de omgeving mee triggeren, om zo je vijand flink pijn te doen. Toffer is nog dat je met de juiste scratch de muziek die je hoort kunt veranderen naar de themesong die je hebt gekozen voor jouw rapper. Dit zorgt ervoor dat jij in het voordeel bent; je kunt wat meer pijn verdragen en mept wat harder. Slim gebruik maken van de omgeving en van scratching speelt een belangrijke rol als je je gevechten, die soms trouwens behoorlijk pittig zijn, winnend wilt afsluiten.

Je zult die elementen ook wel moeten gebruiken, want als je dit als een normale vechtgame aanpakt, zul je lang niet zo vaak zomaar winnen. Daarvoor zit er in het vechten zelf een te grote ‘random factor’. Zeker bij het vastgrijpen lijkt het puur op geluk gebaseerd te zijn of je wel of niet slaagt in je opzet. Daar komt nog is bij dat het bloksysteem ook verre van intuïtief werkt, waardoor je soms lang bezig bent weer de overhand te krijgen, als je tegenstander je net een paar megatikken achter elkaar heeft gegeven. Zo is het vechtsysteem al met al niet slecht, maar feitelijk werkte het in ‘Fight for New York’ gewoon beter.

Betekent dat dan dat ‘ICON’ minder goed is dat zijn voorganger? Absoluut niet. Doordat de inslag nu zo anders is, laten beide games zich moeilijk vergelijken. ‘ICON’ gooit het nog meer op de typische rappers-sfeer en gebruikt daarbij hun muziek slim om het vechten interessant te houden. De geweldige graphics dragen daar ook aan bij. Het is makkelijk om té positief te zijn over next-gen games, maar de rappers lijken echt enorm goed, tot en met wat ze roepen aan toe. De effecten van de omgeving zien er ook spectaculair uit. Ook tof – en een vereiste in een game met rappers – is dat alle bling-bling die je koopt, ook te zien is als je aan het knokken bent. Iemand neermeppen met een dikke diamant om je vingers voelt gewoon zoveel lekkerder…

Behalve de ‘Build-a-Label’ spelmodus biedt Def Jam: ICON nog wel wat ander vermaak, zoals losse gevechten, en natuurlijk mag een multiplayer-modus niet ontbreken. Het klinkt misschien gek, maar: speel deze modi niet, of zo min mogelijk. Tuurlijk kun je de multiplayer proberen, maar bedenk je wel dat je in de carrièremodus behoorlijk veel moet vechten en dat die gevechten steeds hetzelfde zijn. Dat wordt eentonig, zeker omdat je elke keer alle gevechten móet doen. De boel valt dan, ondanks de soms grappige verhaaltjes, in herhaling en dat is voor mij het voornaamste struikelblok.

Conclusie en beoordeling

Toch maakt dat laatste punt Def Jam: ICON niet ineens een slechte game. Het zorgt er echter wél voor dat een bepaalde liefhebberij voor hip-hop/rap een vereiste is voor deze game. Heb je dat niet, dan zit je met een niet meer dan aardige vechtgame waarin ritme een voor jou te grote rol speelt. Daar staat tegenover dat als je die connectie wél hebt, je je behoorlijk kunt uitleven met Def Jam: ICON.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Build-a-Label is tof
 • Hip-hop ook
 • Scratchen-systeem
 • Ziet er fucking nice uit!
 • Minpunten
 • Ik mis toch een aantal rappers..
 • Vechten wordt eentonig
 • Nieuwe vechtsysteem niet beter

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Icon heeft me een beetje teleurgesteld!! Had er echt zo veel meer van verwacht!!

 • Cijfer misschien gebaseerd op te weinig spelen? Het klinkt allemaal leuk en aardig met dat beatgedoe, maar het levert nu niet echt een diepgaand vechtspel op ofzo. Ik merk zelf juist een gebrek aan feedback. Je kan het gevoel hebben dat je wint, maar je kan het niet terugzien in eventuele levensbalken. Dat is één ding - nog wel aardig ook. Maar dat de omgeving kapot knalt en dat beide vechters een schok of klap krijgen als ze aan de kant zitten zogenaamd 'op de beat' slaat echt nergens op. Tis een beetje vergezocht en boeit eigenlijk niet zo lang.

 • COOL ZEKER HALEN!

 • Dat is persoonlijk LUPUS. Als je namelijk goed met die scratch om gaat, kun je inderdaad je tegenstander ook raken als hij in feite 'in control' is. En dat feedback: dan let je toch echt niet op de details, want het is wel degelijk te zien aan: de kleur van je scherm (feller naar mate jij meer dood bent), de schade aan kleding, de vlekken en stof op je lichaam.

 • Wat een schijt game. Grauwe benden en low texture's

 • Dit spel sci-fi man.. met zulke grote broeken kan je niet vechten:P

 • Het is totaal niet te vergelijken met Def Jam FFNY maar ICON is als standalone wel echt vreed ;). Ik ga nou contract met Lil John en the Game opnemen later

 • In de trailers leek alles heel sloom te gaan, is dat irritant?

 • Dit lijkt me echt geen zak aan. Een beetje vechten met rappers, astjeblieft zeg

 • ik had zowieso veel meeer rappers verwacht :S ik bedoel waar is eminem waar is 50 of dre? hun zijn de echte shit in dit industrie

  wel beetje jammer maar alsnog zou ik deze game wille :D

 • lijkt me geen zak aan!

 • kweenie, von demo wel leuk voor 10 minute

 • deze heeft me dus nooit geintereseerd

 • ik heb de demo gespeeld en kon me weinig boeien…

 • Hulde aan Daniël, haha, leuk geschreven. ICON lijkt me wel geinig, eens kijken hoe lang hij leuk blijft. Heb het niet zo op dat met die contracten gok ik.

 • op het begin leek het me wel wat maar lijkt me te eentonig

 • Heb het spel sinds gisteren in de shop. Te hoge score vind 'k persoonlijk, FFNY was veel beter …

 • ga hem zekr halen

 • Ligt het dan aan mijn televisie Jurian? Heb nog eens goed gekeken maar dan moet je echt op details gaan letten - dat hele kleurverschil krijg ik namelijk niet mee - en dat gaat ten koste van het spelen. Sowieso zijn de lettertjes in dit spel ellendig klein. EA HD ondersteuning mijn reet, je komt er niet eens onderuit. Ik zit met een zowat onleesbaar spel met mijns inziens nog steeds weinig feedback en gevoel. :)  Overigens vind ik je cijfer nogal afgestemd op de gelikte presentatie van het spel. Het vechten is inderdaad eentonig en het aantal rappers is karig. Huge minpunten voor een spel als dit, maar er staat wel een 8-…

 • Lijkt me niks deze Game FFNY vind ik zelf veel beter…;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren