1. DTM Race Driver

DTM Race Driver

Omstreeks deze tijd, vorig jaar, verscheen de PC-versie van DTM Race Driver in de winkels. Het moest voor Codemasters de tweede racetitel zijn met een aantal vervolgdelen en zou natuurlijk veel geld in het laatje brengen, net als de Colin McRea spellen. Dat is ook gelukt want DTM Race Driver ontwikkelde zich als een uitermate goed spel binnen het genre en werd geprezen voor onder andere de prachtige visualisatie van de tracks en auto’s, maar ook voor de lekkere besturing en het grote assortiment aan spelopties. Een terugblik op een titel die afgelopen vrijdag officieel een vervolg heeft gekregen.

In DTM Race Driver hebben de makers ervoor gezorgd dat de carrièremodus voorzien werd van een verhaallijn. De speler is Ryan McKane, een opkomend racer die zichzelf naar de top wil knokken. Bovendien is zijn vader vijftien jaar geleden omgekomen tijdens een race en komt hij allerlei oud-vrienden van zijn vader tegen, die hem helpen (of niet) tijdens zijn weg naar de top. De verhaallijn is een soort extra, om de aandacht niet alleen op het racen te houden en de speler een soort beloning te geven. Die beloningen gaan in de vorm van ‘Roleplaying’ elementen. De speler verdient meer geld, wordt beter en mag in hogere klassen rijden. Hierbij is het manager gedeelte, waarin je e-mailberichten over bepaalde kampioenschappen kunt ontvangen en deze vervolgens kunt accepteren. Alleen de hoofdlijn van het verhaal ligt vast, enkele filmpjes zijn ook afhankelijk van de keuzes en prestaties. Toch is het verhaal mager en is het wel een verbetering, maar geen directe reden om dit spel alsnog aan te schaffen.

Wel een reden daarvoor is dat DTM Race Driver gewoon ontzettend lekker speelt. Helaas kreeg het spel de kritieken dat het niet al te moeilijk is, maar beginnende racefanaten zullen toch zeker goed moeten oefenen om steeds als eerste te eindigen. Het spel is overigens zo gemaakt dat het goed speelbaar is met controller of toetsenbord, maar de optie om een racestuur te gebruiken is toch veruit het beste. Immers, door de analoge besturing zijn bepaalde bochten makkelijker in te sturen. Dit vereist wat oefening, maar uiteindelijk zal het spel stukken beter spelen.

De licenties in het spel zijn nogal flink. Het is mogelijk om over tracks als Hockenheim te rijden, maar ook ons eigen Zandvoort zit in het assortiment verwerkt. Overigens komen alle banen met de werkelijkheid overeen, maar dat is tegenwoordig geen uitzondering meer. Qua autoaanbod zit het allemaal goed. Mercedes, Alfa en Opel zijn uiteraard aanwezig, net zoals alle andere merken die zich met de DTM kampioenschappen bezig houden.

Waar DTM zich vooral onderscheidde, was het technische vlak. Grafisch oogt het allemaal prachtig. De omgevingen zijn subliem en de auto’s gedetailleerd. Alleen het wegdek is wat ongedetailleerd en blijft jammer genoeg, op wat remsporen na, dezelfde kleur behouden.

DTM Race Driver was misschien te gemakkelijk om een echte klassieker te worden, en omdat de makers geen grote doelgroep wilden uitsluiten is het spel misschien ook niet realistisch genoeg voor de puristen. Toch biedt het enorm veel opties, prachtige plaatjes en het rijdt allemaal enorm goed. Dit jaar komt inmiddels het tweede deel uit en wat opvalt is dat er aan de visuele prestaties slechts een klein beetje gesleuteld is. Dat zegt meer over de klasse van het eerste deel, dan over de vernieuwing van het tweede.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • We hebben gisteren DTM én DTM 2 met wat redacteuren erbij gespeeld en kwamen erachter dat er niet eens zo bijster veel veranderd is. Niet dat dit in het nadeel is van DTM 2, eerder het voordeel van DTM want dat zag er toch echt prachtig uit. Verder is DTM 2 vooral veel meer spelopties…

  • Verkeerd highlight plaatje?

  • K vond DTM 1 behoorlijk pittig. Mij lukte het nooit om die ovals te winnen :(

  • Vond de oude toca reeks echt super, zowel op pc als ps one was ie erg goed, en toen ik DTM speelde, bleek ik toch een hoop minpunten te zien. Rondetijden (met name in multiplayer als fastest lap ed) waren eruit, career-system werkte niet echt jofel. Hoop dat deel 2 weer een stuk beter word en ondanks dat zal ik er opnieuw wel weer veel uurtjes speelplezier aan kunnen beleven.

  • Dit spel heb ik echt een hoop gespeeld. Topper.

  • Ik heb deze overgeslagen, terwijl het toch wel mijn type racespel is. Maarja, deze koop ik niet meer, dan doe ik het wel gelijk goed in de vorm van DTM Race Driver 2 :).

  • ik vind m TE realistich….behalve te traction control

  • Ik ga deel 2 niet kopen omdat die de camera van de bestuurder niet meer heeft, er jammer…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren