1. Alias

Alias

Meestal gaat het mis: het maken van een spel gebaseerd op populaire films of tv-series. Dit is echter niet altijd het geval, want Spiderman (Activision) en Buffy the Vampire Slayer (Electronic Arts) zijn beide goede voorbeelden van spellen die best leuk waren. Het is dan ook niet vreemd dat ik bij het opstarten van Alias met een vooroordeel in me gedachte aan het spel begon.

Als je nog nooit van Alias gehoord hebt, zal het spel je waarschijnlijk ook niet boeien. Je speelt in het spel als Sydney Bristow, een CIA-agente die vroeger bij de criminele organisatie SD-6 heeft gezeten. De SD-6 had Sydney wijs gemaakt dat ze voor de CIA werkte, wat dus niet het geval was. Voor de rest van het verhaal zal je toch echt de serie gevolgd moeten hebben. Het verhaal in het spel is geschreven door J.J. Abrams, de man achter de serie. Fans van Alias zullen begrijpen dat het spel zich afspeelt tijdens het tweede seizoen, tussen de negentiende en twintigste aflevering. Je moet als Sydney negen missies volbrengen tijdens de jacht op een oude vijand Anna Epsinosa, die samenwerkt met een andere vijand van Sydney, Arvin Sloane. Deze twee zijn op zoek naar een mysterieus voorwerp, genaamd Rambaldi.

Alias is een mix tussen het actie- en sluipgenre. Sydney beschikt dan ook over een hoop bewegingen die haar kunnen helpen. Zo kan ze à la Sam Fisher of Solid Snake om een hoekje kijken en kan ze bijvoorbeeld een vijand van achter besluipen om vervolgens door middel van de speciale aanvalknop de vijand uit te schakelen. Sydney beschikt over nog meer leuke handelingen voor het sluipwerk. Ze kan dozen verplaatsen (en erachter schuilen), langs pijpen klimmen en beschikt standaard over een hitte- en nachtkijker.

Ondanks al deze leuke speeltjes zijn ze eigenlijk helemaal niet van toepassing. Je hoeft namelijk niet altijd te sluipen; je kunt -als je wilt- op een vijand aflopen en deze in elkaar meppen met je vuisten en voeten. Dit gaat ook nog eens velen malen sneller dan het gesluip naar een vijand toe. Zo speelde ik de eerste twee levels sluipend en daarna rende ik er gewoon doorheen. De tweede methode is veel sneller en je krijgt uiteindelijk hetzelfde resultaat.

Dat brengt me bij het andere deel van het spel, het vechten. Als je dus gezien wordt door een camera of vijand kan je met behulp van een auto-lock systeem de vijanden te lijf gaan. Je beschikt over twee knoppen om te aanvallen, de ene knop dient voor een snelle aanval en de andere voor een speciale aanval. Helaas hebben ze niet meer knoppen gebruikt en zijn de aanvallen die je doet dus onvoorspelbaar en geven ze je niet het gevoel zelf te mogen bepalen wat je doet. Druk je bijvoorbeeld drie keer achter elkaar op de knop voor een snelle aanval, dan krijg je de ene keer een stoot, slag, schop en de andere keer krijg je bijvoorbeeld een schop, stoot, stoot.

De speciale aanvalknop dient ook voor schoppen en slaan, maar kan in combinatie met andere knoppen een speciale aanval uitvoeren. De speciale aanval die Sydney dan uitvoert zijn verschillend en hangen meestal af van de objecten om je heen. Tijdens je missies kom je ook de nodige wapens tegen die zich in de levels bevinden of de vijanden laten vallen. Deze wapens kun je niet oneindig lang gebruiken en zijn na een tijdje onbruikbaar. Als je bijvoorbeeld een machinegeweer vindt dan kan je vijftien kogels schieten en weer op zoek gaan naar een nieuw wapen. Het vechten in het algemeen is een beetje rommelig en zorgt ervoor dat je ‘maar wat doet’.

Conclusie en beoordeling

Als laatste wil ik nog opmerken dat alle karakters de originele stemmen uit de serie hebben en dat er ook veel gadgets uit de serie langskomen, waardoor het spel de sfeer van de serie bevat. Alias zal een welkome verassing zijn voor fans van de serie. Daarom moet ik zeggen dat Alias geen bar slecht spel is geworden en de serie waardig is. Het spel lijkt ook teveel gemaakt voor de massa, het wordt namelijk op geen enkel punt echt moeilijk en is simpel qua opzet. Een vrij simpel en kort spel dus: huur het spel een weekend of koop het als jij bij de selecte groep Alias fans behoort.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Sfeer van de serie
 • Stemmen originele acteurs
 • Veel gadgets
 • Minpunten
 • Te makkelijk
 • Te kort

Dit artikel delen

Over de auteur

David Kers Vindt games als Quest for Glory, Super Monkey Ball, Dark Souls bijzonder leuk.

Reacties

 • wat is dit een kutgame zeg…

 • agree…

 • Ik weet het jongens het cijfer was dan ook bijna op een 5 uitgevallen.

 • Ik behoor tot de selecte groep Alias fans :)

 • dat is idd een selecte groep ja:P

 • serie is wel ok, spel zuigt alle kanten op.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren