1. Opzienbarende karakters

Opzienbarende karakters

Ditmaal in de rubriek ‘Top 5’ bespreken we de meest opzienbarende spelkarakters. Hiermee bedoelen we karakters die op één of andere manier opvallend zijn, bijvoorbeeld door een heel aparte beslissing van de ontwikkelaar, of omdat ze er zo raar uitzien. We hebben rekening gehouden met een aantal kenmerken. Zo moet een karakter wel in een aantal spellen hebben gespeeld en enigszins de hoofdrol op hebben geëist.Nummer 5 – Earthworm Jim
http://media.insidegamer.nl/dump/1086209536.jpgToen Dave Perry in 1993 zijn Shiny Entertainment oprichtte, en enkele getalenteerde artiesten wist te strikken, wilde hij een spel maken met een vreemd personage in de hoofdrol. Vandaar dat een jaar later Doug TenNapel werd gevraagd een hoofdpersoon te bedenken voor een nieuw spel van Shiny. Hij kwam met Earthworm Jim op de proppen, een karakter dat niet alleen origineel was, maar ook enorm veel talenten had. Jim kon vechten, zingen en allerlei rare kapriolen met zijn lichaam uithalen.

Het eerste spel met Earthworm Jim in de hoofdrol werd datzelfde jaar nog gelanceerd en het karakter werd zo succesvol dat hij weer een jaar later zijn eigen tekenfilmserie kreeg, gemaakt door Universal Studios. De serie liep tot en met 1997 en in de tussentijd werd door Marvel Absurd een stripboek ontworpen. Het Earthworm Jim spel kreeg overigens later nog een vervolg.

Nummer 4 – Pikmin
http://media.insidegamer.nl/dump/1086209514.jpgHeel lang geleden werd ooit een spel geproduceerd genaamd The Lemmings. Deze vreemde blauwe wezentjes lijken de inspiratiebron van Shigeru Miyamoto te zijn als we kijken naar de GameCube-titel Pikmin. In dit spel is de hoofdrol weg gelegd voor Olimar, een astronaut die op een vreemde planeet landt. Op die planeet kan hij drie soorten wezens uit de grond trekken; de Pikmin.

De Pikmin komen in drie kleuren; geel (kunnen bommen dragen), rood (bestendig tegen vuur) en blauw (bestendig tegen water). In het vervolgdeel van Pikmin zullen daar nog twee soorten bij komen, namelijk de kleuren wit en paars. Het mooie aan de Pikmin is dat je ze allerlei opdrachten kunt geven. Ze zien er dan wel zeer schattig uit, maar kunnen vechten tegen reusachtige vijanden, grote poorten afbreken en ruimteschiponderdelen dragen.

Nummer 3 – ToeJam & Earl
http://media.insidegamer.nl/dump/1086209493.jpgSEGA en ToeJam & Earl Productions kwamen in 1991 met misschien wel het meest hilarische duo dat ooit in een computerspel verscheen: ToeJam en Earl. Ze speelden hun rol in een soort avonturenspel met platformelementen waarin muziek een zeer grote rol had. Beide karakters zijn aliens die in hun eerste spel in een ruimteschip rondvliegen. Wanneer de dommere van de twee, Earl, het stuur overneemt, stort het schip neer op de vreemde planeet De Aarde.

Om terug naar hun thuisplaneet Funkotron te kunnen, moeten zij alle tien de onderdelen van het ruimteschip terug zien te vinden. Het leuke aan de titel is dat ze met twee personen te spelen zijn. Dat kon natuurlijk ook in het tweede deel, waarin de twee klunzen een stel wezens van De Aarde hadden meegebracht. Deze wezens verstoren de ‘Funk Balance’ op Funkotron en moeten dus allemaal gevangen en teruggestuurd worden. Ook het derde deel, voor de Xbox, was even hilarisch als de twee voorgangers en toonde aan dat ToeJam en Earl heel erg vreemd en grappig kunnen zijn.

Nummer 2 – Abe
http://media.insidegamer.nl/dump/1086209461.jpgOpzienbarende spelkarakters zijn vaak lelijk, maar Abe uit de Oddworld-titels slaat werkelijk álles. Hij is dun, blauw en draagt een smerig lendendoekje. Bovendien zijn z’n lippen dichtgenaaid sinds de geboorte en heeft hij allerlei vreemde tatoeages. Abe heeft geen privé-leven en richt zich enkel en alleen op de rechten van de arbeiders. Hierin maakt hij soms domme vergissingen waardoor de situatie in de vleesfabriek waar hij werkt, alleen slechter wordt.

Abe speelde de hoofdrol in twee Oddworld-spellen, namelijk Abe’s Oddysee en Abe’s Exodus. Hier was hij vooral goed in het maken van vreemde geluidjes en grappige bewegingen. Met Abe komt de droge humor met bakken tegelijk naar buiten en dat maakt hem zo hilarisch. Bovendien zijn de Oddworld spellen erg gericht op humor en hierin voelt Abe zich natuurlijk helemaal thuis.

Nummer 1 – Conker
http://media.insidegamer.nl/dump/1086209442.jpgDe beste beslissing van Rare in het afgelopen decennium was zonder twijfel het veranderen van het spelconcept in Twelve Tales: Conker 64 (Conker’s Quest). In 1998 kwam de Britse studio namelijk met een spel waarin de schattige eekhoorn Conker de hoofdrol speelde. Het spel was qua inhoud vrij aardig, maar kreeg veel kritiek omdat het allemaal véél te schattig was.

Daarom werd het project geschrapt en kondigden Nintendo en Rare in 2000 een nieuwe Conker-titel aan: Conker’s Bad Fur Day. Nou is die titel nog gewoontjes, het spel zelf bleek extreem gewelddadig te zijn. Conker rookt, drinkt, heeft daardoor regelmatig een kater en scheldt op alles en iedereen. De complete renovatie van het karakter bleek extreem succesvol en nog nooit is een karakter van zó lief en onschuldig, naar zó gemeen en gewelddadig veranderd. Bij uitstek de nummer één in onze lijst omdat Conker zo onverwachts kwam, zeker als we eraan denken dat in 2000 nog wel een schattig spelletje voor de Game Boy uitkwam met de eekhoorn in de hoofdrol. Ook de aankomende titel Conker: Live and Uncut voor de Xbox zal gewelddadig zijn en voorzien worden van sadistische humor.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mwuahaha, Conker owns them all :D

 • whahhah abe is echt vet cool, lijkt net een zombie :P

 • Ik vind dat Banjo-Kazooie ook wel in de top 5 had gemogen!!!

 • Ik had Pikmin iets hoger gezet.

 • @ Nick: Hmm.. Banjo en Kazooie zijn niet zo opzienbarend hoor.. Ok, Kazooie is ontzettend koel, maar Banjo blijft maar een beertje hoor..

  Dan zou ik liever Gruntilda, of Humba Wumba gebruiken ofzo..  Nee, ik ben t wel met t lijstje eens denk ik.

 • En waar zijn de tentacles uit day of the tentacle? Dat was toch ook wel erg opzienbarend. Maar ja zulke opmerkingen zijn natuurlijk meer regel dan uitzondering :D

 • Leuke lijst.

 • Conker is vet.

 • Yep, Conker is terecht nummer 1. Maar wat ik wel een beetje mis zijn de characters van Crash Bandicoot. Noem er maar 1, ze zijn allemaal wel weird :D

 • Tingle van Zelda is ook super weird :).

 • Ik haat tingle. Maar afijn, Conker staat op een welverdiende eerste plek :) Leuk stukkie overigens.

 • Het gaat er niet om of je Tingle leuk vindt of niet. Hij baart wel opzien.

 • abe had op 1 motten staan :@ conker vind ik echt brak(imo)

 • lol leuke top 5 ;)

 • Conker = Master

 • Mag ik ff zeggen? oke. Ik wil de mijne ff per sé vertellen  1 Crash bandicoot

  2 Solid snake

  3 Daxter

  4 Sonic

  5 Tiny tiger
Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren