1. DTM Race Driver 2

DTM Race Driver 2

De afgelopen dagen heb je al kunnen lezen over DTM Race Driver en over wat het Deutsche Tourenwagen Masters kampioenschap precies inhoudt. Vandaag meer over waar het allemaal om draait: DTM Race Driver 2.

Vaarwel Ryan McKane. In dit nieuwe deel begin je helemaal van voor af aan. Je speelt in feite gewoon jezelf, dat wil zeggen: er is niet een bepaald karakter dat door jou gespeeld wordt. In het begin gaan jij en je persoonlijke Race Engineer samen de uitdaging aan om hogerop te komen. Gedurende je carrière komen daar steeds meer handige en belanghebbende individuen bij, zoals een PR-manager.

Een van de beste punten van de carrière is de verscheidenheid aan auto’s waarmee je moet racen. Zo zul je races in de Formule Ford klasse moeten winnen, maar bijvoorbeeld ook in Stockcars (ofwel: NASCAR, alleen dan onofficieel) moeten rijden. En dan heb ik het nog niet eens over de klassieke Ford Mustang ’68 of de gigantische trucks gehad. Alle auto’s hebben daadwerkelijk een compleet andere wegligging. Daardoor moet je steeds weer een nieuwe rijstijl ontwikkelen. Het kan namelijk best problematisch worden als je net uit een snelle, lichte Super GT auto stapt en dan een trage, logge Truck moet gaan besturen.

Audiovisueel gezien zit DTM Race Driver 2 zeer goed in elkaar. Grafisch is het momenteel, samen met Colin McRae 04, het neusje van de zalm op het gebied van racespellen. Toch is het verschil met DTM Race Driver 1 niet eens heel groot. Dit zegt gelukkig meer over de opmerkelijk goede kwaliteit van dat spel dan over de kwaliteit van DTM Race Driver 2. Het schademodel is wél aanmerkelijk verbeterd. Ongeveer alles kan kapot en dat is wel zo ‘fijn’ als je op volle vaart door een stratencircuit racet. Het geluid is ook sterk verbeterd. Alle auto’s klinken precies zoals ze in het echt ook zouden klinken.

DTM Race Driver 2 haalt zijn grootste winst echter niet uit één van bovenstaande punten. Het is de fantastische besturing die mij uren en uren aan mijn PC gekluisterd hield. Enig minpuntje is wel dat mensen zonder stuurtje het spel minder goed kunnen spelen. Mocht je echter dat stuurtje hebben staan, ga er dan maar rustig voor zitten. Vooral het rijden in de DTM auto’s is werkelijk waar een genot. Het is mogelijk een compleet foutloze race te rijden. Er zullen dan ook momenten zijn waarop je zelf ineens door hebt hoe lekker je eigenlijk aan het rijden bent.

Maakt dit het spel dan niet té makkelijk? Aan de ene kant wel, want zeker op de normale moeilijkheidsgraad wandel je met twee vingers in je neus door de carrièremodus heen. Aan de andere kant is het wel zo dat je het jezelf zo moeilijk kunt maken als je zelf wilt. Zo kun je de moeilijkheidsgraad verhogen. Mocht dit nog niet genoeg zijn, dan kun je de besturingsmodus op Pro-Simulation zetten. Gegarandeerd dat je het dan een stuk lastiger hebt. Als het een keer niet wil lukken, of je wordt door pech getroffen, dan kun je altijd de race herstarten. Dat klinkt ook weer als ‘wel erg makkelijk’, maar het is wel prettig dat je niet het hele kampioenschap opnieuw hoeft te spelen op zo’n moment.

Klinkt als het perfecte spel, heeft DTM Race Driver 2 dan geen minpunten? Helaas, dat toch wel. Zo vind ik het jammer dat de carrièremodus helemaal lineair is. Je kunt vaak wel kiezen tussen twee verschillende autosportklassen, maar de lijn blijft hetzelfde. Buiten de carrièremodus om kun je alle kampioenschappen ook nog rijden. Wat mij daar tegenviel was dat ik helemaal geen pitcrew meer in mijn oren hoorde tetteren. Ook kun je tijdens de races nergens zien wat je voorsprong/achterstand precies is, wat niet handig is als je de race op tactiek naar je toe wilt trekken.

Ben je het racen tegen de kunstmatige intelligente zat, dan kun je online je gang gaan. Hier kan ik vrij kort over zijn: je kunt van alle klassen zowel losse races als kampioenschappen rijden. Het is leuk, stabiel en zeker de moeite van het proberen waard.

Conclusie en beoordeling

Wat moet je doen met DTM Race Driver 2? Het antwoord is simpel. Als je een stuurtje hebt, niet twijfelen maar direct kopen dat spel. Het rijdt allemaal zo geweldig lekker dat je het gewoon gespeeld móet hebben. Als je geen stuurtje hebt (en er geen kunt lenen), dan blijft het wel een heel goed spel. DTM Race Driver 2 is op dit moment absoluut het beste racespel op de markt en ik denk dat het spel die positie nog wel even zal houden.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Fantastische besturing
 • Veel verschil in autosportklassen
 • Technisch sterk
 • Minpunten
 • Enkele missende details
 • Racestuurtje (bijna) onmisbaar

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • ik heb het spel vandaag voor de xbox gekocht echt een vette race game.

 • Ik vind de multiplayer juist het leukst, vooral formule ford:)

 • Multiplayer is ook leuk, dat vind ik ook. Het voegt alleen niet echt iets toe aan het spel. De vraag is in hoeverre dat mogelijk is in een racespel. In DTM 2 vind ik het een leuke toevoeging, maar niet meer dan dat…

 • Zijn er een beetje veel servers voor de PC versie beschikbaar? Best knap een race spel wat er zowel goed uitziet als goed speelt. Laatste keer dat dat gebeurde was bij Grand Tourismo.

 • zozo dat zijn goede cijfers…..ik denk er nog over na of ik het wel of niet koop voor op de xbox

 • Wel jammer dat deze multi recensie gebaseerd is op enkel de PC versie. Had wel wat willen weten over de online play via XBL.  Best knap een race spel wat er zowel goed uitziet als goed speelt. Laatste keer dat dat gebeurde was bij Grand Tourismo.

  Voor de PC wel ja :)

 • Ik snap niet hoe ze dit *** spel een 9 kunnen geven.

  Ik heb hem gespeeld en vond er echt geen klap aan ik geef hem een 3.

  Graphisch niet erg sterk en speelt voor geen meter. Doe mij maar PGR2

  of gran turismo 3.

 • Ben ik niet met je eens. Ik weet niet wat voor stuurtje je hebt, of misschien zelfs geen stuurtje, maar met de meeste stuurtjes speelt het erg goed. Grafisch is er op de PC niet 1 spel dat DTM race Driver 2 voorbij gaat.  Over de PC - Xbox kwestie: de recensie is inderdaad gebaseerd op de PC versie, simpelweg omdat de Xbox versie (nog) niet binnen is.

 • Xbox recensie volgt deze week.

 • morgen op precies te zijn :D

 • Ik ga hem vanmiddag ophalen. Ik ben overtuigd :).

 • cooly jooli, joopy the poopy!!!! en nou nog een xbox kopen!

 • ik heb hem ook net gekocht (xbox versie) en het is idd een heerlijke game.  PC demo had ik ook geprobeert, maar ben toch voor de Xbox versie gegaan omdat racegames op de console thuis horen, tenzij je een goed stuurtje hebt in een relaxte opstelling

 • En hoe is die op Live Sh@dow?

 • net zo leuk als PGR 2. nuff said

 • geen idee Megaman. Ik krijg Live niet meer aan de praat :P Pas een nieuw modem en Ip gekregen. Opnieuw instellen dus. Moet toch eerst even oefenen voor ik me voor schut ga zetten op XBL :P

 • Ik vind het grafisch niet echt mooi moet ik zeggen. De graphics van het asfalt is op zich heel mooi maar de autos hebben veel te veel glans en dat is super nep. Zet je dat uit zijn ze op zich wel mooi maar de omgevind heeft weer heel weinig detail. Alleen waar je op rijdt is mooi en daarom vind ik het cijfer voor de graphics te hoog.  Nu ff wat over de gameplay. Het is duidelijk een arcade spel. De pro-simulatie rijdt heel raar en volgens mij kan een dtm auto veel harder sturen. Ik vind de overstap van simulatie naar pro-simulatie ook niet goed gedaan. Normaal is het zo dat arcade en Simulation niet een groot verschil is in tijden. WAT mag altijd, maar alles is compleet anders. Deze feitjes veranderen niet dat het heel leuk kan rijden maar het is wel ff wennen. Trouwens dit heb ik gebaseerd op de demos en ik wil ook graag weten of het niveau verder omhoog kan dan in de demo anders vind ik dit ook wel een groot minpunt

 • Fijn om weer eens een racegame te zien waarin geracet mag worden!!

  Met een stuurtje rijdt ie idd heerlijk

 • Ik vond het maar matig, wat een herrie maakt dat spel zeg. Ik kan er niet van slapen als mijn verslaafde huisgenootje het speelt. Die Jurian blijft maar spelen, al is het half 3 in de nacht. Dat is toch niet normaal. Ik vind dat ze een slachtofferhulplijn moeten opzetten.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren