1. DTM Race Driver 2

DTM Race Driver 2

Na Project Gotham Racing 2 hebben Xbox-bezitters er eindelijk een nieuw racespel bij dat de moeite van het aanschaffen waard is. DTM Race Driver 2 is het vervolg op een racespel dat begin 2003 met gemengde kritieken werd ontvangen. Voor de inhoudelijke kant van het spel verwijs ik je naar de pc-recensie van Jurian. Ik ga het hier voornamelijk hebben over de brandende vraag waar jullie allemaal mee rondlopen. Is DTM 2 beter dan PGR 2 en hoe zit het met de Live-functie?

Nadat je via het hoofdmenu terecht bent gekomen in de Live-modus kun je kiezen voor bekende functies als Quick Match, OptiMatch en Create Session. Wanneer je er voor kiest een spel te gaan hosten, word je verbinding getest en doet het spel een aanbeveling voor het aantal spelers dat jij met de snelheid van jouw verbinding kan toelaten in jouw spel. Mocht je er dan toch voor kiezen meer spelers toe te laten, dan zal dit negen van de tien keer resulteren in lag. Je kunt er in een dergelijk geval beter voor kiezen om computergestuurde tegenstanders mee te laten rijden.

Naast het selecteren van het aantal spelers zijn er nog tal van andere opties te selecteren. Zo kun je kiezen of je lobby Public of Private is, of mensen die tegen het verkeer in rijden schade veroorzaken bij de andere spelers, om schade aan of uit te zetten en kun je kiezen of je voor een Rated Game gaat of niet. In DTM 2 worden namelijk ranglijsten bijgehouden, waarbij het deze keer niet om mooi rijden maar om winnen gaat.

Je begint met 1500 punten en door races te winnen of te verliezen kun je punten verdienen of kwijtraken. Net als bij PGR 2 zul je ook in DTM 2 binnen een bepaalde tijd na de winnaar moeten finishen. Deze tijd is nu maar dertig seconden in plaats van de één minuut en vijftien seconden in PGR 2. Het is daarom verstandig om niet direct tegen de meest geoefende coureurs te racen, aangezien je dan waarschijnlijk negen van de tien keer de finish niet zult halen. Naast de puntenranglijst worden er net als in PGR 2 ook lijsten bijgehouden voor de snelste rondetijden in verschillende klassen op verschillende banen.

Leuke toevoeging aan DTM 2, die je bij PGR 2 niet tegenkomt, is de mogelijkheid om vanuit de lobby mee te praten met mensen die aan het racen zijn. Helaas komt hier ook meteen een groot minpunt naar boven. Het praten met andere spelers zal namelijk vaker dan je lief is vertragen, waardoor er nooit echt een lekker groepsgesprek op gang zal komen, zoals je dat vaak wel bij PGR 2 hebt.

Op visueel gebied kan DTM 2 over het algemeen redelijk goed meekomen met PGR 2. Al had ik van de ontwikkelaar van Colin McRae meer verwacht van de rallyraces, die er in DTM 2 gewoon erg matig uitzien. Bovendien glimmen de auto’s in DTM 2 wat minder dan in PGR 2. Nou kun je zeggen dat het realistisch is, maar toch zien de auto’s in PGR 2 er net iets ‘echter’ uit. Daarnaast is er, waar PGR 2 koos voor geen publiek, in DTM 2 gekozen voor ‘kartonnen publiek.’ De ene speler zal dat waarderen, de andere speler had liever geen publiek gezien.

Qua besturing ontlopen DTM 2 en PGR 2 elkaar niet zoveel. In DTM 2 heb je minder tijd om te corrigeren. Je zult eerder moeten remmen voor bochten en als je een bocht niet kunt halen stuiter je niet terug op de baan, maar beland je op de meeste circuits in het gras, met in veel gevallen een spin tot gevolg. Dit maakt het spel een stuk realistischer en dus ook een stuk moeilijker. Daarom is het zaak om zo snel mogelijk de verschillende circuits en rempunten te leren kennen, om op die manier puntverlies in de ranglijsten te voorkomen.

Conclusie en beoordeling

DTM Race Driver 2 kan zich zowel op het gebied van beeld en besturing als op het gebied van Live-ondersteuning prima meten met de koning der racers op de Xbox, Project Gotham Racing 2. Het ligt er maar net aan waar je voorkeur naar uit gaat. Ga je voor stijl, dan ga je voor PGR 2. Ga je voor realisme, dan ga je voor DTM 2. Zijn racespellen helemaal jouw ding, dan ga je voor allebei.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Twaalf spelers tegelijk online
 • Realistische besturing
 • Ruime keuze uit bestaande circuits
 • Minpunten
 • Vertraging bij het praten
 • Kartonnen publiek

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • pfff… je zou bijna zeggen dat ik ben vergeten de cijfers nog in te vullen, maar het is toch echt zo… dit is gewoon een heel vet spelletje :D

 • Dit lijkt me echt zo'n vette race game voor de xbox eindelijk word de droogte opgevult.

 • het is ook een vette racegame ik ben het spel aan het spelen,

  zeker kopen deze game.

 • Speelduur: Dit spel speel je tot Project Gotham Racing 3 zich aandient.

  Hehe is het heus??

  wel een slecht minpunt trouwens, vertraagd praten das net als bij Ghost Recon, erg irri……  wanneer komt er trouwens content download voor PGR2???


 • pssssss een 9, klote spel. Je komt 1x tegen een muurtje en je kan gelijk niet meer verder rijden. Ik kom dus niet verder dan de eerste bocht :s

 • vrouwen achter het stuur, bloed aan de muur he plopske ;)

 • Moet je voor de bocht remmen in plaats van erna ploppie ;)

 • Probeer maar eens met je eigen auto, ploppie :)

 • hej vraagje he, er zijn dus ook rankings voor laptimes…..maar is het dan de bedoeling dat je in time trial gaat rijden en dat dat dan automatisch wordt upgeload of niet? xje jullie frank

 • ik vind dit meer een dtm race driver 2 vs. pgr2 stukje dan een echte review. Alleen al gezien hoevaak pgr2 wordt genoemd, dat vind ik tog een beetje zonde aangezien pgr2 eigenlijk een heel anders soort race spel is als dit dus eigenlijk zou je het niet moeten vergelijken.

 • Dat is ook de opzet van deze review. Voor het inhoudelijke verhaal verwijs ik naar de pc review en hier bespreek ik de live opties en beantwoord ik de vraag waar zo'n beetje de hele Live community meer rondliep, of ie beter is dan PGR2…

 • vette shit ma…..kopen die handel

 • Morgen krijg ik hem eindelijk :)

 • Na lang gewacht te hebben en vele reviews gezien te hebben, leek het wel een top spel te kunnen zijn.

  Maar ben helaas teleurgesteld erin en waarom …?

  Moet zeggen dat ik het spel qau gameplay wel Ok is maar grafisch toch wat achter ligt. De DTM-klasse erin is wel super goed en realistisch, maar wat betreft de andere klasses erin, lijkt wel of dit er gewoon bij gedaan is om het spel opvulling tegeven. Dus moet stellen dat dit spel maar een leuk tussendoortje is en helaas niet kan tippen aan GPR2…….

 • ik heb prijsvraag gewonnen dus ik krijg hem :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren