1. Nintendo

Nintendo

De naam Nintendo is eigenlijk onlosmakelijk verbonden met de videospelindustrie, zo groot is het succes en de invloed van Nintendo geweest in de loop der jaren. In dit achtergrondartikel beschrijven we de ontwikkeling van dit bedrijf, van speelkaartenproducent tot een van de grootste en invloedrijkste spelontwikkelaars– en uitgevers ter wereld, en nemen we blik op het heden en in de toekomst.

Van speelkaarten tot videospellen

We gaan een heel stuk terug in de tijd, naar 1889 om precies te zijn. In dat jaar begon Fusajiro Yamauchi met het produceren van zogenaamde Hanafuda speelkaarten. Deze speelkaarten onderscheiden zich voornamelijk van de Westerse speelkaarten door de prachtige afbeeldingen. Het bedrijf van Yamauchi stond in die tijd bekend als Marufuku Company, maar werd in 1907 omgedoopt tot Nintendo Koppai. De letterlijke vertaling van het woord Nintendo is ‘overgelaten aan hemelse handen’.

Hanafuda speelkaarten

De daaropvolgende jaren groeide Nintendo uit tot de grootste speelkaartenfabrikant van Japan en in 1950 neemt Hiroshi Yamauchi het bedrijf van zijn grootvader over. Hiroshi besloot om de verschillende afdelingen boven Nintendo te verenigen en veranderde de naam naar Nintendo Playing Card Co. Ltd. Toen het bedrijf in 1953 als eerste in Japan erin slaagde om de massaproductie van speelkaarten te realiseren, werd het door Walt Disney benaderd om kaarten te maken met afbeeldingen van populaire Disneyfiguren. Deze kaarten werden een enorm succes en het ging goed met Nintendo. Tien jaar later begon Nintendo met de productie van speelgoed en veranderde haar naam in Nintendo Co. Ltd en in 1970 besloot Nintendo zich volledig te gaan richten op elektronisch speelgoed en stopte na 81 jaar met de productie van speelkaarten. Door het succes van de Ultra Hand en Beam Gun, beiden uitvindingen van de ontwerper Gunpei Yokoi, kreeg Nintendo een eerste notering op de lijst van de Osaka Stock Exchange.

In de jaren hierna zette Nintendo zijn eerste stappen in de videospelindustrie, die populair was geworden door Atari. In deze tijd was de bowlinggekte aan het afnemen in Japan en Nintendo zag hier haar kans. Nintendo kocht een flink aantal bowlingbanen op en verbouwde deze tot speelhallen waarin het spel Wild Gunman als voornaamste attractie gold. Noodgedwongen door de economische malaise, moest Nintendo haar investeringen in de speelhallen stopzetten en zich weer gaan richten op de speelgoedmarkt. In de tweede helft van de jaren ’70 merkte Nintendo op dat Amerikaanse bedrijven profiteerden van videospelletjes gebaseerd op tv-series. Nintendo verkreeg de rechten om spellen te ontwikkelingen voor de Magnavox Oddysey en kwam in 1977 met hun eerste videospel: TV-Game 6, een collectie met zes varianten op Pong. Het jaar daarop bracht het bedrijf de Computer Othello uit, een speelhalmachine waar twee spelers tegen elkaar Othello konden spelen. Hoewel de machine zelfs voor zijn tijd niet bepaald technisch geavanceerd te noemen was, werd het toch een succes. Hierdoor besloot Nintendo een afdeling te maken die zich volledig zou richten op de ontwikkeling en distributie van speelhalmachines.

De grote doorbraak

In 1980 was Nintendo niet bepaald succesvol op de speelhalmarkt. Er kwamen weinig spellen uit en de spellen die uitkwamen werden geen succes. Nintendo besloot hierop hun spellen beschikbaar te maken voor het grote publiek, zodat men niet naar de speelhallen hoefde. Het jaar erop kwam de Game & Watch-serie uit. Dit waren zakspelcomputers, bedacht door Gunpei Yokoi, die gebruik maakten van LCD-schermen en voorgetekende vormen in plaats van pixels. Het product sloeg aan en het begon er wat minder somber uit te zien voor de videospelafdeling van Nintendo.

Donkey Kong in de speelhal

Datzelfde jaar beproefde Nintendo opnieuw haar geluk in de speelhallen. Hiroshi Yamauchi had als gunst een zoon van een vriend aangenomen. Deze jongeman moest een spel bedenken dat de schade die Nintendo’s imago had opgelopen weer zou herstellen. De jongeman in kwestie heette Shigeru Miyamoto en zijn spel heette Donkey Kong. Hoewel Amerikaanse distributeurs niet inzagen wat Nintendo probeerde te verkopen, was het spel enorm populair bij de consumenten en de vraag naar de speelmachine nam steeds meer toe. Het spel werd succesvol, voornamelijk vanwege het feit dat het totaal vernieuwend en origineel was voor zijn tijd. Atari en Coleco kochten de rechten om Donkey Kong spellen te maken voor hun spelcomputers en Nintendo was weer terug aan de top.

Nintendo verovert de huiskamer

Yamauchi besefte dat de ontwikkelde spellen aardig wat geld in het laatje brachten wanneer ze werden gelicenseerd door Coleco en Atari, maar dat de opbrengst nog groter zou zijn als het zelf de spellen kon uitbrengen. Daarom gaf Yamauchi de opdracht aan zijn ontwerpers om een thuisspelcomputer, een zogenaamde console, te maken die niet al te duur moest worden en betere beelden tevoorschijn kon toveren dan zijn concurrentie. In 1983 debuteerde dit systeem, die de Famicom genoemd werd, in Japan. Tegen het einde van het jaar waren er al heel wat spellen verkrijgbaar voor het systeem, allemaal van Nintendo’s eigen hand: er waren nog geen andere bedrijven die spellen ontwikkelden voor de Famicom. Ondanks dit feit, verkocht Nintendo toch één miljoen systemen. In de jaren hierna besloot Nintendo ook andere bedrijven spellen te laten maken voor de Famicom, waaronder Capcom, Namco en Konami. In 1985 had Nintendo, ondanks de concurrentie van Sega’s Master System (Mark III in Japan), 90 procent van de videospelmarkt in handen.

Overtuigd door het succes van de Famicom in Japan, was Nintendo er zeker van dat het apparaat in de Verenigde Staten niet zou mislukken. De markt voor videospellen in de VS was echter totaal ingestort. Vooral vanwege een gebrek aan originaliteit en kwaliteit verkochten videospellen erg slecht en winkels zaten met enorme voorraden onverkochte Atari en Coleco-spellen. Hierdoor wilden Amerikaanse speelgoedwinkels geen nieuwe spelcomputers meer inkopen, zeker niet van een bedrijf dat vrijwel onbekend was in de Verenigde Staten. Met een aantal aanpassingen aan het ontwerp van de Famicom, kwam Nintendo in de herfst van 1985 met de Nintendo Entertainment System, kortweg de NES. Na een succesvolle testverkoop in New York, was het Nintendo gelukt de speelgoedwinkels te overtuigen dat de NES duidelijk anders was dan de vorige spelcomputers, en de winkels startten de verkoop van de NES. Het systeem werd een enorme hit dankzij de relatief lage prijzen en de grote verscheidenheid aan spellen, met onder andere klassiekers zoals Super Mario Bros., Super Mario Bros. 3, Legend of Zelda, Metroid en Kid Icarus. Nintendo was er in geslaagd om in een paar jaar tijd de hele markt in de VS weer tot leven te wekken.

Nintendo Entertainment System

Ondanks toenemende concurrentie van Sega en NEC, ging Nintendo door waar het mee bezig was en kwam in 1989 met de Game Boy, een draagbare spelcomputer van de hand van Gunpei Yukoi. Ondanks het feit dat er veel krachtigere draagbare spelcomputers waren in die tijd, werd de Game Boy een enorm succes dankzij een langer batterijleven en een groter aanbod aan spellen, waaronder Tetris en Super Mario Land. De Game Boy is tot op de dag van vandaag de best verkochte spelcomputer aller tijden.

Heftige concurrentie

Sega kwam in 1990 met een krachtigere spelcomputer dan de NES, de Mega Drive, en kon hierdoor haar marktaandeel vergroten. Toch duurde het pas tot 1991, bij de intrede van Sonic, voordat deze machine pas echt aansloeg. Als antwoord bracht ook Nintendo een krachtigere spelcomputer uit: de Super Nintendo Entertainment System (SNES). Deze machine wordt door velen gezien als de beste spelcomputer van Nintendo tot op heden, mede door klassiekers zoals Super Mario World, Legend of Zelda: A Link to the Past, Super Metroid, Donkey Kong Country, Final Fantasy VI en Super Mario Kart. Uiteindelijk bleek de SNES toch net iets succesvoller dan de Mega Drive, maar Nintendo was gewaarschuwd.

Sega kwam in 1994 met het bericht dat men bezig was een 32-bits spelcomputer: de Sega Saturn. Ook Sony kwam met het nieuws dat zij bezig waren met de ontwikkeling van een 32-bits spelcomputer, namelijk de Sony PlayStation. Als antwoord hierop kondigde Nintendo al snel een machine aan die nog krachtiger moest gaan worden dan de concurrentie: de Nintendo 64. De Nintendo 64 herbergde een aantal van de beste spellen aller tijden in de ogen van publiek én pers zoals Super Mario 64, GoldenEye 007, Legend of Zelda: Ocarina of Time en Perfect Dark. Toch was Sony met zijn PlayStation een stuk succesvoller. Omdat Nintendo voor zijn 64-bits spelcomputer had gekozen voor het cassette medium in plaats van CD’s, die stukken goedkoper waren en meer ruimte hadden, verkozen veel spelontwikkelaars de PlayStation boven de Nintendo 64. Het gevolg hiervan was een minder groot spelaanbod en zelfs een tekort in sommige genres. Dit schrok een hoop potentiële klanten af, die dus kozen voor de PlayStation.

Legend of Zelda: Ocarina of Time

In de tussentijd bracht Nintendo een verbeterde versie van de Game Boy uit: de Game Boy Color. Net als zijn voorganger werd ook de Game Boy Color een enorm succes en had het vanwege het ruime spelaanbod weinig hinder van concurrentie. In 1999 maakte de wereld kennis met het fenomeen Pokémon. Dit spel voor de Game Boy werd immens populair in Japan en kreeg zijn eigen animé-serie. Door de populariteit van Pokémon wist Nintendo een hoop geld binnen te halen door middel van spellen, films en merchandising. Dit zorgde ervoor dat Nintendo, ondanks de mindere verkopen van de Nintendo 64, toch grote winsten behaalde.

Het heden en de toekomst

In 2000 kondigde Nintendo twee nieuwe producten aan: de Game Boy Advance, een 32-bits versie van de populaire draagbare spelcomputer, en de GameCube, de opvolger van de Nintendo 64. De Game Boy Advance werd in 2001 geïntroduceerd en werd de meest snelst verkopende spelcomputer aller tijden tijdens de lancering. Ondertussen zijn er ook van dit model tientallen miljoenen stuks over de toonbank gevlogen.

GameCube en Game Boy Advance

De GameCube heeft het wat lastiger. Vanwege het enorme succes van Sony’s PlayStation 2 en de intrede van Microsoft in de spelcomputermarkt met haar Xbox, ondervindt Nintendo veel last van concurrentie op het gebied van thuisspelcomputers en verkoopt het buiten Japan zelfs minder dan de nieuwkomer, de Xbox. Toch kan Nintendo rekenen op een trouwe schare fans waardoor er genoeg spelcomputers verkocht worden om de Japanse spelgigant financieel gezond te houden. Ook brengt Nintendo opnieuw een aantal spellen uit die goed in de smaak vallen bij de media en het publiek, zoals Legend of Zelda: The Wind Waker, Super Smash Bros. Melee en Metroid Prime.

Over de toekomst van Nintendo zijn de meningen verdeeld. Sinds de SNES zijn de verkoopcijfers van Nintendo’s spelcomputers alleen maar naar beneden gegaan en die lijn zet zich ook nu voort bij de GameCube. De concurrentie van Sony en Microsoft is enorm. Ook zal Nintendo vanaf volgend jaar concurrentie krijgen op de draagbare spelcomputermarkt van Sony’s PlayStation Portable. Nintendo heeft de afgelopen twintig jaar echter enorm veel winst geboekt en heeft nu een behoorlijk bedrag op de bankrekening staan, dat eventueel zou kunnen worden gebruikt voor investeringen. In ieder geval heeft Nintendo al de opvolgers van de GameCube en Game Boy Advance aangekondigd, evenals een ander model van de Game Boy dat gebruik zal gaan maken twee schermen, de Nintendo DS. Daarnaast kan Nintendo rekenen op miljoenen fans die het in de afgelopen decennia heeft verworven, en deze zullen de producten van Nintendo blijven kopen zolang het bedrijf doorgaat waarmee het al jaren bekend staat: kwalitatief goede games ontwikkelen en uitgeven.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Nintendo zal altijd mijn favoriet zijn. En ik zal ook altijd hun consoles blind kopen. Ik ben, hoe kritisch ik ook ben op hun beleid (te weinig reclame, te laat overgestapt op discs, geen online opties, en nog wat dingetjes), nog steeds blij dat ze er zijn.  Nintendo. Ik hou van je :D !

 • Ninty maakt toch gewoon de beste games en ik blijf alle consoles van hun kopen omdat t gewoon stukken beter is dan de concurentie qua games ook al is t aanbod minder. (ik bedoel tis in een bepaald opzicht niet eens zo heel erg aangezien ik niet zo'n enorm budget heb :p)Maar als ik exclusives zie die vet zijn dan koop ik die console ook.

 • Ik ben echt benieuwd hoe dit bedrijf zich de komende paar jaar zal gaan manifesteren in de gamesindustrie. Zo groot als ze vroeger eens waren zijn ze immers al lang niet meer. Marketingtechnisch zijn ze gewoon erg tam bezig en daarnaast zijn ze buitengewoon conservatief. Toch is er nog altijd licht aan het einde van de tunnel :).

 • Hoewel ik nooit fan ben geweest van Nintendo heb ik respect voor dit bedrijf. Je kan gewoon niet ontkennen dat Nintendo bijna synoniem is voor videospelletje.  Ik vrees echter dat het in de toekomst minder goed zal gaan. Ik ben bang dat de N5 hun laatste console wordt en dat ze daarna alleen maar software gaan ontwikkelen. Eindelijk Zelda op mijn PlayStation 4 ;)

 • Ik geef ze nog 6 jaar…  De concurentie met Sony en Microsoft gaat ze nekken als ze op de zelfde ouderwetse manier hun zaakjes doen.

 • ja, soms is vernieuwing een goede oplossing, niet dat Shigeru nou weg moet, maar het kan helpen

 • SEGA what Nintendon't!

 • Je ziet toch straks hoe het met Nintendo gaat. Je ziet het dan met de nieuwe console. Verkoop dat goed of niet.

 • De concurentie met Sony en Microsoft gaat ze nekken als ze op de zelfde ouderwetse manier hun zaakjes doen.

  Nee ik denk van niet, ze blijven vast wel goed zaken doen in Japan….. maar ook echt alleen in Japan. Er komt een tijd dat Nintendo het gaat opgeven in Europa, want dat kost ontzettend veel geld om alle games te vertalen etc.  in Japan blijven ze zeker nog goede zaken doen!!!!!  leuk stukkie trouwens :D • Leuk stukkie om te lezen.. Ik hoop echt dat het weer helemaal goed komt! Dat ze ze helemaal uit deze dip komen. Dat verdienen ze gewoon. Mijn steun hebben ze in ieder geval.

 • tja nintendo is wat minder geworden met games na de snes maar das dan ook alles zonder nintendo was de hele game industrie mischien verloren gegaan dus daar ken je tog best wel wat respect voor hebben d8 ik zo :D

 • Goed stuk en ook vrij compleet, ik miste alleen de Virtial Boy nog in dit verhaal. Die kwam namelijk nog vor de NES. Maar verder een mooi en duidelijk stuk! klasse

 • @rutmer  ik wil niet zeuren maar de virtual boy kwam nog na de snes ( 1995)  verder wel een leuk stukkie


 • @ Rutmer, ik dacht dat die pas ergens na de NES was?

 • Ik heb pas geleden in een retrozaak een SNES besteld :)

  Kan ik weer Unirally spelen. M'n m'n cube gebruik ik alleen nog als ik met vrienden speel. Single player heb ik wel gezien. Neem er de tijd niet meer voor.

  Ik denk dat Nintendo het in de toekomst van Multiplayer moet gaan hebben. Back to the roots. Een kaartspel in immers ook multiplayer;)

 • de nostalgie :)

  De SNES vind ik persoonlijk de beste console aller tijden. Nintendo is ook een van de beste developers. Alleen jammer van de 3rd party support, mar zolang Nintendo z'n eigen ding blijft doen blijf ik nintendo consoles kopen :)

 • Ik vind hyet gewoon dom dat third partys geen games voor de gamecube uitbrengen want ik weet zekers dat dit als de rete zal verkopen.

  Dus aan alle third party´s gamecube verkoopt als de rete!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Das niet helemaal waar :) De meeste mensen met een Cube hebben er ook een Xbox of PS2 bij, en daarop kopen ze dan meestal de multiplatform games. De Cube hebben ze voor de exclusives. Vandaar dat er weinig 3rd party is op de Cube.

 • 3rd partyverkoopt haast voor geen meter op de Cube, tenminste buiten Japan dan.

  Mensen die nu gaan zeggen "Kijk dan naar Soul Calibur 2, die verkocht het beste op de NGC!"Die moeten gewoon even hun mond houden.

  SC2 was de enige beater op de NGC naas MK:DA van enige amusamentswaarde.  Nee 3rd party is alles behalve goed bij de NGC, zoals gezegd is de meeste mensen met een NGC hebben ook nog een PS2 of Xbox ernaast. (of allebei)

  Die mensen kopen dus hun 3rd oarty niet voor de NGC, daar kopen ze alleen de echte Nintendo games voor. (zoals ik dat doe) • goed gedaan!

  rubrieken zijn leuk om te lezen..ga zo door

 • Iedereen kent nintendo, iedereen vind nintendo ook goed. Zelfs Notorious, maar dat geeft tie nie toe…….. want hij is stoer ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren