1. Online racen

Online racen

DTM Race Driver is zowel op de PC als op de Xbox online speelbaar. Terwijl dit een aantal jaar geleden nog vrijwel ondenkbaar was, is het nu al vrijwel normaal. Met het uitkomen van weer een online speelbare racegame is het een mooi moment om te kijken hoe het multiplayer van racespellen er nu voor staat

Hoewel de mogelijkheden bij de PC natuurlijk het grootst zijn, valt het aanbod van online speelbare racespellen toch een beetje tegen. Sterker nog, je zou het kunnen zien als een nog haast onontdekt gebied. Electronic Arts was met F1 2002 eigenlijk de eerste die een serieuze poging ondernam om een racespel online speelbaar te maken. In dat jaar verscheen ook NASCAR Racing 2002 van Vivendi, dat ook online gespeeld kon worden. Dat het online racen toen nog in de kinderschoenen stond bleek wel uit hoe onstabiel het geheel vaak was. Verbinding zoeken duurde vaak lang en eenmaal aan het racen kwam je vaak veel lag tegen.

De toekomst van het online racen werd echter wel al snel duidelijk toen F1 2002 het kwalitatief betere Grand Prix 4 in populariteit makkelijk bij wist te houden. Het online racen gaf het spel meer spanning en een (veel) hogere replay waarde. Inmiddels zijn we in een tijd beland waarin een racespel eigenlijk een online modus móet hebben. Die trend werd door Codemasters dan ook gevolgd: hun beide topracespellen, Colin McRae Rally 04 en DTM Race Driver 2, zijn online speelbaar. De kwaliteit van het online spelen is ook flink toegenomen. Vooral Colin McRae Rally 04 heeft een nieuwe standaard gezet als het gaat om stabiliteit tijdens het spelen.

Er blijkt veel verbetering te zitten in het online racen op de PC. Jaar na jaar wordt het geheel vloeiender en beter speelbaar. Het is dus te verwachten dat die trend aanhoudt. We moeten echter wel rekening houden met de beperkingen van internet, immers: de dataoverdracht kan nu eenmaal niet sneller gaan dan de internetconnectie die je hebt. De komende tijd zul je zeker moeten blijven letten op titels als Need for Speed: Underground 2 en andere mogelijke opvolgers van al bestaande spellen. Want, zo blijkt wel uit de spellen van Codemasters, opvolgers zorgen voor de meeste progressie.

Sinds november 2003 wordt Xbox Live op het gebied van racespellen gedomineerd door Project Gotham Racing 2. Het spel biedt niet alleen directe races tegen andere Xbox Live spelers, maar complete ondersteuning tijdens het hele spel. Zo worden bijvoorbeeld je tijden op een online scorebord geplaatst. Qua verbinding is Project Gotham Racing 2 ook dik in orde. Alleen wanneer de eigen verbinding niet in orde is, krijg je te maken met vertraging.

Tot nog toe is Project Gotham Racing 2 ongeëvenaard in zowel de diepte van de ondersteuning van Xbox Live als de manier waarop het online racen zelf verloopt. Midtown Madness kwam qua speelplezier misschien nog aardig in de buurt, maar kwam toch ruim tekort ten opzichte van de (voorlopige) koning. DTM Race Driver 2 doet een goede poging en evenaart Project Gotham Racing 2 wellicht op het gebied van puur het racen online. Voor meer informatie over DTM Race Driver 2 op Xbox Live kun je vandaag ook de Xbox recensie van DTM Race Driver 2 lezen.

Wat de toekomst ons zal brengen, is lastig in te schatten. Project Gotham Racing 2 heeft al bewezen dat online racen zeker succesvol kan zijn op de Xbox. Het is vreemd dat weinig spellen de manier waarop dat spel Xbox Live gebruikt, hebben overgenomen. Het is te verwachten dat er meer spellen komen waarbij Xbox Live de rode draad in het spel is. Technisch is het moeilijk verbeteringen aan te brengen in de Xbox Live spellen. Tenzij de snelheid van het hele netwerk wordt aangepast, is het voor ontwikkelaars alleen mogelijk om de speelsnelheid te verbeteren via de engine. Titels die je in de gaten moet houden zijn onder andere Need for Speed: Underground 2, Burnout 3 en Juiced.

Online racen op de Playstation 2 is vergeleken bij de PC en de Xbox behoorlijk onderontwikkeld. Dit is tekenend voor de hele online modus van de Playstation 2. Het is momenteel gewoon minder dan Xbox Live, zowel in kwaliteit als in populariteit. Vraag is of de aankomende racetopper, Gran Turismo 4, hier veel aan kan veranderen. Er zal met vier man tegelijk aangetreden kunnen worden. Wat is er leuk aan Gran Turismo 4 online? Dat je tegen elkaar kunt racen op de Playstation 2. Niets meer en niets minder.

Hoe Playstation 2 online zich zal gaan ontwikkelen op het gebied van racespellen is al helemaal onduidelijk. Gran Turismo is eigenlijk pas het eerste serieuze racespel dat zich richt op Playstation 2 online. Het is mogelijk dat Gran Turismo 4 de eerste én de laatste topper voor Playstation 2 online wordt, maar dat blijft natuurlijk afwachten.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • leuk stukkie!!!  XboxLive is de beste keus!!! Whoot :D

  maar ik had ook niks anders verwacht :)

 • Ja aardig stuk, ik mis alleen de reden waarom DTM genoemd moet worden in de eerste zin…

 • Racen op Live! blijft leuk :)

 • Ja is leuk omdat t vaak op skilz aan komt en er kan minder snel gecheat worden dan bijv. in een fps dus is t een leuk genre voor online gaming.

 • Dammit, ik wil ook een Xbox met Live :P  Mwoah, moet het maar doen op de PC met stuurtje ;)

 • De x-doos gaat maar goed met de on line games

 • De multi player word in de toekomst net zoals bij veel spellen ook bij race spellen heel belangrijk.

 • @VoetbalPrimeur.nl: Omdat we een DTM 2 featureweek hebben, waarbij DTM de aanzet geeft de onlinemogelijkheden van racegames te belichten.  @Sander. S: Op de xbox IS multiplayer in racegames al de toekomst

 • mjah… wat Klaasje zegt dus :)

 • Ik vind PS2 online ook stukken minder dan Live, ik speel eigenlijk nooit online op de PS2 terwijl ik bijna elke dag op Live zit :) Maar ik denk ook dat GT4 de game zal zijn die PS2 online echt op gang gaat brengen. GT4 wordt echt meesterlijk.

 • Wel shit dat Nintendo niet online is :@ Ik wil F-zero online! Of Mario Kart natuurlijk ;) Nou ja, dan speel ik ze maar multiplayer met vier spelers..is ook subliem :D

 • Vergeten jullie nou Moto GP te noemen :S

 • PGR2 op de xbox, geniaal.

 • Moto GP is niet genoemd omdat we ons puur om Autoracespellen hebben gericht…

 • T1G? Zit jij met PGR2 op Live?

 • Ik blijf het nog steeds vreemd vinden dat een bedrijf als Sony het niet voor elkaar weet te boksen om een fatsoenlijke service af te leveren.

 • imo is MotoGP 2 de beste online Racegame op dit moment!! lekker met 16 man racen!!! :) alleen ik kan er geen kont van :S

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren