1. Rise to Honour

Rise to Honour

Jet Li werd in onze impressie bestempeld als dé Martial Arts-expert van dit moment. Inmiddels mag het duidelijk zijn dat hij zijn eigen spel heeft en wel in de vorm van Rise to Honour. Nu blijkt jammer genoeg dat digitale Kung Fu niet helemaal zijn ding is.

Het spel begint als Kit Yun (het virtuele evenbeeld van Jet Li) aangesteld word als de nieuwe bodyguard van maffiabaas Chiang. Na een Shenmue-achtige achtervolging wordt Chiang echter doodgeschoten door een sluipschutter. De maffiosi fluistert Yun net voor zijn dood toe dat hij een belangrijk bericht aan zijn dochter Michelle moet afleveren; Yun krijgt het bericht in een envelop toegereikt en het spel begint.

Max Emergency Crime

Rise to Honour lijkt allerlei elementen te koppelen. Zo worden bepaalde bewegingen automatisch vertraagd en heb je de beschikking over adrenaline; een soort van Max Payne bullet-time. Wanneer je in ruimere omgevingen komt en de slechteriken je beeld vullen doet het een beetje State of Emergency-achtig aan. Aangezien het gehele spel is gevuld met Aziaten lijkt het te worden afgemaakt met een toefje True Crime.

Dit spel is echter veel simpeler van opzet. Je rent net zolang totdat je moet vechten, meestal doe je dat met je handen en voeten, maar soms ook met (vuur)wapens. Na het vechten volgt een filmpje en gebeurt er iets waardoor je verder komt, op magische wijze opent zich bijvoorbeeld een deurtje.

Donkere steegjes

Tussen het vechten door doe je werkelijk niets anders dan rennen. Oké, soms moet je aan een katrol naar beneden zoeven of word je achtervolgd door een helikopter, maar dat is niets. Waarom kan je niet op een vette motor van punt A naar B karren en waarom ben je continu opgesloten in “arena´s“ tijdens het vechten? Grote voordeel is wel dat de snelheid erin blijft; af en toe een filmpje dat het verhaal belicht en daarna gelijk weer aan de bak.

In het begin vecht je nog in het duistere Hong Kong, maar later in het spel verplaatst het gevecht zich naar San Francisco, de woonplaats van Michelle. De omgevingen verschillen nogal: een onguur havengebied, een luxe bar en een heus ziekenhuis zijn slechts enkele decors. Bovendien is alles goed weergegeven, een gevecht ín een zwembad is bijvoorbeeld een lust voor het oog (kijk die rimpels!). Dat is dan ook een pluspunt, het visuele vlak. Je merkt dat alle (acrobatische) bewegingen door middel van motion capture zijn weergegeven, de personages zien er realistisch uit en de omgevingen zijn zoals ik al zei schitterend. Het ziekenhuis-level verdient trouwens extra aandacht: daar is een John Woo-achtige missie waarin je op een brancard door een gang rijdt en al liggend iedereen afknalt. Het meest pakkende stukje in het spel!

Baggerbesturing

De besturing van een spel is bijna nooit zo slecht dat het een heel spel kan verpesten, maar dat ligt hier anders. Het zou een sfeervolle titel worden met een filmisch verhaal en natuurlijk veel Kung Fu. Allemaal in de context van die typische Hong King-films. Ook werd het besturingssysteem nadrukkelijk vermeldt tijdens persberichten. Alle Kung Fu doe je namelijk met de rechter analoge stick, je valt aan in de richting waarin je die duwt. Leuk is dan dat je makkelijk achter je en naast je kunt meppen of trappen. Minder is dat je personage af en toe traag reageert en dat je niet zelf kunt bepalen wat voor beweging je doet. Nu doet Kit Yun gewoon wat bewegingen die voorgeprogrammeerd zijn, hetgeen alsnog indrukwekkend is, maar het komt nogal statisch over.

Conclusie en beoordeling

Al met al moet ik bekennen dat Rise to Honour niet echt heel leuk is. Na een uurtje (of twee) gespeelt te hebben heb je het wel gehad. Als je, je er aan toe weet te zetten het spel uit te spelen, doe je er ongeveer zes tot acht uur over. Dat ligt overigens meer aan de onrealistische eindbazen dan aan de totale lengte. Verder is het spel aardig simpel. Honkbalknuppels en kleine zwaarden zijn vrijwel overbodig doordat Kung Fu sneller is, de wapens reageren kortweg te traag. De gebieden waar je twee pistolen hebt zijn ook niet van niveau, wat wil je anders met ongelimiteerde munitie. Dat laatste benadrukt trouwens nog even dat Rise to Honour bedoeld is voor de “simpele spelers“. Rise to Honour is best een aardig spel maar doordat de [i]gameplay[/i] continu hetzelfde is, valt het spel erg tegen. Dat is jammer, want van Jet Li hadden de meeste wel wat meer verwacht. Laten we hopen dat een eventuele opvolger beter uitgewerkt is.
5,3
Score
53
Score: 55
 • Pluspunten
 • Visueel in orde
 • Kung Fu en Jet Li zijn stoer
 • Minpunten
 • Slechte besturing
 • Verhaal wel typisch Hollywood
 • Liniear verloop

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • De laatste screenshot lijkt veel op Maxpayne zo'n zweefduik :P  Dit is zo'n huur spel vindt ik.

 • Ja idd een 5 is misschien te laag maar een 6 lijkt het me ook niet waard want een flop blijft een flop ;)

 • ziet er wel grappig uit.. tis vroeg.. :D

 • 5 is zeker te laag maar iedereen heeft zijn smaak van spellen en die persoon die dat gestest heeft is het zeker zijn genre niet zoals ik voetballspellen en 3 zou geven.

 • Tja, een 5,5 zou hier mooier zijn geweest, maar je kan met een cijver nooit iedereen tevreden krijgen. Sommigen (die het spel al gekocht hebben?) zouden liever een 1 willen zien staan.  Imho wel jammer, leek wel tof spel, Jet Li is immers de man :)

 • Een 5 is NIET te laag. Het spel heeft aardige momenten hoor, maar vooral de schietscenes zijn te bagger voor woorden.

 • Op zich is het een goed spel. Alleen de baggerbesturing is echt klote. Enkele van jullie hebben denk ik ook wel het demo schijfje gecheckt bij OPM2.

 • Hij is grafich best te pruimen

 • Ziet er wel grappig uit.  Maar ja precies zoals ze zeggen lijkt mij het een spel waar je zo op uitgekeken bent…

 • het was idd een 5,5 ofzow. dan heb ik als reviewer de keuze om er een 6 of een 5 van te maken. mijn keuze mag duidelijk zijn.  silverbullit hiermee bedoel ik dat het echt een heel standaard verhaal is. té cliche. beetje minpunt want van jet li kun je ook wel wat spectaculairders bouwen.

 • Ja precies Terminator

 • Jaa en dan worden er bijna geen pluspunten genoemd voor het spel…Zoals dat als je het spel GOED SPEELT je ook andere moves krijgt en toffere moves krijgt..Maar goed laat maar..  We stand strong..en ondertussen spelen we gewoon Rise to Honour, No matter what :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren