1. MX Unleashed

MX Unleashed

Na onder andere MX 2002, MX Rider, MX Superfly en MTX: Mototrax heeft de PlayStation 2 er opnieuw een motorcrossspel bij, dat ook meteen de meest vermakelijke is. MX Unleashed komt van de makers van de eerder voor de PC verschenen Motocross Madness-reeks, en dat is te merken ook.

Om te beginnen is het spel onderverdeeld in verschillende secties. Zo zullen de meeste mensen direct beginnen in de carrière modus, maar is het ook mogelijk om afzonderlijk te kiezen voor supercross, nationals en freestyle. Aangezien er geen handleiding zat bij het exemplaar dat ik moest recenseren, kon ik tot mijn grote genoegen in het hoofdmenu kiezen voor de mogelijkheid om te trainen. Hierin werd aan de hand van filmpjes en commentaar uitgelegd hoe je de motor het best kunt besturen. Al vrij vroeg in de carrièremodus bleek deze trainingsvideo geen overbodige luxe. Zo zul je vooral tijdens de motorcrossraces veel gebruik moeten maken van de technieken die in de video worden uitgelegd om op die manier de sprongen zo goed mogelijk te kunnen timen en uitvoeren. Doe je dit namelijk verkeerd, dan zul je zeker in de latere races van je carrière te veel tijd verliezen en onmogelijk vooraan eindigen.

Betekent dit dan dat we te maken hebben met een motorcrosssimulatie? Gelukkig niet. Bij MX Unleashed draait het vooral om plezier en zul je de motorcrossraces enkel en alleen uit noodzaak spelen om verder te komen in het spel. Het rijden in stadions over kunstmatig aangelegde heuvels kan na een tijdje namelijk gaan vervelen en op de zenuwen beginnen te werken. Gelukkig worden de motorcrossraces afgewisseld met zogenaamde nationals races. Hierin rijd je rond over parkoersen op zeer afwisselende locaties. Zo zul je de ene race rondrijden door een regenachtig moeras, om vervolgens over met sneeuw bedekte heuvels tussen de molens door te racen. In totaal zijn er maar liefst 24 supercross parkoersen en 22 nationals, maar al deze races zijn niet de reden waarom ik dit het meest vermakelijke motorcrossspel tot nu toe vind. De reden daarvoor is de freestyle modus.

In de freestyle modus heb je in het begin de keuze uit één speelveld. Naast dat ene speelveld zijn er nog vier andere speelvelden vrij te spelen. Het totaal van vijf speelvelden lijkt in het begin niet veel, tot je er achter komt hoe groot ieder speelveld is. Tel daar het aantal uitdagingen per speelveld bij op en je zult in ieder geval een paar dagen zoet zijn met dit spel. Zo heb je de mogelijkheid om het in ieder speelveld in een race op te nemen tegen een ander soort voertuig, variërend van een monstertruck tot een helikopter. Als je eenmaal zo’n uitdaging hebt gewonnen, is het mogelijk zelf plaats te nemen in zo’n voertuig. Naast deze uitdaging zijn ook de hit competitions en de run activities aanwezig.

Bij de hit competition neem je het op tegen een aantal andere rijders, waarbij het de bedoeling is vanaf de met groene pijlen aangegeven plekken te springen, om vervolgens te landen in de bijbehorende rode zones. De speler die als eerste alle tien de sprongen met succes heeft afgerond, is de winnaar. Daarnaast zijn er dus de run activities. Hierbij neem je het niet op tegen andere rijders, maar zul je een reeks dezelfde soort sprongen als in de hit competitions, zonder onderbrekingen en fouten, moeten afronden. Mocht je al deze uitdagingen met succes hebben afgerond, dan nog zul je regelmatig terug komen om lekker vrij rond te racen en te stunten, waarmee je punten verdient die je kunt gebruiken om nieuwe motoren te kopen.

Zoals je ziet, zit het met het aantal mogelijkheden helemaal goed en gelukkig kan ik zeggen dat de besturing daarnaast ook erg lekker is. Enige punt van kritiek is dat men een ‘clutch’ systeem heeft toegevoegd, dat er door middel van een bepaalde knoppencombinatie voor moet zorgen dat je sneller uit een bocht accelereert. Dit wist ik persoonlijk maar niet onder de knie te krijgen. Naast de verder lekkere besturing is MX Unleashed ook op visueel gebied dik in orde. Al staan de omgevingen niet altijd bol van details, ze ademen, met uitzondering van de motorcrossraces, wél allemaal sfeer uit. Bovendien heeft het spel nauwelijks last van pop-up en heb je soms het idee dat je oneindig ver kunt kijken.

Conclusie en beoordeling

Ondanks dat MX Unleashed helaas geen online functie kent, zul je er regelmatig naar teruggrijpen om even lekker vrijuit te springen en te stunten. Hadden ze er wel een online functie ingestopt, dan was het cijfer waarschijnlijk nog een punt hoger uitgevallen.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Vijf zeer grote speelomgevingen
 • Maar liefst 46 parkoersen
 • Lekkere besturing
 • Minpunten
 • Clutch systeem werkt niet lekker
 • Geen online functie

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • ik heb de demo van deze es ff lekker uitgeprobeerd en moet zeggen dat het cker leuk was om te spelen. wel vond ik dat het geluid van de motot wat krachtiger mocht hij is zeker niet slecht maar ik hou wel van wat krachtich geluid.

 • Wel een vet spel. Ik heb Wakeboarding Unleashed namelijk ook en dat was ook een aangename verassing. Gewoon een goed spel. Dit spel komt trouwens ook op de Xbox uit.

 • Dit is nou typisch zo'n spel dat je in de winkel niet ziet staan. Doodzonde eigenlijk, want ik zet nog steeds regelmatig m'n PS2 aan met dit spel terwijl ik ook DTM 2 voor m'n xbox heb liggen…

 • Ik denk niet dat je DTM2 en MX kunt vergelijken Klaasje… al maakt het natuurlijk wel uit welke je verkiest boven welke he ;-)

 • Best leuk spel maar de graphics zijn nou niet erg verbeterd sinds motocross madness 2.

 • Is er iemand die de game nog heeft en wil verkopen??
  Ik ben op zoek naar de game…Of weet iemand een plek waar ik de game kan kopen?/  Gr. Sylvester

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren