1. Geweld in games

Geweld in games

Yes, het is weer zover, geweld en doodslag vieren hoogtij! De ene schiet zijn leraar dood, de ander slaat een oude invalide man de hersens in, omdat hij hem de weg vroeg! Weer een ander slaat een conductrice met een baksteen in elkaar, omdat zij hem vroeg om zijn joint uit te doen en zijn voeten van de bank te halen. Waar komt al die frustratie vandaan, waarom die agressie? Oh ja nu weet ik het weer, dat komt allemaal door computerspelletjes!

Natuurlijk heeft Murat D. zijn leraar neergeschoten omdat hij een potje Grand Theft Auto: Vice City heeft gespeeld. Die vent die de conductrice neersloeg met een baksteen had zeker dezelfde dag een potje Manhunt gespeeld. Dat zijn de echte daders van deze misdaden, dus laten we allemaal Rockstar en alle andere ontwikkelaars aan gaan klagen die dit soort games maken. Na dit alles kunnen we weer rustig de straat op, want dan worden er geen mensen meer beïnvloed door games en zal er niemand meer in elkaar geslagen worden.

Maar wacht even….werden er niet al mensen in elkaar geslagen toen er nog geen computerspellen waren? Verrek ja, hoe verklaren we dat dan…oh ja toen was het de schuld van de rockmuziek! Oh gelukkig, ik dacht even dat er misschien een andere reden was waarom dit soort dingen gebeuren. Hè, werden er voor de rockmuziek ook niet mensen neergeschoten en in elkaar geslagen, wat kon daar de oorzaak van zijn? Ja, nu weet ik het weer, het waren bepaalde boeken die geschreven werden door anarchisten en oversekste psychologen die de mensen anders wilden laten denken dan dat de kerk en staat dat wilden.

Zo zie je dat er is altijd een vorm van media of vermaak schuldig is aan geweld die door mensen worden uitgevoerd. Wij zijn nooit zelf verantwoordelijk voor wat wij doen, nee dat zijn altijd andere invloeden van buiten af. Het ligt ook helemaal niet aan onze opvoeding of de manier waarop onze omgeving ons behandeld, nee het is altijd media en amusement. Het is toch mooi om te weten dat wij geen enkele verantwoording voor onze eigen daden hoeven te nemen. We kunnen gewoon altijd iedereen en alles de schuld geven en hoeven nergens zelf voor op te draaien.

Voor het geval je de IQ van een diepzeegarnaal hebt en nog niet door hebt dat dit allemaal sarcastisch is bedoeld, dan weet je het nu. Het is altijd weer even irritant als lachwekkend om de gebruikelijke moraalridders hun gebruikelijke toespraak te zien geven na een gewelddadige gebeurtenis betreffende de jeugd, of als er weer een volgens hen walgelijk spel uitkomt. Altijd komen ze weer met dezelfde oorzaak van het geweld; computergames. Het is altijd hetzelfde verhaaltje, het is nooit omdat de dader gewoon een eikel is of omdat zijn ouders blijkbaar hun kind niet goed genoeg hebben opgevoed, nee het zijn altijd de computerspelletjes.

Wanneer houden die mensen nou eens op met zoveel troep te verkondigen, waarschijnlijk wanneer ze eindelijk een sociaal leven krijgen. Eén van die mensen is mevrouw Helga Zepp-LaRouche, oprichtster van het Schiller instituut. Mevrouw Zepp-LaRouche heeft zichzelf benoemd tot beschermvrouw van de Europese, vooral Duitse jeugd, en wil er voor zorgen dat alle entertainment en media die geweld verheerlijkt uit Europa verbannen wordt. Volgens mevrouw Zepp-LaRouche is dit “nieuwe geweld”, zoals zij het noemt, zelfs erger dan het Aids virus en moet het dus gestopt worden (vertel dat maar eens aan iemand met Aids).

Dit soort mensen hebben echt niets beters te doen dan mensen lastigvallen met hun mening over de wereld, dit gebeurt vaak bij de wekelijkse bingo bijeenkomst. Jammer genoeg is hun mening zo interessant als een bakje magere yoghurt, nee zelfs nog minder interessant. Wat ook erg jammer is, is dat er daadwerkelijk mensen zijn die deze toespraken serieus nemen en er zelfs achter gaan staan.

Vooral Amerikanen zijn erg vatbaar voor bullcrap, propaganda en hysterie praat (het zijn ook zulke domme en kleingeestige mensen daar). Zoals jullie weten is Amerika bezig met een kruistocht tegen gewelddadige games, vooral Florida lijkt er zin in te hebben. Florida wil namelijk alle gewelddadige games uit alle winkels in de staat verbannen, dan blijven er alleen games als Britney’s Dance Beat en Barbie Horse Adventure over (jottem). Alles is tegenwoordig de schuld van computergames, sigaretten, harde muziek of terroristen in de VS.

Raak jij je baan kwijt in de VS, dan komt het niet omdat jij een luie eikel bent die de hele dag in zijn bed ligt te stinken, nee het komt door het nieuwste deel van Unreal, Doom of Grand Theft Auto. Heeft je zoon een schoolgenootje doodgestoken met een passer, dan komt het niet omdat hij een zieke onopgevoede konthaar van de samenleving is, nee het komt door games als Counter-Strike en Manhunt. En natuurlijk zijn de mensen van Rockstar racisten en willen ze alle Haïtianen en Cubanen dood hebben. Die mensen moeten eens ophouden met zich zo kinderachtig te gedragen en een hobby zoeken.

Mensen maken elkaar niet af omdat ze een computerspel hebben gespeeld, dat doen ze omdat het laaggeschoolde, inteelt heikneuters zijn. Die freaks hebben gewoon geen goede opvoeding gehad waardoor ze complete sjaakies zijn geworden. De schuld geven aan spellen en ander vorm van vermaak geeft hun gewoon een excuus en zorgt ervoor dat ze zich niet hoeven te verantwoorden. Het zorgt er ook voor dat de echte reden voor de gebeurtenis niet serieus onderzocht wordt.

Neem het voorbeeld van William en Joshua Buckner, die op 25 juni Aaron Hamel en Kimberly Bede neerschoten vlakbij de Smokey Mountains. Er stond de jongens een zware straf te wachten nadat ze werden opgepakt. Toen ze op advies van hun advocaat beweerden dat ze het idee gekregen hadden van Grand Theft Auto 3 werd hun straf omgezet in “voor onbepaalde tijd in hechtenis van de staat” en werden Rockstar, Sony Computer Entertainment America Inc. en Take Two aangeklaagd wegens het aansporen van geweld bij de jeugd.

William en Joshua zijn er dus redelijk goed vanaf gekomen, want ze zullen op hun 21ste waarschijnlijk weer vrijgelaten worden (als ze zich goed gedragen tenminste). Want ze werden beïnvloed door het spel en waren natuurlijk niet zelf verantwoordelijk voor hun daden, dus hoeven ze ook niet psychologisch onderzocht te worden. Nee, degene die moeten boeten zijn de ontwikkelaars van dit soort spellen en de overige jonge gamers die nu extra in de gaten worden gehouden door hun overbezorgde hypocriete ouders.

Mensen blijken te vergeten dat deze kinderen in een zware periode van hun leven zitten, de puberteit. In de puberteit is alles verwarrend en frustrerend voor een kind, dit zijn de tijden dat je ouders volgens jou geen idee hebben waar ze het over hebben. Nee, jij hebt altijd gelijk en je ouders zijn gewoon kut. Biologisch gezien ben je zo aan het veranderen dat jij je soms afvraagt of je nog wel menselijk bent. Ook is dit de tijd van haantjes en schapengedrag, vooral jongens gaan zich als complete strontspetters gedragen (ik kan het weten). Kleding en imago zijn ineens heel belangrijk en wat je “vrienden” zeggen en doen, is altijd belangrijker dan wat je ouders zeggen. Ja, dit zijn de tijden waar je als ouder je beste beentje voor moet zetten, onuitputtelijke geduld moet hebben en als het moet, hard op moet treden.

Op een dag zullen je kinderen je daar echt dankbaar voor zijn, want dan zijn ze uitgegroeid tot normale evenwichtige mensen. Ga dus als ouder niet de fout in om dit soort bullcrap te geloven, maar vertrouw erop dat jij je kind wel de juiste waarde en normen kan leren en dat het niet van die schapen zijn die zich zo door iets laten beïnvloeden. Want dat is wat ze dan nodig hebben, begeleiding en begrip. Maar niet overdrijven, want dan kan het ook snel de verkeerde kant opgaan en staan ze in hun moeders lingerie op hun dertigste met een sniper-rifle iedereen vanuit een hoge toren neer te schieten door jouw overbezorgdheid.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Wilde nog even kwijt dat IG vet mooi is geworden.

 • Ja he? :)

 • Ach ja… De jongen heb een slechte vader gehad blijkt nu. Dus ja, dan is het natuurlijk logisch en begrijpelijk dat ie mensen overhoop gaat knallen enzo.  Ook dat vind ik een slap excuus. Iemand die in staat is te moorden is een gevaar voor alles en iedereen en verdient geen sympathie.  Maar ja, dit is Nederland he.


 • hmmm,  het mooiste vind ik nog de situatie in sommige staten in amerika; daar liggen in de ene winkel computergames als HALO met een minimum aankoop leeftijd van 21 terwijl je in de winkel ernaast gewoon vanaf je 18e wapens kan bestellen die je dan binnen 2 weken in huis hebt…  Waar gaat het heen?  Laatst zag ik in een programma (rondom tien?) ook weer een dame van een jaar of 50 ERNSTIG afgeven op computergames. Ik weet zeker dat ze zich nooit langer dan 10 minuten heeft verdiept in games…
 • Zijn allemaal mensen zonder sociaal leven die gewoon ergens over willen miepen.

  Laat ze een hobby nemen zo hebben wij geen last meer van ze.

 • Goed objectief stukje tekst.

 • Dit logo is vet! Ik zal vanavond als ik klaar ben met leren ook even je tekst lezen :)  Wow ik ken zelfs me reacties editen :p

 • Leuk stukje Marcel. Wel een beetje open duren ingetrapt.. Tenminste voor de meeste gamers hier.

 • en toch vind ik manhunt een belachelijk spel =p

 • jup ik vindt true crime en gta toch wel het coolst btw waarom vindt iedereen true crime zo slecht :S ik vindt hem wel een beetje overweldigend maar echt wel vet ofzo :D

 • Was niet echt weg van True crime…

 • Go Marc.!  Niet alles gelezen maar 't is wel waar.  Gemiddeld slachtoffer van zinloos geweld (als ze nog leven) zet de schuld op games, de dode slachtoffers krijgen na overlijden de hele familie anti-games.


 • Je kiest er toch zelf voor om iemand te meppe?

 • Amerikanen zijn gek, daar kunnen we het nu wel over eens zijn.

  Ik hoop alleen dat ze hun gelijk niet krijgen en wij hier met de gebakken peren zitten en alleen nog maar lauw-warme familie spellen krijgen.

 • Deze column lees ik morgen ff.. heb ik weer wat om te doen :)

 • Mortal Marcel, ben je gevraagd om hier een column te schrijven? Ik hereken je nog van je oude brieven in de PU maar was ff nieuwsgierig of die gasten hier je gevraagd hadden? Greetz.  Goeie column btw.

 • ja en bedankt.

 • goeie story… hey Mortal ik raad je aan om eens Bowling for Columbine te kijken…(als je die niet al gezien hebt) dan zie je pas echt hoe paraa amerikanen zijn.

 • Mastah > marcel schrijft alweer een tijdje voor IG hoor :)

 • Al lang gezien Kenmaster. :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren