1. Sport

Sport

Sport is een genre dat al niet meer valt weg te denken uit de wereld van games. Er komen tegenwoordig jaarlijks tientallen sportspellen uit. De sporten in deze spellen variëren van snowboarden tot wielrennen. Race- en voetbalspellen maken uiteraard ook deel uit van het genre sport, maar omdat die beide categorieën eigenlijk meer genres op zich zijn geworden, behandelen we die apart. Inmiddels heb je alles over het racegenre al kunnen lezen en in de eerste week van de maand juni zal je alles over het voetbalgenre op InsideGamer kunnen vinden.

De geschiedenis

Het sportgenre is een van de oudste genres, sterker nog: hét oudste genre dat maar bestaat in de wereld van games, want in den beginne… was er Pong. Pong, mogelijkerwijs het meest simpele spel aller tijden (een rondje en twee streepjes), kun je opvatten als sportspel omdat de gelijkenis met (tafel)tennis toch duidelijk is. De makers wilden zelfs de naam Ping-Pong hebben, maar die was al geregistreerd. Het was 1972 en Pong zette de moeilijke eerste stappen voor sportspellen in de wereld van games.

In de loop van de jaren ’70 verschijnen nog enkele spelletjes, waaronder Football van Atari. Het spel verscheen niet voor een bepaalde spelcomputer, die waren er immers nog niet of nauwelijks, maar als een op zichzelf staande spelcomputer. Een spelcomputer met slechts één spel dus. Pas eind jaren ’80 kwam er schot in de ontwikkeling van computerspellen en uiteraard ging het sportgenre mee in de lift. Op de ZX Spectrum, een spelcomputer van Engelse makelij, verscheen onder andere een tennisspel (Match Point) en een honkbalspel (World Series Baseball). De ZX Spectrum was een voorloper van de eerste grote golf van spelcomputers en werd door de Britse regering zelfs gebruikt als paradepaartje om te laten zien hoe geavanceerd de Britse technologie al was. In die tijd verschenen ook de arcadespellen Track and Field en Hypersports, met als onderwerpen respectievelijk atletiek en gymnastiek. Aan de kwaliteit van deze spellen kon een ander ZX Spectrum spel, Daley Thompsons Decathlon (tienkamp dus), niet tippen. Atari deed het beter, met de spellen Winter Games en California Games, die verschenen op de Atari ST. Later kwam ook nog Sensible Soccer op de Atari ST. Dat spel vormde min of meer de overgang naar de eerste golf spelcomputers, met de overzetting van dat spel naar zowel de Master System als de Mega Drive.

Met het verschijnen van de NES en SEGA’s Master System, en later de SEGA Mega Drive (Genesis), komen er nieuwe mogelijkheden voor sportspellen. Voor zowel Nintendo’s beestje als SEGA’s spelcomputers verschijnen talloze sportspellen. Dat het genre populair is blijkt wel wanneer we een korte blik werpen op een lijst van alle NES-spellen: met voetbal- en racespellen meegerekend voert het genre sport de lijst aan. Alleen de platformers kunnen nog enigszins in de buurt blijven. Op de Genesis is het aandeel van de sportspellen wel kleiner, maar de kwaliteit logischerwijs (16 bit tegen 8 bit van de NES) hoger. Een voorbeeld is Pete Sampras Tennis, dat redelijk gedetailleerde beelden en een fijne gameplay bood.

De stap naar de sportspellen zoals we die nu kennen werd pas gemaakt bij de overgang naar de 32 bit spelcomputers. De PlayStation was op dit gebied de eerste, en veruit de populairste. Virtual Tennis op de PlayStation was al amper te vergelijken met Pete Sampras Tennis op de Genesis, maar spellen als Coolboarders deden de oude sportspellen al snel vergeten. Met de intrede van de PlayStation, en in mindere mate die van de Nintendo 64 en de Dreamcast, braken ook de zogenaamde Amerikaanse sporten door. Basketbal hadden we ook al op de oudere spelcomputers, maar de Madden-serie kwam voor het eerst naar Europa. De NHL-serie, die op de Genesis al zijn intrede had gedaan, werd doorgezet. In de jaren die volgden verschenen er een groot aantal spellen met de Amerikaanse sporten als onderwerp. Ook deden de zogenaamde Extreme Sports hun intrede. Onder aanvoering van de Tony Hawk-titels konden we alles doen: van BMX’en tot het al eerder genoemde snowboarden.

Aanbrengen van variatie

De huidige generatie sportspellen kent meer variatie dan die van een aantal jaren terug. Dat is te danken aan ontwikkelaars die het aangedurfd hebben om minder populaire sporten in computerspellen te gebruiken. Zo kwam de Franse ontwikkelaar Cyanide in 2001 met Cycling Manager (PC). Wielerfans hadden diep in het geheugen nog wel het compleet mislukte Demarrage zitten, dus de vrees voor een nieuwe mislukking was niet ongegrond. Cycling Manager bleek echter boven verwachting goed en werd bij een redelijke schare fans behoorlijk populair. Van diezelfde ontwikkelaar kwam in juni 2003 Horse Racing Manager (PC), een spel over paardenrennen. Op de huidige generatie spelcomputers verschenen zelfs al enkele visspellen, zoals Pro Cast Sports Fishing (Xbox) en Reel Fishing III (PlayStation 2).

Ondanks dat de wat uitzonderlijkere sporten blijven de traditionele sporten natuurlijk ook populair bij ontwikkelaars. Dat heeft ertoe geleid dat het racegenre en het voetbalgenre al min of meer op zichzelf staan. De verschillende series van Electronic Arts hebben ook hun sporen inmiddels wel verdiend.

De toekomst

Is het een streven om alle sporten op termijn in computerspellen te verwerken? Wellicht. Of we alle sporten ook daadwerkelijk in spelvorm krijgen blijft afwachten. Het ligt natuurlijk in de lijn der verwachting dat er heel veel spellen nog een serie opvolgers gaan krijgen. Electronic Arts zal vermoedelijk doorgaan met het verbeteren van hun jaarlijkse titels. Het is gissen naar welke spellen geschikt zouden zijn voor een videospel. Een relatief nieuwe sport als skydiven zou wellicht in een spel kunnen, maar zou dan visueel te lastig worden om het niet te simpel eruit te laten zien.

Wat de spellen zelf betreft mogen we verwachten dat alles er steeds beter uit gaat zien, en dat de kunstmatige intelligentie van tegenstanders steeds beter wordt, kortom: een te verwachten ontwikkeling die voor alle genres wel geldt. De komende maand hebben we echter geen beschrijvingen van genres. Dit heeft alles te maken met de E3 die al over twee weken gehouden wordt. In de eerste week van juni gaan we verder waar we gebleven zijn, en zul je alles kunnen lezen over het spontaan ontstane genre voetbal.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Pong Rulez!!!!! Ik heb die game nog op mijn Atari 2600 :D

 • CoooooooooooooooooooooooooooooooolBOARDERS  Dat spel was echt vet, tweede deel althans. Kon je ook een alien unlocken die vette tricks kon doen :)

 • Pong was vet :p Voetbal games vind ik altijd minder, maar Xtreme sports zijn vaak wel leuk (tony hawk's)

 • Mario tennis op de gameboy is de ultieme sport verslaving…

 • PRO EVO SOCCER 3 (voetbalgeschenk uit de hemel)

 • PES3 is altijd nog gemaakt door mensen ?

 • Sport games zijn leuke games maar ik vindt vaak, dat bijvoorbeeld bij FIFA krijg je per jaar een deel en per jaar heb je weer het zelfde gekloot makkelijk scoren en bijna geen tegenstand alleen de grapichs zijn beter geworden (ze proberen je gewoon al die delen te laten kopen, zodat je lekker veel infesteerd)

 • PONG! :D

 • zoals ook in het artikel staat, voetbalspellen worden de volgende keer (eerste week juni) behandeld, dus dan alles over Fifa, ISS, PES etc.

 • Het spel nu voor de Xbox Topspin vindt ik echt goed maar ik weet niet of die ook op de PC is dacht het niet…?

 • Het spel nu voor de Xbox Topspin vindt ik echt goed maar ik weet niet of die ook op de PC is dacht het niet…?

  Nee, Topspin is exclusief voor op de Xbox!!!

 • En in de toekomst Top Spin 2.

 • Verwachting: gamemakers verzinnen hun eigen sport

  O nee, dat hebben ze al gedaan, hoe heette dat spel ook alweer?

  (op de xdoos)

 • LoL de Xdoos

 • Serieuze sportspellen boeien me niet zo, ik heb liever spellen als mario tennis ofzow :D. Ook de Tony Hawk spellen vind ik erg leuk.

 • cool stukje man :)

 • Skydiven heb ik op mijn Nokia 3510i, maar om dat spel over te zetten naar console is wel moeilijk.

 • Dat is waar…

 • Hehe, dat wielrennen lijkt me grappig leuke screenshot

 • In het sportgenre komen ook de meeste baggergames uit volgens mij….

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren