1. Gamers zonder mening

Gamers zonder mening

Wat is er toch met gamers vandaag?

Ik krijg steeds meer het gevoel dat 80% van de gamers, zo niet meer, alleen maar naar de graphics en verkoopcijfers van een spel kijken. Het gaat blijkbaar niet meer om het plezier dat je van een spel hebt, of om de gameplay of verhaal in een spel. Als een game geen negen of hoger heeft dan vindt men het gelijk niks meer.

Kijk maar naar Dead to Rights, zelf vind ik hem steengoed (visueel niet bijzonder, maar de rest is geweldig). De meeste mensen hebben het niet eens aangeraakt, omdat het spel er grafisch eigenlijk niet als een Splinter Cell uitziet. Dit is belachelijk en het slaat totaal nergens op. Waarom zou je een spel laten liggen omdat hij grafisch niet orgasmatisch is? Een spel is niet alleen mooie beelden en wat gave lichteffecten. Niet alleen deze, maar ook andere spellen zijn het slachtoffer van “gamers” die niet verder dan de plaatjes kijken.

Ik had laatst een gesprek met een ventje die ik via-via ken. Hij is zestien jaar en heeft natuurlijk een PlayStation 2, maar verder geen verstand van gamen (grrr casual gamer!!!). Hij is zo één die alleen iets koopt omdat zijn coole faggot vriendjes het zeggen. Hij vroeg mij laatst om advies over welk spel hij moet kopen, iets waar ik een hekel aan heb (God heeft je niet voor niets een vrije wil gegeven!). Maar ik dwaal af…. Hij vroeg dus welk spel hij moest kopen. Ik moet hem vervolgens uit die honderden PlayStation 2 spellen gaan vertellen welke hij moet kopen!

Na een klein interview kwamen we er uit dat hij wel van Action/Adventure/Stealth games hield (had je wel eerder kunnen zeggen wijf!). Dus ik zeg tegen hem: “Nou knullemans, er zijn in die genres nogal wat goede games.” Ik noemde onder andere Splinter Cell, Metal Gear Solid2, Enter the Matrix, Dead to Rights, etc, etc. Gezien ik de genoemde spellen heb, besloot ik ze aan hem te laten zien. Eerst gooide ik Splinter Cell erin, wel de Xbox-versie maar oké. Na tien minuten gespeeld te hebben hield hij er mee op, het was te moeilijk voor hem… (kneus).

Na Splinter Cell volgden Metal Gear Solid 2 en Enter the Matrix, die twee bevielen hem wel. Na deze twee geprobeerd te hebben besloot ik hem Dead to Rights te laten zien, een spel die mij goed beviel. Hij had de controller nog niet in de hand of hij begon al te janken dat de graphics niet goed genoeg waren volgens hem, en het dus geen goed spel kan zijn (dit zegt iemand die niet eens weet wie Donkey Kong is). Dus ik zei tegen hem dat hij gewoon even het spel uit moest proberen voor hij een oordeel velde. Meneer vond dat niet nodig, omdat hij de graphics niet echt mooi vond. Ik zei dus tegen hem dat hij het zelf maar moest bekijken welke game hij ging kopen.

Hij gaat dus met wat vriendjes naar de plaatselijke spellenboer om een spel te kopen. Ik kom hem een dag of wat later weer tegen en vraag hem welke het is geworden. Hij zegt dat het FIFA 2003 is geworden, omdat één van zijn vriendjes, waarschijnlijk het Alfa mannetje, zei dat die wel cool is. Jammer genoeg voor hem, houdt hij dus niet van voetbal of van voetbalspellen (ja, ik twijfel ook aan zijn mannelijkheid). Dus was hij van plan om hem weer in te ruilen voor een andere game.

Dit soort “gamers” halen bij mij het bloed onder de nagels vandaan! Mensen die alleen maar naar de graphics kijken en mensen die alleen naar de recensiecijfers en verkoopcijfers kijken, als ze een spel gaan kopen. Deze mensen durven blijkbaar geen gok te wagen door een wat minder gehypte game aan te schaffen om te kijken of het iets is. Dit zijn ook vaak de mensen die aan anderen gaan vragen welk spel ze moeten kopen.

Ik kan me gewoon kwaad maken om dit soort lui. Je hebt verdomme niet voor niets een vrije wil gekregen, gebruik hem dan ook en vorm in godsnaam een mening mensen! Waar zijn jullie bang voor, zijn jullie bang dat jullie er dan niet meer bijhoren of zo? Wees eens een individu en niet zo’n schaap dat alles doet wat de rest ook doet, om er maar bij te horen (oeeeh, stel je eens voor dat je iets anders doet als de rest).

Misschien is het de leeftijd, puberteit enzo, het is wel die tijd van je leven waar je nog naar je ware ik zoekt (wow, best filosofisch). Maar toch, ík was met spellen namelijk niet zo. Ik kocht wat mij leuk leek, daarom was ik waarschijnlijk ook de enige in mijn buurt met een worstelgame. Hopelijk zijn er nog wel mensen rond die leeftijd, die niet afhankelijk zijn van andermans mening en smaak.

Onlangs heb ik eindelijk mijn netwerkadapter voor de PlayStation 2 ontvangen van Sony, samen met SOCOM Navy Seals. Jammer genoeg heb ik erg weinig tijd gehad om veel online te gamen, maar wat ik heb gezien beviel wel. Op wat lag hier en daar na, wat hopelijk verholpen wordt, is er weinig mis met het Sony Network Gaming. Toch moet ik zeggen dat Xbox Live mij beter bevalt tot nu toe, het is ondanks de CreditCard netter geregeld vind ik (moeilijk uit te leggen waarom dat zo is).

Ik ben er nu wel helemaal van overtuigd dat online gamen met je spelcomputer de toekomst van console gaming is. Over vijf jaar zie ik de meeste mensen wel online gaan met hun spelcomputer. Nu ben ik er nog heiliger van overtuigd dat Nintendo een dikke vette fout maakt door online gaming zo te onderschatten. Ja, ze hebben online adapters uitgebracht, maar ze hebben verder weinig tot niets aan hun online gaming gedaan in mijn ogen. Ja, ze zijn in onderhandelingen met Gamespy, daar zie ik ook niet veel bijzonders mee gebeuren. Dit besluit kan Nintendo wel eens de kop gaan kosten.

Ik hoop met heel mijn game hart dat Nintendo toch met iets moois komt binnenkort op één of andere beurs. Iets wat niet alleen leuk is voor Japan, maar waar wij ook wat aan hebben. Ik heb het niet over weer zoiets gays als die verdomde GBA/NGC link troep, maar zoiets als Live of Network Gaming. Een paar onverwachte releases zou ook niet slecht zijn voor de Cube, iets als een goede Mario bijvoorbeeld.

Zoals velen van jullie weten is GameKings weer begonnen, de eerste drie of vier afleveringen gingen over de E3. Zelf ben ik niet zo’n fan van het programma, vind het een beetje te stoer en melig allemaal. Maar ze hebben zeker hun momenten, die jongens van GameKings/ Power Unlimited.

Ik had eigenlijk niet verwacht dat we veel bijzonders te zien zouden krijgen, gezien ik de E3 redelijk close heb gevolgd. Maar toch kwamen er een paar coole dingen voorbij. Wat ik gaaf vond, waren de filmpjes en reacties over Fable! Velen liepen te miepen dat het alleen maar tegen kan vallen en dat het spel niks zou worden. Volgens 9,5 van de 10 mensen die op de E3 zijn geweest, gaat dit een supervet spel worden. Tot nu toe is alles wat beloofd is waargemaakt en het ziet er ook nog eens erg mooi uit.

Ik kijk dus zeker met smart uit naar Fable, wat een spel wordt dat zeg!

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

  • zozo hij weet wat er in de toekomst gebeurd

  • Inderdaad. Ik vraag me af hij de schrijver gaat reageren als hij gaming van nu ziet.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren