1. Alex Kidd in Miracle World

Alex Kidd in Miracle World

Het jaar zal ongeveer 1989 zijn geweest. Ik speelde als tienjarig jochie dagelijks spellen op mijn Atari 2600, die toen al behoorlijk verouderd was. Al mijn vriendjes speelden al op Amiga en Nintendo, dus ik wilde ook iets nieuws en ging mij oriënteren. Toen ik de speelgoedwinkel binnenkwam was men toevallig bezig de zojuist binnengekomen Mastersystem II een plekje te geven. Ik had nog nooit van het apparaat gehoord maar er waren direct behoorlijk wat spellen verkrijgbaar, die er voor mijn gevoel beter uitzagen dan de spellen van de NES, en nog belangrijker, het apparaat en de spellen waren een stuk goedkoper. Het apparaat kostte omgerekend ongeveer 90 euro en bovendien was het spel Alex Kidd in Miracle World ingebouwd. De keus was gemaakt.

Alex is Prins van Radaxian. Zijn broer is ontvoerd en hij moet hem bevrijden uit de handen van kwelgeest Janken the Great. Een standaard verhaaltje voor een platformspel uit die tijd, maar het spel voegt flink wat nieuwe dingen toe aan het genre op dat moment. Net als in Mario zitten voorwerpen verstopt in vraagtekenblokken, zijn er warpzones en kun je geld verzamelen. Met dit geld kun je in winkeltjes nuttige voorwerpen kopen als voertuigen (motor, helikopter) en powerups zoals onkwetsbaarheid of magische ringen die je vuurkracht geven.

Als Alex onbewapend is heeft hij altijd nog zijn uitzonderlijk grote vuist waar hij vijanden of rotsblokken mee kan vernietigen. Sommige van deze blokken bevatten powerups, die je activeert door deze in het menu te selecteren. Je komt in het menu door op de pauzetoets te drukken, die (hoe onlogisch) op de computer is geplaatst in plaats van op de joypad zelf.

Je speurtocht leidt je door bossen, vulkanen, meren en kastelen die allemaal bomvol vrolijke, felle kleuren zitten. Ook de deuntjes in het spel zijn vrolijk en blijven lang in je hoofd zitten. Aan het eind van elk level wacht als beloning een smakelijke hamburger, maar in sommige gevallen moet daar eerst nog een eindbaas voor verslagen worden. Sommige van deze eindbazen moet je gewoon een X aantal keer raken maar anderen dagen je uit voor een potje “Paper Scissors Stone” dat je moet winnen voor ze je laten passeren. Een leuke toevoeging en waarschijnlijk één van de eerste minigames uit de geschiedenis van computerspellen.

Alex Kidd was het bekendste Sega figuur voordat Sonic zijn intrede deed. De serie had alles in zich om uit te groeien tot een klassieker maar de drie hierop volgende delen waren van een behoorlijk laag kwaliteitsniveau. Er volgde nog een 16 bit versie van een beter niveau maar toen Sonic verscheen hebben we nooit meer iets van Alex vernomen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik heb hem ook gespeeld, was toen de tijd echt een mooi spelleke.

  heel wat uurtjes plezier mee beleeft.

 • Ik wist niet eens, dat zulk soort spellen nog bestonden.

 • geweldig spel, kreeg hem ingebouwd mij me Mastersystem II.

  Dat boter, kaas en eiren spel tegen de eindbazen was cool.

 • Grappig lijkt mij wel leuk voor de oude garde :)

 • Word tijd voor een remake…. Cool spel was dit zeg..

 • lol spel ken ik niet :) zal wel komen omdat ik dat jaar net geboren was lol

 • Een van de eerste games die ik speelde!  Alex Kidd owned! Wordt tijd voor een 3D platformer of een nieuwe 2D avontuur op een handheld.

 • deze was echt te gek ik weet nog dat een vriendje van me toen deze niet ingebouwd had en hij die wel ging kopen maar toen hadden ze de verkeerde in het doosje gedaan en had hij de veel nieuwere alex kidd in monster world wat ook een zeer vermakelijk spelletje was.

 • Wanneer kwam dit spel als eerst uit dan..?

 • Heerlijk die stukjes over games uit de oude doos. Zal ik wel een oude lul zijn maar oldschool games zijn the bomb:)

 • Heb zelf ook een Master System gehad. Dat ding was echt wel leuker dan de NES (alleen minder succesvol). Heb zelf Alex kidd in Shinobi World gehad. Gaaf spel, dan was Alex Kidd een ninja…

  Ode aan de SEGA Master System…

 • stijl spel heb het vroeger op de sega gehad

 • hehe das lang geleden dat ik daar iets van gehoord heb!!! :)

 • daar moet je gewoon langszwemmen. Is idd erg klotestukje. ik heb het spel nog nooit uitgespeeld want ik kom steeds niet langs zo'n stukkie waar je over van die stenen moet lopen in bepaalde volgorde mbv die kaart die je krijgt. komen van die spookjes uit en dan ben ik steeds kassiewijlen…

 • dat spel heb ik gek gespeeld

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren