1. Bubble and Bobble

Bubble and Bobble

Een geweldig avontuur in een stelsels hier ver, ver vandaan. Honderd levels vol met gevaarlijke monsters die jij alleen of samen met een vriend te lijf gaat om je/jullie vriendinnetje(s) te bevrijden. Natuurlijk heb ik het over Bubble en Bobble. Misschien zag het er niet zo eng en spectaculair uit als Zelda of Castelvania, maar verslavend was het zeker. Uren heb ik doorgebracht op mijn Commodore 64 en nu speel ik het spel nog steeds, maar dan op de NES.

Het spel werd in 1987 voor het eerst uitgebracht. Het maakte verder niet zoveel uit wat je thuis had staan, want het spel was op zo’n beetje elk mogelijk systeem uitgebracht. Zo was het spel speelbaar op de Commodore 64, NES, Master System en op de Amiga. Ook kon je het spel terugvinden in de arcadehallen.

Het verhaal is eigenlijk simpel. Je moet een of twee dinosaurussen door honderd levels vol vijanden helpen zodat zij hun vriendinnetjes kunnen redden. Vijanden versla je door bubbels te blazen waar je de vijanden in vangt. Daarna spring je op de bubbel waardoor de vijand het beeld uitvliegt. Als je een vijand hebt verslagen komt er een stuk fruit het level binnenvallen dat voor de nodige punten zorgt. Het level was zo groot als je beeldscherm en elk level was anders opgevuld. Soms zat er een gat in de grond waardoor je naar beneden viel en aan de bovenkant van het level tevoorschijn kwam. In een ander level moest je bellen blazen waar je op sprong om bij de vijand te komen, wat heel veel frustratie op kon leveren als het mislukte.

Door de honderd levels heen kreeg je te maken met verschillende vijanden in de raarste kleuren en vormen.

Deed je te lang over het vangen van de vijanden of sprong je niet op tijd op de bubbel waar de vijand in gevangen zat, dan werd het gevangen wezentje een soort rood, adhd-achtig figuurtje dat flink trippend op zoek ging naar degene die het in zijn bolle kop had gehaald hem in een bubbel te stoppen. Als je er zelfs nog langer over deed kwam er een soort spookachtige vijand het level binnen die niet wegging voordat hij een leven van je had afgepakt.

Natuurlijk had je hulpmiddelen om de levels door te komen. Zo had je blauw gevulde bubbels. Als je die liet ‘ploppen’ dan ontstond er een soort waterstroom die jouw dino naar beneden sleurde en daarmee alle vijanden onderweg het level uitgooide. Daarnaast had je ook nog de elektrisch geladen bubbels. Als je die liet knappen ging er een bliksem horizontaal door het beeld, wat een schikreactie opwekte bij vijanden. Ook had je nog vuurbubbels en soms vielen er letters door het beeld die samen het woord EXTEND vormden, en je een extra leven opleverde. Het toppunt was het laatste level, dat toch een stuk lastiger was dan alle voorgaande levels. Hier nam je het op tegen één grote eindbaas, die nog het meest leek op een megadwerg. Deze beste man gaf de strijd pas op nadat jij hem zestig keer had geraakt; een pittige opgave dus.

Visueel was Bubble and Bobble geen hoogtepunt, de levels waren niet uitgebreid en het spel had je op zich snel uitgespeeld. Helemaal omdat je steeds weer een continue kon inzetten. Toch is en blijft dit een verslavend spel dat je om de zoveel tijd uit de kast pakt om even wat bellen te gaan blazen. Voor mij blijft dit gewoon een favoriet die een ereplaatsje in mijn spellenkast heeft.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Het liedje van dit spel is zo cool. Pappapapapappapappapapappap paaaaa papapapapapapap dadadaada da da da dadad tetetetete tet tet ete tet etc. ^_^'

 • Slecht stuk, (vooral het begin) leest niet lekker weg. Ook een aantal taal + stijlfoutjes. Het is leuk dat jullie een vrouw in de crew willen, maar neem er dan wel 1 die lekkere stukjes schrijft.

 • Lees de eerste 2 zinnen maar eens hardop, dan merk je wel dat ze niet lopen/fouten bevatten.

 • Bubble en Bobble :-) een echte toppe game, echt kei veel gespeeld op me Amiga :D

 • ….Let's make a journey in the cave of monsters. Dit spel heb ik echt vaak gespeeld. Dit vind ik een van de tofste games gemaakt. Haalde zelfs level 50 zonder af te gaan met mijn broer….

 • Ik heb er wel is wat van gehoord maar eigenlijk nog nooit een keer gespeeld. Waarschijnlijk, omdat toen die uitgebracht werd ik net geboren werd ;) (1987)

 • Eerste twee zinnen zijn juist vet, heeft iets mysterieus.

 • Heel Star Wars die eerste zin.;)

  Maar meesterlijk spel was dit.

 • Marcel begrijpt het tenminste :)

 • Ben ook smarter than the average bear. ;P

 • hahaha  maar dit is zeker vet, ik heb ook old en new op mn gba, is die sterrencatalogus toch nog ergens goed voor

 • Grappig spelletje lijkt me, kijken of ik em nog ff een keer uit de budgetbak kan vissen.

 • dit spel had ook 2 eindes ;)  Als je deze in je eentje rondspeelde, dan kreeg je niet de echte ending, deze moest je per se met zijn 2'en rondknallen, want dan pas kreeg je de echte ending…

 • lol grappig en orgineel, dat wist ik niet :)  p.s wat was het echte einde dan :p

 • weet ik niet meer, dat was al zo lang geleden dat ik die einde heb gezien….in al die jaren heb ik het maar een keer gezien dat echte einde….:S Is bizar moeilijk man!

 • Lol maar ik kon het evengoed niet zien, want in, dat jaar werd ik geboren (toen die uitkwam)

 • Good ol' days… En je kon niet eens saven! Was echt een gewéldig spel!

 • lol niet een SAVEN! :p  Hehe hoe bedoel je back to basic.

 • Sinds wanneer heet het Bubble and Bobble? Het heet gewoon Bubble Bobble.  De Amiga versie is ook erg goed en het muziekje blijft enorm in je kop zitten, ook leuk om je familie enorm mee te irriteren :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren