1. Burnout 3

Burnout 3

Iets minder dan een jaar geleden, aan het eind van de E3 van 2003, begon Criterion Studio’s in alle rust aan de ontwikkeling van Burnout 3. Het derde deel zou in eerste instantie pas op volgende generatie spelcomputer verschijnen, maar er bleek veel interesse in een nieuw deel op de huidige generatie. Zodoende besloot Criterion Studio’s meteen te beginnen. Burnout 3 is het eerste deel dat door Electronic Arts zal worden uitgegeven. Op deze manier hoopt Criterion Studio’s van de ervaring van EA te profiteren op het gebied van publicatie en promotie, om het spel vervolgens meer bekendheid te geven en het zo aan een groter publiek te kunnen aanbieden. Dit keer zullen we door Noord-Amerika, Europa en het Verre-Oosten racen.

Net als in de voorgaande delen gaat alles in Burnout 3 om snelheid, actie en agressiviteit; de benodigde ingrediënten voor een arcade racespel. In deel drie is er alles aan gedaan om dit naar een nog hoger niveau te brengen. Zo hebben ze de politie geschrapt, die namelijk niet zo goed in het rijtje van snelheidsduivels past. De singleplayer modus zal net als in de vorige delen uit twee onderdelen bestaan. De eerste zijn de racekampioenschappen waar het zaak is om als eerste over de finish te komen. Hoe je dit voor elkaar krijgt is niet van belang. Je kunt je auto als wapen gebruiken door bijvoorbeeld de weg voor tegenstanders te blokkeren, of ze op alle mogelijke manieren van de weg te beuken. In vergelijking met voorgaande delen zal je dit keer met vijf anderen de strijd aan gaan, wat er eerst drie waren.

Daarnaast is de boost verder uitgewerkt, die je nu op elk willekeurig moment kan gebruiken en niet pas wanneer de balk volledig is gevuld. De andere mogelijkheid is het spelen van de crash kampioenschappen. Hierin moet je zoveel mogelijk punten verzamelen door onder andere zo gewaagd mogelijk langs het tegemoet komende verkeer te racen. Naast deze twee mogelijkheden komen er nog meer opties die nog niet bekend zijn gemaakt. Daarbij belooft de structuur minder lineair te zijn en zal de singleplayer modus, zonder de crash kampioenschappen, minimaal drie keer zo groot en diep zijn dan deel twee in zijn geheel. Ook dit keer zullen er geen officiële licenties voor de auto’s aanwezig zijn, omdat dit volgens Criterion Studio’s geen invloed heeft op het succes van het spel.

Bij een nieuw deel hoort het visueel natuurlijk ook opgepoetst te zijn. Ook daar heeft Criterion Studio’s hard aan gewerkt, want Burnout 3 zal gebruik maken van een compleet nieuwe engine die er voor zorgt dat de steden meer detail hebben en dat de auto’s er beter uitzien. Hierdoor zullen ook de botsingen een totaal nieuwe ervaring leveren net zoals het spel in het geheel. De bekende herhaling tijdens een botsing is ook verder uitgewerkt. De crash zal in real-time te zien zijn en moet net een film lijken. Ze hebben hiervoor een nieuw camerasysteem ontwikkeld, samen met een nieuw systeem voor de onderdelen en de misvorming er van. Hierdoor kan een auto nog meer kapot, met openvliegende deuren, kofferbakken en motorkappen. De botsingen beloven dus veel goeds dankzij het crash and burn concept dat hiervoor speciaal is ontwikkeld. Daarnaast is er een engine voor de special effects die de stunts nog beter doet weergeven. Op visueel gebied zal Burnout 3 zijn voorgangers vermorzelen.

Burnout 2 kon online en dus zal deel drie dit ook kunnen. Sterker nog, er is dit keer heel veel aandacht aan besteed en lange tijd aan gewerkt. In het spel speelt het verkeer een heel belangrijke rol en deze wilden ze ook in de multiplayer modus niet weglaten. Dit hebben we bij nog geen ander racespel gezien, omdat het erg lastig is om computergestuurde auto’s online te laten reageren op de handelingen van de spelers. Criterion Studio’s heeft er echter hard aan gewerkt en het belooft veel goeds. Er kan maximaal met zes man geracet worden in zowel de race modus als in de crash modus. De specifieke modi zijn echter nog niet bekendgemaakt. Wel is zeker dat de hoofdtelefoon gewoon gebruikt kan worden. Vooralsnog is alleen officieel bekend dat het spel op de PlayStation 2 online kan doordat het spel wordt uitgegeven door EA. Onlangs kregen de Xbox-bezitters echter weer hoop dankzij nieuwe geruchten die deden geloven dat EA toch overstag is gegaan.

Burnout 3 staat gepland voor september en zal op de PlayStation 2 en Xbox verschijnen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik hoop dat het een goede game wordt, de vorige delen waren ook goed dus deze moet nog beter worden!

 • komt het nu ook naar de gamecube of niet?

 • Nintendon't! :D

 • Hehe… Mij lijkt het een erg tof spel. Gewoon lekker racen zonder al teveel denkwerk… Ik vond de voorgangers ook leuk dus ik wacht in spanning af.

 • Ziet er erg goed uit, super jammer dat ie niet op de GC komt.

  En hoezo niet op de pc? online zou best tot zijn toch?

 • Nou deze lijkt mij dus echt ff niet me geld waard.

 • Het snelheidsgevoel is echt super in deze game, echt heel vet! Ik hoop dat ie ook op Live gaat…

 • De vorige 2 burn out's kwamen ook op de Cube.

  En nu heeft word het spel nog uitgegeven door EA en EA gooit alle zooi op alle platformen.

  Dus waarom geen deeltje 3 voor de cube ?

 • Ja, goed punt

 • Saaie race game kan je beter voor een andere kiezen…

 • BurnOut… saai? Ik hou niet echt van racegames die niet online speelbaar zijn, maar met BurnOut 2 heb ik me maanden vermaakt.

 • Er staat dat je niet online kan dus wat zeuren jullie nou over die online mode??????? • De vorige 2 burn out's kwamen ook op de Cube.

  En nu heeft word het spel nog uitgegeven door EA en EA gooit alle zooi op alle platformen.

  Dus waarom geen deeltje 3 voor de cube ?

  Omdat deel 2 slecht verkocht op de Cube…


 • "Burnout 2 kon online"

  huh ??????  Maareh Burnout 3 gaat toch alleen online op de ps2 ???? of zit ik nou fout ???

 • Burnout 2 kon via Xbox Live ja. Zoals je kunt lezen zal Burnout 3 in ieder geval voor PS2 online gaan. Maar als EA nou eens ff snellet onderhandelt met MS wordtie misschien ook Xbox Live

 • GVD ik wil Burnout 3 spelen op me cube en niet dat gare NFS:U! Damn you EA! Klotezooi, ik wil lekker crashen met die karretjes! Bloody hell…  En speciaal voor jullie xbox-fanboys die het als leedvermaak zien…ik hoop dat ie niet op xbox-live komt :@!

 • Lol, verkoop gewoon je cube als je, je er zo druk over maakt.

 • LOL  Jankert… na de N64 had je moeten weten dat een Nintendo console alleen boeiend is voor 1st party support.

 • Ik ben pissig omdat Burnout 2 wel op de cube is en deeltje 3 niet. In plaats daarvoor krijgen we NFS:U 2 , dat bagger is, daarom haat ik EA! (en nog wat dingen). Trouwens ik ga me cube nooit verkopen, niet zolang er nog spellen als zelda en metroid opkomen. En wij cube-gamers hebben Mario Kart ;).

 • mooi…..niemand heeft het over dat nfs underground beter is…..want dat is het niet!!

  burnout (2) is altijd de beste geweest!!!  deze screens zijn overigens wel oud……ze waren woensdag al te zien op ign.com….

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren