1. DRIV3R

DRIV3R

Reflections Studios brak eind jaren negentig door in de spellenmarkt met het klassieke Driver, dat je vrij liet rondrijden in steden. Als agent met een opdracht duik je onder in het criminele circuit, terwijl de politie je constant met loeiende sirenes achterna jaagt.

Het spel liet je rondrijden in San Francisco en Miami, waar je door nauwe straatjes de politie van je afschudde en met reusachtige sprongen door het steile San Franciso banjerde. Driver 2 liet je voor het eerst stappen buiten je auto maken, waar agent Tanner de vele auto’s die rondreden in het spel kon gebruiken voor zijn eigen plezier. Chicago, Las Vegas, Havana (Cuba) en Rio de Janeiro zijn in dit deel de steden waar je achtervolgt wordt door de politie.

Na Driver 2 werd een tijd lang niets vernomen van Reflections totdat Stuntman verscheen. Met een nieuwe engine werd het mogelijk diverse stuntfilms na te beleven en spectaculaire waaghalzerij uit te voeren. Driver 3 is op dezelfde visuele engine gebaseerd en brengt de waanzinnige achtervolgingen terug de huiskamers in.

Met de hulp van de bekende regisseur Ridley Scott doet Atari er met de korte en heftige filmpjes genaamd ‘Run the Gauntlet’ alles aan om van deel drie een succes te maken. Het spel is zelf ook net een interactieve film, waar je Hollywood mee in huis haalt.

Eén van de meest veelbelovende functies in DRIV3R is de mogelijkheid om van elk moment in het spel een kort filmpje te maken. Verwacht niet alleen een beetje gedraai met de camera en het vertragen van je beeld. Dit is een camera-mode die ontzettend uitgebreid is en de toeren die je met je auto uithaalt, tot een heuse filmische achtervolging op laat nemen. Vele verschillende camerastanden en beeldmogelijkheden zijn zo maar enkele voorbeelden van de opties in de mode.

Aan de schademodellen van de auto’s is ook flink gesleuteld, en dat is te zien. Schiet bijvoorbeeld eens met een automatisch geweer op de verschillende banden, die ieder voor zich leeglopen. Het typische geluid van een auto die op zijn velgen rijdt is dan te horen, en het rijden met de auto wordt bij iedere lekgeschoten band steeds pittiger.

Het wagenpark is ook flink uitgebreid, en naast de vele verschillende auto’s kan Tanner nu ook rondrijden op motoren en in boten.

In DRIV3R heb je de mogelijkheid om in drie levensechte steden rond te rijden. Die drie verschillende steden zijn Miami, Nice en Istanbul. Enorm groot en met vele mogelijkheden om de politie van je af te schudden of juist om gevaarlijke stunts uit te halen. Ook is er een dag- en nachtsysteem, dat je bijvoorbeeld vroeg in de morgen, of juist midden op de dag, in je auto laat stappen. Schaduwvorming is zo ’s ochtends bijvoorbeeld anders dan net na de lunch.

Wie tot nu toe het idee heeft gekregen dat wij hier te maken hebben met een GTA-kloon, zal iets verder moeten kijken. Logischerwijs zijn er behoorlijk wat overeenkomsten tussen beide spellen, maar DRIV3R focust zich toch voor het grootste gedeelte op het rijden door de kilometersgrote steden.

De Thrill-cam is één van de onderdelen die Reflections in het spel heeft gestopt, dat geen wezenlijke bijdrage levert aan het spel. Deze functie is er door de makers ingestopt als extraatje, maar past uitstekend bij de verhitte achtervolgingen in de detailrijke steden. Maak je bijvoorbeeld een extreem scherpe bocht, dan kun je door de camera in te schakelen in real-time de auto en de omgeving zien vertragen. Niets dat de speelbaarheid beïnvloedt, maar wel erg leuk om je ontsnapping aan de politie wat extra kleur te geven. Ook de steden zijn van vele details voorzien, zodat meer dan 35.000 verschillende gebouwen in het spel zijn te vinden. Nice, Miami en Istanbul zijn stuk voor stuk allemaal bezocht om hen zo realistisch mogelijk weer te geven.

Hoewel wij al even onze handen op een vroege versie van de titel mochten leggen, is de Electronic Entertainment Expo pas echt de uitgelezen kans om de titel eens goed onder handen te nemen. Het is een goed gegeven dat acteurs als Michael Madsen en Michelle Rodriquez hun medewerking verlenen aan een titel, die bewijst dat de spellenindustrie nu écht volwassen aan het worden is.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • wel grappig maar niet geweldig; Het mist de XboxLive optie!!!

 • Driver 1 was cool, Driver 2 was minder. Kijken wat dit gaat brengen.. Het klinkt allemaal wel grappig.. maar of het ook echt iets toevoegt aan de game. Das de vraag.

 • allemaal vet en shit…..maare….geen online? en komt deze game ook voor de cube?  ps: de game ziet er uitstekend uit!!!

 • De game komt alleen naar de PC en de Xbox.

 • playstation 2 ook toch.

 • Jup, PS2 ook. Lijkt me wel leuk spel, ff afwachten maar. Wel té vaak uitgesteld hoor :S

 • _MOD BREAK_  Reactie verwijdert

 • waarom word driver nu ineens met alleen maar hoofdletters geschreven? is het niet gewoon Driv3r??

 • nee, DRIV3R » dat komt omdat het anders niet staat met een grote 3 ;)

 • _MOD BREAK_  Reactie verwijdert

 • MOD BREAK ? wat is dat dan…

 • waarschijnlijk heb je iets verkeerd (of grofs) gezegt….

 • kan je nou ook rondlopen of alleen maar in auto's, motoren en boten?

 • Jah , je kan rondlopen doh

  Graphics is het zeker beter dan GTA

 • TUurlijk kan je rondlopen!!! kon tog ook in deel 2…

  screens van rondlopen op ign.com

 • kan je ook mensen killen net als in GTA?;)

 • ook hier zin screens zijn hier te zien hoor:S(van lopen dan)

 • die vroege versie die jullie hebben gespeeld…was dat ook de ps2 versie?  Ik denk namelijk dat de framerate van die versie ERG matig gaat worden.

 • Ik verwacht heel veel van DRIV3R, ben echt heel beniewd naar de game! Ik vind het er iig goed uitzien.

 • Zowel een Xbox als een PS2 versie ja. Het was een beta, dan valt er nog weinig te zeggen over een evt. framerate in de huidige of de uiteindelijke retail-versie. Naar mijn idee was er zo ver ik me kan herinneren niets mis mee.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren