1. Een nieuw jaar

Een nieuw jaar

Ja, we gaan een nieuw jaar tegemoet, tenzij er binnen nu en 1 januari een dikke astroïde op de aarde valt (het kan, de kans is klein, maar het kan!). De meeste games fora zijn al een poosje bezig met de beste games verkiezingen, waar ik het vaak niet mee eens ben (Super Mario Sunshine beste game van het jaar…doe normaal!). We hebben nieuwe consoles erbij gekregen, stuk voor stuk geweldige kasten.

De positie van de grote drie is ook enigszins veranderd in Nederland, qua verkoopcijfers dan.

Natuurlijk staat de PlayStation 2 nog steeds voor, gevolgd door de Xbox, met als laatst de GameCube (wie had dat verwacht, na de dramatische start van de Xbox). De Xbox is eindelijk warm gaan lopen en heeft een stel megatoppers uitgebracht.

Ondanks dat de PlayStation 2 en GameCube geweldige machines zijn, moet ik toch zeggen dat dit het jaar van de Xbox was (okee, het laatste kwartaal was voor de Xbox). De console kwam eindelijk met goede games, en wat voor een toppers, zoals Splinter Cell en Deathrow, om maar twee van de weet ik hoeveel te noemen. De Xbox heeft in dat laatste kwartaal zo’n impact gemaakt dat het voor mijn gevoel toch het jaar van de Xbox is geworden.

Ik denk, als Microsoft zo doorgaat, dat het volgende jaar ook wel eens een X-jaar kan gaan worden (kijkend naar wat er nog uit moet komen, Fable, Fable, Fable!). Maar onderschat de kracht van Nintendo nooit, ze hebben deze kerst wel laten schieten qua verkoop/games en de Megaton blijkt vette crap te wezen, maar dit betekent niet dat ze uit de race zijn. Ja, Nintendo zal wel weer aansterken het komende jaar, er komen genoeg toppers uit op Nintendo’s GameCube.

De PlayStation 2 heeft een niet al te bijzonder jaar gehad, in mijn ogen. Het heeft natuurlijk een aantal extreem strakke games uitgebracht, maar het kwam niet met games waar je klaar van kwam (van extase dus, niet omdat je jezelf bevredigde tijdens een game, dat zou goor zijn). Begrijp me niet verkeerd, Grand Theft Auto 3 en Kingdom Hearts zijn supergames, maar toch niet zo geweldig als iedereen zegt (maar dat is mijn mening). Ik heb me geweldig vermaakt met GTA 3, zoals 80% van gamend Nederland, maar ik was er niet super van ondersteboven. Maar de PlayStation 2 heeft zo’n belachelijk grote voorsprong, dat het in 2003 nog wel op één zal blijven staan. Eerlijk is eerlijk: het is een dijk van een console, ook al speel ik tegenwoordig meer met de Xbox dan met de PlayStation2 en GameCube.

We hebben niet alleen nieuwe games en consoles gekregen, maar ook nieuwe games programma’s; Gammo en GameKings. Het werd tijd dat er op televisie meer aandacht aan de gamer werd geschonken (ben nog steeds niet over dat programma met Martijn Krabbé heen…). Gammo is niets anders dan een rip off van GameQuest en alle andere games programma’s die ooit over het Nederlandse beeld buis zijn gekomen. GameKings daarentegen is iets compleet nieuws…

GameKings wordt in elkaar gebreid door de redactieleden van de Power Unlimited. In het begin was het niet meer dan een ongeordend zooitje, maar het wordt iedere aflevering iets beter (net als het blad eigenlijk, ondanks dat het nu een beetje in een dip verkeert). Nee, die PU-gasten beginnen het eindelijk een beetje onder de knie te krijgen qua presenteren. Af en toe zie je mij zelf lachen om één of twee komische opmerkingen van hen, héél af en toe (heeeeeeeeeeeeeeeeel af en toe). Het reviewen en previewen laat soms nog te wensen over, maar dat komt vast wel goed in de loop der tijd.

Het enige wat ik niet begrijp is waarom The Box? Waarom niet BNN of Veronica? Daar kijken toch meer mensen naar. Wat ik ook vaag vind zijn de tijden, maandag om 18.30 uur, dinsdag om 22.00 uur, zaterdagnacht om 02.00 uur en zondagmiddag om 15.00 uur. Dit zijn over het algemeen tijden wanneer bijna niemand kan kijken (ok, tijden wanneer ik niet kan kijken).

Maandag en zondag begrijp ik wel, maar dinsdag en zaterdag? Maar wat zeur ik, het is ook allemaal nieuw voor hen, dus zitten ze nog in een uitprobeerfase. Natuurlijk hebben de PU-fans en Powerweb-mensen niets anders dan goede woorden over GameKings, omdat het schapen zijn die de redactieleden graag zouden willen roemen voor enige aandacht.

Niet alles was rozengeur (is het nou rozegeur of rozengeur, klote nieuwe spelling) en maneschijn, er zijn ook weer wat negatieve games berichten in omloop geweest. Wederom hebben enkele jambekken dingen gedaan waar games de schuld van kregen. Zoals dat mannetje dat honderd auto’s heeft gejat en beweerde dat Grand Theft Auto 3 hem had beïnvloed (had dus niks te maken met dat hij extra geld wilde of dat het gewoon een schooier was). Natuurlijk herinnerd iedereen zich de sluipschutter uit Washington (tenzij je in een hutje op de hei hebt gewoond zonder enig contact met de buitenwereld). Door zijn freak gedrag zijn enkele shooters uit de handel gehaald in de Verenigde Staten. Games, net als muziek en films, krijgen tegenwoordig van alles de schuld. Voor we het weten krijgen games de schuld van de asielzoekertoestanden in Nederland, komt één of andere minister beweren dat Sim City of Settlers de oorzaak is van de grote volksverhuizing in Europa.

Maar wat kunnen we volgend jaar verwachten, nog meer games, consoles en programma’s?

Nou, de consoles gaan allemaal online, als ze dat nog niet zijn. De Xbox krijgt een lading games waar ik met smart op zit te wachten, Fable, BC, Halo 2, Mortal Kombat: Deadly Alliance (de laatste komt trouwens voor allemaal uit). Xbox Live kan best wel eens vet gaan worden, als het niet te prijzig wordt en er goede online games komen (we moeten al met creditcard dokken, dus erg goedkoop zal het niet worden).

De GameCube moet echt iets aan de Europese markt gaan doen, eigenlijk meer aan de BeNeLux markt, maar oké, wij zijn altijd de lul. Nintendo’s GameCube mag dan wel goed verkopen in Japan en de rest van Azië, maar hier in Nederland en België is het niet echt om over naar huis te schrijven. Nee, Nintendo moet eens ophouden met arrogant wezen en eens water bij de wijn doen.

Zoals het wel vaker gebeurd, wordt Europa/Benelux als een extreem minderwaardige markt gezien en wordt er geen aandacht aan geschonken (HOEREN!). Nee, vooral de BeNeLux is altijd de lul met dit soort dingen, altijd worden wij als leprapatiënten behandeld. We zijn altijd de allerlaatste die een game binnenkrijgen. Nou, wat het nieuwe jaar ons nog allemaal gaat brengen zien we wel, maar het zal wel erg toppie worden. De toekomst ziet er goed uit voor ons gamers…(volgend jaar in ieder geval).

Ik zal het hierbij laten voor deze keer, moet op kerstbezoek bij familie (weer die kleine etters om me heen). Nou ja, het scheelt me wel geld in eten kopen deze week (weer wat games erbij). Ik wens iedereen alvast prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar. Voorzichtig met vuurwerk, het is zo moeilijk gamen met twee vingers en je vriendin zal er ook niet erg blij mee wezen, als je begrijpt wat ik bedoel (juist ja, met twee vingers kan je haar boodschappen niet vast houden). Ik zie jullie allemaal volgend jaar dus check me hier next time! Same Bat-time, same Bat-channel!

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

  • Nice, genoeg geschiedenis hier ^^

  • Lol, reageren op een artikel van bijna 9 jaar geleden…    Edit: geen badge? :)

  • wohoo baas boven baas, bijna 11 jaar terug!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren