1. Censuur

Censuur

Ik wil het deze keer over censuur hebben en niet alleen over censuur op games maar over censuur in het algemeen. Sinds dat er bekend is gemaakt dat er een gecensureerde versie van Ninja Gaiden komt heb ik hierover lopen nadenken en heb ik hier met enkele mensen over gebabbeld. Wat ik niet echt snap bij het censureren van juist Ninja Gaiden is dat er meerdere en hardere games zijn uitgekomen. Waarom nu juist Ninja Gaiden aanpakken?

De “officiële reden” is om zo een breder publiek te bereiken, maar volgens mij zorg je er juist voor dat het spel minder aantrekkelijk wordt. Eén van de redenen waarom Ninja Gaiden zo cool is geworden is dat je de vijanden letterlijk in stukken kunt hakken. Omdat een stel Duitse Brintavreters het echter een beetje over the top vinden moet heel Europa in de bescheten luiers gaan zitten.

Ik heb een of ander beeld in mijn hoofd van hoe het is gegaan. Eén of andere overgevoelige Günter of Rudi heeft het spelletje gespeeld en besloot, omdat hij in zijn broek scheet, dat de Duitse jeugd dit maar niet moest zien. (Laat ze een potje Manhunt spelen, vliegt de stront nog tegen de muur aan) Wat verwachten die Duitsers dan dat je moet doen als ninja die er achter is gekomen dat zijn hele familie/clan is uitgemoord door één of andere freakboy? Ze bestralen met je troetelbeerstraal van vriendschap? Of dat je het allemaal heel politiek correct met hen uit gaat praten, onder het genot van een bakje koffie en appelgebak van de Hema? Nee, jij bent een zwaar getrainde Ninja die op wraak uit is. Natuurlijk hak je dan enkele hoofden eraf en zal er liters bloed vloeien.

Als dit zo doorgaat met het censureren krijgen we straks ‘GTA 5: Playing with puppy’s while picking daisy’s’, of iets in die geest. Begrijp me niet verkeerd, censuur is af en toe zeker nodig, bijvoorbeeld als één of andere aap iets produceert dat andere mensen/bevolkingsgroepen ECHT discrimineert. Maar om bij ieder wissewasje nou gelijk een censuurstempel op te plakken omdat je bang bent dat je iemand kwetst vind ik wat overdreven.

Aan de ene kant begrijp ik die paranoia echter wel, men is namelijk niet zozeer bang dat men iemand kwetst met dit soort games. Men is eerder bang dat de zoveelste gefrustreerde, slecht opgevoede konthaar een geweer pakt en onder het genot van een mueslireep zijn halve school afschiet, waarna ‘de maatschappij’ het spel de schuld geeft. Want dan is het hek van de dam, dan wordt de ontwikkelaar door alles en iedereen aangeklaagd, zelfs door Pepé de schoonmaker die op die dag ‘ziek’ was maar toch getraumatiseerd is door de gebeurtenis is en niet meer kan werken. En natuurlijk hebben we nog die groeperingen die de taak op zich hebben genomen om ons te vertellen wat wel en niet goed voor ons is. Deze gefrustreerde mensen, die waarschijnlijk nog op hun 45e bij hun ouders op zolder wonen, hebben niets beters te doen dan op alles te zeiken om aandacht te krijgen omdat hun leven zo zinloos en eenzaam is.

Dus eigenlijk is dat politiek correcte handelen en het censureren onze eigen schuld. Omdat wij niet voor onze eigen verantwoordelijkheden willen opdraven, maar liever anderen ervoor op laten draaien, krijgen we dit soort dingen naar ons toe gesmeten. Nee zolang we ons zo blijven gedragen en zolang er gefrustreerde eenzame gekken rondlopen zal deze ontwikkeling zich verder uitbreiden. Voor je het weet zitten we allemaal gezellig met zijn allen iedere zomer in het grote Frans Bauer avonturen park… Ik hoop dat men in gaat zien dat het censureren van media niet de oplossing is, maar je kind juist opvoeden dat wel is. Gebeurt dit niet dan zien we elkaar op kamp….

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • mja, van mij mogen ze censureren zoveel ze willen daar in duitsland, maar het feit dat wij nederlanders moeten boeten voor de bekromheid van sommige andere europese landen daar erger ik me aan.



  Het feit dat ontwikkelaars te lui zijn om een andere versie in die landen uit te brengen dan in de rest van europa dat is voor mij irritatiewekkend. Wij hoefden niet opgescheept te worden met een gecensureerde versie, maar oh wee als de publisher 1 euro per CD minder winst maakt omdat ie 2 versies moet laten drukken van het spel.



  Nee, ze maken immers maar enkele tientallen euro's winst per verkocht spel, dus waarom de moeite doen om je kopers een volwaardige versie van je spel geven, de sukkels kopen het toch wel.



  Nou mooi niet, stop Ninja Gaiden maar in je dikke…. juistem. Genoeg andere spellen.




 • En wat zou die censuur nou helpen? Je kan toch nog steeds hakken en zwaaien met die zwaarden? Die gozers willen bloed zien, dus misschien grijpen ze door deze cencuur wel veel eerder een pistool!:p

 • Je overdrijft…Maar die fase maken we allemaal wel eens door.



  Er zijn genoeg games die goed genoeg zijn zonder (overdreven) geweld, dus het is niet perse een factor die in een spel aanwezig moet zijn.



  Dus zo'n ramp is die censuur ook al weer niet. Ik weet niet of jij de ongecensureerde versie van NG hebt gespeeld, maar als je dat wel hebt gedaan dan weet je dat die extra druppels bloed net iets meer brengen aan het spel.

  Niet dat NG dan ineens kut is ofzo, maar de onthoofdingen etc brengen toch iets extra aan de game.



  Het gaat mij zozeer niet om het minderen van bloed ofzo, meer om het feit dat omdat Duitsland er moeite mee heeft de rest van Europa ook moet lijden.

  Daar gaat het om.



  natuurlijk overdrijf ik, beetje opleuken die stukjes.

  Maar wat ik zeg is gewoon zo in mijn ogen.









 • naja censuur zuigt gewoon en dat van die stomme duitser tja zorg voor een patch ofzo dat je het ken censureren als je dat wil

 • ja maar als iemand zelfmoord pleegt of diefstal met gun bijv in amerika en als die persoon gta op de PC heeft staan. Is GTA altijd wel aansprakelijkheid (zeggen ze who knows).

  Ze doen het (censuren) denk ik om er geen problemen in de toekomst er mee te krijgen(claims etc.)

 • Als iedereen zijn verantwoordelijkheden opzich nam en weet wat wel en niet kan, dan is censuriring niet nodig.

  Als het spel of de film echt zo erg is zet er dan een leeftijds grens op.

  De ouder kan dan zien of het kind verantwoord genoeg is om dat spel te spelen of die film te zien.

 • vind het een beetje zwak stukje… sorry, maar kan er niet meer over zeggen…

 • Tja kan niet iedereen blij maken he.

 • Ben het er helemaal mee eens . Ik hoef niet perse geweldadige spellen te spelen maar bij Ninja Gaiden horen de hoofden er gewoon af te vliegen

 • Goed stukkie, je kunt egt lezen dat je je er over opwind:D. Compliment.

 • Goed artikel :) Dat censuur in spellen zuigt is wel duidelijk.

 • Hoe je het ook bekijkt, vind het hoe dan ook toch wel zwak van Tecmo zelf.

  Bang om aangeklaagd te worden? Hou toch op! Laat Duitsland lekker in z'n eigen sop laten gaarkoken, dan maar geen Ninja Gaiden voor ze…



  Ik vind het de allergrootste onzin op aarde dat een persoon alleen al door het spelen van een spel anderen de dood in zou kunnen jagen. Sorry, maar dan is er in mijn ogen iets verkeerd aan die persoon! Die kan dan dus echt geen onderscheid maken tussen fake en realiteit.



  Ik zou dan trouwens ook al een gigantische bezeten moordenaars/psychopaat moeten zijn door games en tv. En waarom?



  * Trap al sinds 1980 ofzo schildpadden verrot (Super Mario Bros.)

  * Zie m'n hele leven al hoe mensen verrot worden geslagen (Turtles, Popey, The A-Team)

  * Ik had allang geen rijbewijs meer door mn rijgedrag (racegames, al die auto-sporten op Eurosport)

  * Had alles en iedereen die me tegen zat al overhoop geschoten (GTA)



  In mijn ogen ligt het gewoon aan de opvoeding van een persoon. De ouders willen de schuld niet dragen of erkennen/inzien, en zoeken dus een zondebok: voila, eerst waren het de programma's op TV en nu de gamesindustrie.





  Hoe goed Ninja Gaiden ook mogen zijn, Tecmo kan deze keer voor mij toch echt de pot op. Ik hou niet van censuur, en koop dit spel daarom dan ook niet.

  Kan kinderachtig klinken, maar ik ben oud en wijs genoeg om zelf te bepalen wat ik wel of niet mag zien, dat laat ik echt niet aan anderen over.

















 • Jij snapt em…

 • goed artikel men zekers van wel dat censuur gedoe is allemaal onzin man stelletje boellers die beginnen moeilijk te doen om wat geprogammeerde bloed sjonge jonge ga toch ergens anders piepen…

 • @Ironx..

  Tecmo is volgens mij niet de aanstichter hiervan, denk zelf dat Microsoft deze stap heeft ondernomen nadat ze klachten kregen over het spel.. Een ontwikkelaar wil liever hun spel op de originele manier op de markt krijgen lijkt mij.



  @Marcel…

  Goed stukje heb je er van gemaakt… Stukjes van je zijn altijd goed voor een heftige lachkick.. :p





  Ninja Gaiden is nou ook niet echt een spel dat gecencureerd zou moeten worden, je kan hoofden afhakken, maar het is allemaal fictie.. Het spel ziet er bloedmooi uit, maar is verre van realistisch.. Ryu, het karakter dat je speelt, heeft aanvalstechnieken die niemand ook zou kunnen nadoen.



  Daarnaast heb je niet alleen menselijke tegenstanders, maar ook fictieve tegenstanders die nog geen eens rood bloed hebben. Dat een spel zoals GTA of Soldier of Fortune gecensureerd zou worden had ik wel kunnen begrijpen, maar Ninja Gaiden? No way..







 • Helemaal mee eens Punky!

 • Tja, het is een bewuste keuze van Microsoft en Tecmo. Het is kut maar er valt weinig aan te doen. Ja, je kunt hem importeren, net zoals ik heb gedaan :)

 • Censuur zuigt, khad er laatst ook nog een mening over gegeven. Blijft zuigen en is onnodig.

 • Vinden wij, maar sommigen blijkbaar niet

 • Nou jawel hoor! Misschien moeten we maar eens wat mensen doden juist omdat we een tekort aan bloedeffects hebben. Het is gewoon gelul en ik herhaal GELUL dat ze moeten censureren. Als je naar school gaat zie je ook mensen die in elkaar getrapt worden, zoals ironx zei: Op Tv zie je ook allerlei soorten geweld.. En dan de Gamesindustrie een beetje een hak zetten..



  Kortom, boycotten die Ninja Gaiden. Ik moet er niet aan denken dat zoiets zo gebeuren met GTA. (Dit zou mij emotioneel onstabiel maken en dan sta ik niet in voor de gevolgen.)



  Trouwens, als ze toch alles gaan censureren, dan is die kijkwijzer ook niet nodig, gaan we lekker allemaal terug naar het niveau van sesamstraat.


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren