1. Viewtiful Joe 2

Viewtiful Joe 2

De spelwereld zat de laatste jaren nogal in wat ik het liefst omschrijf als een ‘originaliteitdipje’. Inderdaad: te weinig originele titels, want grote uitgevers brachten liever titels op de markt die het goed bij het publiek deden dan dat het gewaagde projecten ondersteunden.

Originele titels pakken logischerwijs niet altijd goed uit en op goede verkoopcijfers hoeft men ook niet te rekenen. Capcom besloot met Viewtiful Joe het eens anders aan te pakken en waagde de gok. Met titels als Steel Batallion bewees het bedrijf al voldoende ballen te hebben, en door Viewtiful Joe door Clover Studios te laten ontwikkelen is de Japanse ontwikkelaar niet bang om een originele titel op de markt te brengen.

Viewtiful Joe is een klassieke beat ‘em up in een zeer stijlvol jasje. In een tekenfilmachtige wereld mept en schopt hij alle tegenstanders aan de kant.

Hen-shin-a-go-go, baby!

Viewtiful Joe 2 is het logische vervolg op haar voorganger. Er is alleen weinig veranderd ten opzichte van deel één. Is dit dan een reden om het spel links te laten liggen?

Als je niets van doen had met Viewtiful Joe, dan is het vervolg ook een spel dat je niet hoeft te gaan spelen. Voor velen was Viewtiful Joe wél een toptitel die bovendien weer eens ouderwets moeilijk was. Deel twee bevat al de kwaliteit van haar voorganger en meer.

Zo is Sylvie, de vriendin van Joe, al direct vanaf het begin speelbaar. Met haar pompons en pistool bijt ze flink van zich af. Ook Joe heeft enkele nieuwe moves gekregen, en nu kunnen beide karakters de verschillende aanvallen door middel van combo’s aan elkaar rijgen. De omgevingen waarin het avontuur zich afspeelt zijn ditmaal meer divers. Zo kom je met Joe en Sylvie onder andere op besneeuwde bergtoppen, in de jungle of in ondergrondse ruïnes. In die omgevingen kom je maar liefst veertig verschillende vijanden tegen, waarin ook de nodige nieuwe levelbazen hun intrede maken. Wie deel één speelde weet hoe leuk het was om bijvoorbeeld tegen Hulk Davidson en Charles the Third te knokken.

Ook de speciale krachten die je in kon schakelen om extra schade te doen of om puzzels op te lossen zijn weer terug. Ditmaal een extra en gelukkig weloverwogen nieuw toegevoegde power. Re-play laat je een actie herhalen, zodat je bijvoorbeeld een klap drie keer zo hard aan kan laten komen door deze knop in te drukken. Ook het opeten van een hamburger heeft driemaal zo veel effect. Word je geslagen door je tegenstander wanneer je Re-Play in hebt gedrukt, dan doet deze echter óók driemaal zo veel schade, waardoor je weloverwogen met deze kracht om zult moeten gaan.

Ook kun je je tegenstander ditmaal beetpakken en hard wegslingeren, bij voorkeur tegen het hoofd van één van de anderen. Joe’s heftig snelle Six Machine maakt zijn opwachting. De machine is ditmaal om te toveren in onder andere een duikboot, drilmachine en een racewagen.

Het leukste onderdeel van het spel komt het laatst: namelijk een coöperatieve speelmode! Jazeker, je kunt namelijk als Sylvie en Joe samen het avontuur voltooien, en met elkaar gigantische combinaties uitvoeren. Zelfs doorgewinterde spelers zullen versteld staan van de mogelijkheden die je nu in teamvorm op het scherm tevoorschijn tovert. Een mooie toevoeging die zo de houdbaarheid van de titel flink verhoogd.

Viewtiful Joe 2 is geen baanbrekende titel, maar een vervolg dat de nodige extra’s biedt en je nu voor het eerst ook samen laat spelen. Toch staat het spel erg hoog op mijn verlanglijstje. Waarom? Viewtiful Joe was al een fantastisch en zeer pittige ervaring en ik verlang ernaar meer met Joe door de wereld van de films te wandelen. Verwacht een speelbare versie op de E3, die onze aanwezige redactieleden eens goed onder handen gaan nemen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • De twee speler optie lijkt met het spel zeker veel leuker te maken. Beetje het idee van Double Dragon en Streets of Rage, goed dat ze deze mogelijkheid toevoegen. :D

 • Viewtiful Joe is naar mijn mening een van de beste games van 2003 geweest, vooral als je kijkt naar vernieuwing dus ik kan niet wachten tot deze game uitkomt … word een toppertje

 • 'teert op gameplay'? Man, dat spel ziet er fantastisch uit! De verschillende effecten, mooie achtergronden en eindbazen zien er juist zeer goed uit!  Omdat het (quasi-) 2D is betekent het niet dat het gelijk lelijk is, kom op zeg.

 • Sweet en dan te bedenken dat je deel 1 voor 22 euro kan bestellen online :)

 • Deeltje 1 was wel leuk vond ik, en deel 2 zal ik ongetwijfeld nog leuker gaan vinden door de co-op. Dat lijkt me dus echt rete gaaf! :D

 • ik houdt wel van spellen die co-op zijn…  misschien ga ik hem daarom wel kopen…

  misschien..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren