1. Transformers

Transformers

Iedereen kent Transformers wel, de animatieserie uit de jaren ’80 die menig hart veroverde. Transformers schetste de eeuwig durende strijd tussen Optimus Prime en Megatron, oftewel de Autobots versus de Decepticons. Inmiddels is de huidige jeugdige generatie voorzien van een nieuw deel uit de Transformers franchise, Armada genaamd. In de nieuwe serie draait alles om de Mini-cons, kleine Transformers die voor extra krachten zorgen. Omdat de partij met de meeste Mini-cons de strijd zal winnen, zijn de Autobots en Decepticons allebei op zoek naar dit zeldzame goedje. Het verzamelaspect heeft de serie echter geen goed gedaan en liefhebbers verafschuwen de overduidelijke beïnvloeding van bijvoorbeeld Pokémon. Toch leent de zoektocht naar Mini-cons om sterker te worden zich erg goed voor een computerspel.

Immers, waren we in Metroid Prime ook al niet op zoek naar allerlei uitbreidingen om zo verder te kunnen komen in het spel? Juist, Transformers heeft hetzelfde doel en gebruikt veel Metroid-elementen voor de ideale vertolking van een briljante animatieserie. Zo is Transformers helemaal niet lineair. De speler kan immers de werelden doorlopen zonder alle Mini-cons te vinden. Echter, dat zou niet verstandig zijn omdat de Mini-cons zorgen voor krachten die noodzakelijk zijn in de latere werelden.

Met het concept zat het dus wel goed. Er valt echter niet te ontkennen dat veel mensen hun twijfels trokken bij een spel over Transformers. Immers, de serie heeft zo’n cultstatus opgeroepen dat de liefhebbers van weleer hier wel eens mee teleurgesteld zouden kunnen worden. Toch is vanaf het moment dat één van de drie Autobots gekozen moet worden (Optimus Prime, Hot Shot of Red Alert) een sfeer aanwezig die te vergelijken is met de oude series. Vooral het geluidje dat te horen is als de speler transformeert, (met de driehoektoets) is geweldig. Datzelfde geldt overigens voor de stemmen en alle andere geluidseffecten. De sfeer wordt nostalgisch en alleen daarom is het spel al een must voor de liefhebber.

Transformers is niet alleen lief voor het oor, ook de ogen zullen blootgesteld worden aan prachtige foefjes. De spelwerelden zijn bijvoorbeeld enorm groot en gedetailleerd, maar het spel draait wel op een stabiele 60 frames per seconde. Daarbij komt dat de filmpjes ontwikkeld zijn door het Japanse Buildup, dat ook al verantwoordelijk was voor Panzer Dragoon en Soul Calibur 2 en ook nu weer fantastisch werk levert.

Qua speelbaarheid vergelijken we Transformers vooral met Halo. Gigantische openluchtwerelden met extreem goed uitzicht zijn geen uitzondering en de besturing is bovendien ontzettend vlot. De robots mogen dan wel heel groot en log zijn, het geheel speelt wel extreem lekker. Ook hier keert de nostalgie wederom terug omdat er niets leuker is dan veranderen in een auto, tijdens het scheuren wat Decepticons aan te rijden, terugveranderen en de andere vijanden tot pulp te schieten met een raketlanceerder. De ultrasnelle actie geeft een fijne adrenalinestoot en maakt het spel erg dynamisch. Transformers is ondanks de lage leeftijdsgrens niet makkelijk en wordt op sommige punten zelfs lekker pittig. Vooral later in het spel zullen de keuzes tussen bepaalde Mini-cons en de actie zelf moeilijker worden.

Anders dan in Metroid, is het in Transformers wél de bedoeling dat je kiest tussen bepaalde krachten. Het is dus niet mogelijk een hittezoekende raket en een trio raketten tegelijk af te vuren. De keuze tussen bepaalde Mini-cons kan gemaakt worden in het hoofdkwartier dat via de opslagpunten bereikt kan worden. Alleen wanneer een Mini-con gevonden wordt, krijgt de speler de mogelijkheid om tijdens het spelverloop te kiezen voor een bepaald voorwerp. Dat is erg jammer, omdat het kiezen tussen de Mini-cons het tempo uit het spel haalt, maar toch zeer belangrijk is.

Een ander minpuntje is dat het autorijden wél enorm leuk is, maar niet altijd functioneel. Met de auto zijn grote afstanden makkelijk te overbruggen, maar de optie is ook noodzakelijk om grote sprongen te nemen. Bovendien is het mogelijk robots aan te rijden. Helaas blijkt dat alles niet genoeg te zijn. Vrijwel het hele spel is de robotstand beter dan de autostand, ook omdat de grote robots niet aangereden kunnen worden en er geen wapen op de auto gemonteerd is. Maar mede door het gemak bij grote afstanden en de nostalgische gevoelens, is het autorijden toch een toevoeging aan het spel.

Conclusie en beoordeling

Transformers doet véél goed, maar helaas niet alles. Het spel is enorm dynamisch, bevat erg veel snelheid en wekt de aloude Transformers-nostalgie helemaal op. Daarnaast oogt het spel extreem goed en bevat het genoeg goede elementen om een topper te zijn. Melbourne House heeft ontzettend goed werk geleverd en bijna alles uit de mouw geschud om een goede titel te produceren. De kleine foutjes waren dan ook onoverkomelijk. Rest ons alleen nog te melden dat de liefhebbers van de series minimaal een punt bij de beoordeling moeten optellen.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Fantastische sfeer en nostalgie
 • Technisch erg sterk
 • Vlot spelverloop
 • Minpunten
 • Mini-cons wisselen mist snelheid
 • Autorijden niet belangrijk genoeg

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt me echt een hele vette game! Was vroeger ook echt fan van Transformers, ik had ook al die Transformers auto's enzo :p Echt vet! Ik ga deze game denk ik wel halen.

 • ik heb een probleem. ik had vroeger autootjes. die waren dan in drie of twee stukken verdeeld. kon je ze uitelkaar trekken en koppelen met de andere. dus bijvoorbeeld de neus van een kever op het motorblok van een F1 wagen. maar was da nou ook transformers of is dat iets anders?

 • Ik heb het spel en in het begin is de besturing wel erg wennen, maar oh wat zijn de eindbaasgevechten tof.

 • Goede punten. Jammer alleen dat je jezelf tegenspreekt. Je beschrijft autorijden als een minpunt maar noemt het wel een verbetering.

  Juist het mini-con systeem is wat het anders maakt dan het gros fps. Juist het bepalen van je loadout is het tactische aspect van Transformers.

  Maar goed, ik zal er verder niet over zeuren :-)

 • deze game is echt heeel vet zeker als je van de serie houd.

 • Nee Terminator, dat is Matchbox, dat heb ik ook.

 • Vind het spel totaal niet Nostalgisch om eerlijk te zijn.

  Het geeft mij niet het gevoel dat ik met de Transformers van mijn jeugd speel.

  Verder wel goed spel.

 • nostalgisch is als Optimus Prime die stoere vrachtwagen is…..de oude serie rocks zoveel meer dan armada…als je optimus prime (vrachtwagen) vergelijkt met brandweer auto….heb ik toch liever de vrachtwagen…

 • Die brandweerauto is Inferno :)

 • dunno ik kijk het niet…kheb een paar afleveringen gekeken, maar vond het te anime achtig en die humor is echt dom erin…:| Hebben ze misschien een beetje overgenomen uit beast wars….

 • Het is niet zozeer nostalgisch. Maar doet de Transformer fan toch wel een hoop:-)

  Ik verwachtte juist dat die Mini-cons tegen zouden vallen. Maar dat maakt het juist extra tof.

 • Optimus Prime is een brandweer wagen in TF: Robots in Disguise. In Armada is hij zo amerikaanse vrachtwagen

 • Ziet er mooi uit !

 • Idd… De game is zeer goed. Alleen besturing is even wennen.

 • Ik heb hem al vanaf afgelopen zaterdag en het is een beestachtig spel!

  Besturing is idd even wennen, maar het is zeker een mooie aanwinst voor je gamebibliotheek!

 • Ik was echt compleet leip van Transformers vroeger. had 50 van die dingen ofzo. Inclusief de metalen Megatron, Jetfire en Optimus Prime…

  heb het verzameld tot aan de pretenders en headmasters (Landmine, cloudburst, Snap, Frenzy enz enz) toen kwamen erineens allemaal remakes van ouwe transformers (powermaster prime enzo) en vond ik er geen fuck meer aan. Heb vanmiddag even een demo gescoord van deze game. ga ik vanavond even checken.

 • nostalgie indeed…. Ik ga deze game ook zeker halen, want vroeger ( en nog steeds eigelijk ) was ik een groot fan… De goeie ouwe optimus heb ik nog… Alleen wat ik niet snap is wat the advancer zei, dat hij een vrachtwagen is in de nieuwe serie, maar deze robot heb ik toch al erg lang, zo'n 8 jaar ofzo… Maarja boeie, zo vind ik hem vet. Wat die armada betreft, geen zak van gevolgd, een keer gezien maar vond hem niet veel aan. Ik vond het vroeger ook echt kut dat wij toen nog geen kabel tv hadden, ik kon de series van transformers toen niet zien. Maar ik krijg binnenkort een dvd met al de series erop dus…  De game wordt trouwens niet gebruikt bij de titel van de game die in de schappen ligt.

 • Ben ut helemaal met Lenc eens :).

 • is dit een game om van te genieten , ook al ben je geen fan, ik heb de serie armada wel eens gezien en vroeger ook wel een paar robotjes gehad, maar ben nooit echt een fan geweest, ik heb hem nu en zit te twijfelen of ik hem misschien beter voor mgs twin snakes moet ruilen, besturing is wel een beetje traag, eerlijk gezegd

 • Ik sluit me aan bij Mildoe. Armade is veel te anime-achtig. Neppe rotzooi als je het mij vraagt, terwijl ik altijd zo'n grote fan van de originele serie was/ben. Ik had liever dat ze compleet nieuwe personages hadden gebruikt, zoals in beastwars, dan zoals ze nu oude personages hebben aangepast om ze zo "cooler" te maken… wat imo dus absoluut is mislukt. Het spel zal wel goed zijn, maar zou het ook zo goed zijn zonder het transformerslabel? Of is het dan een redelijke actionadventure ofzo?

  Hoe je het ook wendt of keert… Het gebruik van de nieuwe transformers voor dit spel had zeker een negatieve invloed op het cijfer gehad, als ik hem had mogen beoordelen.

  Als er nog eens een ontwikkelaar besluit een transformersgame te maken moet het een soort van multiplayer shooter worden gebasseerd op de eerste generatie. Een grote speelwereld waarin het zaak is om zoveel mogelijk energon te verzamelen, en waarbij je kunt kiezen voor de zijde van de autobots of de decepticons. Dat zou heel wat vette gameplay kunnen opleveren.


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren