1. Kingdom Hearts

Kingdom Hearts

Hoewel de rubriek Replay meestal oudere spellen behandeld, heb ik dit keer gekozen voor Kingdom Hearts. Dit omdat op de E3 het tweede deel van deze serie wordt gepresenteerd en er ook een Game Boy Advance-versie aankomt.

De bekendste RPG-ontwikkelaar en de bekendste tekenfilmstudio sloten de handen ineen. Uit deze samenwerking kwam eind 2002 het spel Kingdom Hearts, een volwassen RPG met kinderlijke trekjes. In dit spel worden de Final Fantasy karakters samengevoegd met de bekende Disney-figuren. De verhaallijn op zich is eigenlijk heel standaard: "Zorg dat het goede het kwade overwint." De manier waarop het is uitgewerkt is echter meesterlijk.

In Kingdom Hearts speel je Sora, een veertienjarige jongen die samen met zijn vrienden op Destiny Island woont, waar eigenlijk nooit iets boeiends gebeurt. Sora wil met zijn twee vrienden Rikku en Kairi met een vlot werelden gaan verkennen, maar de avond voor vertrek gebeurt er iets onverwachts. Na een hevig gevecht met een groot zwart monster komt Sora terecht in een steegje in een vreemd dorpje. Tegelijk met dit verhaal zie je het verhaal van Donald en Goofy. Zij gaan op zoek naar hun koning, hiervoor moeten zij alleen "de Keyblade Master" zien te vinden. Naast dat hij hun kan helpen hun koning te vinden, kan hij ook de werelden redden van de "Heartless" door het sleutelgat in elke wereld op slot te doen. Al snel hebben ze elkaar gevonden en gaan ze alle werelden af om de strijd aan te gaan met de "Heartless".

Voor Kingdom Hearts hoef je geen doorgewinterde RPG-speler te zijn, hoewel er genoeg RPG-elementen inzitten; het sterker maken van je karakter, je wapens upgraden en sidequests. Deze elementen zijn alleen niet zo diepgaand als in andere RPG's, wat het spel een stuk toegankelijker maakt. Daarnaast vinden de gevechten in real-time plaats. Eigenlijk is het een RPG waar een vleugje platform en hack ’n slash aan is toegevoegd.

Jij bestuurt alleen Sora. Donald en Goofy lopen en vechten met je mee. Dit kan behoorlijk wat frustratie opleveren, omdat die twee nogal in de weg kunnen lopen. Ook draait de camera meer dan eens irritant, zodat je net niet ziet wat je moet zien. Dit zijn we alleen wel gewend bij dit soort games. Om van wereld naar wereld te komen moet je vliegen, dit doe je met een Gummi Ship. Deze kan je ook upgraden in de loop van het spel. Je vindt in de kistjes, die verspreid zijn over alle werelden, items om je schip beter te maken. De eerste paar keer is dat vliegen misschien nog leuk, maar op een gegeven moment ben je blij als je gewoon van wereld naar wereld kan warpen.

Visueel is het spel gewoon heel erg goed en alle werelden stralen ook echt de sfeer uit die ze moeten uitstralen. Ook de muziek is heel passend en draagt bij aan de juiste sfeer van een wereld. Natuurlijk draagt het stukje herkenning heel erg bij aan het succes van dit spel. De werelden ken je van de Disneyfilms en alle bijpassende karakters vind je terug in de werelden. Daarnaast kom je ook nog veel bekende karakters tegen uit de Final Fantas-reeks, die je óf graag willen helpen óf juist niet.

Kingdom Hearts was een spel dat stond als een rots. Het was best origineel, vooral door de herkenbaarheid van karakters en werelden. Het is nu alleen afwachten wat ze met het volgende deel gaan doen. Zullen ze weer met heel vernieuwende dingen komen of zullen ze dit succes alleen maar willen uitmelken. We zullen zien…

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • De muziek en de graphics waren redelijk en met vlagen zelfs erg goed. De gameplay vond ik ronduit slecht. Ik heb Kindom Hearts nooit echt leuk gevonden. Ik krijg het gevoel dat Kindom Hearts meer wil zijn dan het is. Het is eigenlijk gewoon een hack & Slash RPG met slecht uitgewerkte platform elementen. Daarbij zijn de computergestuurde 'hulpjes' eerder vervelend en lastig en zit je opgescheept met een camera die precies doet wat ie niet moet doen.

 • Kingdom Hearts staat zonder twijfel in mijn top 3 van favoriete Ps2 games.

 • KH was en is een van de best spellen op de ps2 inderdaad…veel plezier aan beleefd en wacht lekker af op deeltje 2 :)

 • Ik vond dat ze Cloud verkracht hadden.

 • Dit spel is saai

 • Cool spel, goede replay.

  Big up Susan!

 • @Lichking. Ik heb me zeker wel goed in de game verdiept, maar ik vind het gewoon een overrated game. Ik vergelijk het bijv. met Zelda enz. en als je dan bedenkt dat iedereen Kindom Hearts zo geweldig vind, dan vraag ik me af of dat wel terecht is. Imo niet dus.

 • hmm ik heb ps2 en cube dus mij hoor je niet klagen over kiddy games…als ze maar cool zijn en goeie gameplay hebben :P

 • Kingdom Hearts is waarschijnlijk een van de beste Rpg's ooit gemaakt, juist vanwege de toegankelijkheid: lekker eenvoudige real-time battle ipv ellenlange turn-based cijfertjesneukende gevechten, geen vermoeiende oneindig durende handelingen met het upgraden van je character….wat een heerlijk spel was dit toch!

 • Een van de beste games voor de PS2. Het is iig mijn favoriet.. De muziek de sfeer heerlijk..

  Tja de gameplay is niet perfect dat weet iedereen. Ach na een paar uur zat ik helemaal in de game en heb ik me er eigenlijk niet meer aan gestoord. Deel 2 is dan ook mijn most wanted game van het moment.  De soundtrack is ook heerlijk.. ik ben sindsdien utada hikaru fan :)

 • tja en dat zal vast niet alleen om d'r zangkunsten zijn iig :)  maja deze game is idd een toppertje, niet kiddy, want dat is ninty ook niet :P  ik ben beniwud wat deeltje 2 ons gaat brengen, nog meer nostalgie perhaps ;)


 • Het is een geweldige game, maar er kunnen nog zoveel dingen verbeterd worden.

 • Goh, eist niet dat er ook mensen waren die het spel echt bagger vinden, maar dit spel is echt goed, oke, misschien is de gameplay niet perfect, maar ja bij welk spel is dat wel zo. Ik geef toe de AL van de hulpjes kan beter. Maar qua sfeer enzo is dit spel echt perfect.

 • waar vind ik de magnet????

 • waar vind je een magneet ik heb die eentje nogdig

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren