1. Fight Night 2004

Fight Night 2004

Liefhebbers van de bokssport hebben reden tot klagen als het gaat om interessante titels voor de huidige generatie spelcomputers. Rocky was eigenlijk de enige keus, maar ondertussen zijn we wel toe aan iets nieuws en beters. Gelukkig kwam de hofleverancier qua sportspellen onlangs met de aankondiging van een geheel nieuw boksspel; de Knockout Kings-serie werd met rust gelaten en Fight Night 2004 zou het begin worden van een nieuwe reeks. Maakt deze nieuwe franchise een goede start?

Zoals in veel sportspellen van EA Sports bestaat de hoofdoptie uit een carrière waarin je een eigen ontworpen karakter naar de top moet brengen. Eigenlijk is het jammer dat bezitters van bijvoorbeeld Tiger Woods PGA Tour 2004 hun karakter niet daaruit kunnen importeren naar Fight Night, want hoewel er voldoende opties zijn tot het maken van een redelijk evenbeeld, benaderd het niet de perfectie van de Game Face optie in dit golfspel. De opties binnen je carrière liggen allemaal voor de hand. Er is een winkel met redelijk wat boksattributen, maar ik merkte aan mezelf dat deze winkel steeds minder interessant werd naar verloop van tijd. Leuker is om gewoon een wedstrijd te plannen tegen iemand uit de ranglijst; win je, dan stijg je in rang totdat je aan het eind van je carrière hopelijk de beste bent. Voor elke wedstrijd kan je trainen om je vaardigheden wat op te schroeven. Het trainen bestaat uit een aantal geinige minispelletjes, maar het gaat natuurlijk om het boksen met een tegenstander.

Electronic Arts heeft een innovatieve besturing ontworpen waarbij je alle slagen uitvoert met de rechterstick in plaats van een simpele knoppencombinatie. Zo sla je een hook bijvoorbeeld door de stick een kwartslag te draaien en een uppercut met een halve draai. Op deze manier kost het meer tijd om een slag uit te voeren, hetgeen sowieso realistischer is. Bovenal is het goed om te weten dat dit systeem werkt en heel natuurlijk aanvoelt. Naast aanvallen kan je ook slagen blokkeren en ontwijken met behulp van de stick. Ook hier zit genoeg diepgang in en ontwikkel je bij iedere tegenstander een passende strategie (iedere bokser heeft een eigen stijl), zodat je niet snel uitgekeken raakt; er valt immers nog genoeg te leren dankzij deze besturing.

Veel boksliefhebbers zitten natuurlijk met de vraag of het naast de besturing ook allemaal realistisch is afgewerkt. Ik heb hier een beetje dubbel gevoel bij. Slagen uitdelen en incasseren met rondvliegend bloed en speeksel is realistisch, evenals de vermoeidheid waarmee de boksers naar verloop van tijd kampen. Knockouts zijn niet aan de orde van de dag, waardoor net als in het echte boksen de jury vaker dan je lief is een winnaar moet uitkiezen. Het vechten zelf is namelijk niet alléén maar actie, ook het tactische teruglopen komt er bij kijken. Het tempo ligt nogal laag en dat zal niet iedereen leuk vinden, realistisch is het echter wel. Toch mis ik een aantal dingen. Allereerst het zogenaamde clinchen, waarmee de boksers tegen elkaar aanleunen van vermoeidheid. In elke echte bokswedstrijd kom je dit tegen, maar niet in Fight Night. Tevens ontbreekt er een scheidsrechter die bij een knockout van de tegenstander alleen z’n stem laat horen. Dat is toch wel heel erg raar, zeker omdat je bij een eigen knockout wél de scheidsrechter in een waas ziet. De lekker dramatische knockouts zijn overigens een tikkeltje overdreven waardoor ze altijd het bekijken van de herhaling waard zijn. Het is jammer dat deze herhalingen niet zijn op te slaan, want de boksers vallen levensecht neer. Spectaculair zeker, realistisch allerminst.

Er heerst een sterke subcultuursfeer in dit spel en dat is vooral te merken aan de opening voor elke wedstrijd die wordt verzorgt door de hippe jongeman Big Tigger. Tevens spreekt hij het simplistische commentaar in. Al na een paar wedstrijden heb je gehoord wat hij allemaal te zeggen heeft. Ook de oppeptaal van de trainer tussen de ronden door valt snel in de herhaling en bevat vaak irrelevante zaken. Overigens draagt dit ook bij aan een minder realistisch geheel. Jammer, want het boksen zelf lijkt zoals ik al zei toch sterk op het echte werk.

Visueel zien vooral de (vaak zwaar gehavende) gezichten er indrukwekkend uit. Ook echte boksers als bijvoorbeeld Roy Jones Jr., Lennox Lewis, Evander Holyfield en de legendarische Muhammed Ali lijken precies. De omgevingen vallen daarbij in het niets, met het platte publiek als dieptepunt. Datzelfde publiek is dan ook weer verantwoordelijk voor het prima geschreeuw in de wedstrijd. De muziek in de menuutjes bestaan vooral uit rap en valt snel in de herhaling doordat er eigenlijk te weinig liedjes in het spel zijn gezet.

Exclusief voor de PlayStation 2 zijn online opties, terwijl je met de andere versies alleen offline met elkaar kunt boksen. Dit moet je echter wel in de gaten houden, want tegen een vriend boksen met vergelijkbare kwaliteiten blijkt erg leuk en is maanden na aanschaf nog het spelen waard. De carrière zit degelijk in elkaar, en hoewel dat ook zeker een paar weken leuk blijft, was wat meer diepgang niet onnodig geweest.

Conclusie en beoordeling

Dankzij een innovatieve besturing die prima werkt kan ik Fight Night 2004 als een goed spel beschouwen. Er is echter nog genoeg ruimte voor verbetering. Zo laat het qua realisme een aantal steken vallen, had de carrièremode iets meer opties mogen hebben en valt het geluid meer dan eens in de herhaling. Toch is aan alles te zien dat dit een serie met veel potentie is, want de start is op een aantal vlakken veelbelovend. Sterker nog, dit is het beste boksspel dat ik ooit gespeeld heb. Boksliefhebbers weten sowieso wat hen te doen staat, mensen die het slechts een mooie sport vinden moeten eigenlijk ook aan een aanschaf denken.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Eindelijk weer een boksspel
 • Innovatieve en goede besturing
 • Oefening baart zeker kunst
 • Namen, gezichten en vechtstijlen
 • van echte boksers
 • Minpunten
 • Kan realistischer
 • Carrière bevat iets te weinig diepgang
 • Geluid valt wat in de herhaling

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • ik heb het spel ook en het bevalt mei ook prima zeker wel een kopertje.

 • een 7? das best laag, ik heb vooral 9's en 8'en gezien….

 • Bij een 7 spreken we al van een goed spel en dat is Fight Night 2004. Als je de recensie leest dan zie je ook dat ik het spel min of meer aanraad. Let ook op de Insiders Choice. Dus voor de duidelijkheid: het is gewoon een goed spel waar je geen miskoop mee doet. Maar dat staat eigenlijk in de recensie zelf ook.

 • Fight Night is echt een tof boksspel. De freestyle controle is erg gaaf om onder controle te krijgen en je techniek is erg belangrijk.

 • @ Yoost je hebt gelijk maar een zeven vind ik altijd zo laag klinken.  Verder ik houd niet echt van boksspellen dus deze sla ik over geef mij maar liever een beat 'm up.

  Het geluid dat in herhaling valt dat vind ik stom tenzij het echt prachtige geluiden zijn.  (damn op wat voor tijden sommige mensen posten…… savie100?) • ben niet echt een boxfan maar heb die wel eens gecheck en ik ben er helemaal weg van een aanrader maar of die op PS 2 online speelbaar is in europa ben ik niet zeker van wel in USA ik kan het niet checken want ik heb de Xbox versie.

 • Bocksen is lachen!

 • ja eagle eye ik was noch wakker en dacht ga ff op de site kijken voordat ik op bed ga.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren