1. E3: Xbox persconferentie

E3: Xbox persconferentie

“Changing the game” lijkt de nieuwe slogan voor Microsoft Xbox in 2004 te zijn. De E3 persconferentie van maandagavond liet dat maar al te duidelijk merken. Microsoft organiseerde de conferentie dit jaar in het Shrine Auditorium, een gigantische zaal waar de pers zich dan ook massaal verzamelde. In feite was de conferentie opgedeeld in drie delen; Xbox Live, de spellen en de samenwerking met andere bedrijven.

Xbox Live

De conferentie werd geopend door de welbekende J. Allard. Hij gaf het geheel een aardige twist door een fikse dosis humor in zijn presentatie te verwerken. Dat begon met een hilarisch filmpje over de strijd tussen PS2 Online en Xbox Live. De mannen van Microsoft hebben in dit filmpje een flinke sneer uitgedeeld aan hun grootste concurrent. Wat was namelijk het geval? De pers kreeg beelden te zien van twee verschillende teams, een Xbox-team en een PlayStation 2-team. Beide teams kregen van niemand minder dan multimiljonair en succesvolle zakenman Donald Trump een opdracht om een netwerk op te zetten waarbij spelers over de hele wereld hun spellen tegen elkaar konden spelen. De prijs? Een contract om een RPG te kunnen maken van zijn kleurrijke leven.

Natuurlijk is dat niet serieus bedoeld, net zoals het filmpje dat ook niet was. Toch heeft Microsoft de boodschap wel duidelijk gemaakt. Ze vinden dat Xbox Live een product is voor gamers en bij de ontwikkeling ervan hebben ze ook echt geluisterd naar die doelgroep. Het slot van het filmpje werd gesierd door Bill Gates, die een taxi wegkaapte voor de neus van het verliezende PlayStation 2-team.

Het beeldmateriaal zorgde voor hard gelach, en maakte daarna plaats voor tevreden, glimlachende mensen. Immers, Allard liet eerst de mogelijkheid zien om via Xbox Live een voicemail naar vrienden te sturen. Daarna werd de nieuw te lanceren Xbox Camera getoond. Hiermee moet het in de toekomst mogelijk zijn met meerdere vrienden en vriendinnen een videomeeting te houden. Dit zag er aardig uit en Microsoft toonde ermee aan van Xbox Live een waar gemeenschapsonderdeel te willen maken. De aankondiging van Xbox Live Arcade maakte dat beeld compleet; met dit systeem wordt het mogelijk allerlei kleine spelletjes (zoals kaartspellen) snel tegen vrienden te spelen.

De spellen

Veel belangrijker voor de aanwezige pers waren de spellen voor de Xbox in 2004. Op InsideGamer is vanaf vandaag een filmpje te bezichtigen dat als eerste te zien was. Het geeft een complete opsomming van allerlei spellen weer, waartoe onder andere Conker, Star Wars: Republic Commando, Full Spectrum Warrior en Fable behoorden.

Daarna betrad Peter Moore de zaal. Hij begon zijn zegje met het verhaal dat iedereen wist dat ze iets vergeten waren: Halo 2. Wat volgde was een presentatie door twee Bungie-medewerkers over het multiplayer gedeelte van deze aankomende topper. De presentatie toonde een Capture the Flag spelwereld (gesitueerd in Zanzibar) waarin echt alles mogelijk lijkt te zijn. We kregen onder andere een neer te halen brug te zien, maar ook de mogelijkheid om bepaalde gedeelten van de wereld gemakkelijker te verdedigen.

Spectaculairder was echter de vertoning van de physics en de mogelijkheid om bepaalde voertuigen op de blazen. De voertuigen kunnen op allerlei manieren kapot (dat merk je dan trouwens ook aan de rijstijl) en meerdere malen ontploffen. Bovendien is het mogelijk verschillende soorten wapens te combineren. Het is dus óók mogelijk in de linkerhand een wapen van de Covenant te hebben en in de rechterhand eentje van de mariniers. Overigens kan met de linkertrigger geschoten worden met het linker wapen en de rechtertrigger doet dat vanzelfsprekend voor het rechter wapen.

Na Halo 2 toonde Peter Moore zijn nieuwe tatoeage. Hij heeft het logo en de datum 9 november op zijn bovenarm laten zetten en dat is dan ook de nieuwe uitgiftedatum van het spel. En passant kondigde hij aan een enorme marketingcampagne op te zetten. Iedereen moet weten dat Halo 2 eraan komt en een goed spel zal worden. Wij zijn zeer benieuwd naar de tevens aangekondigde televisiecampagne.

EA – Microsoft samenwerking

Na wat vertoningen van ondermeer Jade Empire, Dead or Alive Ultimate (waarin de speler zijn tegenstander bijvoorbeeld tegen een olifant kan meppen) en Forza Motorsport (heel realistisch racespel) volgde een op het oog saai praatje. Net toen Jaap en Jelle begonnen te gapen en zich irriteerden aan de marketingpraatjes over samenwerken met andere bedrijven, werd de presentatie ruw onderbroken door een harde stem.

Met dikke beats werd een scherm omhoog getrokken om vervolgens een groep sporters te tonen, samen met iemand van Electronic Arts. Inderdaad, EA zal zijn spellen ook op Xbox Live uitbrengen en was net als Microsoft extreem trots op de samenwerking. De sporters die de mannen van EA mee hadden genomen waren geen kleintjes, maar toen bleek dat ook Muhammad Ali aanwezig was, brak de hel los. Hij kreeg een daverend applaus en beloonde het publiek nog op een staaltje ‘uppercuts’.

En dus?

Microsoft moest het dit jaar tijdens de persconferentie vooral hebben van Xbox Live. Qua spellen is er weinig baanbrekends aangekondigd, behalve dat Halo 2 en enkele andere titels wel fantastisch zullen worden. Toch zal vooral de aankondiging dat EA Xbox Live spellen zal produceren bij veel mensen inslaan als een bom. Eens te meer omdat ook de nieuwe Battlefield op het Xbox Live netwerk speelbaar zal zijn.

De Xbox brengt het er dus zeker niet slecht van af. Er staat een ijzersterke lijst spellen (met als hoogtepunt Halo 2) en de samenwerking met EA zal beide giganten zeker vruchten afwerpen. Helaas hebben we echter geen revolutionaire zaken gezien, maar als we eerlijk zijn hadden we dat niet echt verwacht (wel gehoopt natuurlijk).

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Tof hoor EA & Xbox Live! Maar zolang die creditcard nodig blijft missen ze nog steeds een grote groep gamers…

 • Qua spellen is er weinig baanbrekends aangekondigdEr staat een ijzersterke lijst spellen?  Maar goed, EA LIVE is alleen maar goed natuurlijk! Hopen dat je nu FIFA 2005 kan spelen met 11 tegen 11 :D

 • Weinig nieuws onder de zon, maar EA <> Xbox is natuurlijk een gouden combinatie. Het was al een beetje in de wandelgangen te horen, maar nu zijn ze er dan toch eindelijk uit. Een nieuwe Battlefield game voor de Xbox is in ieder geval zeer interessant, daar ik er bij blijf dat XboxLive! een betere service is dan PlayStation Network. Het enige heikele punt is dan de CC. Halo 2 blijft natuurlijk verschrikkelijk koel :)..

 • Mag ik soms zeggen dat ik dit een matige presentatie vind. Op het EA <-> Xbox Live na is er weinig tot niets nieuws aangekondigd en dat ik vind ik een btje tegenvallen… Komop, dit is een E3. Er meoten Xbox 2's aangekondigd worden, MS gaat de portable markt in en koopt Nintendo over. Niet dat alleen EA Live gaat ondersteunen want eigenlijk al dik voor de show was bevestigd…

 • Jullie kunnen het maar allemaal wat geweldig vinden die persconferentie (zou ik ook doen als ik Ali in levende lijve kon zien) maar wat is er door microsoft nou helemaal aangekondigt dan?  EA naar Xbox Live? Stond al sinds begin van het jaar vast. De spellen? Waren ook al bekend.  Okee, de camera en die voicemail shit, woohoo. Ik had min of meer gehoopt op wat belangrijke shit, iets echts interessants en nieuws.

  Nah ja, de E3 is nog niet voorbij zullen we maar zeggen. • Als dit alles is….

 • EA en Xbox Live was wel duidelijk ja. Waar was Rareware trouwens, met bijvoorbeeld Perfect Dark?

 • @ Aiii: Hij is nog niet eens begonnen :)  Verwacht er alleen niet veel meer van, dan kan het ook niet tegenvallen. Ik heb weinig verwachtingen (alleen de DS dan) van de E3, dus het kan nauwelijks tegenvallen. Het is inderdaad zeer weinig nieuws onder de zon, maar je kan niet ontkennen dat de al reeds aangekondigde spellen ijzersterk zijn. In My Opinion, though..

 • Goed stukje, maar matige presentatie van Microsoft..

  Ze hadden Xbox 2 moeten aankondigen met de conferentie…  Maar E3 is gelukkig nog niet afgelopen, dus what didn't happen, could still coming..

 • Ze hadden Xbox 2 moeten aankondigen met de conferentie…

  Nou het is wel duidelijk dat de Xbox 2 snel komt, want als ik dit zo bekijk komt er bijna niets nieuws meer aan :S.

 • Echt mooi dit man! Muhammad Ali! Microsoft weet wel hoe ze een conferentie moeten houden zeg :P

 • Ja best wel arrogant maar ja zo zijn Amerikanen geef mij maar de japanse gamemarkt maar ja.. Beetje tegenvallende shit idd behalve EA maar toch

 • Ik wil meer Rare…

 • Muhammed Ali is wel cool ja. Die gozer is wel helemaal kapot van al die klappen die hij heeft gehad, maar hij is in zijn hele leven maar één keer knockout gegaan, respect. Zo'n conferentie bijwonen is natuurlijk wel cool, maar voor buitenstaanders kan dit een beetje tegenvallen.

 • Goed stukje, maar matige presentatie van Microsoft..

  Ze hadden Xbox 2 moeten aankondigen met de conferentie…  Maar E3 is gelukkig nog niet afgelopen, dus what didn't happen, could still coming.. denk dat, als ze het doen, ze dit voor de XO gaan houden.

  En iedereen die nu al zit van als dit het is moet echt serieus nadenken voor men wat zegt, E3 begint morgen pas mensen.

  Persconf was inderdaad wat mager, maar het moet allemaal nog beginnen. • Niks over TFO??? :-(

 • Maar het is logisch dat Microsoft nieuwe titels op deze persconferentie toont en die hebben we niet gezien, Marcel.

 • Wel leuk al die dingen….

 • Eigenlijk is het vandaag wel begonnen hoor  Vandaag begint de conference program die loopt van vandaag tot de 13de mei.

  Morgen begint de expo en die loopt van 12 -14 mei.  Op de conference program worden er al presentaties gegeven van allerlei developers en publishers over hun plannen. Op de expo kunnen de journalisten de games enzo zelf testen • Kan je dat filmpje niet downloaden van de XBOX Live vs Playstation Online? :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren