1. Otogi: Myth of Demons

Otogi: Myth of Demons

Een game die niet iedereen weet te waarderen is altijd zeer moeilijk te beoordelen. Spellen waarbij de één zich geheel kan vinden in een positieve recensie, terwijl de ander maar niet kan begrijpen dat het desbetreffende spel zo hoog scoort. Zie je als speler de achterliggende gedachte die in het spel aanwezig is?

Met Otogi Myth of Demons duik je in een deel van de Japanse mythologie, waarin de dood vaak centraal staat. Duivelse monsters en demonen worden in die verhalen door de held van het leven beroofd. In Otogi is Raiko de held, waar hij als brenger des doods boete zal moeten doen voor zijn daden. In prachtig weergegeven omgevingen is het de bedoeling dat Raiko de wereld reinigt van het kwaad. Het neerhakken van je vijanden, het vernietigen van de omgevingen en het vrijlaten van opgesloten zielen zijn de taken die je voor je kiezen krijgt.

Niet bepaald divers zul je zeggen. Gelukkig zijn er vier verschillende soorten vijanden die iedere uit een ander huis komen. Je grote hoeveelheid aan wapens, waaronder bijlen, kitana’s en magische staffen zul je dus aan moeten passen aan de vijanden die je treft. De manier waarop Raiko met zijn wapens beweegt is werkelijk adembenemend dankzij de prachtige omgevingen en de detailrijke demonen die je onderweg tegenkomt.

Otogi werkt daarnaast zoals vele spellen van Japanse herkomst met een scoresysteem. Hoe meer demonen je weet te vernietigen, hoe meer zielen worden bevrijd; enfin, je snapt het wel. De beoordeling werkt zoals je in het dagelijkse leven ook de beste prestaties wilt leveren. Dit opnieuw bezoeken van de omgevingen verlengt de toch al niet geringe speelduur dan ook. Dertig gebieden moeten worden uitgekamd, maar gelukkig blijft het door tijdsdruk of door eindbazen interessant genoeg om uit te spelen. Wanneer je voor het eerst de wormdemon langs ziet kronkelen dan valt te begrijpen hoeveel moeite er vooral visueel in het spel is gestopt. Dankzij een magie meter, die langzaam leegloopt is het zaak de weg te weten en je er van bewust te zijn hoe je de vijanden aanpakt, wil je een volgend niveau halen. Het neerhakken van vijanden levert echter een kleine hoeveelheid aan magie op, zodat je toch vooral een goede afweging moet maken tussen de tijdsdruk die ontstaat en het verzamelen van magie.

Sfeer dat belangrijk is in een game als deze, wordt gesterkt door de muziek die in het spel wordt gebruikt. Typisch Japanse muziek weerklinkt wanneer je in het menu je pad kiest, terwijl de omgevingen allemaal een eigen karakteristiek geluid hebben. De beweging in het spel is van een schoonheid die veel weg lijkt te hebben van een dansvoorstelling.

Punt van kritiek in een spel als deze is dat hoe dan ook het veelvuldig neerhakken van demonen op den duur gaat vervelen. Constant de vijand neerslaan of omgevingen dan al niet met magie of het zwaard vernietigen vraagt van de speler in Otogi voor de meeste spelers waarschijnlijk teveel. Mede doordat het spel halverwege een stuk moeilijker wordt, moet het spel je treffen wil je verder spelen.

Minder persoonlijk, maar even goed vervelend is omgevingopbouw die je in het tweede deel treft. De oplettende speler ziet dat de wereld om is gedraaid en opnieuw wordt gebruikt om dienst te doen als omgeving. De makers laten Raiko weliswaar in de geestenwereld ronddwalen, maar ergens lijkt het er op dat zij zich er wat gemakkelijk van af hebben gemaakt.

Conclusie en beoordeling

Otogi is werkelijk kunst geworden in mijn ogen, en From Software verdiend daarom ook alle lof voor deze game in een tijd van poorts en ongeïnspireerde vervolgspellen. Hack and slash titels zijn echter niet voor iedereen weggelegd. Overweeg eens of het genre je ligt, of bekijk het spel en zie of het je interesse heeft. Voor diegenen die zich openstellen voor titels als deze, weten zich geprezen met een spel dat voor een bijzondere ervaring zorgt.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • sfeer
  • geluid
  • Minpunten
  • diversiteit
  • moeilijkheidsgraad

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren