1. E3: Nintendo DS

E3: Nintendo DS

De Nintendo DS gaat iets heel speciaals worden. Twee schermen, meer dan honderd bedrijven die er spellen voor maken en nog heel veel meer.

Dual Screens

Het kenmerk (en de huidige werknaam) van de DS zijn de twee schermen. Beide schermen hebben een doorsnede van drie inch, hebben beide backlight en kunnen allebei volwaardige 3D beelden genereren. Het onderste scherm biedt iets wat nog nooit op een spelcomputer is vertoond: PDA-achtige touchscreen mogelijkheden. Je kunt nu bij een schietspel vijanden doodschieten door me je vinger op het scherm te tikken. Ook zal het mogelijk worden om via het touchscreen verschillende berichten naar andere DS gebruikers te sturen.

De DS betekent ook innovatie. Zo zal Nintendo’s nieuwe handheld gebruik gaan maken van een microfoon. Door stemherkenning kun je dan verschillende opdrachten geven die je met alleen de knopjes of het touchscreen niet kunt geven. Je kunt de microfoon ook gebruiken om met andere DS gebruikers te babbelen. Je kunt namelijk met de DS online spelen en communiceren. Op een afstand van dertig meter kun je met zestien man tegelijk aan de slag gaan. Zit je op een grotere afstand, dan kun je door middel van draadloze LAN ondersteuning tegen elkaar spelen. Hoe dit precies in zijn werk zal gaan is nog niet duidelijk, maar het vooruitzicht om met zestien mensen over een theoretisch oneindige afstand te spelen is natuurlijk zeer veelbelovend.

De visuele krachten van de DS zitten tussen die van de Nintendo 64 en de Nintendo GameCube in. Op de persconferentie waren demo’s te zien van respectievelijk Super Mario 64x4 en Metroid Prime: Hunters. De eerste maakte gebruik van een engine die vergelijkbaar is met die van Super Mario 64. Metroid Prime leek zelfs wel een Nintendo GameCube spel te zijn. Toch is het nog te vroeg om een definitief oordeel te geven over de kracht van de NDS aangezien het uiteraard wel om wat promotiemateriaal ging en we er nog niet van uit kunnen gaan dat dat ook de uiteindelijke in-game kwaliteit wordt.

“DS” staat niet alleen voor Dual Screen maar tegelijk ook voor Dual Slots. Mocht je de Nintento DS aanschaffen, dan kun je je Game Boy Advance (SP) weggooien. Alles wat speelbaar is op de Game Boy Advance zal ook speelbaar worden op de Dual Screen doordat de DS volledig backwards compitable is. Er zitten namelijk twee poorten op de Dual Screen: eentje voor de nieuwe DS spellen en eentje voor de GBA spellen. Bij de launch van de DS zullen er dus al honderden spellen beschikbaar zijn.

De spellen

Er zullen op de E3 vier volwaardige spellen speelbaar zijn, te weten Metroid Prime: Hunters, Super Mario 64x4, PictoChat en WarioWare, Inc. DS.

Metroid Prime: Hunters

Metroid Prime: Hunters zal volop gebruik maken van de draadloze mogelijkheden van de DS. Je kunt het spel met vier man tegelijk spelen waarbij het doel simpel is: maak elkaar af! Op het onderste scherm wordt alle actie weergegeven terwijl er op het bovenste scherm constant een map te zien is. Het schieten op anderen, het morphen naar de morphball of het draaien van de camera gebeurt allemaal door het aantikken van het touchscreen. Visueel zal dit spel identiek aan Metroid Prime worden.

Super Mario 64x4

Dit spel ziet er hetzelfde uit als Mario 64 maar zal volop gebruik maken van de mogelijkheden van de DS. Met vier man tegelijk ben je al vliegend op zoek naar sterren. Op het ene scherm zie je de vier karakters (Mario, Wario, Luigi en Yoshi) in 3D terwijl je op het andere scherm een overzicht krijgt van het speelveld. Dankzij het touchscreen kan er een andere camerapositie worden gekozen.

Pictochat

Dit spel is eigenlijk geen spel maar meer een programma. Met zestien man tegelijk kun je draadloos met elkaar babbelen, tekenen en ga zo maar door. Op het onderste scherm zie je een toetsenbord en op het bovenste scherm verschijnen de ontvangen berichten van anderen. Ook kunnen er simpele spellen tegelijk met elkaar gespeeld worden.

Wario Ware, Inc. DS

Wario Ware behoeft geen uitleg meer. Na een zeer succesvolle Game Boy Advance versie en een sterke GameCube versie komt er nu een DS versie aan. Beide schermen worden gebruikt als één. Denk bijvoorbeeld aan het ‘stokjes vangen’ minispel. Wario gooit vanaf het bovenste scherm een stok die op het onderste scherm gevangen moeten worden. Hoeveel minispellen Wario Ware, Inc. DS zal gaan bevatten is helaas nog onbekend.

Anders nog iets?

Bovenstaande vier spellen zullen speelbaar zijn op de E3. Dat is echter niet alles wat de Dual Screen voor ons in petto heeft. Zo zal Nintendo zelf op de E3 ook filmpjes van vier aankomende toppers tonen. Mario Kart DS, Animal Crossing DS, een nieuwe Super Mario Bros en Nintendogs zullen de revue passeren. Daarnaast is er ook een grote third party ondersteuning. Er komt een Bomberman, een Yu-Gi-Oh, Pac-Pix en Pac’n Roll, een Sonic en van Square kunnen we Egg Monsters Heroes verwachten.

De toekomst ziet er nu al goed uit. Activision is bezig met Spider-Man 2, Banpresto met Dragon Ball Z en Capcom is bezig met een Mega Man Battle Network spel, een Viewtiful Joe spel en een spel uit de Gyakuten Saiben serie. Electronic Arts is bezig met een nieuwe Need for Speed, Konami met in elk geval Frogger 2005 en nog een paar andere, nog niet bekende titels. Namco doet het met Mr. Driller en een nieuwe RPG ook niet slecht en Sega komt, naast de eerder genoemde Sonic titel, ook met Project Rub.

Square Enix zal een Final Fantasy Crystal Chronicles voor de DS maken en een nieuw Dragon Quests Monster spel ontwikkelen. Tecmo gaat voor het eerst voor een handheld ontwikkelen. Monster Rancher zal hun eerste spel worden, terwijl Team Ninja ook nog met een project bezig is.

Als laatst weten we dat er van THQ een Spongebob Squarepants titel en van Ubisoft een Rayman titel aankomt. Kortom, de Nintendo DS wordt door de spellenindustrie in zijn armen gesloten. Wij kunnen niet wachten totdat we zelf op de Nintendo DS kunnen spelen.

Filmpje: Nintendo DS aankondiging

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wicked sh!t!!

 • Nou meteen alle budget planning in de ijskast geflikkerd. Als ie uit is ga ik hem kopen. Hoop nog wel dat er aan het design wat geschaafd wordt. Want als ik me goed voor de geest kan halen. Zag de GBA in het begin er ook net iets anders uit.  Dus voor de mensen die niet tevreden zijn met het uiterlijk is er nog hoop.

 • zit niet te wachten op een microfoontje fs. Ik wil niet in de trein tegen me spelcomputer zitten te praten. Mensen kijken me nu al raar aan met me GBA.

 • Hopelijk hoef je niks extra aan te kopen en zit alles al meteen in het pakket. Om dingen extra te kopen om van alles te genieten, daar heb ik geen zin in.

 • Van nintendo.nl

  Die ongebondenheid wordt nog grootser dankzij Wireless Game Sharing, wat betekent dat meerdere spelers aan hetzelfde spel kunnen deelnemen, zelfs als slechts één speler een spelkaart in gebruik heeft. Zo kun je zomaar een spel voor jezelf testen, zolang je maar verbonden blijft.Als dit goed uitgewerkt is … dan… fuck… metroid met mensen in de trein spelen die dat spel niet eens gekocht hebben… echt kickuh! XD  Laat maar komen die PSP, maar ik ga zeker voor de DS ook al zou die 2x zo duur zijn als de PSP (wat ie niet is, want hij is ook nog goedkoper, maar toch)

 • Ik wil hem nu al hebben, vooral mario en Metroid zijn echt titels die ik er gelijk bij ga kopen

 • Oooh wat ben ik blij……Nintendo is weer goed bezig. Echt goed van hun om innovatie door te voeren in de gaming industrie. Je ziet..het is meestal Nintendo die zorgt vooor vernieuwing..

 • Tecmo op de DS :) Leuk he Notorious…

 • Notorious koopt dus een Nintendo DS!!! ;-)

 • als die maar goed veel 3rd party onderstuening krijgt en niet te duur

  is bij de lancering kan het best wel een succes worden. Ik ben zelf nog niet overtuigd om er een aan te schaffen misschien als ik hem in het zie denk ik wel van goh wat leuk. Maar eerst zien dan geloven.

 • Toch is Wario Ware DS het enige spel dat tot nu toe zinnig gebruik maakt van het tweede scherm en de touchscreen … hopelijk komt er meer lekkers.

 • Er zal ongetwijfeld een Pokemon spel voor komen. Maar die zou ook best goed gebruik van het touch-screen kunnen maken.

 • er is ook een mario bros. aangekondigd waar je de touchscreen gebruikt… en pacman is ook angekondigd waar je pacman met het touchscreen stuurt (er zijn al 30 spellen bekend aangekondigd… alleen nog geen nieuws over gezien op insidegamer… zal wel nog komen)

 • dit is de bom ga zo door nintendo nu nog zelda en dan is de feest compleet

 • Zeker vet, maar er was toch ook een Zelda DS in de maak?

 • de nds wordt keigoed

 • Mine!!! Mine!!!

 • Prachtig idee van nintendo ja, ik vraag me alleen af waarom het design zo lelijk is :[  Anyway, op dat na klinkt alles perfect… goede processor kracht, fantastich touch screen idee en een zeer interesant idee voor het tweede scherm.

 • Tecmo! Ninja Gaiden op je DSje! Metroid ziet er zeker stoer uit! Ik vind het design trouwens mooi hoor. Beetje een futuristisch retro machientje, maar met een inhoud en titelswaar je nu al u tegen zegt. Nintendo heeft mijn hart herovert.

 • cool :D btr dan ik had verw8 eerlijk gezegt:D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren