1. E3: Sony persconferentie

E3: Sony persconferentie

Sony heeft met de PlayStation 2 enorme successen geboekt en is daarom ook de onbetwiste marktleider van de huidige generatie spelcomputers. Deze E3 zou Sony echter een nieuwe markt betreden: de markt van de draagbare spelcomputers. Met de PlayStation Portable zou het bedrijf rechtstreeks de concurrentie aangaan met Nintendo, die tot nu toe monopolie had op de handheldmarkt.

De inleiding

De persconferentie begon echter met de PlayStation 2. Na verschillende video's van aankomende spellen, begon president Kaz Hirai over de levenscyclus van de spelcomputers. In zijn ogen moet het mogelijk zijn om spelcomputers tien jaar lang te ondersteunen met software. Wellicht hint hij naar de PlayStation 3 die nog lang niet zou komen; de PlayStation 2 kan op het technische vlak immers nog veel meer dan dat het tot nu toe heeft laten zien. Daarna spreekt Hirai over uitstekende statistieken van de PlayStation 2 en over nieuwe doelgroepen die Sony graag wil bereiken. Deze marketingpraatjes worden ondersteunt door een prijsverlaging die in Amerika direct zal ingaan: een bundel met het spel ATV Offroad Fury 2, een netwerkadapter en een PlayStation 2 kost vanaf nu nog maar 149 dollar. Het is waarschijnlijk dat een soortgelijke bundel ook naar Europa komt.

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=16079

De spellen

Na deze inleiding vol marketingtaal kregen de spellen de aandacht. Nog in dit jaar zullen de titels Killzone, Gran Turismo 4, The Getaway 2, Metal Gear Solid en God of War verschijnen. Verder worden Sly 2, Ratchet & Clank 3 en Jak III als heel grote titels voorgesteld. Een belangrijke titel voor Sony is Grand Theft Auto San Andreas, en dit spel verschijnt dan ook opnieuw exclusief op de PlayStation 2. In de herfst van dit jaar zal het spel uitkomen en meer details volgen in de komende maanden. Met Eye-Toy bewees Sony innovatief te zijn en Hirai benadrukt dat steeds meer spellen gebruikmaken van deze handige camera (Sega Superstars en Dance Dance Revolution). Een toevoeging aan de camera of een geheel nieuwe titel bleef helaas uit.

De online spellen

De Xbox is de grootste concurrent van Sony en dat bleek gister eens te meer in de presentatie van Microsoft, waarin de voordelen van Xbox Live op hilarische wijze tegenover de nadelen van PlayStation online werden gezet. De video die Sony over haar online gedeelte toonde, was echter indrukwekkend. De titels die het online netwerk van PlayStation 2 sowieso gaan ondersteunen zijn: Mortal Kombat: Deception, Gran Turismo 4, Killzone, Star Wars Battlefront, Burnout 3, Splinter Cell Pandora Tomorrow, Final Fantasy XI, Hot Shots Fore, Syphon Filter Omega Strain, Monster Hunter en, jawel, Metal Gear Solid 3.

Eén spel is echter vergeten. Ted Price van Insomniac Games betreedt het podium en doet de online opties van Ratchet & Clank Up your Arsenal uit de doeken. Het wordt het eerste online platformspel voor de PlayStation 2. Acht spelers zullen in verschillende speelmodi met elkaar de strijd aangaan.

Na al deze online spellen deelde Kaz Hirai nog een sneer uit richting Microsoft. Uitgevers moesten namelijk zélf de touwtjes in handen hebben als het gaat om online gaming. Dat is makkelijker voor iedereen: een typische win-win situatie.

De PSP

Tot zover de PlayStation 2, want eindelijk wordt de PlayStation Portable uit de doeken gedaan. Meteen wordt duidelijk dat je er niet alleen spelletjes op kunt spelen: ook muziek luisteren en film kijken behoort tot de mogelijkheden. Het uiteindelijke product verschilt niet veel van het prototype dat we al veel eerder onder ogen kregen. Ook de opties van de PSP baarden weinig opzien. Toch blijft de PSP met zijn brede beeldscherm natuurlijk een geduchte concurrent van Nintendo's zakcomputers. De doelgroep van de PSP zijn 18- tot 34-jarige mensen. Een prijs werd helaas niet gegeven. Op de beurs zelf zal er een technische demo beschikbaar zijn, dus verwacht snel meer over dit interessante apparaatje.

Ongeveer 99 ontwikkelaar werken momenteel aan PSP spellen. Vooral Electronic Arts pakt flink uit en heeft zo'n honderd medewerkers die zich volledig op de PSP richten. De lancering van de PSP is in het eerste kwartaal van 2005 en we hebben inmiddels al behoorlijk wat interessante lanceertitels bevestigd gekregen: Grand Turismo, NBA Street, NFL Street, Tiger Woods en Need For Speed Underground.

En dus?

Op het gebied van de PlayStation 2 is Sony in staat haar marktleiderschap te handhaven met een hoop potentiële toppers. Het is ook goed om te zien dat online gaming ook bij Sony hoog in het vaandel staat, en de strijd tussen Microsoft en Sony zal hierover waarschijnlijk nog lang doorgaan. Heel erg veel verassende dingen hebben we helaas niet gezien, maar dat was bij Microsoft eigenlijk ook niet het geval. Metal Gear Solid en Ratchet & Clank online waren toch wel de grootste aankondiging qua spellen.

Met de PlayStation Portable blijkt Sony een geduchte concurrent van Nintendo, die op zijn beurt overigens met de Nintendo DS een rake klap uitdeelde richting Sony. De toekomst zal leren wie uiteindelijk marktleider wordt op de markt voor draagbare spelcomputers. Op de komende E3 beurs zullen we de beelden die de PSP levert goed bekijken om over een paar weken eens een goed oordeel te kunnen vellen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Mooie persconferentie, Sony staat echt wel sterk met hun komende titels en de PSP. Tot nu toe heeft Nintendo de beste conferentie gevolgd met Sony en dan onderaan Microsoft.

 • Ik heb hem zelf niet gezien… maar die van nintendo was waarschijnlijk beter dankzij zelda :)

 • @IP nummer 217: Euh Mature Zelda, Nintendo DS, toffe games….

 • Gewoon omdat Nintendo met de meeste verassingen komt en echt inoovatieve dingen

 • Kep nog wat meer PSP ad's online gezet :D

  echt Stoer die kleuren  http://www.DMotion.nl/psp/

 • Metal Gear Solid 3 Online.Die had ik niet verwacht.

 • ik snap niet die gekte om Nintendo.. wat is er nou zo verassend?!

  ik bedoel Sony had ook hun prototype niet kunne showen half jaar geleden dan was de PSP nu ook een verassing..

  en zelda.. hm ach ja daar moet je blijkbaar van houden :|  maar goed ok misschien heb je ook wel gelijk, Nintendo was voor mij ook de grootste verassing.. qua DS.. :) damn ik had niet verwacht dat dat ding zo lelijk zou zijn.. echt Vreselijk :( bedoel ben 24 en dan zie ik me zelf niet meer met Mario op een DS spelen in de trein.. die tijd is geweest op de snes :D


 • Goh, was Sony er ook nog dan?

 • hahaha speak for yourself fanboy ;)

 • @Maxcre8 de DS die werd laten zien was geen prototype maar de winkel versie en dan de line up, alles valt op zijn plaats.

 • Ik hoorde veel mensen zeggen dat de PS2 alleen maar poorts krijgt. Maar kijk je naar de DS zijn het ook allemaal games die al bestaan enzo…

 • Toch wel weer typisch die arrogantie van M$, laten ze een filmpje van twee mp platforms zien. Je moet echter wel flink dokken voor XBL en voor de PS2 is het gewoon gratis. Ging om de opzet, dat die van Live vele malen beter is. Wat ook waar is.

  Sony mag dan wel gratis zijn, maar MS heeft het veel beter inelkaar gezet.

  Weet niet of je al online bent met Sony, maar vergeleken met Live is het echt een drama.  Over de conferentie van Nintendo heb ik maar weinig te zeggen.

  Ja het was de beste van de drie, dankzij de DS en Zelda.

  Verder werd er bar weing interessants geshowed, net als bij Sony en MS.

  Het enige wat de Nintendo conferentie maakte waren de de indrukwekkende DS en de extreem mooie Zelda, de rest was verwachte standaard boring zooi wat we eind vorige E3 al wisten…

 • Gruwelijk :)  PSP ziet er goed uit, de aangekondigde games zijn keurig, en de online-compatible games zien er ook aardig uit. Kortom, wordt wel een goed jaar voor Sony :)  Ik wil MGS3!


 • nouja ik heb wel een mooi lijstje games die ik wil hebben..Winning Eleven 8, Gran Turismo 4, Burnout 3, Juiced, GTA: San Andreas, Killzone…Daar kan geen Nintendo of Xbox aan tippen. Tjah ik val ook in de doelgroep van Sony:)

 • Nintendo heeft het tot nu toe het beste voor elkaar op de beurs imho  Sony alles te copieëren van de beurs in 2003, op de psp na dan waar ik niet veel warmer van word

 • Klasse nintendo waarom???

  Omdat ze een nieuwe zelda tonen. Fuck man.

  Nintendo moet meer kunnen dan telkens een zelda maken. Zelda is een icoon dus zelda kan niet tegenvallen. Ondertussen hangt zelda men keel uit. Ksnap niet wat er zo speciaal is aan de conference van nintendo. Om een omgebouwde sp te zien en een nieuwe zelda game. WOW!!!  Volgens mij zal de psp zen kracht is laten zien. En bye nintendo op de handheldmarkt. Is zien of ze tegen concurrentie kunne opboksen want veel concurrentie hadden ze niet eigenlijk.

  Dus gingen ze de gewone gameboy maar ff uitmelken. Met allemaal geporte games.  Na de show zal denkik playstation weer als winnaar uit de bus komen.

 • Killzone, Gran Turismo 4, The Getaway 2, Metal Gear Solid, Grand Theft Auto San Andreas. Sony komt imo in de toekomst toch met de beste spellen. En de PSP wordt ook super als sony alle beloften na komt.

 • kdenk dat nintendo toch wel alles heeft laten zien waar de fans om vroegen, de ds vind ik niet zo mooi maar de mogelijkheden zijn wel allemaal nieuw, de psp ziet er inderdaad mooier uit maar kan voor het grootste deel allemaal dingen die al bestaan en mij niet interesseren. sony fans blij nintendo fans blij

 • Sony is the best lekker veel spel aanbiedingen en alles klopt.

 • Alles klopt? Hoe weet je dat? Wacht eerst maar eens af…

  Goede games van Sony, maar ik vind de Nintendo games toch wat beter (zijn mijn soort spellen :)). Ik ga denk ik voor de NDS, de PSP is gewoon een handheld die niet echt veel bijzonders kan, de NDS daarentegen heeft allemaal unieke mogelijkheden die mij erg interesseren :).

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren