1. Tenacious D

Tenacious D

Wie hen kent, weet over wie ik het heb. Jawel, ik heb het wel degelijk over de enige echte Jack Black en Kyle "Kage" Gass. Dit duo vormt een humoristisch getinte rockband die sinds kort met de meest raarste nummers komt opzetten en vreemd genoeg... Slaat dit enorm aan. Ze begonnen als eenvoudige acteurs in Los Angeles, waar ze lid waren van de acteurgroep The Actors Gang. Jack werd goede vrienden met Kyle, wie hij gitaar leerde spelen. In 2001 besloten ze een groep op te richten, die nu bekend staat als Tenacious D (voluit Tenacious Demons). Ze wisten na een paar optredens een contract te strikken bij HBO, waar ze een aantal komische films voor maakten.

In hetzelfde jaar brachten ze hun eerste titelloze album uit. Ze werden geholpen door een boel bekende figuren, waaronder Dave Grohl die je waarschijnlijk bekend voorkomt uit de groepen Nirvana en Foo Fighters. Verder toetsenist Page McConnell van Phish, gitarist Warren Fitzgerald en bassist Steve McDonald. Hun album bevatte onder andere het lied Tribute, waar Dave Grohl de rol van duivel speelde. Hoe Jack Black en Kyle hem hebben kunnen strikken voor deze clip, is zelfs nu nog onbekend. Maar hun echte doorbraak begon in 2004, waarbij ze twee engeltjes speelden op de schouders van Satan tijdens een nogal pikant liedje. De clip werd getekend door John Kricfalusi, die je misschien bekend in de oren klinkt. Die man is niemand anders dan de tekenaar van Ren & Stimpy. Daarna werd het lange tijd rustig rond Tenacious D.

Maar in 2006 kwamen ze terug met de film The Pick of Destiny. Daarin komen wederom bekende namen in voor. Will Ferrell is er één van, maar meer bekend is de zanger Meat Loaf, deze had een rolletje als de vader van Jack in de film. Ook was lee uit hun TV show aanwezig en werd de regie overgelaten aan Liam Lynch, die ook de clip van Tribute heeft geregiseerd. De film was merendeels een succes en werd door vele mensen zeer goed ontvangen. Opmerkelijk werd niet kort na deze film ook een album uitgebracht, waar natuurlijk The Pick of Destiny was te beluisteren. Voor Jack Black werd dit ook zijn 49ste film, want hij heeft al vele malen in andere films voorgekomen. Zo speelt hij de hoofdacteur uit School of Rock, stemmen in onder andere Shark Tale en Ice Age en nu schittert hij ook in Nacho Libre. Kyle Gass kwam echter voor het eerst op het witte doek, maar dit bracht de kwaliteit niet omlaag. Zo lang ze van die heerlijke nummers blijven maken, is het nog bijlange na niet gedaan met Tenacious D.

Wie van jullie kent Tenacious D en luistert naar hun werk? Ikzelf vind hun liedjes vaak overdreven, maar dat maakt ze net zo goed. Ook hoe ze aan zoveel bekende figuren zijn geraakt, vind ik een hele prestatie. Voor mijn part mogen ze lang blijven!

Dit artikel delen

Over de auteur