1. Battlefield 3 (X360)

Battlefield 3 (X360)

Moderne first-person shooters trekken de afgelopen jaren zowel lof en kritiek van de meeste gamers. Dat sommige games tegenwoordig een explosieve set vormen kan goed uitpakken, maar wanneer deze formule te veel gebruikt wordt voelt het aan alsof je een on-rails Disney game aan het spelen bent. Terwijl de Battlefield 3-campagne hier niet veel van laat merken, zie je in de Multiplayer veel terug van deze formule, en gelukkig maar! Want door deze verwoestende formule behoort Battlefield 3 zeker in het rijtje 'de beste games ooit'

Battlefield 3 heeft een voordeel met de prachtige Frostbite 2 engine. Het spelen van games op consoles is meestal dezelfde ervaring als de pc-versie, maar het is niet identiek. Het spel ziet er prachtig uit, ongeacht welk systeem je speelt, maar je zult meer pop-in en framerate drops zien op de PlayStation 3 en de Xbox 360. De framerate loopt op 30 frames per seconde, maar af en toe zal er een dip optreden als er veel activiteit of meerdere binnenkomende voertuigen op hetzelfde moment zijn. Tijdens een adembenemend vuurgevecht op een brug, zag ik een helikopter heel sloom langs vliegen bij een drastisch verminderde framerate op een bepaald punt. Dat gezegd hebbende,zijn de karakter animaties wel soepel en realistisch, explosies zijn geweldig om te zien en omgevingen krijgen een nieuw jasje in de vorm van douches van beton en puin.

Over de singleplayer valt niet veel te vertellen, de missies zijn aardig en de combat interactie is op sommige momenten erg cool. Toch valt de Singleplayer tegen. Hij is niet lang en het verhaal gaat voor de zoveelste keer over Amerikanen, Russen en atoombommen. De voertuigen zijn wel goed verwerkt in de missies, zo is er een missie waarin jij een tank bestuurt, geweldig! Ook is de missie met de straaljager waarin jij een vliegveld platlegt mooi opgezet. De speelduur is zoals eerder aangegeven niet erg lang, in 4-6 uur ben je er wel doorheen.

Ten opzichte van de kleine stap naar beneden op het gebied van grafische kwaliteit vergeleken met de computer is het enige significante verschil de 24-speler limiet op consoles. Deze 24-speler wedstrijden zijn leuk, maar ze hebben niet de impact die enorme 64-speler PC gevechten doen. Kaarten zijn teruggeschroefd om deze lagere limiet tegemoet te komen, zodat PC spelers zullen spelen op de grote versies van de kaarten die console spelers nooit gaan zien. Zelfs met de lagere limiet merkte ik af en toe vertraging tijdens de console multiplayer gevechten die ik nog nooit tegenkwam op de computer. De console multiplayer mag dan wel niet zo goed werken als op een computer, maar het blijft natuurlijk een ijzersterke multiplayer die niet snel overtroffen gaat worden.

In plaats van het leveren van ingrijpende veranderingen in de multiplayer heeft DICE meer gekozen voor subtiele aanpassingen in Battlefield 3. Net als bij Bad Company 2, kunnen spelers kiezen uit vier klassen, maar de aanval en de medic klassen zijn nu samengevoegd, ik hield van beide klassen in Bad Company 2, toch is dit een goede zet van DICE, want nu ontstaat er geen gezeur meer over balans. Rush, Conquest, Team Deathmatch, en de squad varianten zijn de gamemodes. De grootte van de kaarten, de verscheidenheid van voertuigen, en de algehele schaal zorgen voor een aantal fantastische momenten die voorheen niet voor mogelijk werden gehouden. Tijdens een potje Conquest op Operation Firestorm probeerde ik met mijn straaljager een tank uit te schakelen, dit voelde echt geweldig aan en daarom steek je ongemerkt aardig wat uurtjes in deze game, deze momenten maken de ervaring.

Alle negen maps die worden geleverd met Battlefield 3 zijn fantastisch De petroleumraffinaderijen van Operatie Firestorm en de heuvels van de Kaspische Border zijn mijn favorieten van het stel, maar de andere maps handhaven ook een niveau van kwaliteit, dat de maps geweldig zijn is natuurlijk niet zo verassend, DICE is ongeëvenaard in multiplayer level design. Zelfs met de geschiedenis van de serie, werd ik verrast door de omvang van deze slagvelden. Op een gegeven moment tijdens een potje Rush op Damavand Peak vond ik mezelf in de passagiersstoel van een helikopter terwijl een piloot moeite deed om de controle over de helikopter te houden. Uit angst voor een crash, sprong ik uit de helikopter, ik dacht dat ik op het punt stond om de map buiten te gaan, maar gelukkig was ik op weg naar het volgende M-Com station.

Zonder de noodzaak om het spel af te sluiten om een ​​multiplayer match te starten vanuit een webpagina, zoals de PC-versie, is het allemaal wat meer gestroomlijnd op de consoles. Je kunt gewoon chatten, een party starten en wat ook handig is, is de optie om te filteren bij het zoeken naar een match. De servers zijn ook slim over het groeperen van jouw pre-game party. De meeste wedstrijden ben ik goed gegroepeerd met mijn party, maar als om wat voor reden dan ook je team wordt opgesplitst, is er nog altijd de mogelijkheid om een nieuwe squad te zoeken.

Er is één goede reden om de co-op te spelen. Een helikopter missie waar speler één de piloot is terwijl de andere speler de vijanden aan flarden schiet, natuurlijk zijn de andere missies ook leuk, maar dat is het dan ook. Je raakt snel gefrustreerd als het even niet lukt en het meest irritante is nog wel dat als er één speler dood is dat de missie meteen over is.

Conclusie en beoordeling

Battlefield 3 weet zijn beloftes waar te maken, ondanks dat er soms framedrops zijn en dat de co-op niet geweldig is, is en blijft Battlefield 3 top. De Multiplayer staat als een huis en is geweldig om te spelen, ook de voertuigen doen hun werk goed, heb je geen zin meer om te lopen? Dan pak je toch even een vliegtuig! Het allerbeste blijft natuurlijk dat (bijna) alles kapot te krijgen is. Daarom krijgt Battlefield 3 welverdiend een 9.5!
9,5
Score
95
Score: 95
 • Pluspunten
 • Singleplayer...
 • Multiplayer
 • Alles is kapot te krijgen
 • Voertuigen
 • Minpunten
 • Die voor de zoveelste keer over Russen, Amerikanen en atoombommen gaat
 • Co-op modus
 • Grafisch wat minder dan op de computer
 • Framedrops

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • GEWELDIGE GAME, lijkt me als ie net zo is als haar voorganger  HOT AS CAN BE !!!!! DUS

 • Ik zeg Hot, maar of dit terecht is moet maar blijken. Ik heb wat negatieve maar ook hele positieve dingen gehoord.

 • Zullen we met z'n alle afspreken dat we hier geen hoge verwachtingen van zullen hebben? Dan kan het alleen maar meevallen..

 • Ik zeg Hot, Maar dan hebben ze wel wat waar te maken !

 • @solar

  moet ik deze ook gaan verpesten net zo als je bij halo wars  ot

  killzone was niks dus killzone 2 moet zich nog voor mij bewijzen

  dus verlopig not • HOTTTT  Dit is de game waarvoor ik misschien een PS3 koop !!

 • Zeker wel een hot

 • Heet, maar dit is een game waarbij dat snel kan omslaan naar een 'minder heet'! Hopelijk maakt Guerilla er nu echt een parel van!

 • Hot maar qwa gfx is halo3 en halowars veel beter , bij halo 3 zie je zoveel objecten en details in de levels dat heb ik nog nooit waargenomen bij een ander spel , zelfs mgs4 heeft niet eens zoveel details als halo3 :)))))))

 • Zeker weten HOT Voor deze game zou ik een PS3 kopen! De screenshots zien er veelbelovend uit i.i.g.

 • Het is een interessant spel… Maar ik vind GoW meer iets voor mij

 • Ik vond Killzone 1 ook een Not, dus deze ook…

 • @Solar: HAHAHA. Dit ziet er echt 10x beter uit dan halo3.

 • Hot

 • inderdaad killzone 1 was best matig en wat ik van killzone 2 heb gezien en gehoord is niet zo geweldig, dus een Not voor deze.

 • Ik ga voor hot, maar zeker niet met volle overtuiging.

 • @Magic

  idd mss wel 20x beter :) , halo 3 zuigt echt.

 • Vette online knaller, daar houd ik van, en dan nog eens van nederlandse bodem !..

 • HOT als een kilo sambal :P

 • Al is het lineair als de pest, hebben de tegenstanders de AI van een dooie visstick, deze game moet ik hebben. De sfeer die het uitademt is gewoon super.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren