1. Pro Cycling Manager: Season 2011 - Le Tour de France (PC)

Pro Cycling Manager: Season 2011 - Le Tour de France (PC)

Ieder jaar trekt het grootste wielercircus van de wereld, in de vorm van de Tour de France, er weer op uit. Eenentwintig etappes klimmen, sprinten en aanvallen is wat ons begin juli bezighoudt. Tijdens deze Tour begint er ook weer iets te kriebelen, een kriebel naar een bepaald spel. Maar deze kriebel is, hoe vreemd ook, na de Tour de France ook zo weer verdwenen.

Na deze enorm flauwe intro zullen jullie wel weten dat ik het over Pro Cycling Manager 2011 heb. De game, die altijd enkele weken voor het begin van de Tour de France uitkomt, biedt ons de mogelijkheid om de races van onze wielerhelden na te spelen. Het eerste verschil met de vorige delen is al direct te zien na het opstarten. De layout van het menu is helemaal op de schop gegaan. Met duidelijk en helder kleurgebruik is het hoofdmenu stukken mooier, ook het menu van de carrière modus heeft de gevolgen ondervonden van deze verbetering. Voor beginnende spelers is het zo stukken prettiger om alle opties van het spel te ontdekken, want dat zijn er namelijk een boel. Het is namelijk niet alleen de bedoeling dat jij de renners bestuurt, je bent ook nog eens leider van de hele ploeg. Je moet dus rekening houden met sponsors, die willen goede resultaten zien voor hun geïnvesteerde geld, anders haken ze af. Niet alleen de investeerders, maar ook de renners zelf moet je buiten de koers veel aandacht geven. Zo is het handig om aan het begin van het seizoen een planning te maken voor de grote rondes: Tour de France, Giro d’Italia en Vuelta d’España. Aan de hand van deze planning kun je je renners trainingsschema’s geven. Zo zal je een man voor de klassiekers, zoals Cancellara, in april moeten laten pieken, terwijl Gesink in de Tour de France op zijn best moet zijn.

Voordat je aan de slag kunt met de wielrenners moet je natuurlijk wel een ploeg hebben. Je kunt natuurlijk één van de vele bestaande ploegen kiezen, zoals Rabobank of Team Sky Professional, maar veel leuker is het om je eigen team te maken. Dan kun je dus veel van jouw favoriete renners in één team plaatsen. Hierbij moet je wel rekening houden met jouw salarisbudget en het salaris van de renners. Een renner als Cavendish zal bijvoorbeeld al veel meer eisen hebben dan een Laurens ten Dam. Gelukkig heb je bij het maken van een eigen ploeg veel meer vrijheid dan in de voorgaande delen. Het salarisbudget is namelijk stukken groter en de salarissen zijn lager dan in PCM 10. Je kunt nu dus ook een paar toprenners aantrekken zonder dat je de rest van de ploeg met waardeloze knechten moet opvullen. Hou je meer van realisme? Dan kun je het budget naar eigen wil verlagen om zo met een klein ploegje te beginnen. Helaas kun je er niet voor kiezen of je als Continental of als Pro Tour ploeg wilt beginnen, zelfs als je samengestelde ploeg veel toppers bevat ben je verplicht tot het Continental niveau. Dat houdt in dat je voor alle Pro Tour wedstrijden een wildcard moet aanvragen. Gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel, na een paar gewonnen Continental wedstrijden zul je bijna verzekerd zijn van promotie naar de Pro Tour. Wanneer je dan eindelijk klaar bent met alles wat zich achter de schermen afspeelt, kun je beginnen aan de koers.

In de race zul je je renners goed in de gaten moeten houden, vooral bij valpartijen en lekke banden moet je alert reageren. Ook een belangrijk onderdeel van het fietsen is de hartslag van de renners, hoe hoger deze is, hoe sneller ze moe worden. Zorg er dus voor dat deze niet in het rood komt. Iets wat pas sinds deze uitvoering van Pro Cycling Manager van belang is, is de positie van je renners. Voorheen leken het namelijk allemaal geesten die recht door elkaar heen reden, daar hebben ze bij Cyanide iets aan verbeterd. Renners zijn nu namelijk wel echt fysiek bestaand, je zult hierom ook meer moeite hebben met het positioneren van je kopman. Voordat je wilt demarreren, zul je je renner van voren moeten plaatsen, anders zit je vast in het midden van het peloton. Toch is dit niet alleen maar realistischer, het kan ook erg irritant zijn. Zo liet ik een knecht de weg voor mijn kopman in het peloton vrijmaken, maar eenmaal voorin liet ik hem zijn positie behouden. Deze taak nam de beste man iets te letterlijk, want toen ik de demarrage inzette blokkeerde de knecht de weg. Dit ging, tot grote ergernis, wel een kilometer door, helaas was de aansluiting met mannen als Contador en Schleck toen al weg.

Hoewel, Schleck? Volgens Cyanide heet hij toch echt Schlick en topsprinter Farrar heeft op magischer wijs een tweelingbroer die Furrar heet. Dit is toch wel het grootste punt van ergernis in de game, het niet hebben van licenties voor de namen. Tientallen renners hebben gewoon niet de echte naam en dat is toch wel teleurstellend voor een spel waar je de volle 50 euro voor moet neerleggen. En als dat nog niet genoeg is, bestaat de hele Leopard - Trek ploeg helemaal niet. Tenmiste hij bestaat wel, maar dan onder de naam Guepard – Trik. Niks aan het team is realistisch, het shirt heeft zelfs een luipaardenprint… Gelukkig gaat de game er niet helemaal op achteruit wat individuele renners betreft. Iedere renner heeft nu ook een eigen postuur, dus de échte breedte en lengte van de spelers is ingame te zien. Ook het gedrag van de renners is realistischer geworden, dat is vooral in zware bergetappes goed terug te zien. Als er namelijk in de gevormde kopgroep geen renners zitten die gevaarlijk zijn voor het klassement, dan zal het peloton geen moeite doen om deze terug te pakken. De klassementsrenners zullen zich sparen tot de slotklim en dan pas proberen tijd op elkaar te winnen, de dagzege is dan voor de vluchters. Om de uitdaging nog ietsje groter te maken, zijn er bepaalde achievements in de game gestopt, deze hebben zowel betrekking op de races zelf als op het management vlak. Dit zou je dan toch over kunnen halen om die eenzame vluchters te pakken en te gaan voor de etappeoverwinning.

Niet alleen de renners zijn er beter op geworden, ook op het technische vlak is de game er sterk op vooruit gegaan. De afgelopen jaren was het normaal dat de game er na 30 à 45 minuten uitvloog en meestal op een belangrijk moment. Dat probleem is nu verholpen. Je kan de game gerust aan laten staan als je even een break wilt nemen. Mijn PC heeft daarentegen nog wel wat rare trekjes tijdens het spelen. Hij heeft de neiging om oververhit te raken tijdens de race en daarna uit te vallen, maar dat kan aan mijn eigen computer liggen.

Conclusie en beoordeling

Pro Cycling Manager 2011 is weer wat we ervan verwacht hadden, een heerlijke wielergame die ons het hele seizoen weer zoet houdt. Een frisse layout is een zeer welkome toevoeging om de vele opties die de game biedt te leren kennen. Helaas is het Cyanide nog altijd niet gelukt om alle licenties bij elkaar te krijgen, daar tegenover staat wel dat alle renners nu een eigen postuur hebben. Ook op het fysieke vlak zijn ze er op vooruit gegaan, met renners die niet meer als geesten door elkaar schuiven. De kunstmatige intelligentie is ook vele malen beter en dat gecombineerd met het feit dat er geen crashes meer plaatsvinden, maakt Pro Cycling Manager 2011 tot een heerlijke game om de zomer mee door te komen!
8,8
Score
88
Score: 90
 • Pluspunten
 • Veel opties
 • Realistische acties peloton
 • Verbeterde physics
 • Meer vrijheid bij creëren eigen team
 • Geen crashes meer
 • Minpunten
 • Licenties niet in orde
 • Kleine irritaties

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • dit gaat zkr tof worden

 • als deze weer zo goed word als de vorige moet ik em zker hebbe

 • Lijkt me erg gaan ownen! Met dat wapensysteem lijkt me echt super!

 • Deel 1 zoog en zuigt nog steeds imo.

 • Joepie, kom maar op met deel 2!

  Deel 1 zo ongeveer (vooral online) stuk gespeeld dus ook hoge verwachtingen voor deel 2….

  De verbeteringen klinken goed trouwens, vooral dat cover stuk kan! (waar zien we dat ineens meer deze dagen? anyone? hihi)

 • @ FoggyBram:

  Dat ben ik totaal niet met je eens,

  ik vond Deel 1 egt geweldig,

  en deel 2 wordt alleen maar beter,

  mr iedereen zun eigen mening


 • Waarom is iedereen toch zo negatief over het eerste deel?  Ik vond het bijvoorbeeld leuker dan een - pak 'em beet - Gears of War bijvoorbeeld. Ik heb er enorm veel plezier aan gehad om samen met een vriend de hele game te spelen, plus de terrorist hunt-missies op realistic en daarnaast hadden we ook nog wat plezier met de onlinemodus, maar dat was meteen ook één van de zwakste dingen aan de gehele game.  Vooral de mogelijkheid van de host om je uit te room te kicken. Omdat ik zoveel het slachtoffer was, had k er na een tijdje gewoon geen zin meer in :D


 • ik vond deel 1 weinig aan en laat deze denk ik liggen, ben nog wel even zoet met Cod 4 :D

 • vondt de 1 echt zuigen, dus 2 is meer van hetzelfde.

 • Ik ben van alle markten thuis qua speelstijlen =)

 • hopelijk wordt deze nog beter dan deel 1!!!!!

 • Lijkt me best vet.Alleen onaffe,is dat wel een woord:)

 • Deze komt zeker in mijn collectie met deel 1 heb ik me uren offline en online vermaakt.

 • Is die coöpmodus ook offline?. ziet er verder wel lijp uit

 • Ik hoop echt dat deze ook daadwerkelijk in Maart uitkomt, en niet wordt uitgesteld. Dit is echt een spel waar ik nu al niet meer op kan wachten :D. En die nieuwe P.E.C. klinkt echt geweldig, ik hou ervan om mijn character helemaal aan te passen.

 • Die beelden in het filmpje zijn allemaal van deel 1 of niet? Ik vond deel 1 afgezien van het verhaal goed te genieten. De setting trok me meer dan GoW hoewel het na een tijdje wel wat saai werd. Daarom weet ik ook niet of ik een deel 2 ga halen. Deel was in elk geval uitdagend en leuk genoeg om deel 2 te overwegen.

 • la mar komuuuuh!

 • Deel 1 was top, ik kan niet wachten totdat deze komt :-)

 • Word gewoon weer vet!

 • Vet!!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren