1. The Elder Scrolls V: Skyrim (X360)

The Elder Scrolls V: Skyrim (X360)

De stalen platen van mijn harnas kletsen hard tegen elkaar terwijl ik door de besneeuwde bossen ren. Ik trek mijn zwaard en roep een spreuk op in mijn andere hand. Ik kom abrupt tot stoppen aan de rand van een vallei, waar ik uitgestrekte vlaktes, steden en forten zie opdoemen in de duisternis. Met een luide brul en een enorme dreun hoor ik het gevaarte achter me landen. Terwijl ik me omdraai zet ik me schrap en hef mijn zwaard. Voor me zie ik het silhouet van een gigantisch beest opdoemen. Een draak.

In het vijfde deel van The Elder Scrolls bezoekt de speler een nieuwe provincie van het continent Tamriël, genaamd Skyrim. Het verhaal begint 200 jaar na het vorige deel in de serie. Na de dood van de laatste bloedverwanten van de troon begint de samenhang van de verschillende volken en facties te vervagen. Ook binnen de provincie Skyrim woed een grootschalige burgeroorlog. En als dat nog niet genoeg was, zijn er op mysterieuze wijze draken na honderden jaren herrezen uit de dood.

Kortom, de perfecte setting om een gigantisch avontuur te gaan beleven. De speler begint achter in een wagen op weg naar de beul voor het illegaal oversteken van de grens. Maar vlak voor de bijl neerslaat wordt het stadje waar de onthoofding plaats vind aangevallen door de machtige draak Alduin. Uiteraard is dit de perfecte mogelijkheid om de dood te ontsnappen.

En al hier laat het spel meteen zijn sterkste punt zien; keuze. Skyrim en elk voorgaand deel zijn goed opgebouwde RPG’s met een fascinerend verhaal en een grote vrijheid. De speler krijgt namelijk de keuze uit verschillende personen om samen mee te ontsnappen. Vervolgens leid deze keuze tot verschillende consequenties in het latere verloop van de game. Je krijgt het gevoel dat je letterlijk een land betreed waar jij kan bepalen wat je doet, in plaats van een eentonige verhaallijn te volgen. Zo kun je vanaf het begin, na de tutorial, al meteen elke mogelijke windrichting op zonder dat je ergens aan gebonden bent.

Deze vrijheid wordt natuurlijk ondersteund door een enorme wereld. En als ik zeg enorm, dan bedoel ik ook echt enorm. De kaart is slechts iets groter als zijn voorganger Oblivion, maar heeft meer bereikbare gebieden en bijna dubbel zoveel content. De kaart is opgedeeld in negen verschillende graafschappen met ieder een eigen hoofdstad. Bovendien zijn er zes verschillende biomen in Skyrim die de verschillende gebieden interessant en uniek houden.

Maar wat heb je aan een enorme te ontdekken wereld zonder spannende avonturen? Uiteraard zit dat ook enorm goed bij Skyrim. Nadat je ontdekt hebt dat je de zeldzame gave hebt om de taal der draken te spreke kom je in de typerende rol van held om de provincie te redden van de ondergang. Deze taal wordt gebruikt om speciale aanvallen uit te voeren, genaamd shouts. Naast de hoofdverhaallijn die afwisselend blijft zijn er nog verschillende aftakkingen, grote en kleine quests en kun je zelfs oorlog gaan voeren door je bij één van de vele facties aan te sluiten. Uiteraard zijn ook in dit deel de gildes vertegenwoordigd en kun je aansluiting zoeken bij duistere partijen zoals The Dark Brotherhood. En ben je het even zat om steeds maar mensen te vermoorden, oude forten te veroveren of steeds te bemiddelen tussen partijen? Wees dan niet getreurd, want Skyrim bied ook mogelijkheden tot fatsoenlijk werk zoals houthakken, werken in de lokale goudmijn of een investering te doen in winkels.

Gelukkig is het logboek van het spel er ook goed op vooruit gegaan, want met zoveel missies en doelen kan het wel eens onoverzichtelijk worden. Gelukkig is dat verleden tijd omdat het logboek aan te passen is naar eigen wens met welke missies je wilt volgen en welke zichtbaar moeten blijven. Ook heeft het menu een positieve metamorfose ondergaan. Alles is overzichtelijk te zien en items zijn met meer detail weergegeven als ooit tevoren.

Wat natuurlijk ook meteen in het oog springt is de verbetering in graphics. Vergeleken met de huidige generatie shooters is het natuurlijk nog steeds niet veel soeps, maar vergeleken met de laatste generatie RPG’s loopt Skyrim jaren voor. In de buitenwereld kun je kilometers ver kijken en je ziet een locatie waar je heen kan gaan. En laten we ook de heroïsche muziek niet vergeten, die perfect aansluit bij de setting van het spel.

Natuurlijk is er ook nog het overweldigende level systeem. Deze is volledig op de schop gegaan en heeft een goede verandering doorgemaakt. In Skyrim train je een skill door hem te gebruiken. Dus ben je wapens of kleding aan het maken gaat de smithing skill omhoog en ben je met vuur spreuken aan het spelen en je verwond een vijand dan gaat de destruction skill omhoog. Er zijn 18 verschillende skills in Skyrim en door deze te trainen werk je steeds iets verder naar je totaal level. De level cap van Skyrim is bijzonder hoog vergeleken met vorige games, namelijk level 80. Bovendien kun je na de hoofdverhaallijn gewoon doorspelen, ook een positieve verandering die Bethesda goed heeft opgevangen van de spelers.

Tot slot zit er een ijzersterk combat systeem in Skyrim. Je hebt namelijk beide handen vrij en in elke hand kun je kiezen voor een wapen of een spreuk. Bovendien kun je ook nog dezelfde spreuk in beide handen activeren zodat je deze kan samenvoegen tot een nog sterkere spreuk. Het vechten gaat heel soepel doordat je beide handen individueel kunt bedienen. Om nog niet te spreken over de tientallen verschillende shouts die je naast de traditionele combat soorten kan gebruiken voor nieuwe strategieën en mogelijkheden. De mogelijkheden zijn bijna oneindig.

Conclusie en beoordeling

Skyrim veegt zijn voorgangers en andere RPG’s volledig van de baan. Een van de meest uitgebreide gameverhalen wordt verder verteld in dit nieuwe deel en beter dan ooit. Door een realistische en enorme wereld bomvol met content en RPG graphics om je vingers bij af te likken wordt je volledig in de wereld van The Elder Scrolls gezogen. Met goede verbeteringen en veel nieuwe mogelijkheden is Skyrim een game waar de gemiddelde gamer minimaal 200 uur in kwijt kan. Helaas heeft het spel wat last van lange laadtijden en is de PC versie een simpele console port, maar het is het wachten waard.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Uitgebreide wereld met variatie
 • Oneindig veel quests en content
 • Sterk verbeterde grapics en muziek
 • Minpunten
 • Laadtijden, maar het wachten waard
 • PC versie simpele port met bugs

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • mmm.. er zit toch geen microfoon bij de PSP?

 • Bah, ik ben nog steeds gefrustreerd over het feit dat de bezitters van de oude vertrouwde PSP dit niet (direct) krijgen.

 • ehhm

 • Het is dus bevestigd. Jammer voor de mensen met een oudere PSP…

 • alleen op de slim & lite ?

 • Vraag me af of zoiets dan ook komt op de PS3. Lijkt me wel vet, een game spelen terwijl je gewoon \"belt\" met je vrienden, die op hun PS3 een andere game doen…  Of kan dat al :P (ik heb nog geen PS3 dus weet het niet zeker).

 • Is dit niet op de oude PSP?

 • Waarom alleen op slim & lite?

 • dit is echt erg ik zou hem niet kopen over 3á4 maanden kom toch weer een nieuwe

  ik doe het noch met de eerste

 • Zou wel genaaid zijn voor de trouwe psp-gebruikers die een die geen slim&lite hebben.

 • erg mooi dit.. moet nog wel ff n nieuwe psp halen.. hoop trouwens wel dat je ook kunt video chate via je psp cam

 • Idd, hoe zit dat met de microfoon ?

 • VET!!!!!

 • Alleen Slim&Lite wellicht m.b.t. geheugen? 64MB ram voor Slim, 32 voor Fat?  Microfoon is los te koop voor USB slot (nu alleen nog in Japan binnenkort voor rond 20 dollar) . Ook camera is te krijgen (in NL rond 49 Eu). Binnenkort zal wel cam met mic erin te koop komen schat ik zo in!

 • wat een onzin waar ben je dat nou voor nodig :S

 • Echt cool, heb zelf een PSP S&L en mijn broertje ook, kunnen we samen skypen xD

 • kan iemand mij niet vertellen waarom het niet op de 'gewone'kan?

 • wat een onzin waar ben je dat nou voor nodig :S

  Gewoon… is toch leuk!?

 • Tja ze kunnen nu eenmaal geen MSN-ondersteuning maken he :P

 • Bah, ik ben nog steeds gefrustreerd over het feit dat de bezitters van de oude vertrouwde PSP dit niet (direct) krijgen.

  +1

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren