1. Call of Duty: Modern Warfare 3 (PS3)

Call of Duty: Modern Warfare 3 (PS3)

Het is al weer een jaar geleden. Call of Duty: Black Ops kwam uit en wat was het toch overhyped. Ook ik was een van de personen die Call of Duty: Black Ops graag wilde, maar uiteindelijk vond ik hem niet zo verslavend als Call of Duty: Modern Warfare 2 en heb ik Black Ops na een paar maanden al snel weer terug in mijn kast gestopt. Een jaar later was ik weer gehyped, maar ik had toch de gedachtenis van Black Ops in mijn achterhoofd wat mij zo aan het twijfelen raakte: “Zal ik Call of Duty: Modern Warfare 3 halen of niet?” Uiteindelijk heb ik hem toch gehaald en ik heb er nog steeds geen spijt van gehad.

Modern Warfare 3 heeft 3 standaard game modes, die je aan het begin van de menu ziet. Deze zijn de Singleplayer, Spec-Ops en de Multiplayer. De lay-out van de menu is precies hetzelfde als die van Modern Warfare 2, wat voor mij beter is dan de (toch ook wel leuk bedachte) menu van Black Ops. De nieuwe lay-out zorgt voor simpliciteit en het laat me ook niet lang wachten als ik een modus kies, terwijl ik bij Black Ops altijd wel een poosje moest wachten wilde ik in een van de gamemodus komen. Ik vind dit zelf toch wel belangrijk, want als je snel een potje wilt spelen voordat je naar school of werk toegaat, kan je dit serieus erg irriteren.

Genoeg over het menuutje. De Singleplayer is een van de standaard toevoegingen van elke Shooter Genre en ook Modern Warfare 3 ontkomt er niet aan. Alhoewel dit niet een verdoeming is, blijft het toch moeilijk voor ontwikkelaars om een goede Singleplayer shooter te maken. Dit wilt niet zeggen dat alle Singleplayer shooters slecht zijn. Om te beginnen speelt de Singleplayer van Modern Warfare 3 zich af direct na het einde van de Singleplayer van Modern Warfare 2. Ik had het gevoel alsof ik niks had gemist, en was direct weer geïntrigeerd hoe het verhaal zal aflopen. Het verhaal in de Modern Warfare series vind ik een van de beste verhaallijnen tot nu toe in een Singleplayer van een Shooter en daarom was ik ook zeer enthousiast. Dit is een van de redenen waarom ik het spel heb gehaald. Ondanks de verhaallijn die goed in elkaar is gezet, heeft de Singleplayer toch zijn gebreken. De Singleplayer is onwijs kort en je hebt het in 5 á 6 uurtjes uitgespeeld op Hardened. Ik vond dit persoonlijk zeer jammer want het vermaakte me heel erg. Qua scènes en gevechten is de Singleplayer adrenaline oproepend en zorgt voor vermakelijke verrassingen maar ook schrikmomenten.

De Spec-Ops modus in Call of Duty: Modern Warfare 3 is een terugkerende modus die we kennen uit Modern Warfare 2 voor het grootste gedeelte. Je krijgt een aantal missies voorgeschoteld die je alleen of met een maatje kan voltooien. Hierbij aan toegevoegd is de Survival Modus. Deze modus is niet iets nieuws in een Shooter Genre, maar Call of Duty miste zo een modus. In de Survival Modus moet je zoveel mogelijk “Waves” van mensen tegenhouden. Hierbij krijg je geld en kan je meer wapens en killstreaks unlocken. Deze modus kan je ook samenspelen, offline of online. Ik persoonlijk vind de Spec-Ops modus leuker dan de Zombies die we voorgeschoteld kregen in Black Ops. Dat komt omdat je ten eerste tegen echte mensen schiet die op een normale manier doodgaan en omdat je killstreaks kan gebruiken wat in de Zombie modus in Black Ops niet kon. De Spec-Ops modus is voor mij niet een reden om dit spel te kopen, omdat ik het zie als een toevoeging voor als je de Singleplayer hebt uitgespeeld en wanneer je geen zin meer hebt in de Multiplayer, wat me aanbrengt op mijn volgende punt.

De Multiplayer is voor de meeste mensen toch wel het belangrijkste in de Call of Duty series. Ook ik werd door deze vreselijke ziekte getroffen en ik ben sindsdien verslaafd aan de Multiplayers van de Call of Duty series, met uitzondering van Black Ops, wat ik eerder al heb verteld. De Multiplayer is sinds Black Ops onder de loep genomen en de nodige dingen in de Multiplayer zijn “Gefixt”. Ten eerste hebben Infinity Ward en Sledgehammer Games een eind gemaakt aan sommige irritaties. Zo zijn de perks “Stopping Power” en “Last Stand/Second Chance” helemaal verdwenen en is ook de perk “Ghost” aangepakt door gesplitst te zijn in 2 perks, namelijk “Blind Eye” en “Assassin”. Verder is ook de beruchte Tactical Nuke uit het spel gehaald. Deze laatste heeft echter wel een vervanging gekregen. Dat is namelijk de M.O.A.B. De M.O.A.B (Ik bespaar je de afkorting) is een andere soort Tactical Nuke. Je kunt hem alleen krijgen als je 25 kills hebt gemaakt met alleen je wapen. Hij vernietigt niet jouw team, alleen al je tegenstanders en het beëindigt het spel niet. Deze killstreak kan je niet aantikken, dus die is een extra om naar te streven. Over killstreaks gesproken, die zijn ook veranderd. Je kan nu kiezen tussen 3 verschillende soorten Strike Packages. Dit zijn 3 verschillende manieren om aan je killstreaks te komen. Om te beginnen heb je de Assault Package. Deze kennen we uit de vorige delen. De killstreaks die je hierbij krijgt zijn meestal om je tegenstanders mee te killen en zolang mogelijk volhouden om niet dood te gaan, anders reset alles weer. Een leuke extra is dat je niet alleen hoeft te doden voor je killstreaks, dingen zoals vlaggen bij Domination pakken, helikopters neerknallen en zelfs Turrets uitschakelen zijn extra punten voor je killstreaks. He gaat niet meer alleen voor de kills, maar ook om de objective! Dit geld voor elke Strike Package. Bij de Support Package is dat anders. Als je bij de Support Package dood gaat, raak je je punten voor je killstreaks niet kwijt, waardoor je door kunt gaan tot je laatste killstreaks zonder zorgen. De killstreaks in deze Package zijn om je team te helpen. De laatste Strike Package is de Specialist. Hiermee kan je, in plaats van helicopters en vliegtuigen, extra perks verdienen. Deze extra perks kun je zelf instellen en je verdient ze om de 2 kills. Als je dood gaat, gaat de teller weer op nul en verlies je al je gewonnen perks. Als je 8 kills hebt behaald, heb je alle perks van het spel in bezitting en dan ben je dus een soort van super soldaat. Niet alleen dat maar je krijgt ook een “Specialist Bonus”, wat je extra punten geeft voor de dingen die je doet zoals mensen vernietigen.

Ook de wapens zijn veranderd ten aanzien van Black Ops en Modern Warfare 2. De shotguns zijn nu primary wapens en ook de Machine Pistols zijn weer terug als secondaries, wat niet zo was bij Black Ops. De wapens voelen ten opzichte van Black Ops erg divers en ze klinken allemaal ook erg anders wat je toch het gevoel geeft om meer wapens uit te proberen. In Black Ops was dit niet het geval voor mij. Over het geluid gesproken, ik was aangenaam verrast over de kwaliteit van de wapens die schieten. Die klinken echt heel erg goed. Verder kan je jouw wapens ook beter maken door het wapen in niveaus te laten stijgen. Dit doe je simpelweg door kills ermee te maken. Hierdoor kan je camouflages voor je wapen unlocken, maar ook attachments en weapon proficiencies. Dit zijn extra soort van perks alleen voor je wapen, die je wapen sterker maken. Zo heb je bijvoorbeeld Kick, die je wapen stabieler maakt wanneer je ermee schiet. Verder kun je ook jezelf in niveau laten stijgen, waarbij de maximum niveau 80 is. Je kunt ook door “prestigen” zoals dat heet. Dan verlies je al je wapens en begin je weer vanaf het begin. Hierdoor krijg je wel een extra embleem en titel, en een token waarmee je in de prestige shop exclusieve extra’s kan halen. Je kunt ook tokens krijgen voor de hoeveelheid prestiges die je hebt gehaald in de vorige Call of Duties. En zoals je al kon merken zijn ook de titels en emblemen terug van Modern Warfare 2. Tot slot zijn er weer nieuwe maps waarop je kunt spelen in de Multiplayer en in de Survival modus van Spec-Ops. De maps vind ik persoonlijk niet zo leuk omdat ze té druk zijn en niet vloeiend genoeg zijn. Desondanks zitten er wel een paar leuke bij, en met de DLC maps die uitkomen, kan ik nog eens verrast worden. De Multiplayer is daarom dé reden waarom ik dit spel heb gehaald!

Verder zag ik veel mensen klagen over de oeroude engine waar Call of Duty: Modern Warfare 3 op draait. Daardoor vinden mensen dit een Call of Duty: Modern Warfare 2.5 of eigenlijk meer een DLC op Modern Warfare 2. Hier ben ik het deels mee eens en deels me oneens. Ik vind dat het wel weer tijd is voor een nieuwe engine, maar met de nieuwe consoles die over misschien 2 jaar uitkomen is het eigenlijk té laat. Er zijn ook veel dingen gerecycled zoals killstreaks en wapens, maar dat wil niet zeggen dat het een soort DLC is op Modern Warfare 2. Er zijn veel dingen verbeterd wat ik eerder ook al heb vermeld en bovendien is alles gewoon super goed zoals een Call of Duty hoort te zijn. De Amerikanen hebben hiervoor een leuke gezegde: “Don’t fix what ain’t broken.”

Conclusie en beoordeling

Call of Duty: Modern Warfare 3 is een nieuwe gedeelte in de reeks en het is weer eens een hele goede. Alles zit goed in elkaar dit keer. De Singleplayer is kort maar krachtig, de Spec-Ops is een leuke toevoeging en de Multiplayer is helemaal gebalanceerd en zeer verslavend. Ondanks de verouderde engine speelt het lekker goed en is niet aan verbetering toe. Het geluid in dit spel is verbazingwekkend goed waardoor je toch een beetje het gevoel krijgt dat Infinity Ward en Sledgehammer games hun best hebben gedaan, ook al is dit te betwijfelen op sommige punten.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Singleplayer verhaal is goed
 • Multiplayer gebalanceerd
 • Geluid op en top
 • Spec-Ops modus is een goede extraatje
 • Minpunten
 • Singleplayer is kort
 • De engine is verouderd

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • leuk!

 • Jammer nog geen Crisis Core: FF VII datum … ? Daar kijk ik pas naar uit

 • Vetjes :)

 • RPG's!! Dat gaat tijd kosten deze lente

 • Zorgen dat FF XIII/Versus en VII Crisis Core uitkomen dat zou hun eerste prioriteit moeten zijn.

 • Revenant Wings kan je zó importeren. Net al CC, alleen is die alleen nog in 't Japans. CC voor de DS heeft wel stem-acteurs, best goed voor zo'n spelletje op 'n cartridge-je.  T-Shock, zijn ze wel mee bezig, alleen zijn er natuurlijk verschillende teams die bezig zijn aan de games.

 • Dragon Quest Swords: The Masked Queen and the Tower of Mirrors  Ik vindt echt dat ze deze naam moeten inkorten. Hij is inderdaad belachelijk lang. :P Maar goed, er zitten zeker een aantal toppers tussen en wie weet belanden er ook een aantal in mijn DS of Wii.

 • nice !

 • Hmm ik wacht enkel op de Crisis Core en KH games…..komt Crisis Core wel dit jaar in Amerika?

 • Odin Sphere (PS2) _0_

 • Crisis Core =[

 • Niks voor mij

 • Crystal Chronicles in de lente al? :D Dikke shit :)

 • ik zit meer te w8en op de nieuwe Kingdom Hearts delen:D

 • Alleen maar kutgames:P

 • FF XIII

  Mijn leven voor FF XIII! ='(

  Ohja, en Versus, en de KH delen..

 • Mwa, geen PS3…

 • Dragon Quest Monsters : Joker is echt een geweldig spel ziet er mooi uit en speelt geweldig zeker een must voor ds-bezitters =D

 • Super dat ze toch Odin Sphere uitbrengen en ik hoop nog steeds op Dawn of Mana.

 • Beetje jammer dat ze nog niets zeggen over Crisis Core

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren