1. Star Wars: Knights of the Old Republic

Star Wars: Knights of the Old Republic

Als één franchise groot is geworden in de spellenindustrie, dan is het Star Wars wel. En waar het voorheen vooral actiespellen waren, komt Bioware ditmaal met niets minder dan een RPG. Dat was natuurlijk wel te verwachten van deze ontwikkelaar, gezien hun eerdere succes met Baldur’s Gate en Neverwinter Nights. Het vertrouwen in de makers was er dus al tijdens de aankondiging, de vrees voor een mislukt Star Wars avontuur bleef.

Die vrees blijkt na het spelen van Knights of the Old Republic ongegrond, omdat het spel bewijst een diepgaand avontuur te zijn dat de speler in de juiste sfeer plaatst. Bioware heeft het aangedurfd om het originele verhaal te laten vallen en een eigen, volkomen nieuw script te ontwikkelen. Met succes, want de RPG sleurt elke liefhebber in de Star Wars wereld en doet dat zonder terug te vallen op reeds bestaande karakters.

Knights of the Old Republic bevat veel bestaande werelden en bevolkingssoorten en blijft daardoor herkenbaar. Het spel heeft bovendien een unieke verhaallijn die voor elke speler anders is. Elke beslissing genomen in het spel, leidt namelijk tot een bepaalde gebeurtenis. Het helpen van een burger in nood levert ‘Light’ punten op en het vermoorden en bestelen van burgers laat het karakter eerder tot de ‘Dark side’ toetreden. Hierdoor is het mogelijk bewust goed of slecht te worden en zo met ‘The Force’ te spelen, zoals het in de Star Wars films ook wordt gebruikt.

Hoewel bovenstaande erg lastig te ontwikkelen is, zat een dergelijk systeem in deze setting er al jaren aan te komen. Toch blinkt Knights of the Old Republic uit door diepgang en intelligentie. Het spel bestaat voornamelijk uit twee elementen, namelijk het doorlopen van het interessante verhaal en het vechten met vijandelijke wezens. Door de goede verhaallijn, de kloppende dialogen en de vele submissies, is er genoeg diepgang in het eerste element.

Datzelfde geldt voor het tweede element. Omdat het mogelijk is in ‘level’ te groeien, kan de speler later in het spel steeds betere wapens hanteren. In de wapens is sowieso veel variatie aangebracht; niet alleen in sterkte, maar ook in manier van gebruik. Terwijl je in het prille begin nog vooral met lange afstandswapens zoals geweren zult vechten, zal het spelkarakter steeds beter worden in vechten met een ‘lightsaber’. Dat is later in het spel dan ook de meest gekozen vechtoptie.

Deze eerder genoemde diepgang kan grote problemen opleveren bij beginners in het RPG genre. De Star Wars licentie is natuurlijk populair en toegankelijk. Een blik op de titel van het spel zou spelers kunnen misleiden. Immers, de diepgaande dialogen en de trage manier van voortbewegen vereist heel wat doorzettingsvermogen. Tel daarbij op dat Knights of the Old Republic ook nog eens een langzame starter is met een traag begin en een veel beter eind, en er is te concluderen dat het spel vooral voor de doorgewinterde RPG liefhebber bedoeld is. Ook dat verwerking van een ‘turnbased’ systeem in een, op het oog, standaard actieavonturen titel, kan tot teleurstellingen leiden.

Toch zit er een bepaalde basis in het spel waardoor het ook eventueel speelbaar is voor de beginnende RPG speler die helemaal gek is van de Star Wars serie. Het gevechtssysteem is dan heel gemakkelijk te configureren lang niet zo diepgaand als mogelijk en bovendien zullen er een heleboel randgebeurtenissen afhaken, die wel de moeite waard zijn.

Op het audiovisuele vlak doet Knights of the Old Republic de spelers ook niet tekort. De omgevingen vragen om aandacht omdat de bossen, bergen, lichteffecten en schermopbouw allemaal bijna perfect lijken te zijn voor de Xbox. Het geheel oogt niet zo scherp zoals de nieuwe generatie topspellen, maar heeft zichzelf met deze presentatie zeker in de top drie ‘Mooist uitziende spel voor de Xbox’ geschaard. Bovendien maken de stemmen, achtergrondgeluiden en muziek het spel tot een geheel wat nogal cinematografisch aandoet. Tenslotte moet de combinatie tussen nieuwe invalshoeken en al bestaande thema’s op het audiovisuele vlak gecomplimenteerd worden: Bioware toont hiermee aan een spel te hebben ontwikkeld met de hulp van een licentie maar met een duidelijke eigen stempel.

Conclusie en beoordeling

Star Wars: Knights of the Old Republic blinkt uit in elk belangrijk RPG aspect. De diepgang is er, de verhaallijn is interessant, de licentie klopt aan alle kanten en op het audiovisuele vlak levert geen enkel ander Xbox spel dezelfde prestaties. Bioware heeft ons met dit spel weten te vermaken en daarom overtreft het zichzelf wederom.
9,3
Score
93
Score: 95
  • Pluspunten
  • Alles wat een Star Wars liefhebber wil
  • Alles wat een RPG liefhebber wil
  • Audiovisuele klasse
  • Minpunten
  • Erg hoogdrempelig en lastig voor beginners

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • Jammer dat ie niet meer te koop is, erg jammer…

  • wereldspel .. kwamen ze maar met deel 3

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren