1. Call of Duty: Black Ops (X360)

Call of Duty: Black Ops (X360)

De Call of Duty franchise wordt een beetje de Patricia Paay van de games, ze is volop aanwezig en krijgt doses negatieve kritiek over zich heen. Wat je ook doet, ze zal gewaardeerd en gehaat worden, maar er zijn dan ook nog de echte fans die haar door dik en dun steunen.

Naast Patricia Paay is de franchise tegenwoordig ook een beetje de wisselbeker geworden van Infinity Ward en Treyarch. Het ritme zit er al in, Treyarch houdt de geschiedenis levend, terwijl Infinity Ward zich tegenwoordig op de kunst van het moderne oorlog voeren heeft gericht. Call of Duty: Black Ops (kort: Black Ops) is het werk van Treyarch, die met dit deel hebben bewezen niet bang te zijn voor Infinity Ward.

Aan Black Ops is goed te voelen dat Treyarch niet met zich laat sollen, ze brengen hun eigen modi mee, zoals de welbekende Zombies modus en zijn ook niet bang om creatief te doen. Een blik op het hoofdscherm wijst hier al op, geen saai menu maar een heuze ondervragingskamer, waarin je na wat button mashen vrij in kan rondbewegen.

Maar ik mag hopen dat de gemiddelde gamer voor een gimmick niet per se een spel koopt, hoe groot deze ook moge zijn. Als je na het rondwaden in de kamer hebt besloten om weer terug te gaan zitten in de stoel, kun je op het televisie scherm links in je beeld de modus kiezen die je wilt doen. De twee belangrijkste modus, singleplayer en multiplayer, zijn waarschijnlijk het eerste waar de meeste gamers naar toe reiken. Als een echte gamer van de oude garde ging ik, net zoals de pre-online game periode, aan de slag met de singleplayer. Hierin neemt de speler de rol aan van Alex Mason, een soldaat betrokken in de titeldragende nevenactiviteiten van de overheid, de Black Operations.

De setting die hiervoor het meest voor de hand ligt is dan ook de Koude Oorlog, Ian Fleming heeft dat wel bewezen. Black Ops begint meteen al gepast in Cuba, in een kleine bar waar je moet vluchten voor soldaten, waar je al lerend door een straat heen vecht. Nog geen kwartier later bevindt je je in de villa van Castro om een einde te maken aan zijn regime. Uiteraard loopt dit niet helemaal zoals gepland en het hoofdpersonage wordt gevangen genomen en afgeleverd aan een onbekend personage (Dragovich, voor de liefhebber) dat zich voor de rest van het verhaal vestigt als antagonist. Treyarch weet in ieder geval wel hoe ze een actie spektakel goed kunnen afleveren. Helaas ontstijgt het verhaal nooit de middelmoot en blijft het een "vermoord die knaap eens"-verhaal. Dat wordt tegenwoordig getolereerd als het gecompenseerd wordt met actie, desondanks wil ik zeggen dat Black Ops anders had kunnen zijn, er zitten veel aspecten in die zo mooi benut hadden kunnen worden, dat het gewoon irriteert wanneer het verhaal de onbevredigende climax bereikt. De actie komt daarintegen wel hard aan, maar hersenloos schieten blijft de heersende toon. Desalniettemin heb ik eigenlijk toch plezier gehad met de vijf tot zeven uur die de singleplayer te bieden heeft.

Als een verbitterde veteraan kun je dan doorgaan naar de multiplayer, die, zoals alle recente Call of Duty spellen, massaal gespeeld wordt. Voordeel hieraan is dus dan ook dat je vrijwel altijd makkelijk in een match terechtkomt. Daarnaast zijn er ook verscheidene modi en bestaat er ook de mogelijkheid om verdiende punten op het spel te zetten in speciale 'Wager-matches'. Deze laten zich heel anders spelen, omdat verlies hierbij echt verlies is, je kostbare punten staan namelijk op het spel. Toch blijf ik, net als veel anderen, trouw van het oude spelletje "Slacht elkaar in teams af" in de volksmond bekend als Team Deathmatch. Naarmate je meer potjes speelt en meer punten en ervaringpunten (het akelige Nederlandse neefje van experience points) krijg je steeds meer rechten, zoals het aan passen van je wapens, die je uiteraard ook eerst moet unlocken en kopen. De multiplayer is zeer verslavend, het is dus jammer dat deze enigzins verpest wordt door goedkope strategieën die veel spelers toepassen. Kijk langs deze irritaties en je gaat online veel plezier beleven, met of zonder vrienden.

Nadat je vrienden (en vijanden) hebt opgebouwd in de multiplayer kun je deze meenemen naar de Zombies modus. Deze laat zich spelen als een "Wave mode" of de beter bekende en beter klinkende versie "Horde mode". Je vecht door ronden zombies heen, terwijl je punten verdient om nieuwe wapens te kopen. De zombies gaan dan ook niet bij de pakken neer zitten en worden iedere ronde sterker en komen met meer tevoorschijn. Als je de normale editie van Black Ops hebt, heb je maar beschikking tot twee maps, "Five", waarin je als oud-president Richard Nixon, oud-president John F. Kennedy, oud-dictator Fidel Castro en oud-secretaris van defensie Robert McNamara tegen hordes zombies vecht in het Pentagon. Deze is mijn persoonlijke favoriet, het pentagon is gewoon een hele leuke map, met personages die ook af en toe wat one-liners loslaten. Dan is er nog "Kino Der Toten", voor diegene die een onvoldoende voor Duits stonden, dat staat voor het theater van de doden of de bioscoop van de doden, kies je favoriet maar zelf. Deze map is niet echt bijzonder, maar desalniettemin gewoon leuk om te spelen. De hoofdtoon is ook dat Zombies een extra'tje is, en dus ook niet als vitaal component gezien mag worden, terwijl er ongetwijfeld mensen zijn die speciaal hiervoor Black Ops zullen halen.

Conclusie en beoordeling

Gelukkig loopt Black Ops niet af als een nieuwe serie van Patricia Paay. Er is genoeg te zien en te doen, maar een echt memorabel spel is het niet. Dus meer CSI (in zijn dagen van glorie) en minder Diva's Draaien Door.
78
Score
780
Score: 780
 • Pluspunten
 • Verhaal zet zich groots op...
 • Singleplayer is een groots actie spektakel...
 • Multiplayer biedt veel aan
 • Veel (diverse) wapens
 • Minpunten
 • maar strompelt naar het einde
 • dat iets te snel aan een einde komt
 • Online spelen kan leiden tot frustrerende potjes met goedkope strategieën
 • Kan eentonig worden door gebrek aan variatie

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • 2009 ?  Kan dat niet wat sneller ;-)

 • Zijn waarschijnlijk pas net begonnen met de ontwikkeling van dat ding, daarom zal het pas in 2009 beschikbaar zijn…

 • Gaat zo wel op een PDA lijken :P

 • Ik heb op vakantie veel mijn psp gebruikt voor internet, kan je gewoon relax msnen of ig checken enzo. Enige nadeel was dat het typen nogal irritant was (al was ik na een tijdje sneller dat dat ik sms). Een toetsenbord is dus wel ideaal voor zo'n situatie, maar 2009…? Zou me niet verbazen als piranha ofzo er al eentje heeft over 2 maanden.

 • Lol, het word steeds meer een gadget :P

 • dan pas?!

  maar zal wel handig zijn, kben namelij veel aan t surfen met me psp ;)

 • 2009 is er al weer iets anders op de markt..

 • Dat ding wordt minder en minder gebruikt om te gamen. Skype, films overzetten … leuk hoor. Maak me wakker als er nog es een game wordt aangekondigd :-/

 • Tja, daar hebben we al PDA's en Smartphones voor. Maak me wakker zodra er een functie komt die je ook echt nodig hebt op een PSP..

 • oke,steeds meer op een echte console te lijken

 • fvet

 • Nu krijg je nog het probleem over hoe groot dat ding is. Ik kan niet verwachten dat je een PSP + toetsenbord in je zak stopt.

  Maar is wel vet, als je een tas hebt (nee, ik denk niet dat de toetsenbord zo groot word als een normale.. zo dom ben ik nou net ook weer niet).

 • de psp wordt steeds meer een leuke gadget

 • Laat maar komen!

 • Leuk zo'n Toetsenbord..:P

 • De psp is allang dood en begraven in 2009. die van mij in iig wel.  Tief maar op met zo'n toetsenbord, ik wil fatsoenlijke games. Een Metal Gear Solid, Jak & Daxter, FF, Rez,  God of War en FF, daarna is het over en uit.


 • @Gemini: Alhoewel er inderdaad weinig qua grote games wordt aangekondigd is er de laatste tijd genoeg lekkers uitgekomen ;). Als je alle toptitels zou willen kopen kun je makkelijk een jaartje vooruit. Maar ik hoop inderdaad dat er nog eens wat nieuws wordt aangekondigd, al komt er ook nog zat aan…

 • Lol!

 • kon dat niet eerder :P

 • Lijkt me toch vrij simpel om een toetsenbord aan zo'n ding toe te voegen? 2009 is nog wel erg ver weg. En wordt het niet eens tijd voor een nieuwe, betere generatie handhelds?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren