1. Battlefield 3 (PS3)

Battlefield 3 (PS3)

Battlefield 3 ligt nu al meer dan een week in de winkel én is de grootste titel van EA ooit. Het spel is al meer dan tien miljoen keer verscheept en nu al is er meer vraag naar het spel. De grote vraag is echter of het spel wel zo goed is als men beweert.

Ik zal die vraag maar meteen beantwoorden: mijn teleurstelling in DICE is nog nooit zo groot geweest.

Vanaf het eerste moment dat "Battlefield 3" in beeld komt, voel je jezelf al machtig. Ik had besloten om als eerste met de singleplayer te beginnen. Ik wist dat de singleplayer niet DICE's sterkste punt was, maar na al het gehype van singleplayer beelden in alle trailers en op de E3 geloofde ik er serieus in dat DICE een mooie singleplayer kon neerzetten. En grafisch gezien is de singleplayer zeker mooi, maar als je kijkt naar de gameplay kan ik het niet beter beoordelen dan slecht tot matig.

De singleplayer begint met het intro filmpje heel erg sterk: ik kreeg hetzelfde gevoel als bij Heavy Rain, het spel dat ik tot nu toe het hoogste cijfer heb gegeven: een 9+. Daarna gaat het echter al snel fout en komt de singleplayer maar traag op gang. Zoals ik al zei ziet het er prachtig uit en ook is het geluid ontzettend goed maar het spel pakt je gewoon niet. Battlefield 3 probeert té veel de Call of Duty spelers te lokken door middel van Hollywood achtige scenes. Als je de singleplayer als een film zou bekijken, dan zou je zeggen dat deze film vol met slecht acteerwerk zat en dat ze de buurjongen hebben ingehuurd voor de special effects. Het is het allemaal nét niet.

Het verhaal is ook niet om naar huis te schrijven. Ik wil niks spoilen, maar je zou het verhaal van de singleplayer als een vroege versie van het verhaal van Call of Duty: Black Ops kunnen zien. Tot overmaat van ramp is ook de Artificial Intelligence ruk. Vijanden staan soms voor je neus en dan schieten ze nog mis - zelfs op de hoogste moeilijkheidsgraad. Soms lijken ze dan ook nog eens vast te lopen: op een gegeven moment zag ik een vijandige soldaat rennen zonder vooruit te bewegen. Ik besloot vervolgens op hem te schieten, en daarna vloog hij letterlijk tientallen meters de lucht in. Slechte AI, slecht verhaal, slechte 'Hollywood'-scénes, slechte effecten... het enige waar de singleplayer in uitblinkt zijn de graphics en het geluid. Battlefield 3 heeft als voordeel dat er een multiplayer bij zit, maar anders zou dit spel nog maar net een 6 halen.

Battlefield 3 moet het vooral van de multiplayer hebben. De mappen zijn ontzettend groot en een plezier om in rond te lopen. Als speler kan je kiezen uit 4 classes: de Assault class, de Recon class, de Engineer class en de Support class. Elk hebben ze hun eigen wapens, gadgets en voor- en nadelen. Voor elk wat wils: de eerste class is vooral bedoeld voor als je graag continue vecht - helemaal aan de frontlinie. De recon class is eigenlijk de achterste linie, om dekking te bieden. De engineer en support class zitten er tussen in: de engineer moet vooral aan voertuigen werken, terwijl de support class de rest van ammunitie moet voorzien.

Verder zijn er drie belangrijke modi: Conquest, Rush en Team Deathmatch. Conquest is waar Battlefield eigenlijk altijd al om heeft gedraaid, terwijl de rush-modus in de Bad Company-series populair is geworden. Team Deathmatch is eigenlijk vooral voor Call of Duty spelers en de Battlefield veteranen die even afwisseling willen. Conquest draait als vanouds om het innemen van gebieden, rush draait om het opblazen van bepaalde objecten en team deathmatch draait enkel om het doden van de tegenstander.

Ik heb Battlefield: Bad Company 2 kapot gespeeld, en ik had dus hoge verwachtingen van de multiplayer van Battlefield 3. En ze zijn gedeeltelijk uitgekomen. De mappen hebben veel meer variatie, zijn veel groter en hebben eindelijk straaljagers, maar toch vind ik BF: BC2 prettiger om te spelen. De hitregistratie is dusdanig aangepast dat iemand die ook maar even een slechtere internetverbinding heeft de lul is. Daarnaast is de zwaartekracht veel minder aanwezig: kogels vallen minder snel naar beneden. Daarnaast zijn voertuigen vaak te sterk of te zwak: zo zijn straaljagers uitermate zwak maar worden snel sterker. Het gevolg: nieuwelingen kunnen nooit sterker worden, omdat zij zich niet kunnen verdedigen tegen hen die al sterker zijn. Tot slot moet je alle unlocks voor elk wapen opnieuw vrijspelen. Heb je net een red dot vrijgespeeld? Dan moet je die opnieuw vrijspelen als je een ander wapen met red dot wilt gebruiken. Dit is naar mijn mening een slechte keuze, omdat, zoals ik al zei, nieuwelingen later dan geen schijn van kans hebben. Er is verder ook weinig teamwork aanwezig als je gewoon random een spel ingaat. Je zou kunnen zeggen dat dit aan de spelers ligt, maar ik vind dat de fout bij de ontwikkelaar ligt: het is de taak van de ontwikkelaar om spelers hierin mee te slepen.

Daarnaast zitten er ook nog akelige bugs in: af en toe krijg je nog steeds een groene flits door het scherm (zoals in de beta) en ook werkt het knifen van achter niet altijd even goed wat resulteert dat die persoon jou alsnog kan neerknallen.

Tot slot: destructie. Dit spel is erg veel gehyped vanwege zijn destructie. Dat is onterecht. Destructie is ontzettend ingeperkt, en naar mijn mening nog iets wat slechter dan bij Battlefield: Bad Company 2. Het enige wat er is verbeterd, is hoe de animatie's eruit zien. Battlefield 3 biedt je echter minder destructie aan dan Battlefield: Bad Company 2 en ik ben dan ook niet erg onder de indruk (alhoewel je dit wel zal zijn als je van enige andere shooter afkomt).

Conclusie en beoordeling

Het is mogelijk dat je deze review niet erg prettig vond om te lezen. Het voelt een beetje alsof er nét wat te weinig tijd is ingestoken, niet? Zo voelt Battlefield 3 ook aan: de singleplayer is slecht tot matig en ondanks dat de multiplayer leuk is om te spelen hebben ze het té veel aangepast om Call of Duty spelers aan te trekken. Naar mijn mening voelt Battlefield 3 niet echt als een Battlefield spel aan. Het voelt aan als een Call of Duty game, waarbij ze hebben geprobeerd een vleugje Battlefield mee te leveren. Battlefield 3 is, dankzij de multiplayer, een goede game. Maar daar blijft het dan ook bij.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Audio
 • Erg goede graphics
 • Destructie
 • Grote mappen
 • Voertuigen
 • Goede performance (geen drops in framerate)
 • Minpunten
 • Slechte hitregistratie
 • Problemen met knifen
 • Teamwork pakt niet goed uit
 • Af en toe groene flitsen
 • Slechte Artificial Intelligence
 • Singleplayer matig en kort
 • Unlock systeem
 • Minder destructie dan bij BC2

Dit artikel delen

Over de auteur

- -

Reacties

 • Me like MGS4, of die nou exclusief is of niet ik moet MGS4 hebben.

 • Mooie deal van SONY, ze hebben flink moeten dokken denk ik voor deze exclusiviteit.

 • Ze kunnen wel zeggen dat die exclusief blijft, net als dat ze zeiden bij GTA, maar we weten allemaal wat er gebeurd als microsoft met geld gaat wapperen.

 • Ik moet deze game gewoon hebben!

 • Oh zalig, met zo een berichten ben je steeds weer blij dat je een playstation 3 hebt gekocht.

  Ik ben zeker dat zelfs indien microsoft met wat geld komt wapperen dat het niet voldoende zal zijn deze game naar de xbox te krijgen.

 • Even klaarheid brengen, duidelijkheid scheppen, de kaarten op tafel gelegd, MGS 4 : Guns of the Patriots PS3 exclusive!  Dat Kojima al van in het begin zei dat hij een sixaxis met rumble moest hebben om de speler de beste game ervaring te kunnen bieden, heeft er zeker mee tot geleid dat die Dual Shock 3 er verdomd snel is gekomen :)

 • De mensen die nu nog twijfels hebben zijn niet goed snik :)

 • oeps verkeerde topic.  Blij dat die exclusief blijft.

 • PS3 exclusive? jaja deze maand. Over een paar maanden staan er denk ik hele anderen berichten. Maar wat ben ik blij dat ik een ps3 heb.

 • Hopelijk voor Konami verkoopt ie beter dan de \"slechts\" 4 miljoen van Snake Eater. Alleszins een opsteker voor de PS3-fans.

 • Nu uit met dat gezeur. Hij is exclusive voor de PS3.

 • En terecht.

 • Hehe, nou wil ik hier de scepticus uit gaan hangen hoor, maar Sony heeft hier dus werkelijk waar NIETS over te zeggen. Als een half jaar na de release blijkt dat Konami de ontwikkelkosten er niet uit kan halen, moet je eens kijken hoe snel er ineens een port is voor andere platforms. En zoals Magic al terecht opmerkt, remember GTA?

  Voor geld is ALLES te koop. Zelfs ik :P  Anyway,personally, I couldn't care less. Rondsluipen is voor mietjes, Guns Blazing, says I. :D

 • en blijft het ook:D haha

  maaar ik wou daar zijnnnnnnnnnnnnnnnnn ze konden hem gewoon spelen met een dualshock shit man ik wou daar echt wel bij zijn

 • OMG is deze discussie nog steeds gaande…

 • Ben benieuwd of dit wat wordt. Ooit schaf ik nog wel eens een ps3 aan :).

 • Nou duidelijk, helder, cristalclear. MGS exclusief voor de PS3! Einde discussie. En kappen nou met het plaatsen van die \"geruchten\".

  Kunnen we weer verder met echt(!) gamenieuws : )

 • Nice! Als Xbox Metal Gear wil, halen ze maar Substance (Y)

 • Tijdelijke exclusive, geloof me. Of er komt een Subs(is)tance-achtige versie naar de Xbox 360 waar ik ook geen problemen mee heb.

 • Dat mensen dit nog zonder twijfel aannemen als waarheid. Ik geloof het pas als ze over 3 jaar met dit nieuws komen. Er kan nog van alles gebeuren.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren