1. FIFA 12 (Wii)

FIFA 12 (Wii)

Na het succesvolle FIFA 09 en het teleurstellende FIFA 10, werd met FIFA 11 heel wat verbeterd. Zo werd in die game, exclusief voor de Wii, straat- en zaalvoetbal toegevoegd. In de carrière modus begin je op straat en werk je je naar de top bij een grote club. Die modus zit nu ook weer in FIFA 12. Echter kent die modus niet heel veel vernieuwing

Vernieuwing kan gezocht worden in een gloednieuwe modus. In FIFA 12 kan je namelijk, alleen op de Wii, een eigen voetbalstad maken. Je kiest de naam van je stad en je club, tenuekleuren en je baant je een weg door de rivalen met als ultieme doel het winnen van de stedencup. Ook hier begin je op straat, maar uiteindelijk groei je uit tot een waardige club op het veld. Het hoofdmenu bestaat dan ook uit een stad, die uitgebreid kan worden door het verzamelen van trofeeën. Die krijg je door bijvoorbeeld met een kopbal of een lobje te scoren. Maar ook wanneer je bijvoorbeeld een nieuw toernooi begint.

Die toernooien kunnen gespeeld worden in de traditionele tournamentmode. Zo kun je bijvoorbeeld de Eredivisie of de KNVB beker spelen, maar natuurlijk ook competities uit andere landen. Hier kan je de controle nemen over meerdere clubs.

Ook de manager mode is weer aanwezig in FIFA 12, alleen heeft deze ten opzichte van FIFA 11 een flinke update gekregen. De mode is nu veel uitgebreider. Zo kun je nu spelers kopen met ‘echt’ geld in plaats van met sterren. Ook kies je je eigen sponsor en geef je aan wat je doelstellingen zijn voor het aankomende seizoen. Natuurlijk kan je je favoriete spelers kopen, maar dat is lastig, omdat ook andere clubs kunnen bieden en wie het meest biedt, die krijgt de speler natuurlijk. Ook kan je je scout op pad sturen om nieuwe talenten op te sporen. Je zult wel je club moeten upgraden om verder te kunnen reizen.

Je kunt je club op verschillende gebieden upgraden: training, medisch, media en transport. Die upgrades koop je ook met geld. Zo kan je een spelerstrein, nieuwe doelen, een website of massagetafels kopen. Wanneer je die upgrades koopt, gaan die faciliteiten ook in niveau omhoog. Wanneer bijvoorbeeld je trainingsniveau omhoog gaat, kun je meer spelers tegelijk trainen. Ook kunnen blessures sneller verholpen worden.

Daarnaast is het ook mogelijk om in het hoofdmenu spelersselecties aan te passen. Een nieuw onderdeel is ‘snelle tactieken’. Die kun je zelf maken, maar er zijn ook standaard tactieken. Zo kun je met een bepaalde, eenvoudige, handeling bijvoorbeeld de backs naar voren sturen, of counteren. Dit kan helpen om snellere, mooiere en productievere aanvallen op te bouwen, maar je kan bijvoorbeeld ook heel makkelijk de aanvallers van de tegenstanders buitenspel zetten. Doe je dat op het verkeerde moment, dan gaan de aanvallers van de tegenstanders erlangs en is de weg naar het doel vrij.

Wanneer je voor een enkele wedstrijd kiest, kan je kiezen tussen classic, waarbij je alle elf de spelers bestuurt, of ‘speel als prof’ waarin je één speler kiest en die bestuurt. Je kan dan om een pass, een boogballetje, een voorzet of om een schot vragen. In deze modus kan je de camera ook van lijn tot lijn instellen.

Het enige dat deze FIFA mist is een online mode. Waarschijnlijk is deze weggelaten, omdat niet heel veel mensen er gebruik van maakten. Ook kunnen spelersselecties niet door EA geüpdatet worden. Die functie zat wel in FIFA 11, maar daar werd er ook geen gebruik van gemaakt door Electronic Arts. Daarnaast is het ook niet mogelijk om een bal, een scheidsrechter, weersomstandigheden en dergelijke te kiezen. Dit is overigens wel mogelijk in de andere versies van het spel. Daarnaast zijn er maar drie moeilijkheidsgraden: makkelijk, normaal en moeilijk, terwijl je op de andere consoles uit veel meer niveaus kan kiezen. Ook is het tactical defending-systeem niet overgenomen uit de andere versies, maar dat zal niet iedereen betreuren.

Conclusie en beoordeling

De game is ten opzichte van het vorige deel niet heel veel veranderd, maar de nieuwe toevoegingen, zoals de stedencup, de verbeterde manager mode en het snelle tactieken systeem zorgen er toch voor dat je een andere ervaring krijgt. Daarnaast zijn de graphics de Wii niet waardig, maar het lijkt erop dat EA meer voor een arcadestijl kiest. Een ander minpunt is het ontbreken van de online modus, maar gelukkig kan je noch wel met een aantal vrienden op de bank spelen. Ook zijn er maar drie moeilijkheidsniveaus en er missen een aantal andere keuzemogelijkheden, maar daar is al het negatiefs wel mee gezegd.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • leuke (exclusieve) modes, verbeterde manager mode
 • Minpunten
 • geen online opties, grafisch niet erg verbeterd

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mafia was egt meest masterlijke spel ooit

 • Slimme zet

 • dat spel was echt vet :O

 • Oke hopelijk gaan ze die game niet verkloten:)

 • Mafia 1 heb ik nauwelijks gespeeld, in de vakantie echt eens doen!

 • idd een slimme zet

 • Ze waren toch al eigenlijk al een Take 2 ontwikkelaar

 • Mafia nooit gespeeld, ook nooit het idee gehad dat het een goed spel was.

  Waarschijnlijk haalde it 't door de war met The Godfather dan.

 • 2k wordt groter en groter..

 • Zeer smart move!!!

 • ik word er niet wild van… empty box….

 • niet echt groots nieuw maar oke :)

  wel goed van ze om het zo aan te pakken

 • Mafia onlangs nog uitgespeeld, was echt een superspel. Wel moeilijker dan de meeste games van tegenwoordig en je moest dan ook vaak doorbijten. Maar wat een heerlijke sfeer en verhaal heeft die game. hopelijk dat mafia 2 ook een topper wordt. Lijkt me wel een goede overname Mafia 2 lijkt me toch wel vrij garant te staan voor goede verkopen. Misschien dat mafia 2 er zelf beter door gaat worden, als Take Two ze wat extra resources (money) geeft.

 • Slim, hebben ze goed voor elkaar.

 • @ Debeul: laat ze eerst maar money fixen voor Rockstar om GTA IV eerder af te hebben :D.

 • Dat spel wordt zo ongelofelijk vet!!!!!

 • goede zet maar hoeveel koste het?

 • Hopen dat het nu voorruitgang biet..

 • 2k gaat lkkr :D

 • okie!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren