1. Batman: Arkham City (PS3)

Batman: Arkham City (PS3)

Soms vraag ik me wel eens af: wat is nou een goede game? Natuurlijk beantwoord iedereen deze vraag op een andere manier, maar over het algemeen zijn de meeste mensen het eens over de basis vereisten. Een singleplayer avontuur dient je beet te pakken en niet meer los te laten tot de eindcredits over het scherm rollen. Ook moet het genoeg content bevatten om je minstens 15 á 20 uur bezig te houden, anders is het je zestig euro niet waard. Tegenwoordig proberen developers zelfs op welke manier dan ook er een multiplayer component in the gooien, al is het alleen al voor de illusie van eindeloos spel plezier. Vaak zijn deze multiplayer modi een compleet overbodige toevoeging en gelukkig zien veel gamers dit dan ook niet als een basis vereiste. Daarvoor halen gamers geen singleplayer game in huis. Wat willen gamers dan wel zien? Mooie graphics? Veel content? Aanspreekbare setting? Soepele controls? Interessante combat? Laten we Batman: Arkham City (AC) eens aan deze maatstaf toetsen: check, check, check, check en check!

Laat ik meteen met de deur in huis vallen: AC is één van de beste games ooit gemaakt. Zo, dat is eruit. Ik snap dat dit een statement is waar niet iedereen het mee eens zal zijn, maar het interesseert me niks. Als je kijkt wat een (singleplayer) game normaliter moet bevatten, valt haast niet te ontkennen dat de mensen van Rocksteady met AC een meesterwerk hebben geleverd. Ze hebben het genre 'action-adventure' tot een ongekende nieuwe hoogte gebracht. Natuurlijk zijn veel elementen 'gejat' uit oude principes. Principes die in een ver verleden zijn verzonnen (voornamelijk door onze Japanse vrienden van Nintendo), maar de manier waarop dit alles is uitgewerkt is tot op de hedendaagse dag nog niet vertoont. Het is puur genot. Een belevenis die je vanaf het begin af aan bij je strot pakt en je pas laat gaan ver voorbij het einde.

Waar ligt dan de grote kracht van AC? Het zit hem puur in het feit dat vrijwel alle facetten van deze game bijzonder goed zijn uitgewerkt. Wat je ook doet, waar je ook bent, het is altijd interessant. Van de combat, de sfeer tot aan het verhaal, het klopt allemaal. Na een korte introductie die je doorloopt als Bruce Wayne, waaruit blijkt dat hij wegens commentaar op de overheid in de gevangenis word gegooid, ontvang je de batsuit en ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Ja dat las je goed, gaan en staan waar je wilt, Arkham City is namelijk een deel van Gotham City, dat is afgebakend met grote muren waar criminelen in worden gedumpt. Binnen deze muren heeft iedereen vrije doortocht en dit resulteert in een chaos van vanjewelste, een chaos die je voelt als je met Batman rond de wereld zweeft. Vanaf het eerste moment dat je directe controle krijgt over Batman word je constant geprikkeld door dingen om je heen. Dit is een sandbox hoe een sandbox moet zijn. Geen grote open wereld, waar negen van de tien keer niks te doen is, nee, dit is een compacte, nauwe wereld waar op elk hoekje van de straat iets te beleven valt.

Dit is grotendeels te danken aan de invloed van de alom bekende schurken, met als bekendste the Riddler. Deze heeft overal 'riddler trophies' verstopt die vaak te vinden zijn door middel van het oplossen van een puzzeltje. Onderschat dit aspect van de game niet aangezien er werkelijk honderden van deze zijn verstopt. Sommige puzzels zijn zo opgelost, waar andere wat meer denkwerk vereisen. Hoewel the Riddler een grote rol vertolkt is ook the Joker weer terug. Deze heeft een groot deel van de stad in handen en heeft dit omgebouwd tot 'Joker's Funland'. Zijn complete thuisbasis ziet er uit als één groot donker circus, en je proeft de alom bekende sfeer die we kennen uit Arkham Asylum en de recente films. Ook Penguin en Two-Face spelen een grote rol in het overkoepelende verhaal en hebben ook zo hun eigen territorium binnen de stad. Verder zijn er tientallen sidequests waarin je het op neemt tegen een groot aantal van de minder bekende schurken uit de Batman comics. Voor de echte Batman fans is het smullen, maar ook als je minder bekend bent met al deze figuren kan je met een druk op de knop informatie vergaren over de geschiedenis en specifieke krachten, zodat je precies weet met wie je op dat moment hebt te maken.

En dan de combat, oh die combat. Die voelt zo goed. Het lijkt in het begin allemaal zo simpel, maar als je wat verder in de game komt ontdek je de diepte, en als je alles eenmaal onder de knie hebt werkt het als een trein. In principe heb je een knop om te slaan en een knop om te counteren. Door het gebruiken van verschillende knoppen combinaties kan je ook je gadgets en verschillende andere moves toepassen. Het vechten gaat zo soepel en snel dat het werkelijk een genot is om constant te blijven meppen. Je waant je echt Batman. Soms is er een speciale techniek benodigd om een vijand te ontdoen van zijn schild of wapen, dit houd de combat fris en voorkomt eentonigheid. Over wapens gesproken: hoewel Batman schittert in melee combat, kan hij niet teveel kogels vangen. Hij is tenslotte ook maar een mens. Met enige regelmaat strand je op kamer vol met bewapende schurken en dan komt het stealth aspect goed naar voren. Batman is namelijk 'the dark knight' en knapt veel werk op zonder gezien te worden. In deze situaties is het dus zaak om de vijanden weg te luren, te isoleren, en ze zo één voor één bewusteloos te brengen. Dit kan op allerlei manier en het is elke keer een ongekend genot om uit te vinden hoe je dit het beste kan aanpakken.

Ik kan nog uren doortikken over alle verschillende features die AC kent. Bijvoorbeeld over de challenge mode, de verschillende missies die je speelt met Catwoman, of het heerlijk soepele rondzweven door de stad met je batclaw. Ik zou voor jullie het briljant geschreven verhaal kunnen samenvatten inclusief alle plot twists die je gaandeweg tegenkomt. Ik zou voor jullie tientallen easter eggs kunnen spoilen die allemaal terugkoppelen naar het Batman universum. Ik zou voor jullie alle kleine details kunnen noemen die meewerken aan wellicht de meeste sfeervolle game ooit gemaakt. Ik zou aan jullie ook de paar kleine minpuntjes kunnen vertellen. Maar ik doe dit allemaal niet, want dit is iets dat moet je gewoon zelf ervaren. Als je enigszins op zoek bent een game waarin je kunt verdwalen, waarin je een avontuur kunt beleven op een niveau wat zelden word behaald, haal deze game dan. Het zal je niet teleurstellen.

Conclusie en beoordeling

Batman: Arkham City is één van de beste games ooit gemaakt. Het perfectioneert vele verschillende elementen van verschillende genres en smelt dit samen tot een fabuleus geheel. Alles klopt aan deze game en dat merk je van begin tot eind.
9,5
Score
95
Score: 95
 • Pluspunten
 • Ongekende sfeer
 • Waar voor je geld
 • Fanservice
 • Heerlijk combat systeem
 • Diverse gameplay
 • Minpunten
 • korte) Laadtijden
 • Te chaotisch (?)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Boeiend… Nix voor mij, vind ma weinig film-games relax…

 • hou is op met film games.

 • @ Hel_Lover

  Waar slaat dat nou weer op wat je zegt over film-games.

  Ken je het verhaal wel van the Bourne films.

  Als ze het spel goed uitwerken dan heb je gewoon een TOPGAME met een goed verhaal joh gek!  Bij games waarbij ze aan een deadline zitten om gelijktijdig uit te komen met de film-release is vaakgenoeg wel slecht. Maar dat is hier niet het geval.  Bij die film-game van Vin Diesel. Weet ff niet meer hoe die heet, die was gewoon TOP! Die James Bond games, ooit gespeeld? N64..? of zat je toen nog in de pampers. Revolutionair waren die vriend!  dus denk na voordat je zomaar wat zegt. • Lijkt mij erg vet worden, van wat ik tot nu toe heb gezien,

  die style spreekt me wel aan, en als het spel even actie rijk, en met een goed verhaal wordt als de film,

  Dan wordt het een hele goede game

 • films zijn vet, maar of de game vet is…

 • Lijkt me vet, in die films naait The Bourne altijd op gruwelijke wijze de politie. Dit had ik altijd al is willen doen in de game, geen idee hoe je dat voor elkaar krijgt alleen.

 • Dit spel was toch niet gebaseerd op de film, maar op het boek?

 • Deze game heeft niets te maken met de film hoor hij is gebaseerd op de boeken (waar de film ook op gebaseerd is)

  Ze hebben alleen een vecht specialist die alles in de film verzon ook bij het team zitten om de game te maken.

  Verder dan deze 2 punten heeft de game niets met de films te maken dus geen Matt Damon of exact verhaallijn.  Ben wel benieuwd naar de game de eerste trailers waren wel okee


 • zoals manhunter zegt … de gamge heeft niets te maken met de film … en is compleet afgesplitst van de film… Het hoofdpersonage (bourne ) is ook geen namaak van Matt damon …

  Dus ik denk dat dat ook duidelijk maakt , dat dit GEEN game is van de films…

 • dat is weer de volgende…

 • Lijkt me wel leuk…

 • cool =]

 • ben benieuwd :) zal denk ik goede game worden

 • Dit is een film game die nog best goed zou kunnen worden, en I love the bourne series!

 • Nou de films vond ik te gek! hopelijk weten ze er iets van te maken, ik blijf het in de gaten houden…

 • Ok nice, ik ben benieuwd.

 • en beleef je het moment waarop Bourne veranderde in een defect wapen van de Amerikaanse inlichtingendienst.  Dit zit toch gewoon in de eerste Bourne-film? Nou ja, goed om te weten dat er dus blijkbaar een bootmissie in komt.

 • oh dus het is niet van de film maar van de boeken… dan heb ik het verkeerd gelezen.

  @ zinio

  de meeste film games zijn bagger. maar je hebt wel gelijk. ALS ze het goed uitwerken

 • Ben wel benieuwd! Films gebaseerd op boeken zijn niet altijd even beroerd^^ kijk maar naar de Tom Clancy serie

 • Die game vind ik best wel interressant!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren