1. Spore (PC)

Spore (PC)

In het leven van nu kan je niet altijd alles doen wat je wilt en wat je hartje begeert, maar in Spore is alles anders. Van eencellig wezen tot Ruimtekoning uitgroeien, alles in 1 game ? Ja! Dat kan, in 5 fasen kan je je compleet eigengemaakte wezentje door zijn leven leiden en alles doen en laten wat jij wilt! Ga je iedereen die je tegenkomt vermorden en zorg je dat je in je eentje regeert over het hele universum? Of probeer je iedereen te vriend te houden en stiekem naar de top te klimmen? De keuze is vanaf nu aan jou !

Spore is een Real-Time Sim game en er is van alles te doen. Het leven is ingedeeld in 5 fasen met iedere fase haar eigen gameplay en doelen. In volgorde: De Celfase, de Wezenfase, de Stamfase, de Beschavingsfase en de Ruimtefase. Waar je iedere fase mee eindigt is van invloed op alle fasen die je daarna speelt. Ik zal nu kort alle fasen uitleggen:

In de Celfase ben je een eencellig wezen en werk je je weg richting een bewustzijn en een brein. In het begin kies je al gelijk je richting, Herbivoor (Planteneter) of Carnivoor (Vleeseter) ? In de Celfase is alles opgebouwd in 2D. Je moet voedsel verzamelen door bijvoorbeeld andere wezentjes te vermoorden. Deze fase is vrij kort en simpel, naar mijn mening nog niet echt indrukwekkend en meer een voorproefje. Als je - na al die stukjes voedsel - eindelijk een brein hebt gekweekt mag je alweer naar de tweede fase: De Wezenfase

In de wezenfase is het principe anders, de besturing anders, de mogelijkheden anders, de wereld is anders, bijna alles. In de wezenfase zorg je ervoor dat je slimmer wordt. Je kan hierbij ook weer twee keuzes maken, die allebei invloed hebben op de volgende fasen. Ga je andere wezens vermoorden, of sluit je zoveel mogelijk bondgenootschappen met je charmes? De Wezenfase vind ik erg leuk om te spelen, natuurlijk omdat je eindelijk in een drie-dimensionale wereld speelt, en het leukste is om natuurlijk iedereen in elkaar te meppen met je eigen armen. In de Wezenfase moet je je brein zó laten groeien dat je zo intelligent wordt als een echt mens. Alleen dan mag je door naar de derde fase: De stamfase

In de stamfase is alles, heel verrassend, weer anders. Nu zit je met je eigen groepje in een kamp en moet je strategische beslissingen maken om jouw groepje leider van je land te maken. Dat kan weer door met iedereen vrienden te worden, of met tientallen poppetjes op kamp na kamp stormen en alles te vernietigen. De keuze is weer aan jou! Waarschijnlijk heb je wel eens een Real-Time Stategy spel gespeeld zoals Age of Empires of Command and Conquer. Hiermee is deze fase te vergelijken, ook hier moet je gebouwen bouwen, eenheden creeëren d.m.v. je eigen verworven grondstoffen. Ook onder deze fase was ik niet onder de indruk, een beetje lastige gameplay en niet echt veel actie; het is niet fijn om mee te spelen. Ben je leider van het land? Dan mag je door naar de vierde fase: De beschavingsfase !

In Fase 4: De Beschavingsfase, is het de bedoeling om heerser te worden over jouw eigen planeet. Hier kan je natuurlijk weer op 2 manieren toe komen: Alle andere landen vernietigen, of ze uitkopen met je zuurverdiende SporeDollars. Deze fase vind ik één van de leukere, maar ook niet meteen een 'pluim' waard. De gameplay is in orde, de speelwijze ook, maar ik mis hier toch dat ene aspect waardoor je de game echt met plezier beleeft. Breng alle steden onder jouw macht en dan promoveer je tot ruimtesoldaat !

De laatste en langste fase is de ruimtefase. Weet je nog dat je als eencellig wezen begon? Nu ben je inmiddels ruimtesoldaat en is het enige doel: Word koning van het Sterrenstelsel. In de ruimtefase begin je met je eigen planeet en ruimteschip en hier kan je ook weer twee kanten op. Ga je andere rijken uitroeien, of maak je zoveel mogelijk bondgenoten en verbeter je ecosystemen van alle planeten die je tegenkomt? In de ruimtefase wordt je voortgang bepaald door zogenaamde 'Badge-punten' Als je uiteindelijk een paar honderd van die punten hebt, dan ben je koning van het sterrenstelsel en heb je de game uitgespeeld! De ruimtefase is met kop en schouders de beste fase. Het is erg uitgebreid, voor sommige badges moet je echt even wat moeite doen, en er is altijd wat te doen! Heb je de game uitgespeeld? Dan kan je altijd terugkeren naar de ruimtefase en proberen alle badges te verzamelen. (En dat zijn er een boel !!)

Grafisch is Spore redelijk op alle fronten en kent nauwelijks glitches. De graphics zijn niet al te bijzonder, maar ook niet bijzonder slecht te noemen. Het geluid is ook in orde!

Het spel speelt lekker weg, en als je het uitgespeeld hebt. Doe je het gewoon nog een keer, het gaat nooit vervelen want er zijn tientallen manieren om het spel te spelen. Ben je toch verveeld na een tijdje? Dan kan je altijd nog een uitbreidingspakket installeren, of lekker je eigen creaties maken in de 'Creator' en ze delen op het internet! Zo kan je je eigen gebouwen, ruimteschepen, voertuigen, boten etc. maken, dus kan je erg lang veel plezier beleven aan de game!

Een echt nadeel heb ik nog niet kunnen vinden... Voor sommige mensen is de grafischheid (Kon geen beter woord verzinnen?) een probleem, de game is nogal zwaar. Persoonlijk zit mijn computer een beetje in de middenmoot, dus heb ik helaas een aantal freezes moeten doorstaan, maar met een patch is dit in de meeste gevallen eenvoudig op te lossen.Ook jammer is het niet beschikken van een Multiplayer-Functie. Echt leuk lijkt het mij om bijvoorbeeld elkaar neer te knallen met je eigengemaakte wezens en schepen.

Dit was alweer mijn tweede recensie. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen en laat alsjeblieft weten wat er goed en niet aan was! Zodat ik daar de volgende keer aan kan werken.

Conclusie en beoordeling

Spore is al een jaartje of 3 oud, en kan dus niet meer meedoen bij de echte top. Of dit in 2008 wél zo was, weet ik niet. Toch blijft het na die jaren toch een leuke game, humoristisch, veelzijdig, en het geld zeker waard! Een aanrader!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Alles doen en laten wat je wilt
 • Veelzijdigheid, iedere fase zijn eigen 'spel'
 • Grafisch niet storend
 • Humor in de cutscènes
 • Altijd wat te doen
 • Minpunten
 • Grafisch zwaar
 • Geen Multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • not

 • Gewoon Hot.

 • Voor mij een twijfelgeval, maar omdat ik een zwak heb voor Silent Hill toch een hot.

 • Hot boeiende serie en ook deze lijkt me iig weer erg leuk om te spelen.

 • Brandend heet!

 • Hot ;-)

 • Goede serie maar deze laat ik toch liggen…  Wel Hot gestemd ;)

 • Hot!

 • HOTTER dan HOT!!! deze game moet ik hebben :D

  mensen die Not stemmen zijn gewoon bangeschijters en is t excuus dat ze het spel dom vinden…. Dit is zeker dé game waar ik dit jaar op wacht samen met GTA en resident evil 5 als die uitkomt!

 • Hot! Echter, ik kijk meer uit naar de nieuwe Resident Evil :)

 • Not.

 • Not

 • Het spel is dus in ontwikkeling bij The Collective, een ontwikkelaar die nog niet bijzonder veel kwaliteitsspellen op haar CV heeft staan. Ook heeft het bedrijf weinig ervaring in het genre.  Ik vind het ook een beetje raar, dat Konami deze game neerlegd bij z'n ontwikkelaar. Vooral omdat hij natuurlijk moet kunnen concureren met Resident evil. Ik vind het nogal gewaagd.. een voorzichtige hot

 • Not. Deel 5 alweer, verzin eens iets anders.

 • Tis Silent Hill, alleen voor de sfeer een dikke HOT!

 • Ik kijk toch iets meer uit naar Resident Evil 5 en Alone in the Dark, ookal is deze game natuurlijk erg HOT.

 • Hot!!!!

 • Dit soort spellen vind ik te traag, voor mij not.

 • Heb het niet zo op Silent Hill, maar betekend niet dat ie slecht is. Ik vote niet.

 • griezelig warm

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren