1. Grand Theft Auto IV (PS3)

Grand Theft Auto IV (PS3)

Iedereen die TV kijkt, heeft waarschijnlijk al eens gehoord over de Amerikaanse droom. Een gigantisch huis met een wit hek (vraag me niet waar dit vandaan komt), een knappe vrouw en een paar kinderen. Pure vrijheid en je leven leiden precies hoe je het wilt, zonder zorgen. Dat is toch waar iedereen van droomt? In een meedogenloos land als Amerika moet enorme status maar vooral geld hiervoor zorgen. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wat moet je allemaal doen als je dit niet hebt? Na een tergend lange overzeese vlucht ondervindt Niko Bellic dit aan den lijve, en dit is geen goed nieuws.

Na een uitnodiging en wat bedenktijd zoekt Niko zijn neef op en dit is waar het verhaal begint. Hij komt aan in dé stad om louche deals te sluiten, wapens te kopen, corrupte agenten om te kopen, aan straatraces te doen en veel meer. Een plaats waar regels niet tellen en waar je beter geen oogcontact maakt met de inwoners, als je leven je lief is. Samen met zijn neef probeert hij om de Amerikaanse droom te vervullen. Maar als je dit wilt bereiken sta je maar beter stevig in je schoenen en heb je natuurlijk veel wapens en machtige vrienden nodig, zeker in deze metropool. Welkom in Liberty City, een stad waar je vele avonturen zal beleven!

Laat de titel je niet beetnemen want dit is ondertussen al het elfde game in de award-winnende franchise. Wederom word je gedropt in Liberty City, die ook al in Grand Theft Auto 3 werd gebruikt. Niko Bellic, een geïmmigreerde Rus, gaat naar deze stad omdat hij werd uitgenodigd door zijn neef Roman. Niko ziet dit als een mooie kans om zijn gewelddadig verleden voorgoed achter zich te laten. Maar het wilt niet baten want hij wordt vrijwel direct meegesleept in de duistere wereld van de georganiseerde misdaad, waar je er makkelijker ingaat dan eruit. Niko ziet dit als enige kans om geld te verdienen en besluit hij door te blijven zetten, om zijn neef te blijven helpen. Maar wat gebeurt er als het persoonlijk wordt?

De prachtige stad Liberty City is gebaseerd op het even prachtige New York. Als je in deze wereld op ontdekkingsreis gaat dan kom je verschillende bekende trekpleisters tegen, maar dan lichtjes aangepast, zodat het perfect in het vreemde en puberaal wereldje past van Grand Theft Auto. Zo is er “The Statue of Happiness”. Een vrouwenbeeld met een herdenkingsplaat in de linkerhand en een koffiekop in de rechterhand. Een duidelijke verwijzing naar het Vrijheidsbeeld, maar hier is het een gigantisch beeldhouwwerk van Hillary Clinton, de Amerikaanse president voor Buitenlandse Zaken. Het is dan vrij ironisch als het in deze stad de vreemdelingenangst symboliseert. Ook het neonverlichte Star Junction kan je hier terugvinden, wat zeer knap om te zien is.

Dit allemaal kan je bekijken met de free-roaming waarvoor de GTA-reeks bekend voor staat is geweldig. Om zo’n grote stad te ontdekken heb je veel vervoersmiddelen nodig. Die zijn er ook, en in grote aantallen! Van Mini tot vuilniswagen, van speedboot tot politiehelikopter. De keuzes zijn sterk uitgebreid. Alles staat er tot je beschikking om elk hoekje en kantje van de zeven eilanden te verkennen. Van deze eilanden zijn er vier met hun eigen ziekenhuis, brandweer, kledingwinkels, wapenwinkels, enzovoort… Als je gewoon geen zin hebt in de verhaalmodus dan kan jij je uitleven in deze ruime wereld. Simpelweg mensen met je auto omver maaien of een straatgevecht starten. Hoe meer misdaden je begaat, hoe meer sterren je krijgt. Dit is een zeer gekend kenmerk van de reeks. Per ster worden er meer en meer politiewagens ingezet om je de cel in te krijgen. Het is dan ook een kunst om zes sterren te behalen en dit te overleven zonder cheats te gebruiken.

Cheats is een ander kenmerk van GTA. Zo kan je verschillende cheatcodes of telefoonnummers in je GSM intikken. De mogelijkheden zijn vaak eindeloos. Wil je de regen en de donkere lucht in een mooie zomernamiddag veranderen? Of heb je liever een compleet arsenaal van wapens zoals molotovcocktails, een shotgun, een bazooka of een sniper rifle? Dit is allemaal mogelijk. Je kan zelfs nieuwe voertuigen voor je voeten laten spawnen. Maar dit heeft wel zijn minpunten. Als je op de rand staat van het dak van een gebouw dan zal je voertuig in de lucht blijven zweven met geen mogelijkheid om het daaruit te krijgen. Dit is ook zo als je op een heuvel staat of een plek met hoogteverschillen. Met dit aan de kant zal je vele memorabele uurtjes steken in deze free-roam.

Nico is misschien wel een misdadiger in een benarde situatie maar bovenal is hij nog steeds een mens. Als er geen openstaande missies zijn kan je minigames spelen zoals gaan bowlen. Maar het sociale leven is ook belangrijk. Je kan wat activiteiten met je neef doen. Het is leuk om jezelf door de straten te laten manoeuvreren samen met je neef als je dronken bent en het hele scherm gonst. Dit is een, hoe raar het ook klinkt, enorme uitdaging. Je hoeft natuurlijk ook niet dronken te zijn, je kan iets gaan eten met een vriendinnetje dat je hebt leren kennen en naar een comedy-club gaan. Hoe vaker je uitgaat, hoe meer mensen je aardig gaan vinden. Dit is handig als je iets van deze machtige mensen nodig hebt. Om afspraken te maken moet je het handige menu gebruiken, dat je GSM is. Zo kan je blijven bewegen als je in het menu bezig bent. Hierin staan al je contacten, berichten en cheats.

Om af te sluiten is er ook nog een multiplayer-mode. Dit is gewoon leuk voor een tijdje. Zo is er de offline coöp. Je kan met je vriend samen herrie schoppen en de politie uitmoorden. Dit is puur voor de fun, want inhoudelijk stelt dat niet echt veel voor. Online kan je meedoen in een potje klassiek Team Deathmatch. Dit is niet echt iets speciaal en ik heb de indruk dat er niet veel moeite in is gestoken. Het kon veel beter uitgewerkt worden. Op elkaar schieten tot er een team als winnaar uit de bus komt. Opnieuw is het niet inhoudelijk sterk. Als er meerdere modes waren had ik er meer tijd in kunnen steken. Niet geweldig, maar wel leuk om eens te proberen.

Conclusie en beoordeling

Grand Theft Auto IV is ondertussen al de elfde game van de reeks, maar dat maakt het niet minder goed. De wereld is knap, free-roaming is gewoon te gek en in de cheats zit ook tonnen plezier. Zowel alleen als met een vriend. Spijtig genoeg is de online multiplayer niet zo goed. Ook al is het spel een tijd geleden uitgekomen, het is net als San Andreas een must-buy.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Prachtige, dynamische wereld
 • Free-roaming
 • Cheats
 • Easter-eggs
 • Minpunten
 • Multiplayermode

Dit artikel delen

Over de auteur

Aäron Van den Berghe Liefhebber van menig genre en dagelijkse inactieveling.

Reacties

 • Mij maakt het niet uit hoor maar nog beter beeld kwaliteit wil iedereen wel.

 • Eindelijk eens goed nieuws voor de xbox 360 bezitters.

 • Ja waarom niet.. das nou het mooie van een addon. Van twee walletjes eten.

 • Ik vind het raar dat men voor blu ray kiest. HD-Dvd heeft meer opslag capiciteit en is goedkoper produceerbaar… En wordt ook gelezen door een cool blauw lasertje ;)

 • ik denk dat de blu-ray in de ps3 alleen als \"extra\" gezien wordt bij de meeste, maar tis wel handig dat M$ gekozen heeft voor een aparte drive zodat ze deze dus ook kunnen vervangen

 • Laat ze eerst maar 1 format kiezen… dan schaf ik wel wat aan :)

  Daarbij maakt het me geen hol uit welke van de 2 het zal worden.

 • @Umaril360: niet zo zwetsen knul, blu-ray heeft een veel hogere opslag capaciteit. 200gig concept exemplaren bestaan al. bovendien wordt de prijs steeds minder hoog doordat er meer verkocht worden, juist de aanwezigheid van hd-dvd zorgt voor duurdere blu-rays. maar in principe schelen ze amper.'

  MS is overigens wel weer lekker bezig, hadden ze dit niet vanaf het begin kunnen doen?

 • Lol, in yo face, ps3 xD

 • Het enige wat Microsoft niet goed heeft gedaan is idd niet van te voren gekozen voor BR. Ik denk dat dit weer komt omdat M$ de medium wat Sony heeft ontwikkeld niet wilde ondersteunen puur om hun concurrentie beleid. Dit komt ze nu wel duur te staan. Overigens klopt het niet echt wat hij zegt, wanneer de BR definitief de strijd heeft gewonnen zullen consumenten eerder een Playstation 3 kiezen dan dat ze een BR speler kiezen maar of dat nou de verkoop van de Xbox360 minder maakt valt nog maar te bezien wat me overigens sterk lijkt.

 • Je zal maar net zo'n HDDVD geval voor bij je 360 gekocht hebben:D Kun je die ook weer weg mieteren. En M$ denkt: Ha! Nu koopt men ook nog een blu-ray speler van bij de 360. KASSA!

 • @Ezra

  Wat betreft de technische capaciteit van BR heb je uiteraard gelijk, maar door te zeggen dat door de aanwezigheid van HD-DVD BR duur is gebleven is natuurlijk jke reinste onzin. Het is precies andersom. Het BR kamp MOEST vanwege de concurrentie de prijzen juist verlagen. Als ze enige speler op de markt waren geweest dan hadden ze de prijzen lekker hoog kunnen houden, want er is niks of niemand die je dwingt om die prijzen te verlagen.

 • @umaril360 zoals ezra zegt: Blu-ray heeft meer capaciteit. Bovendien, het zal jou, als consument, toch aan je reet roesten welk van de twee meer productie kosten heeft? Het gaat jou toch om de prijs die je er voor moet betalen. De productiekosten liggen in de orde van grootte van centen, dat is voor de consument toch verwaarloosbaar?  @Ocmerius: Ik vond juist dat het HDDVD kamp zonder concurrentie werkte: Alleen Toshiba maakt die spelers. Stel dat HDDVD het winnende formaat wordt, dan is er geen enkele concurrentie meer voor spelers -> High prices. Blu-ray wordt gefabriceerd door heel veel verschillende leveranciers, die onderling moeten concurreren. Dat lijkt mij een veel gezondere markt voor de consument.

 • What a slap in the face :D  Pleur je hd-dvd add-on maar over de haag!

 • Even voor alle duidelijkheid jongens, voor M$ heeft dit verlies geen financiele gevolgen en is daarom de klap veel minder dan sommige hier denken. Het was alleen voor hun erg goed uitgekomen als HD-DVD zou winnen omdat zij puur die formaat hadden gesupport maar niet zelf hebben ontwikkeld, neemt niet weg dat het klote voor ze is. Voor Toshiba daarintegen is het minder fijn maarja om nou te zeggen dat ik Toshiba een geniaal bedrijf vind.

 • HDDVD all the way, één kant de HDDVD de andere kant de DVD, ideaal! De consument is gewoon nog niet klaar voor blu-ray, klein deel van de consumenten heeft een HDTV, je gaat toch geen dure Blu-ray producten kopen als de goedkopere HDDVD/DVD hetzelfde resultaat geeft?  Verder is het alleen maar positief dat Microsoft alle opties openlaat met betrekking tot de schijfjes, dan kunnen ze later nog beslissen wat het beste is.

 • @SinJoy hoe kan je nou verdomme zeggen dat BR het zelfde resultaat geeft als een dvd? ben je verdomme kippig ofzo? of gewoon simpelweg blind.

 • @ Kratos87,  En gelijk heb je!

 • Dit is al de derde of de vierde keer dat ze dit statement maken, waarom blijft het nieuws?  Meerbepaald al in januari 2006 en maart 2007 werd door M$ al gezegd dat ze een BR add-on zouden bekijken als de consumenten dat formaat zouden prefereren.  M$ beweerde dit dus al van VOOR ze de HD-DVD add-on uitbrachten.


 • Ik ben werkzaam in een bedrijf waar ze PS3's verkopen. Sony verkoopt HEEEEEL veel PS3's aan mensen die m alleen als Blu-Ray gebruikt. Waarschijnlijk is dit in de rest van de wereld hetzelfde.

 • @Gemini  Ik dacht hetzelfde. Dit hebben ze al veel vaker aangegeven. T is trouwens een slechte zaak. De 360 had gewoon 1 van de formaten al moeten ondersteunen toen ie uitkwam.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren