1. Assassin's Creed: Brotherhood (PS3)

Assassin's Creed: Brotherhood (PS3)

Ubisoft kwam in 2007 met een nieuwe franchise: Assassins Creed. De game speelde zich af in het oude Jeruzalem. De game was voor de release onzettend populair. Het spel werd echter, door een gebrek aan creativiteit in de gameplay, een teleurstelling. 2 jaar later kwam Ubisoft met Assassins Creed 2. Ezio Auditore da Firenze maakte in deze game zijn entree. De game werd in tegenstelling tot zijn voorganger een groot succes. Toen Ubisoft een jaar later alweer Assassins Creed: Brotherhood uitbracht was het grote publiek sceptisch. Onterecht bleek, want Assassins Creed: Brotherhood werd een fantastisch vervolg op deel 2.

Als Ezio Auditore da Firenze wakker wordt na een pikante nacht met Catharina Sforza, ziet hij tot zijn schrik dat de villa van zijn familie wordt aangevallen. Achter deze aanval zit Cesare Borgia, de leider van de Borgia’s en zoon van de paus: Rodrigo Borgia. Als Ezio’s oom, Mario, tot overmaat van ramp ook nog eens wordt vermoordt door die zelfde Cesare Borgia, besluit Ezio Naar Rome af te reizen. In Rome zijn de Borgia’s aan de macht. Ezio wil Cesare daar het leven zuur maken. Net toen de charmante Italiaan dacht dat hij klaar was en een rustig leventje kon gaan leiden, moet hij toch weer aan de bak.

Wanneer Ezio in Rome is begind de game pas echt. In Rome is de invloed van de Borgia’s duidelijk aanwezig. De paus is dan wel oorspronkelijk machthebber maar hij is niet de gene die daadwerkelijk alles bepaald. Cesare Borgia, de zoon van de paus is een barbaar pur sang. Als hij een familielid moet vermoorden om te krijgen wat hij wil doet hij dat zonder enige aarzeling. Rome was in de 13e eeuw een rijke wereldstad. Die tijden zijn echter definitief voorbij.

In Assassins Creed: Brotherhood heb je de mogelijkheid om gebouwen te renoveren. Dit was in Assassins Creed 2 ook al mogelijk maar op een veel kleinere schaal. Als je gebouwen renoveerd stijgen de inkomsten van Rome. Het renoveren in deel 2 werd veel te geforceerd gebracht. In Brotherhood is dat niet het geval. Je merkt en ziet dat naar mate je meer renoveerd de mensen blijer worden, en de Romeinse- economie vooruit gaat. Waar in Assassins Creed 2 er meerdere steden waren, waar de game zich afspeelde heb je in dit deel maar 1 stad: Rome. Rome is gigantisch als je per voet van het uiterste zuiden naar het noordelijkste puntje wilt reizen ben je daar wel even mee bezig. Daarom zijn de ondergrondse gangenstelsels geen overbodige luxe. Hierdoor kan je met een laatschermpje tussendoor snel van de ene op de andere locatie komen. Als je relatief snel wilt reizen maar wel alles wilt zien van het prachtig in beeld gebrachte Rome, is het paard een uitkomst.

Ezio weet dat hij in zijn eentje de Borgia’s niet kan verjagen uit Rome. Daarom verzameld hij een paar Assassins om zich heen. Om een brotherhood samen te stellen moet Ezio burgers rekruteren. Als hij dat eenmaal heeft gedaan kan hij in benauwde situaties zijn Assassins oproepen. Als Ezio dit doet komen de rekruten uit alle hoeken en gaten. Soms slaat dat een beetje door. Als een mede-assassin uit een hooiberg komt is dat nog te volgen, maar wanneer hij plotseling achter een eetkraampje vandaan komt is dat niet heel logisch. Je kan je brotherhood helemaal inrichten zoals jij dat wilt. Zo kan je hun kostuum een mooi kleurtje geven. Ook kan je ze upgraden. Hierdoor krijg je een band met ze, en vind je het ook echt kut als er eentje dood gaat. Het vechten in Assassins Creed: Brotherhood is niet heel veel anders dan in deel 2. Maar het is toch net weer wat soepeler en fijner geworden. Ook is het makkelijker geworden, als je een stuk of tien Assassins aan je zijde hebt hoef je enkel nog in echt gigantische veldslagen mee te vechten. Wanneer je een paar wachters ziet staan bij een poort of deur waar jij langs moet, roep je gewoon je brotherhood op en maken zij de weg voor je vrij. De game wordt hierdoor op sommige punten iets te makkelijk.

In de Assassins Creed-serie speelt het verhaal ook een behoorlijk prominente rol. In deel 2 was de Medici-familie de gene die Ezio het leven zuur maakte. In Brotherhood zijn dat de Borgia’s. Naar mijn mening was het verhaal in Assassins Creed 2 beter. De Medici-familie is interessanter dan de Borgia. Het verhaal is dan wel minder goed maar het is(op het einde na) zeker niet slecht. De locatie waar het verhaal zich afspeeld is echter wel beter dan de steden in deel 2. Rome is een geweldige plaats om lekker te klimmen en klauteren. Dit klimmen en klauteren is geweldig uitgewerkt. Als je de game begind is is het even wennen. Maar wanneer je het eenmaal door hebt, werkt het fantastisch. Leuke toevoeging is dat je op elke locatie waar je komt, en over ieder personage wat je ziet informatie kunt vinden. Goed voor het historisch besef…

In Assassins Creed 2 had je nadat je de(fantastische) verhaallijn had uitgespeeld nog een paar extra missies waarbij je het pak van Ezio’s voorganger, Altair kon vrijspelen. In Assassins Creed: Brotherhood is dit ook het geval. Gebieden in Rome staan onder invloed van Borgia-torens. Als je de voorman vermoord kan je de toren in brandsteken. Het gebied is dan niet meer in het bezit van de Borgia’s. Nu kun je gebouwen in dat gebied renoveren. De eerste vijf keer is dit leuk maar later wordt het eentonig. Naast de Borgia-torens heb je nog een paar extra missies. Leonardo da Vinci werkt, tegen zijn wil, voor de Borgia’s. Hij krijgt opdracht om de meest gruwelijke moordmachines te maken. Bij een Leonardo-missie moet je in een gebied de blauwdrukken van deze machines vernietigen om vervolgens het apparaat zelf te verwoesten. Hier zit meer variatie in dan bij de Borgia-torens maar ook deze extra missies zijn niet heel afwisselend. Naast de Borgia-torens en de Leonado-missies zijn er ook nog missies waarbij je het pak van Romulus kunt vrijspelen. Deze missies hebben wat weg van Prince of Persia. Net als in die game moet je in bruin getinte, donkere ruimtes al klimmend en klauterend op locatie komen.

Nadat je de verhaallijn hebt uitgespeeld kan je aan de slag met de multiplayer. Een game als Assassins Creed heeft niet echt een multiplayer nodig maar als hij er dan toch in moet, hebben de ontwikkelaars het leuk gedaan. Je hebt verschillende modes, de meest belangrijke is ‘wanted’. In wanted krijg je opdracht om iemand te vermoorden. Ter gelijke tijd krijgt iemand anders te horen dat hij of zij jou moet vermoorden. Omdat er veel computer gestuurde personages zijn, is het moeilijk om vriend van vijand te onderscheiden. Als je iemand vermoord die jij niet toegewezen had gekregen, krijg je een paar seconden ‘straf’. Het heeft dus geen zin om als een idioot iedereen een mes in zijn keel te steken. Het is een leuk kat-en muis spelletje. Weer eens wat anders dan team deathmatch en free for all.

Assassisn Creed 2 kreeg veel kritiek op het einde van de game. Jammer is dat Assassins Creed: Brotherhood een soort gelijk einde kent. Alles bij elkaar genomen, kom je tot de conclusie dat Assassins Creed: Brothethood, ondanks dat het niet ultra-vernieuwd en grensverleggend is, zijn voorganger overtreft. En voor de liefhebbers van het action/adventure-genre een echte aanrader is.

Conclusie en beoordeling

Assassins Creed: Brotherhood is een fantastische game geworden. Er zit veel afwisseling in de gameplay en schotelt je een ongeveer 12 uur durend verhaal voor. Ondanks de genoemde minpunten heb ik heel veel plezier gehad met deze game, en raad ik hem aan iedereen aan.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Rome
 • Free running-systeem
 • Renoveren
 • Vele zij-missies
 • Multiplayer
 • Aanpassen van brotherhood
 • Ondergrondse gangenstelsels
 • Extra informatie
 • Minpunten
 • Verschijning van rekruten
 • Borgia-familie
 • Weinig uitdaging bij vechtpartijen
 • Einde

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • lijkt me wel grappig

 • Die komt zeker in m'n collectie!

 • beste game van 2008 :)

 • echt zoe een brute game !!!

 • EPIC WIN !  Voor die game haal ik een 37\" full HD tv XD !

 • Gelukkig hebben we nu een ongv een Datum ;)

 • Damn, nog best lang wachten :S

 • Beste game van 2008? Dat zal de toekomst uitwijzen. Een van de toffere titels is het absoluut :).

 • yippie en lekker niet voord de xbox hahaha!!!!! :)

 • yeaahhh!!!! kan niet wachten

 • Net zo origineel als Portal daar hou ik van:)

 • ik wil deze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  en killzone ;)


 • beste psn game van 2008!!

 • Valt toch enigszins wat tegen, deze releasedatum. In ieder geval een must-have voor iedere PlayStation 3-bezitter! :)

 • Ik denk dat de titel toch te laat komt en het bijzondere er een beetje vanaf zal zijn..

 • Mensen zeggen dat dit het beste PS3 gaat worden enzo….  Echt bullshit naar mijn mening, het lijkt op zo'n Wii spelletje.. daar is niets slechts aan natuurlijk..

 • Jurian heeft ook net 5 minuten eerder een bericht over Little Big Planet op Tweakers gezet, nog steeds goede connecties? :P

 • deze komt in mijn collectie! :)

 • Niet van gehoord, maar als ik nu kijk naar de info lijkt het me wel een tof spel.  Mede doordat je veel moet samenwerken, ;D

  Jammer dat ie alleen PS3 is..

 • Nog lang wachten, maar lijkt me wel vet te gaan worden!!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren