1. Assassin's Creed: Brotherhood (PC)

Assassin's Creed: Brotherhood (PC)

Hoe zou een doorsnee man reageren als er een kanonskogel door zijn slaapkamer zoeft? Allereerst zal hij eens flink in zijn arm knijpen om er zeker van te zijn dat het geen droom is. Daarna lijkt ‘onder het bed kruipen en bang afwachten’ een logische tweede keuze. Maar soortgelijke situaties hebben in het verleden al uitgewezen dat Ezio geen doorsnee man is. Hij loopt niet als een bange muis weg. Integendeel: hij duikt in zijn kleerkast en springt eruit als een volleerde Assasin, op zoek naar de herkomst van dit allesverwoestende projectiel.

Villa Auditore wordt aangevallen en dit is niet onopgemerkt aan Ezio voorbij gegaan aangezien zijn kostbare nachtrust werd verstoord. De Borgias staan op punt om binnen te dringen op het terrein en maken gebruik van aanvalstorens en kanonnen. Tegen deze machinerie is de villa niet opgewassen en binnen de kortste keren nemen ze Ezio’s oom Mario gevangen. De laatste telg van de Borgia-familie, Cesare, laat zijn stem galmen doorheen de straten van Monteriggioni voordat hij Mario koelbloedig vermoordt. Ezio beseft ook dat deze strijd verloren is en dat hij beter kan vluchten via de geheime gangen van de villa. Hij besluit om zijn geboorteplaats Firenze te verlaten en naar Rome te trekken, om de moord op Mario te wreken en de appel te heroveren.

Na een korte reisonderbreking ontwaakt de sluipmoordenaar in de Italiaanse hoofdstad. Vlak na de vijftiende eeuwwisseling staat Rome in rep en roer. De gloriedagen van de stad liggen ver achter zich en er heerst grote klassenongelijkheid. De macht ligt in handen van de Kerk, met aan het hoofd Rodrigo Borgia alias ‘de Spanjaard’ als paus die zich vooral afzijdig houdt en Cesare laat regeren met ijzeren vuist. Het wordt dus hoog tijd voor Ezio om hier iets aan te veranderen. Gelukkig kan hij op steun rekenen van oude bekenden als La Volpe, Bartolomeo en Machiavelli. Het hoofdkwartier van de sluipmoordenaarsgilde bevindt zich op Tibereiland. Vanuit dit bolwerk bereidt Ezio zich voor om de stad langzaam maar zeker te bevrijden uit de greep van de Borgias. Wijdverspreid over de verscheidene delen van de stad staan bewaakte torens van de Tempeliers. Deze moet de speler ontdoen van de talrijke vijanden om zo zelf leider te worden van het gebied en de economie te laten openbloeien. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het gekende klim- en klauterwerk uit de vorige Assassin’s Creed-games. Ook het vechtsysteem maakt opnieuw zijn intrede en hoewel het grotendeels hetzelfde is gebleven, zijn er toch enkele subtiele wijzigingen doorgevoerd. Zo beschikt Ezio nu ook over een kruisboog om vijanden vanop lange afstanden geruisloos te vermoorden, en ook de vechtmoves zijn vlotter dan ooit tevoren. De ouder wordende sluipmoordenaar is zijn streken nog niet verleerd en rijgt zowel lichte als zware vijanden aan zijn verborgen messen.

Zowel het neerhalen van Tempeliertorens als het hoofdverhaal laat je naar alle uithoeken van de Italiaanse grootstad reizen. Dit is echter geen probleem, aangezien er onderweg genoeg te bezichtigen valt. Rome werd niet in één dag gebouwd, wat nogal logisch is want de stad oogt gigantisch. Ezio kan te paard de kern van de hoofdstad verkennen of op het uitgestrekte platteland slenteren terwijl de volle maan voor een machtig schouwspel zorgt. De graphics werden opgepoetst en zorgen ervoor dat de overblijfselen uit de Romeinse oudheid er prachtig uitzien. Rome staat gepositioneerd tussen de rotsen en dat geeft het landschap een extra dimensie mee. Jammer genoeg kampt het spel nog steeds met een lichte vorm van pop-up. Onderweg komt de speler architecturale meesterwerken tegen zoals het Colosseum en het Pantheon. De ontwikkelaar heeft opnieuw de vrijheid genomen om verzamelbare vlaggen, veren en goudkisten op de meest doordachte plaatsen te situeren, die gelukkig in deze game - in tegenstelling tot zijn voorgangers - wel op de kaart staan aangeduid. Voor spelers die gehaast zijn, biedt het spel de mogelijkheid om te reizen door de onderaardse gangen die de verschillende locaties in Rome met elkaar verbindt.

Na enkele hoofdmissies te hebben gespeeld, maakt de speler kennis met de grootste vernieuwing in de singleplayer: het broederschap der sluipmoordenaars. In elk gebied waar Ezio zich meester maakt van de troon, kan hij ook een burger rekruteren om zich aan te sluiten bij de sluipmoordenaars. Hij ontfermt zich over deze leerling-assassijnen en kan ze op missie sturen in verschillende steden, zodat ze ervaring opdoen en op die manier sterker worden. Er is wel een nadeel aan verbonden: mocht een leerling falen en de opdracht niet tot een goed einde brengen, kan hij of zij sterven. Voorzichtigheid is dus geboden en het is aan de speler om de juiste keuzes te maken. Eenmaal ze voldoende ervaring hebben verworven, wordt de leerling aanvaard als een volleerde assassijn in het broederschap. Deze rekruten komen handig van pas tijdens de hoofdmissies. Je kunt ze te allen tijde oproepen zodat zij het vuile werk voor je opknappen. De opdrachten die Ezio moet aannemen zijn als vanouds zeer uiteenlopend en kan de speler naar hartenlust opnieuw spelen om zijn score te verbeteren. Ook Leonardo Da Vinci duikt in het spel op en zorgt voor enkele interessante zijmissies waarbij je oorlogstuig onklaar moet maken. Dit geheel zonder opgemerkt te worden door de wachters, anders volgt desynchonisatie. Buiten de missies in Rome, reist Ezio ook af naar enkele andere locaties om daar taken te voltooien. Zoals in Assassin’s Creed II bevinden zich ook in dit spel verschillende kerkers, en Proefpersoon 16 zorgt weer voor de nodige raadsels die in belangrijke gebouwen verstopt zitten. Naast de hoofdmissies valt er dus genoeg te beleven in Assassin’s Creed: Brotherhood.

Wanneer de speler genoeg heeft van Ezio’s klauterwerk, kan hij ook uit de Animus stappen en met Desmond rondwandelen om meer over diens verleden te ontrafelen. Gamers die de eerste delen van de serie niet hebben gespeeld, zullen moeite hebben om het verhaal van Desmond te volgen. Zeker als er op de koop toe nog enkele mysterieuze berichten opduiken waar Desmond zelf kop noch staart aan lijkt te vinden. Het verhaal mag dan al bij al niet zo interessant zijn als in Assassin’s Creed II, toch zorgt de ontwikkelaar dat we met ongeduld zitten te wachten op het laatste deel uit de Ezio-trilogie door met een gigantische cliffhanger te eindigen.

Gelukkig beschikt Assassin’s Creed: Brotherhood over een volwaardige multiplayer-modus om de pijn te verzachten. Er zijn verschillende modi - zowel in teamverband als alleen - maar het hoofddoel is simpel: moorden of vermoord worden. Voordat het spelletje wordt opgestart, kan de speler kiezen tussen verschillende personages met elk hun eigen moordtechniek. In de map zelf heb je constant het gevoel dat je opgejaagd wordt als een stuk wild, aangezien dat er altijd wel iemand je op de huid zit. Om de persoon te vinden die jijzelf moet omleggen, staat er midden onderaan het scherm een kompas dat feller oplicht naarmate je het target nadert. Mocht de tegenstander worden geïdentificeerd, heb je de keuze tussen twee moordtechnieken. Ofwel zorg je ervoor dat de hel losbarst door het target opzichtig te vermoorden of je besluit hem op een stealth-manier om te leggen wat meer bonuspunten oplevert. Natuurlijk kan het ook omgekeerd: jij wordt het doelwit en moet vluchten voor je leven. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van obstakels binnenin de map, die overigens allemaal verschillen van de singleplayersetting. Alle punten samengevat is de multiplayer zeer vermakelijk en biedt voldoende spanning om hem meermaals op te starten.

Conclusie en beoordeling

Assassin’s Creed: Brotherhood is het directe vervolg op het vorige deel, en dus volg je opnieuw de avonturen van sluipmoordenaar Ezio. De assassijn is ouder geworden en ook de game gaat mee met zijn tijd: subtiele grafische verbeteringen, een soepelere gameplay en een volledig nieuwe stad die men kan verkennen. Rome is gigantisch en de variatie in missies zorgt ervoor dat de speler zich geen seconde verveelt. Alles voelt vertrouwd aan al zijn er nog enkele foutjes uit het vorig deel niet weggewerkt. Hoewel het verhaal minder interessant is om te volgen, hunkeren we alvast naar Assassin’s Creed: Revelations door de cliffhanger waar dit deel mee eindigt. Voeg daar het broederschap der sluipmoordenaars en een vermakelijke multiplayer aan toe en deze Assassin’s Creed is als vanouds weer een schitterende game.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Vertrouwde Assassin’s Creed-gevoel
 • Subtiele verbeteringen t.o.v. AC II …
 • Setting
 • Missies opnieuw spelen
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Verhaal minder interessant
 • … maar foutjes als pop-up niet weggewerkt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Tsjille shit, dat ga ik gelijk even bekijken; Portal heeft me altijd al zo vet geleken en na de Flash-versie ervan gespeeld te hebben moet ik dit gewoon een keer spelen.

 • Ik niet.

 • ik heb hem al uitgespeeld op de 360,

  egt GEWELDIG gwn het hele concept

 • Ik heb deze game al lang in de Orange Box. DOWNLOADEN!!

 • Gelijk downloaden, wel groot hoor btw. Meer dan 6GB.

 • chill ik heb er 1!!

 • egt een rlx spel vooral dat eind liedje vind ik egt grappig gedaan^^

 • Heb de portal al uitgespeeld.

 • Wel een beetje genaaid voor de ATI bezitters :)

 • mooi ik heb Nvidia

 • Kheb um al lang uitgespeeld joh!

 • Hé? Is HL2 etc niet \"Powered by Ati\"?  Als ik TF2 opstart en ik kijk bij video-settings, staat dat logo van Ati er…

 • Ben al bezig ! :)

 • Wel een beetje genaaid voor de ATI bezitters :)

  Ach, die gasten hebben ooit een full game gekregen. Nvidia-bezitters doen het nu met een demo. Wel een heel uitgebreide demo, maar dan nog :)

 • ben hem nu aan het downloaden :)

 • Iedereen moet de Orange Box als geheel al hebben..

 • Jawadde 6gb! Zal er dan maar sebiet na de middag aan beginnen! T'is allemaal niets als ik mijn maximum snelheid van 2megebyte per seconde haal maar voor hetzelfde geld zijn de servers zwaar belast en gaat het maar aan 50kb per seconde. En dan, ja dan ben je een hele tijd bezig.

 • Iedereen moet de Orange Box als geheel al hebben..  Inderdaad, lijkt me toch wel het beste game-pakket dat ooit uitgekomen is.

 • Je krijgt ook Lost Coast (Jammer genoeg zegt steam dat mijn 3d kaart te slecht ervoor is), Peggle Extreme en Half Life 2 deathmatch erbij.

 • Demo? Heel Portal was niet veel meer als een veredelde demo… Maar wel een hele leuke en vermakelijke demo :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren