1. Fallout: New Vegas (PC)

Fallout: New Vegas (PC)

Ik kom langzaam bij bewustzijn en geknield zie ik dat mijn handen zijn vastgebonden. Ik kijk overeind en zie twee grote kerels en een man in een net pak, ze maken ruzie. Het is donker en naast me is een leeg graf, de schep ligt er nog naast. Zodra ze me zien bewegen stapt de man in zijn gladde kostuum op me af. ‘Je hebt je laatste pakketje bezorgd jongen,’ hij houd een platinum fiche omhoog, ‘Het spijt me, maar dit spelletje was vanaf het begin al doorgestoken kaart.’ Hij richt zijn gouden geweer tussen mijn ogen en het laatste wat ik zie is een felle flits.

Een paar honderd jaar na de nucleaire oorlog tussen Amerika en China is het nog steeds moeilijk om te overleven in de landschappen rond New Vegas, het voormalige Las Vegas. In deze postapocalyptische wereld beginnen zich facties te vormen die strijden om land, geld en voornamelijk macht. Als koerier verdien je wat geld om van rond te komen, tot dat je bij het afleveren van een mysterieus pakketje in Vegas-style een kogel door je hoofd krijgt. Gelukkig wordt je gered door een iets wat rare cow-boy robot en woont er een aardige dokter in de buurt die je weet op te lappen, zodat jij je avontuur in deze nucleaire woestijn kan beginnen.

Zo begint het verhaal van Fallout: New Vegas en zo ook de main quest. En dit is niet even een verhaaltje wat zomaar wordt neergezet. De main quest verteld namelijk een uitgebreid verhaal over de Mojave Wasteland en kent vele plot twists, optionele delen en een enorme keuzevrijheid voor de speler. Er zijn dan ook vele verschillende eindes voor dit spel, die niet alleen door de main quest maar ook door bepaalde acties en side quests kunnen veranderen. En ook deze side quests zijn geen simpele ‘breng me twee van zus en drie van zo’ missies, maar hebben ieder een eigen uitgebreid verhaal waarmee je stukje bij beetje achter de historie van dit gebied en haar bewoners komt. Al met al ben je al snel ruim 40 uur bezig met alleen de main quest, mocht je daarnaast ook nog alle side quests doen en alle locaties ontdekken dan zit je eerder aan de 100 uur.

Bovendien wordt je met het doen van bepaalde quests beloont met goede of slechte reputatie voor de verschillende facties in het spel. In totaal zijn dit er 29 en met de huidige DLC meegerekend maar liefst 36. Hiervan zijn er drie grote facties waar het hoofdverhaal grotendeels om draait, vijf kleinere facties die belangrijker zijn en de overige facties bestaan voornamelijk uit dorpen en gemeenschappen zoals de verschillende Merchant Companies. Een andere leuke toevoeging aan het spel is dat je jezelf kunt vermommen met speciale Faction Armour als iemand van een bepaalde factie. Dit zal je reputatie met de betreffende factie neutraal maken, zodat je gewoon quests kunt aannemen.

Om dit alles in een mooi jasje te steken is er door de ontwikkelaars een enorme open-world spelwereld neergezet. De map is ongeveer even groot als die van zijn voorganger, Fallout 3, maar de content is toch op z’n minst verdubbeld. Ondanks het eentonige landschap van de woestijn is er een grote variatie in te bezoeken locaties. Zo komen we niet alleen in het hart van de gokstad New Vegas en de enorme Hoover Dam, maar ook op vliegvelden, bunkers, verwoeste achtbanen, nucleaire test-sites en nog veel en veel meer. Overal in de spelwereld is wat te doen.

Uiteraard bruist deze enorme wereld ook van het post apocalyptische leven. New Vegas heeft een breed scala aan gemuteerde wezens en zowel vriendelijke als vijandelijke NPC’s. Deze balans tussen vriendelijk en vijandelijk wordt grotendeels door de reputatie van de speler bepaald. Zo kan het voorkomen dat je op het eind van het spel nergens meer kan gaan en staan zonder aangevallen te worden. Maar niet getreurd, mocht dit gebeuren dan heb je altijd nog je vertrouwde Vault-Tec Pip Boy, met ingebouwd V.A.T.S. (Vault Assist Targeting Systeem) om je uit de brand te helpen. New Vegas is naast een RPG namelijk een First/third person shooter. Maar zodra je wat levels omhoog gaat en de vijand een stuk sterker wordt zal het al snel onmogelijk worden om te overleven. Met V.A.T.S. kun je echter de tijd even stil zetten zodat je rustig over je strategie kunt nadenken. Vervolgens kun je kiezen waar je het wapen wilt richten, op welke vijand en zie je hoe groot de kans is om dit lichaamsdeel te raken.

Een nadeel van deze enorme spelwereld en grote lading aan content is dat er wel erg veel bugs en glitches in de game zitten, ook dit neemt New Vegas mee van zijn voorganger. Helaas zijn ook de engine en de graphics niet verbeterd ten opzichte van Fallout 3, terwijl deze op zijn minst een oppoetsbeurt konden gebruiken. Dit wordt echter weer goed gemaakt door dat de ontwikkelaars leuke uitbreidingen en nieuwe toevoegingen op de engine hebben gemaakt, zoals bijvoorbeeld nieuwe en verbeterde besturing voor companions en de Hardcore mode. In deze Hardcore modus wordt het leven in een post apocalyptische woestijn pas echt benadrukt. Je moet namelijk genoeg eten, drinken en slapen om sterk te blijven. Bovendien kun je niet meer zomaar medicijnen nemen om snel wat health terug te krijgen, maar werken deze als een realistisch medicijn en heb je tijd nodig om te genezen.

Gelukkig is het enorm uitgebreide skill en perk systeem van Fallout 3 ook meegenomen naar New Vegas. Met enkele kleine aanpassingen en er is zelfs een nieuwe skill bij gekomen. De perks krijg je nu slechts één keer per twee levels, maar voegen wel meer diepte toe aan het spel. De perks zijn namelijk niet meer simpele bonussen op bepaalde skills of wapens, maar bepalen meer hoe de speler het spel beleefd. Ze kun je bijvoorbeeld voor perks gaan waarmee je dikke bonussen op revolvers, shotguns en cowboy hoeden krijgt voor een echt ‘wild west’ gevoel.

Conclusie en beoordeling

Alles bij elkaar gezien heeft Fallout: New Vegas op enkele kleine toevoegingen na weinig vernieuwends ten opzichte van Fallout 3. Echter is het verhaal van een veel hoger niveau, zijn de side quests en locaties een stuk uitgebreider en is er een uitstekend faction-systeem toegevoegd. Verder voelt de game gewoon lekker vertrouwd aan, maar dan in een nieuw jasje. Het is zeker geen Fallout 4, maar het is weer een ijzersterke RPG waar veel mensen de nodige uurtjes in zullen investeren.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Quests
 • Map & locaties
 • Hardcore mode
 • Enorm veel te doen
 • Minpunten
 • Zelfde Engine & graphics
 • Weinig vernieuwends

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • KOmt er denk ik wel

 • Lijkt me wel leuk

 • Dit nieuws las ik gisteren al op NZone.nl ;) Sluipreclame lol. Maar is natuurlijk wel mooi dat het al zo snel gelanceerd wordt.

 • Fijn!

 • Wel vet als het waar is, hier wacht ik op. :)

 • Kunnen er via dit Wiiware service kanaal zowel exclusieve Wii\" als DS titels gedowload worden?

 • Ik geloof er niet veel van zou natuurlijk wel leuk als het echt zo was.

 • Niets te vroeg. Wat betreft online gamen en het aanbieden van online services (nieuwe games dus, geen retroshizzle die je veel beter op je retroconsoles kan spelen zonder alle aanpassingskwaaltjes) sukkelen ze toch aardig achterop.

 • geen retroshizzle die je veel beter op je retroconsoles kan spelen  bij deze verkies ik deze uitspraak als de domste uitspraak van de dag! congrats!

 • Ik kijk er naar uit, alleen betwijfel ik of er iets interessants bij zit.

 • Snel! Hier kijk ik in ieder geval erg naar uit en het lijkt me ook één van de succesvolste kanalen te worden.

 • Damn, wat duurt dat lang zeg…

 • Nog 2 maanden…

  Ik kan zeker niet wachten, tot die tijd moeten ze een harde schijf aankondigen want mijn intern geheugen zit al vol..

 • Wii-dit Wii dat …

 • Kan niet wachten, maar is het trouwens mogelijk om DS demo's te spelen op je Wii of moet je ze dan eerst naar je DS overzetten ?

  Maakt mij iig niet uit, ik heb toch beide consoles.

 • oke

 • Het is wel fijn dat het er al over ongv. 2 maanden is.

 • Joepie! :D

 • woehoe

 • kben echt wel benieuwd eigenlijk :p

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren