1. Gears of War (X360)

Gears of War (X360)

Microsoft zit er qua exclusives niet al te knusjes bij. Zonder twijfel is het Halo-universum een wereld om trots op te zijn en is Forza ‘s werelds slechte racegame niet, maar wanneer de exclusives van de Xbox 360 tegenover de concurentie (lees: PlayStation 3) worden gezet komen ze algauw verslagen de ring uit. Daarom moet ik als Xbox 360-bezitter in theorie elke exclusive die de bibliotheek van mijn console verrijkt met open armen ontvangen. Des te raarder dus dat Microsoft’s paradepaardje Gears of War een serie is die altijd een beetje aan me voorbij is gegaan. Ik had een idee waar het over ging en wat voor een spellenreeks het was, maar op de één of andere manier heb ik er nooit eerder aandacht aan besteed. Met Gears of War 3 in het vooruitzicht, en omdat ik de hype om het derde deel in de serie steeds meer begin te merken, besloot ik een korte tijd terug toch deel één eens in huis te halen om te checken of de game aan mij besteed was.

Ja, hij is aan mij besteed. Gears of War is een spel die alles lekker overdrijft maar tegelijkertijd opvallend serieus overkomt: de hoofdpersonen zijn hier het ultieme voorbeeld van. Delta-squad, een militaire eenheid bestaande uit vier geharde soldaten, word kriskras over de fictionele planeet Sera heen gezonden in een wanhopige poging de Locust Horde terug te drijven. De speler neemt de rol van ex-gevangene en bad-ass in hart en nieren Marcus Fenix aan, een rol die prachtig vertolkt word door John Di Maggio. Fenix is een soldaat die al zoveel heeft meegemaakt dat niks hem nog lijkt te deren, maar toch is zijn verleden een gevoelig punt, zo blijkt al snel. Nu moet je echter niet aannemen dat Gears of War een emotioneel en diepgaand spel is. Gedurende de single-player campagne zul je je namelik op de meest uiteenlopende plekken begeven, maar altijd dezelfde gedachte in je achterhoofd houden: aliëns moorden totdat je erbij neervalt.

En aliëns moorden, dat doe je in Gears of War vanuit Third Person, wat betekent dat je beeld altijd vlak achter Fenix zal hangen. En als je van een Third Person Shooter hoort, kun je rekenen op een coversysteem. Dit is dan ook het fundamentele aspect dat de gameplay tot een succes maakt; natuurlijk hebben we het al vaker gezien, al moet je bedenken dat het een paar jaartjes terug nog vrij nieuw was, het is simpelweg hartstikke effectief uitgewerkt. Om van cover naar cover te glijden, sprinten, springen en duiken zul je niks anders hoeven te gebruiken dan de A-knop en de analoogstick, maar dergelijke simpele controls beteken in dit geval zeker niet dat de gameplay simpel of saai word, of misschien moet ik zeggen, niet té simpel. Het moge namelijk wel duidelijk zijn dat je voor diepgaande, tactische en doordachte actie niet bij afdelinkje Gears of War van Epic Games hoeft aan te kloppen. Maar laten we wel wezen: lekker bot om je heen knallen en pijlsnel van muur naar muur duiken kan ook hartstikke leuk zijn.

Toch is een sprankje inzicht en logisch nadenken wel een vereiste bij Gears of War. Je moet beseffen wanneer je aan moet vallen, je moet kunnen bedenken welke route de meeste bescherming bied maar tegelijkertijd het effectiefst naar je doel leidt. Als je dit een beetje in je hoofd hebt is het schieten geblazen - en hoe. Meneer Fenix heeft verscheidene wapens in zijn arsenaal. Het meest kenmerkende moordwerktuig is toch wel de Lancer; een typisch machinegeweer met een uiterst onsubtiele toevoeging; een heuse kettingzaag. En nee, dit is niet een zwak decoratietje: in mêlee-toestanden kan dit vlijmscherpe speeltje zeker wat ‘spetterende’ spektakels opleveren. Verder zul je nog een boog en explosieve pijlen en een aliën-Rocket Launcher tot je beschikking hebben, maar ook de o zo bekende standaard wapens zoals het handpistool, de sniper en de shotgun zijn weer van de partij. Het is niet zozeer van belang dat je het juiste type wapen voor de juiste type vijanden kiest; je hebt relatief veel vrijheid en dit houdt in dat jij lekker zelf kan kiezen welk geweer je zult benuttigen en welke je achterwege laat. Het is in ieder geval zo dat de wapens lekker aanvoelen, er goed uitzien en niet bang zijn om een vijand in een wervelstorm van bloed en ingewanden te doen veranderen.

Want Gears of War deinst niet terug voor extreem geweld: het leeftijdsstickertje word volkomen gerechtvaardigd. Het extreme geweld op zich is zeker één van de pluspunten van het spel, al helemaal omdat de bloedfonteinen, spastische lijken en doormidden gezaagde aliëns er nog goed uitzien ook, vanuit grafisch perspectief natuurlijk. De hele game ziet er, zeker voor een game die anno 2006 op de markt verscheen, sowieso tip-top uit. Detail is er in overvloed, de uitzichten zijn soms duizelingwekkend en het spel word verrijkt door mooie tussenfilmpjes en goed personage-ontwerp. Wel moet er gezegd worden dat de duistere, grijze, ietwat depressieve sfeer die over het geheel hangt een hate it or love it-geval is. Voor mij was het een duidelijke love it, want de sfeer van de verwoeste, verscheurde en vernietigde planeet die ooit de trotse woonplaats van het menselijk ras was word er mede door deze grafische stijl goed ingewreven.

De desbetreffende single-player campagne hoeft echter niet per se alleen doorgelopen te worden. In de splitscreen co-op zul je de mogelijkheid krijgen om met een vriend lekker te gaan knallen, en dit werkt verrassend goed. Het moet gezegd worden dat de AI van de Delta-squad leden toch wat laag ligt, wat in moeilijke situaties voor een frustratie hier en daar kan zorgen. Vervang je echter één van de AI’s door een vriend via de co-op modus, zul je daar geen last meer van hebben, mits je vriend een beetje normaal speelt. Tevens is de co-op speelbaar via Xbox Live, waarbij de headset natuurlijk word ondersteund. Alhoewel ik zelf lekker knallen met een vriend fysiek naast je op de bank prefereer, moet ik zeggen dat de online co-op van kwaliteit is en maar heel zelden lag of andere problemen vertoond. Voor de co-op, zowel splitscreen als online, neem ik dan ook mijn petje af, mocht ik er natuurlijk eentje dragen.

Als je de campagne tot het zeer bevredigende einde dat deze biedt hebt gebracht, zul je hoogstwaarschijnlijk overgaan op de multiplayer. De online modus van Gears of War kent veel overeenkomsten met de single-player, bijvoorbeeld de wapens, omgevingen en het gebruik van het cover-systeem, en zal daarom voor mensen die van de single-player komen vertrouwd aanvoelen, maar biedt tegelijkertijd een nieuwe ervaring. Misschien herinner je je nog dat Epic Games lang geleden de Unreal Tournament-games uitbracht: shooters waarbij de focus lag op de top-notch multiplayer. Daarom had de ontwikkelaar wel wat verwachtingen waar te maken, maar dit is ze zonder enige twijfel gelukt. Gears of War kent verscheidene modi. Elk van deze modi heeft een nieuwe naam maar is in essentie afgeleid van de modi die bij ons allen zo vertrouwd aanvoelen, zoals last man standing, capture the flag en team deathmatch.

De multiplayer biedt ondersteuning voor maximaal acht man per potje, in een team deathmatch komt dit dus neer op een vier tegen vier-opstelling. Dit mag dan niet al te veel zijn, het zorgt wel voor lekkere, intense gevechten. Bovendien, het coversysteem was toch niet al te nuttig geweest als de maps te druk waren, terwijl dit systeem de multiplayer juist zo leuk maakt. Samenwerking neemt ook een sleutelrol tot zich in het winnen van een potje Gears of War: je bent maximaal met z’n vieren en dus is dit op zich goed te doen. De speelvelden lijken op deze samenwerking gebouwd te zijn en bieden spanning vanwege hun relatief kleine omvang. Als het puntje bij paaltje komt is de multiplayer dus een uiterst vermakelijke weg om op door te stromen wanneer je de single-player hebt uitgespeeld, en al zijn er soms wat verbindings- en serverproblemen weet Epic Games mijn verwachtingen waar te maken met een meer dan degelijke multiplayer.

Conclusie en beoordeling

Gears of War is voor mij een geslaagd begin aan een serie exclusives waar Microsoft trots op mag zijn. Marcus Fenix is een ware bad-ass en ook zijn kameraden zijn niet voor de poes; stuk voor stuk worden ze geloofwaardig vertolkt door ervaren stemacteurs. De gameplay is simpel doch effectief en verslavend: een perfect uitgewerkt coversysteem zorgt in combinatie met toffe wapens en bloederig geweld voor een paar van de toffere virtuele schietpartijen die ik in mijn gamerscarrière heb mogen overleven. De game heeft een lekkere duistere sfeer over zich heen en grafisch zien de textures, personages en monsters er allesbehalve slecht uit. Het is jammer dat de AI van je teamgenoten soms wel heel gebrekkig is, maar gelukkig kan je zo de hulp van een vriend in roepen en samen lekker de toffe co-op gaan benuttigen. En mocht de excellente single-player je nog niet bekoren, kun je je wagen aan de spectaculaire multiplayer die vaardigheid en samenwerking mengt tot een uitdagende en superleuke toevoeging aan het spel, waar de kleine verbindingsproblemen die het spel soms vertoont geen zier aan kunnen veranderen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Goede personages en voice-acting van kwaliteit
 • Coversysteem werkt perfect
 • Toffe wapens
 • BLOED! GEWELD!
 • Grafisch dik in orde: depresieve sfeer zit er lekker in
 • Co-op is tof
 • Multiplayer zit goed in elkaar
 • Minpunten
 • Niet heel veel diepgang in gameplay of verhaal
 • AI van teamgenoten soms frustrerend onintilegent
 • Kleine verbindingsprobleempjes in de multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zeker Hot! ^^  PS: Wie heeft er nù al op Not gestemd?!

 • Hmm vind het eigelijk niet zo heel bijzonder, maar hot of not dat weet ik niet..

  Na Video Gezien te hebben kan ik denk ik tocvh wel zeggen : Hot

 • topper

  Er is maar een vraag haal ik hem op de PS store of in een box

  Wie Zei NOt ——-> misschien een jaloerse Fanboy XD XD

 • Uberhot. Lekker veel fanboys weer not gestemd..

 • Duh HOT :D Systeme seller ;) Vroeg me al af wanneer de ze eraan zat te kommen bij de Toppers van 2008 :P

 • SUPERRRRR HOT!!! DEZE SHIT OOGT ZO SUPAH TOLL

 • Kweetnie, dit trekt me dan weer niet. Sorry, jongens!  Maar goed, misschien dat als ik meer heb gezien ik ook overtuigd word. Ik hoop in ieder geval dat het een game is waar de PS3 community op zit te wachten. :)

 • Hot, echt zeker wel!

 • echt super top. hotter then hot

 • Zeker Hot. Dit is de enige game die mij jaloers maakt op ps3 bezitters tegenover de x360 (verder ben ik zeer tevreden over de x360).

 • dit is geen vraag tog

  tuurlijk is dit hot

  ieder keer wat nieuws doen

  de mogelijkheden zijn onbeperkt

 • jullie zullen wel boos op me worden maar mij lijkt het echt totaal niets. maar ik heb mezelf er ook nog niet heel erg in verdiept. Doe mij komend jaar maar GTA 4, MGS 4, PES 2009, tekken 6 en GT 5 (als die niet weer vertraagd wordt).

 • Alles wat ik er nu van heb gezien is HOT! Dus het is moeilijk om not te stemmen.

 • Geen twijfel mogelijk deze is hot

 • Hot. alleen vraag ik me af hoeveel schijfruimte dat spel vraagt.

 • Zeker wel hot!

 • Hot!

 • HOT HOT HOT

 • Tot dusver hot, zal hem zeker halen maar ben benieuwd hoe lang het leuk blijft….

 • Hot, ik vind de stijl cool en en het muziekje al helemaal :) Maar dit is niet mijn soort game dus ga hem niet halen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren