1. Dead Island (PS3)

Dead Island (PS3)

Bij de vraag wat zombies nou eigenlijk zijn, kun je veel verschillende antwoorden bedenken. Is het een mens, die de symptomen van een roofdier heeft gekregen? Is het die levenloze nerd naast je bij wiskunde? Of is het iemand die eigenlijk niet meer leeft, maar wel nog rondloopt? Zombies zijn net als aliens, eenhoorns en elfjes een fabeltje die door iemand verzonnen zijn. Wie kwam er eigenlijk op het idee van het bedenken van een zombie? In ieder geval is door diegene een genre gecreëerd dat niet meer weg te denken is uit de film- en game industrie. Toen in het voorjaar de eerste trailer van Dead Island werd getoond, was iedereen laaiend enthousiast. De trailer straalde kwaliteit, klasse en emotie uit. Met het inmiddels beroemde pianodeuntje werd menig toetsenbord onder gekwijld. Zou er dan eindelijk een zombiegame komen die zich mag scharen tussen de toppers?

Op de bovenstaande vraag kan ik je alvast een simpel antwoord geven: nee. Dead Island zal niet de game zijn die het moet hebben van zijn kwaliteit. Ook een Oscar voor een geweldig verhaal zal het niet binnenslepen. Dit moet je ook niet verwachten van een game die door Techland is gemaakt. Een simpel voorbeeld is Call of Juarez: The Cartel, deze game werd de grond in geboord vanwege de vele bugs. Wil dat dan zeggen dat ik Dead Island met tegenzin heb gespeeld? Integendeel, ik heb me dit jaar nog nooit zoveel vermaakt met een game. Dit komt natuurlijk deels omdat ik van alle dingen hou die met zombies te maken hebben, maar dat was niet het enige.

Als je het spel opstart kom je terecht in de wereld van Banoi, een tropisch eiland waar iedereen van droomt. De sfeer die het eiland uitademt is geweldig te noemen. Al direct merk je dat de game leentjebuur heeft gespeeld bij andere games, maar gelukkig weten ze vooral goede elementen te implementeren. Nadat je teveel hebt gezopen en wakker wordt met een serieuze kater zal alles nooit meer zo zijn als voorheen. Wanneer je de deur uitloopt kom je al snel de eerste lijken tegen en besef je dat dit niet goed is. Overal staan achtergelaten koffers met geld erin. Wanneer je even later gered wordt en je wordt verteld dat jij immuun bent voor het virus wat de ‘Infected’, de zombies dus, dragen moet je opdrachten uitvoeren voor bepaalde overlevers. Je moet dan ook kiezen met welk personage je gaat spelen. De een is goed met schietijzers, de ander heeft weer een heel goede conditie. De keuze van je character heeft geen invloed op het verhaal. Het is op zich raar dat je een character moet kiezen, je was tenslotte al iemand voordat je diegene kiest. Techland had er hier beter aan gedaan om een vast personages te kiezen waarbij je zelf een klasse kan kiezen. De quests die je moet doen variëren van voedsel halen tot een batterij. Dit is redelijk saai en hierdoor weet het begin je niet echt te pakken. Na een tijdje worden zowel de Main-en Sidequests wel leuker en uitdagender.

Dead island kun je een RPG noemen, maar dit deel van de game is niet erg uitgebreid. Je kunt wel looten, wapens maken, XP verdienen en levelen, maar hier moet de game het niet van hebben. Het looten in de game is best belangrijk omdat je hier betere wapens mee kunt vergaren maar ook meer geld, wat je zeker nodig zult hebben. Het is natuurlijk raar dat je geld nodig hebt in een wereld waar wetten en regels niet meer gelden, maar op de een of andere manier moet je geld betalen als je sterft. Dit had beter uitgewerkt kunnen worden. Wanneer je stijgt in level krijg je meer gezondheid, toegang tot nieuwe skills en sterkere tegenstanders. Dit kan zeer irritant zijn omdat je in latere stukken van de game wel 200 keer in het hoofd van een sterke zombie moet schieten voordat deze sterft. De moeilijkheidsgraad is niet echt moeilijk, maar je zal regelmatig sterven omdat je in de rug verrast word of door een pare rare bugs. Het vechtsysteem werkt redelijk soepel en het is een genot om een zombie in elkaar te meppen met verschillende mêlee-wapens. Je krijgt ook de mogelijkheid om wapens in elkaar te knutselen wat de game toch iets meer diepgang geeft. Naarmate je wapens veel gebruikt verminderen ze aanzienlijk en zal je ze voor geld moeten laten herstellen.

Op een gegeven moment worden de stranden verwisseld voor een dorp en vermindert het weer. Hierdoor mis je eigenlijk het exotische sfeertje wat de game zo tof maakte. Je krijgt ook je beschikking over verschillende vuurwapens. Deze zijn redelijk zeldzaam en duur, maar in de latere levels kun je deze dingen niet missen. Als je het verhaal hebt voltooit zonder al te veel zijmissies te doen zie je ongeveer zo’n twintig uur op de teller staan. De speelduur kan echter nog veel langer gemaakt worden door het opzoek gaan naar overlevenden, nieuwe wapens en meer zijmissies. Helaas worden deze na een tijdje echt vervelend omdat je steeds hetzelfde moet doen. Als je geen zin hebt om het verhaal nog is te spelen in je eentje is er altijd nog de co-op. Door middel van een drop-in systeem komt dit redelijk goed uit de verf. Je kunt met vrienden of andere spelers die ongeveer even ver als jou zijn samen missies doen of gewoon lekker rondkloten in de immense wereld. Samenwerken is hier belangrijk omdat er nog meer zombies zijn bijgekomen en zo ook nog een tikkeltje sterker lijken. De game lijkt wel gemaakt te zijn voor co-op, want wat is er leuker dan samen met andere spelers in te hakken op zombies? Ook de personages vullen elkaar feilloos aan. De matchmaking laat af en toe wel wat steekjes vallen en de nodige bugs zorgen ervoor dat niet altijd alles soepel verloopt. Je moet bijvoorbeeld met zijn allen in een cirkel gaan staan om verder te kunnen, maar soms gaat de game niet verder terwijl iedereen gewoon al braaf in de cirkel staat. Maar dat mag niets afdoen aan de co-op ervaring die je met dit spel beleeft.

De grafische kant van Dead Island kent is niet super te noemen, maar ook niet slecht, maar wat wil je? De wereld is net als Fallout en Borderlands zeer groot. Toch had ik soms de neiging om even in het water te gaan staan en te genieten van de prachtig stranden. De gezichtsuitdrukkingen van de personages zijn een stuk minder en de stemacteurs overtuigen ook niet helemaal. Ook heeft de game last van frame-drops en pop-up. Hier een daar verschijnen planten voor je neus en kijk er ook niet van op dat er opeens een strandhuisje voor je neus verschijnt. Je zult ook regelmatig blijven steken achter een onzichtbare muur of vast komen te zitten achter de hoek van een tafel waardoor je dus van je vorige checkpoint moet beginnen. Ik ben ook een keer een save-file verloren en soms had ik last van vastlopende cut-scènes. Je kunt het spel kwalitatief gerust slecht noemen, het lijkt wel of de game niet meer mocht worden uitgesteld om commerciële redenen. De patch die er kwam op dag een was dan ook meer dan terecht.

Conclusie en beoordeling

Als je van zombies houdt en spellen als Fallout, Dead Rising en Borderlands ook te doen vind dan is Dead Island zeker een game die je moet hebben. Techland had er misschien goed aan gedaan om te game uit stellen om de vele bugs weg te werken, maar dan hadden de verkoopcijfers van deze game enorm tegengevallen met de hevige concurrentie van de komende maanden. Nu is het een vermakelijke voorbereiding op het moois wat nog zal komen. De game is misschien kwalitatief niet de beste en voelt wat afgeraffeld, maar met wat vrienden of gewoon met vreemden co-op spelen is dit een gruwelijk spel waar je enorm veel plezier aan kunt beleven. Want in deze game is het gewoon geweldig om met drie partners met zijn allen in te rammen op een halfdode. De game is misschien zijn 60 euro niet waard, maar voor 30 euro is dit een must voor iedereen!
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Grote wereld met prachtige sfeer
 • Inhakken op zombies
 • Zeer vermakelijke co-op
 • Je eigen wapens maken
 • Minpunten
 • Flinterdun verhaal
 • Bugs, bugs en bugs
 • Slechte voiceactors en animaties

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Die zombie game wordt echt de max! Nu Valve er over waakt heb ik er alleen maar meer vertrouwen in :)

 • Left 4 Dead wordt de shit :D

 • Vet! Ik vond die mix van Counter-Strike en Half-Life 2 ook al zo goed, dus dit gaat ook wel goed komen denk ik ;)

 • Ok nice!

 • Left 4 Dead wordt echt vet ja :D

 • Idd left 4 dead wordt gwn de shit

 • omfg, dit wordt zo ongelofelijk vet: Valve + Co-op + Source = kick-ass game!

 • Komt meer dan goed denk ik!

 • Valve is altijd smullen :)

 • CounterStrike was ook vet, dus een goede deal Valve!!

 • Het was een kwestie van tijd, ze waren al zo hecht vanaf het begin ;)

 • Kan niet wachten op Left 4 dead :D

 • Als er betere games van komen ben ik blij(niet dat de games die ze maakten slecht waren).

 • Mooi, Valve is een van de beste ontwikkelaars van dit moment, als deze overgenomen studio net zoveel aandacht aan de spellen besteed als hun moederbedrijf, dan zie ik Left 4 Dead wel zitten.

 • ah CSS, GEWELDIG spel!!!

  Valve is goed bezig laatste tijd, nu nog deel episode 3 … ;)

 • left 4 dead, door de titel krijg ik al rillingen over m'n rug! :)

 • left 4 dead wordt wel een vette game

 • Left 4 Dead is vet!!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren