1. Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth (NDS)

Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth (NDS)

De perfecte veroordeling, dat is het enige wat telt. Althans, dat was de insteek van de jonge en ambitieuze aanklager Miles Edgeworth. Zijn mentor Manfred von Karma indoctrineerde hem met het idee dat iedere gedaagde achter tralies hoort. En wie is Edgeworth om dat tegen te spreken? Veertig lange jaren heeft Von Karma alle rechtszaken gewonnen waarin hij de aanklager was. Hij kan dan onmogelijk fout zitten, toch? Een piekharige leeftijdsgenoot gehuld in een blauw pak heeft dit echter tegengesproken en verscheidene duistere geheimen kwamen tevoorschijn. Edgeworth kreeg een wake-up call van jewelste en ging een tijdje op reis in het buitenland. Met de woorden van de piekharige jongeman in zijn achterhoofd zocht hij naar antwoorden en die vond hij: het is niet de perfecte veroordeling die hij zoekt, maar de perfecte waarheid. Die waarheid komt echter alleen aan het licht wanneer Miles Edgeworth voor het eerst de hoofdrol speelt in een spin-off van de Ace Attorney reeks genaamd Ace Attorney Investigations Miles Edgeworth!

Het was natuurlijk maar een kwestie van tijd voordat Edgeworth zijn eigen game kreeg, want wie wil nou niet een keer in de schoenen staan van deze bijzondere aanklager? De grap is echter dat de game zich eigenlijk niet afspeelt in de rechtszaal, maar daar buiten. De subtitel verraadt het al, maar tijdens deze titel moet er meer onderzocht worden. De speler zal op het plaats delict en er om heen op zoek gaan naar aanwijzingen die de zaak in kwestie kunnen oplossen. Klinkt allemaal vrij serieus, maar het is en blijft een Ace Attorney game. Verwacht daarom weer excentrieke personages die een zaak helemaal op stelten kunnen zetten. Toch heeft de game wel degelijk een meer serieuze toon, ondanks de duidelijke Ace Attorney-feel Dat komt gedeeltelijk door Edgeworth die nog altijd wat stijfjes is (al zijn de sarcastische opmerkingen weer uiterst vermakelijk) en de zaak op een andere manier benadert dan die jongen in het blauwe pak.

Vergis jullie niet: Investigations mag dan wel een spin-off zijn, maar de kern van de game is heel herkenbaar. Onderzoeken, praten, bewijs verzamelen... Het is allemaal weer van de partij. De aankleding daarvan is op een paar plekken echter gewijzigd. De meest in het oog springende verandering is natuurlijk dat de gameplay zich tijdens het onderzoeken afspeelt vanuit een derde persoons perspectief. Capcom heeft iets meer geld gestoken in de ontwikkeling en dus omgevingen ontwikkeld waarin Edgeworth zelf vrij kan rondlopen. Met de stylus kan de speler hem overal naar toe leiden en vervolgens op een object te drukken om deze te onderzoeken. Vergeleken met vorige Ace Attorney games voelt het zoeken van aanwijzingen dynamischer aan. De speler zal op die manier ook meer “betrokken” raken bij de zaak.

Dat is al één verandering ten opzichte van de reguliere reeks, maar wat Investigations ook anders maakt is het feit dat Edgeworth ook vertrouwt op zijn logica. Tijdens de vele onderzoeken zal Edgeworth stuiten op bewijs die het verhaal op zijn kop kan zetten. Alleen, er is soms geen logische verklaring waarom deze bewijsstukken mogelijk betrekking hebben op de zaak in kwestie. In dit soort gevallen verschijnt er een klein gedachtenwolkje dat Edgeworth als het ware “opslaat” in zijn gedachten. Daar zal hij er meerdere van moeten opslaan om ze vervolgens op een logische manier met elkaar te verbinden. Weet je de logische connectie te vinden, dan kan iedereen weer verder met de zaak. Het moet wel gezegd worden dat de logica-oplossingen in Investigations wel wat voor de hand liggen. Dat is niet zozeer een klacht, maar eerder een observatie. Vergeleken met vorige Ace Attorney’s is Investigations niet zo moeilijk, wat zeker te waarderen is. In vorige delen wou het mij nog eens overkomen dat ik naar een totaal niet voor de hand liggende oplossing moest gaan zoeken. Dat soort situaties zijn in de game verleden tijd.

Al is vragen naar plausibele oplossingen in een Ace Attorney game net zoiets als vragen of ze rundvlees serveren in een vis restaurant. Net zoals bij zijn voorgangers zijn er weer vijf zaken aanwezig die Edgeworth mag oplossen, die lekker over de top zijn. Over het algemeen zijn het allemaal ook leuke zaken, alleen bij de vijfde en laatste zaak waren er een aantal momenten aanwezig waardoor de game onnodig lang werd opgerekt. Een beetje jammer, ondanks dat de personages en het verhaal zelf best interessant zijn. Verscheidene boeiende personages kruisen het pad van Edgeworth, waaronder verscheidene oude bekenden. In een titel genaamd Investigations kan s´werelds meest klungelige detective Dick Gumshoe niet ontbreken. Vooral wanneer hij samen met Edgeworth onderzoek uitvoert is het weer lachen geblazen vanwege de vele sarcastische opmerkingen die de perfecte aanklager richting de detective slingert. Andere bekende gezichten zijn van de partij, maar wie dat zijn gaan we natuurlijk niet verklappen. Wat wel verklapt moet worden is dat Edgeworth in deze game ook kan rekenen op een meisje als sidekick, namelijk de sympatieke Kay Faraday. Ze vervult de Maya Fey rol in deze game, alleen is ze een stuk minder vreemd dan Maya. Het lijkt in eerste instantie wat geforceerd over te komen om Edgeworth ook met een tiener als assistent op te schepen, maar de dialogen en chemie tussen de twee werken prima.

Over dialogen en personages gesproken: nu Investigations zich afspeelt buiten de rechtbank, zal er vast en zeker geen enkele keer “OBJECTION!” klinken in de game. Dat is niet het geval, aangezien Edgeworth voortdurend discussies aangaat met getuigen en verdachten. Tijdens deze gesprekken wordt er net zoals in de Ace Attorney reeks getuigen en/of verdachten onderworpen aan een verhoring waarin de speler onwaarheden of leugens moet ontdekken. Als Edgeworth iets ontdekt waar hij het niet mee eens is, kan hij bewijs leveren die het verhaal kan ontkrachten. Precies hetzelfde als in de rechtbank dus, maar dan erbuiten. En hoewel het systeem precies hetzelfde is als in vorige titels, voelt het toch enigszins vreemd aan. Iedere keer na een objection! en het presenteren van bewijs verwacht je het bevredigende geluid van de rechter die met zijn hamer de zaal tot bedaren probeert te brengen. Die komt er echter niet, maar dat is niet erg. Miles Edgeworth hoeft niet de goedkeuring van de rechter te krijgen om ook buiten de rechtbank een uitstekende aanklager te zijn.

Conclusie en beoordeling

Ace Attornery Investigations Miles Edgeworth is stiekem meer van hetzelfde met hier en daar een cosmetische ingreep. Ja, het mag dan een spin-off titel zijn maar het is een Ace Attorney game in hart en nieren. Miles Edgeworth weet ook in zijn eerste hoofdrol te overtuigen en hoeft zeker niet onder te doen voor die vent in het blauwe pak. Hij heeft stiekem net zo veel aantrekkingskracht dankzij het verhaal en diens grappige personages. En dat zijn de voornaamste redenen om een Ace Attorney game te spelen. En natuurlijk als je fan bent van de sarcastische aanklager.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Upgrade qua graphics
 • Prima speelbaar
 • Tof verhaal
 • Minpunten
 • Vijfde zaak is onnodig lang
 • Geen enkele rol voor Phoenix

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zou ooit misschien moeten worden, beter formuleer je het zo ome bill!

  Zulke uitspraken zijn natuurlijk extra belachelijk als je de miljoenen kapotte 360's even erbij neemt.

 • Leuk streefdoel, eerst maar es zien of het lukt.  @ Shenmue3 : prut in je ogen of zo? das wel degelijk wat hij zegt in andere woorden he. \"Uiteindelijk de bedoeling\", u see? :-p

 • dan moeten ze eerst wat aan xbox live doen..

 • zou moeten worden als ze eind 2009 al de opvolger gepland hebben staan?

 • bad = bood neem ik aan ;)

 • Ok nice.

  Maar geef gewoon eens xbox live gold vrij dan…

 • Grappig men xbox 360 heeft er gisteren de brui aangegeven. Het vertrouwen daalt lichtjes. 2e keer dat hij stuk gaat. In augustus kreeg ik een gloednieuw exemplaar maar die is nu al weer stuk.

 • Ik denk dat de 360 nooit meer van het imago als onbetrouwbaar afkomt.

 • wow….

  hier kan ik als playstation bezitter heel veel fanboy-opmerkingen bij zetten..

  doe toch maar niet XD

 • Wel mooi dat hij met deze uitspraak komt.

  Dan weten we temminste dat de 360 nog erg lang op de markt zal zijn !  @matty

  Dat denk ik ook.


 • Ik denk niet dat de wij er nog wat aan hebben… De meesten hier hebben er al één.

 • t had allang geregeld moeten zijn die ellende van defecte xboxen ..hoelang gaat t nog duren BILL ? .. 4 x defect inmiddels dus schiet een beetje op .

 • als dat lukt en goed kopen dan de ps3 blijven

  dan kan denk ik bij de volgende gen als alles in een keer goed gaan

  is het meschien dat er geen ps5 kom

  maar ik loop al over 10á15 jaar voor

  maar we zullen zien

  en over de red ring of death je moet ook geen 10 uur per dag er voor ziten dat is ook niet goed voor de ps3 • Geen problemen gehad met mijn Xdoos, vanaf de launch:)

 • Nou moet ie het waar gaan maken

 • ja bij mij een kliene de dvd drive ging niet goed dicht

  wel ballen maar geen andere probleemen

  weet je wat ik denk dat de geen die zegen die van mijn is voor de 3 of 4de keer naar duitsland dat het gewoon ps3 fanboys zijn

  of die geene die zegen ik heb me xbox 360 op gestuurt ik kreeg hem terug ik zet hem aan en wat denk je weer de red ring of death

  dat kan niet want de xbox 360 in nog geen eens warm

  ik denk dat je 1 of 2 keer de red ring of death kan krijgen

  maar niet zo snel achter elkaar
 • Wel een beetje laat, dat er nu nog geen goede oplossing is…

 • Ach ik heb er alle vertrouwen in!

 • Laten we het hopen…

 • ik heb er vertrouwe in het is al goed alleen jammer van een paar techniese fouten maar die komen ook op de ps3

  want naar veel spelen komte slijtache en het kan een jaar zijn het kan 3 jaar zijn

  maar het gaat een keer kapot als gaat een keer kapot

  net als de ps2 de een spelt nog op de een van de eerste de ander heb er als 2 á 4 gehad

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren