1. Forza Motorsport 3 (X360)

Forza Motorsport 3 (X360)

Forza motorsport 3

Twee jaar na uitgave kan Forza motorsport 3 van Turn 10 zich nog steeds meten met de laatste en beste racegames. Forza motorsport 3 biedt namelijk exclusief voor Xbox 360 bezitters meer dan 400 auto’s, meer dan 100 trackvariaties en dat alles weergegeven middels een rotsvaste ‘60 fps’ framerate in full HD. Of je nou van Europese roadsters houdt, van Amerikaanse krachtpatsers, van Japanse tuners of ware klassiekers, er is voor iedereen wat wils. Maar als je denkt dat je in dit spel alleen kunt racen met al deze wagens dan heb je het goed mis!

Het eerste wat opvalt aan deze toch al weer twee jaar oude game zijn de graphics. Wat ziet deze game er heerlijk uit. De auto’s zijn ongelooflijk gedetailleerd weergegeven, van binnen en van buiten. Dit wordt al duidelijk in het hoofdmenu. Jouw gekozen stalen ros uit je garage staat namelijk prachtig weergegeven op de achtergrond op een bergweg met een geweldig uitzicht. Alle auto’s die in de game zijn verwerkt zijn trouwens even gedetailleerd, compleet met interieur verwerkt. Deze consistentie wordt echter niet doorgetrokken in de banen of tracks die beschikbaar zijn. De nieuwe tracks in het spel zijn ware parels met prachtige omgevingen en veel detail. Maar de oude tracks teruggekomen uit Forza 2 doen toch wat fletser en kaler aan. Het racen op de banen blijft gelukkig wel prima en Forza biedt naast de vele echte racetracks zoals Mugello of Suzuka ook veel exotische tracks zoals Amalfi Coast en het prachtige Fujimi Kaido, een waar driftparadijs. De menu’s zijn in tegen stelling tot de wagens en (sommige) tracks erg kaal weergegeven maar kenmerken gelukkig zich door makkelijke en vooral heerlijk snelle navigatie. Helaas zijn er toch een paar gemiste kansen in de grafische weergave van het geheel. Soms voelt de game namelijk niet helemaal af aan. Bijvoorbeeld door de karige rookeffecten bij het slippen of driften van je auto, het gevoelige en niet helemaal realistische schade model, de korte en langzame stuurbewegingen in de cockpitview, het ontbreken van backfire uit de uitlaat en het ietwat overdreven contrast tijdens de replays, dit zijn gelukkig wel kleinigheden in het grote geheel.

Naast visuele pracht hoort natuurlijk ook mooi geluid en wat heeft Turn 10 dit goed voor elkaar. Ik weet niet of alle motor en uitlaatgeluiden overeenkomen met de geluiden in werkelijkheid maar van de auto’s die ik in werkelijkheid heb gehoord zijn ze nagenoeg een kopie. Van de heerlijke roffel van de VR6 uit de VW Corrado, de kenmerkende boxermotor roffel van een Subaru tot het gejank van een Ferrari . Al mag van mij het geluid uit de racewagens nog rauwer klinken, de geluiden klinken heerlijk uit je speakers. Vooral tijdens het loslaten van je gas of terugschakelen hoor je soms prachtige backfire geluiden. Helaas worden deze effecten niet ondersteund door bijbehorende vlammen uit de uitlaat. De muziek uit het spel is erg goed verzorgt. Er zijn verschillende opzwepende tracks beschikbaar tijdens de races en in het menu klinken erg relaxte trance achtige nummers waar ik niet snel flauw van werd. Voor degenen die dat wel worden kun je de muziek uitzetten. En daar is gelijk nog een pluspunt van het spel. Je kunt het geluid volledig naar smaak afstellen. Het volume van het piepen van de banden, je motorgeluid, je tegenstanders noem maar op. Deze vrijheid komt overal terug in het spel. Zo kun je bij de verschillende camerastandpunten tijdens het rijden met je rechter pookje de camera laten draaien, om de auto heen, of bij de in-car view kun je de de camera door het interieur laten gaan. Forza 3 was een van de eerste racers die deze view toepaste en voegt veel toe aan de belevenis van het racen. De camera staat wel wat dicht op het stuur maar ook dit kun je weer volledig zelf instellen door de waarden aan te passen voor deze view. Ook de heads-up-display (HUD) kun je volledig aanpassen; Het is fantastisch om een rondje Nordschleife te doen met de in-car view zonder afleiding van kaart, rondetijden, rondenummers of kilomterteller, zo word je echt het spel in gezogen!

Forza speel je om credits te verdienen. Credits om nieuwe auto’s te kopen, het upgraden van auto’s en credits voor het verhogen van je driver- en carlevel. Hierdoor verdien je nieuwe wagens en kun je korting bedingen voor auto-onderdelen. Deze credits kun je op meerdere manieren naast het standaard racen verdienen. Je kunt racen in de carrière van Forza, welke bestaat meerdere seizoenen welke per seizoen worden weergegeven via een kalander. Deze bestaat uit doordeweekse races met een auto naar keuze afgewisseld met een raceweekend in een vooraf bepaalde raceklasse. Naarmate je carrière vordert worden deze raceklasses sneller met als absolute top de krachtpatsers die we kennen uit de Le mans races. Een minpunt is wel dat in een vergevorderd stadium van je carrière de banen toch wel vaak herhaald worden en banen uit DLC worden niet in de carrière gebruikt.

Het is erg fijn dat je niet bent gebonden aan een bepaalde auto. De game geeft je namelijk altijd keuze wat je wilt racen, een keuze passend bij je huidige gekozen auto of races voor een nieuwe raceklasse van bijvoorbeeld een net gekochte of gewonnen auto. Als je wilt kun je dus een seizoen afwerken in je favoriete wagen. Daarnaast kun je racen in events. Dat zijn races in alle beschikbare raceklasses voor alle type auto’s zoals 4 wiel aangedreven auto’s, achterwiel aangedreven auto’s etc. Ook kun je nog credits verdienen in de online multiplayer door speciale turn 10 events te doen, door ‘gewoon’ te racen, te driften of door verschillende racespellen, zoals kat en muis. Naast het racen kun je je vermaken in verschillende modi. Denk aan foto’s maken, maken van lakken en stickers (livery’s), filmpjes maken of gewoon genieten van je creaties in de showcase mode. Daarnaast kun je alles wat je hebt gemaakt verkopen in de online storefront. Dit werkt als een veiling en je kunt daar natuurlijk ook je zuurverdiende credits uitgeven aan bijvoorbeeld, setups, livery’s en auto’s van anderen uit de community, de mogelijkheden en keuzes zijn ongekend.

Het spel laat je erg vrij in wat en hoe je wilt spelen en doet geen moeite om al het moois zo snel mogelijk naar je toe te laten komen. Zo krijg je bij elk gestegen drivers level een nieuwe auto. Dit zijn er in totaal vijftig maar wat is dat op een aanbod van meer dan 400? Kun je niet wachten om je favoriete auto te rijden dan is het een aanrader om de arcade mode te bezoeken. Hier kun je vanaf het begin op alle beschikbare tracks scheuren met elke beschikbare auto. Misschien neemt dit wel wat uitdaging weg. Aan de andere kant, het gaat altijd om de standaard versie van de wagen, dus zonder livery, speciale bumpers, velgen of tuning etc.

Het rijden van de auto’s is erg diep uitgewerkt. De auto’s reageren telkens anders afhankelijk van omstandigheden; voorwiel of achterwiel aangedreven, vermogen, vering en afstelling. Daarnaast kun je je ook nog laten helpen door de computer met behulp van bijvoorbeeld tractiecontrole of de ideale lijn. Het leukste blijft natuurlijk om alles zonder hulp te doen en zelf te schakelen en dit levert ook nog eens de meeste beloning op. Als het dan eens goed fout gaat is er de mogelijkheid om de rewind functie te gebruiken en zo de tijd als het ware een stukje terug te spoelen. Dit wordt niet door iedereen omarmt maar het is een erg handige functie. Het scheelt erg veel frustratie als je na twintig minuten in de laatste bocht een domme fout maakt, even terug spoelt en dan alsnog die perfecte race neerzet. Maar je kunt het ook gebruiken om je perfecte drift rondje te oefenen bijvoorbeeld. Dit levert immers de prachtigste replays op! De AI is over het algemeen goed te noemen, de tegenstanders zijn erg agressief en vechten voor hun plek. Toch valt er nog het een en ander te verbeteren. Binnen de drie moeilijkheidsgraden zit toch te veel verschil, op easy en normal won ik alles gemakkelijk maar op de moeilijkste stand is het gewoon haast niet te doen. Dit komt vooral door de veerkracht van de tegenstanders, vooral de nummers twee en drie schijnen steeds terug te komen terwijl je ze toch gemakkelijk had ingehaald.

Conclusie en beoordeling

Forza motorsport 3 is echt een topgame, het is namelijk meer dan een racer. Je kunt je met tal van onderdelen uren vermaken. Naast het racen kun je driften, genieten van je auto’s in showcase of foto mode, je auto’s verbouwen, speciale livery’s maken en dit alles ook nog eens veilen in de storefront. Daarnaast is er altijd wel wat te doen door de levendige community. En vergeet niet dat er een bult aan DLC beschikbaar is. De graphics zijn op de Xbox 360 ongeëvenaard en hoewel er natuurlijk schoonheidsfoutjes zijn is er zoveel content om je te vermaken dat je je weken zo niet maanden kunt vermaken!
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Grafisch prachtig weergegeven in 60 fps
  • Veel auto's en circuits
  • Motorgeluiden
  • Geweldige community
  • Regelmatig DLC
  • Minpunten
  • Langdradige carrière
  • Schade model
  • Herhaling tracks

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren