1. Prince of Persia (X360)

Prince of Persia (X360)

Af en toe ondergaat een gameserie een plotselinge verandering. Men vindt dat het genoeg is geweest; de voorgaande games behaalden niet het gewenste resultaat (of dat nou financieel of kwalitatief was) en dat moet veranderen. De ontwikkelaar gaat afwegen wat hij belangrijk vindt om in het spel te stoppen en begint weer met een schone lei, met de voorgaande games in het achterhoofd. Uiteindelijk komt men dan met een nieuw product aanstappen dat zich onderscheidt van de rest van de serie. Gameseries als Medal Of Honor en Need For Speed hebben deze verandering ondergaan, en daarbij kan ik het me wel voorstellen, gezien de “verplicht” ogende games die de afgelopen jaren daarvoor zijn uitgebracht. Maar waarom Prince Of Persia een restyle nodig had? Geen idee, maar in ieder geval is het goed uit de verf gekomen.

Dat is ten eerste al te zien aan de nieuwe grafische stijl. Voorheen ging de serie, die bijna een decennium geleden zijn oorsprong kent, gehuld in een soort-van-realistisch stijltje. Prince Of Persia (2008, om verwarring te voorkomen) gooit het echter over een heel andere boeg. De game kent een getekende stijl, die vooral bij de personages positief opvalt. Het detail in zowel de kleding als de gezichten is mooi uitgewerkt, bijvoorbeeld in de textuur van het gewaad van de prins en in soepele gezichtsanimaties als de prins en zijn metgezel Elika converseren. De omgevingen hebben echter niet dit comic-stijltje en lijken misschien nog wel het meest op de landschappen uit Naruto: Rise Of A Ninja. Storend is dit niet, want het geheel ziet er goed verzorgd en fris uit. Op muzikaal vlak zit het ook wel snor: de soundtrack die op de achtergrond draait past er goed bij, hoewel het jammer is dat hij wel erg vaak herhaald wordt en je hem gedurende de game wel een beetje zat wordt.

In dit deel van de serie speel je eens niet de ons al zo bekende Prins uit Perzië, maar een onbekend, nieuw figuur dat voor het gemak ook maar “de Prins” genoemd wordt. Hij struint door de woestijn, zoekend naar zijn met goud beladen pakezel komt hij per ongeluk Elika tegen, de prinses van het land waarin het verhaal zich afspeelt. De nieuwsgierige rokkenjager volgt haar de tempel in, waar hij de bevrijding van een kwaadaardige godheid genaamd Ahriman aanschouwt. Het hele land wordt overspoeld met de zogenaamde corruption, waardoor alles verduistert en het leven uit het gebied wordt gezogen. Aan jou en de prinses de taak om alle gebieden (verdeeld in vier districten) te bevrijden van de duisternis, de wereld weer te herstellen naar haar oorspronkelijke pracht en Ahriman weer op te sluiten. Het verhaal lijkt zo niet bijster veel om handen te hebben, maar niets blijkt minder waar. Gaandeweg je reis vertelt Elika je van alles over de gebieden die je bezoekt, en zo krijg je naast een hoop achtergrondinformatie over de geschapen wereld, ook steeds meer te zien van de karakters, en ga je ze steeds meer mogen. Uiteindelijk speelde ik met een tevreden gevoel, gedreven door het verhaal, benieuwd wat mij om het volgende hoekje zou staan te wachten en wat voor gesprekken ik weer zou hebben met mijn mooie prinsesje.

In ieder level is een plateau waar Elika met haar magische krachten het gebied kan helen, de zogenaamde vruchtbare grond. Het is, zeker de eerste keer, prachtig om het gebied te zien veranderen van duisternis naar natuurschoon. Alles krijgt kleur en begint te schijnen en te stralen, terwijl het onkruid de kop op steekt en loom met de wind meebeweegt. Maar goed, dan moet je eerst nog maar eens zorgen dat je daarboven komt, want vaak is het een hele klim naar je bestemming (zoals we van de oude Prince Of Persia spellen gewend zijn). Gelukkig kan de prins als een lenige aap door de omgevingen slingeren, klauteren en klimmen, terwijl Elika hem trouw volgt. Je beweegt je redelijk makkelijk door de omgevingen heen door middel van een paar knoppen en richtingen aan te geven. Met de A-knop maak je sprongen en klim je langs richels, met de B-knop slinger je aan omgevingsvoorwerpen als ijzeren ringen, en door middel van de Y-knop activeer je zogenaamde platen, waardoor je bijvoorbeeld door het level geslingerd wordt of over het plafond kan lopen. Dit klinkt allemaal redelijk simpel, maar toch verloopt het lang niet altijd vlekkeloos. Zo zal de prins vaak niet springen waar jij wilt dat hij heen springt (waardoor hij in een onmetelijke afgrond valt) en het is af en toe ook niet duidelijk waar je volgende aanknopingspunt zit in je klim. Dit kan nog wel eens voor wat frustratie zorgen, en ik vond het bij de soortgelijke game Enslaved: Odyssey To The West dan ook een tikkeltje soepeler werken.

Maar je zult niet zomaar te pletter vallen voor elke misstap die je maakt. Elika weet je namelijk altijd te redden door je snel bij je pols te pakken en weer overeind te hijsen. Dit werkt zeer prettig, aangezien je snel door kan vanaf het stuk grond waar je voor het laatst op hebt gestaan, in plaats van hiervoor weer een vervelend laadscherm te krijgen. Je wordt dus niet naar het punt waar je viel teruggeplaatst, en moet het stukje dus nog steeds opnieuw doen. Hierdoor verliest het spel ook de uitdaging niet, maar het heeft zo ook zijn nadelen. Zo kan je soms wel een minuut achter elkaar aan het klimmen zijn, en als je dan valt, kan je weer een groot stuk overnieuw doen, hetgeen langzamerhand voor irritaties kan gaan zorgen, zeker in de latere levels wanneer het wat moeilijker wordt. Maar niet alleen bij het klauteren, ook wanneer de prins moet vechten heeft hij geen levensbalkje. De enige levensbalk die je dan in beeld ziet is die van je vijand. Logischerwijs, hoe meer schade je hem toebrengt, hoe minder energie hij overhoudt, en uiteindelijk ter aarde stort wanneer zijn balkje leeg is. Maar, als de prins gered moet worden door Elika, krijgt de vijand weer de helft van zijn leven erbij. Terwijl het bij het slingeren door de landschappen fijn werkt, ben je de reddende gaven van Elika in het gevecht liever kwijt dan rijk. Aangezien de prins praktisch onsterfelijk is, missen de gevechten een beetje uitdaging. Het vechtsysteem zelf is ook niet geweldig,maar het functioneert en doordat je niet heel vaak in gevechten terecht komt, weet het zichzelf te weerhouden van teveel in herhaling vallen.

Toch is Prince Of Persia een vrij repetitief spel. Je moet een stuk of vijfentwintig omgevingen verlossen van de duisternis, maar iedere omgeving heeft dezelfde opzet: klim naar de vruchtbare grond, win een boss-fight, heel de grond, en vind zoveel mogelijk (door het helen van de grond vrijgekomen) light seeds die nu door het level verspreid zijn, waardoor Elika weer nieuwe levels kan openen. Ja, elke omgeving heeft een boss-fight en deze vertegenwoordigen het grootste deel van de gevechten, aangezien je die voor de rest nauwelijks tegenkomt. Per district is er één eindbaas, waar je dus vijf keer mee moet vechten. De eerste keren is dat leuk, maar daarna is het meer een herhalingsoefening. De gevechten verliezen een beetje hun impact, en op de Warrior na moet je ook telkens een soortgelijke aanpak gebruiken om de vijand te verslaan. Zeker tegen het einde aan begint deze formule zijn gebreken te vertonen, en speel je meer omdat je benieuwd bent naar de verloop van het verhaal, dan voor de gameplay zelf.

Conclusie en beoordeling

Al met al vind ik Prince of Persia een toffe game geworden, hoewel het ook zijn minpunten kent. Het getekende stijltje spreekt aan en geeft een leuke sfeer en een nieuwe draai aan de bekende delen uit de serie. De gameplay blijft ongeveer gelijk, met de focus op klimmen en minder aandacht voor het vechten. Door enkele besturingsproblemen wil dat klimmen niet altijd even lekker werken, maar over het algemeen zal je je er toch goed mee kunnen vermaken. Het vechten komt minder goed uit de verf, en hierbij is de helpende hand van Elika eerder een vloek dan een zegen. De gameplay wordt na een tijdje jammer genoeg standaardprocedure, waardoor je tegen het eind aan eigenlijk niet meer zo veel zin hebt. Over het algemeen is het een goed spel, maar wees gewaarschuwd: het heeft zo zijn gebreken.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Prachtig verhaal
 • Gesprekken met Elika
 • Getekende look
 • Muziek vult de sfeer goed aan...
 • Lekker klimmen en klauteren...
 • Minpunten
 • maar herhaalt te veel
 • dat niet altijd even soepel werkt
 • Vechten stelt teleur
 • Gameplayformule valt na een tijdje in herhaling

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wat een bagger EU update, moet ik hier warm van worden?

 • Tjah, je krijgt het altijd koud van een ps3 update xD

 • leuk

 • Tja….

 • mensen soms vergeten we het nogwel eens maar wij krijgen ELKE WEEK een update en xbox volgens mij onregelmatig en om het half jaar een update dus jah eigenlijk is het best goed want als we om de maand een update hadden dan konden we nu blij zijn dat het zoveel was :P

 • Vorige week al ook al zo kut update.Hopelijk volgende week Haze demo of Devil my cry 4 demo.

 • weetjewelwatjevraagt…

 • we kunnen iedergeval niet klagen er is te meenste een update

 • Het schijnt dat de Haze demo zwaar kut is. (heb ik ergens gelezen) Maar ik ben het er mee eens dat er te weinig conent in zit. (of ga eindelijk eens kaarten introduceren die je in de winkel kan kopen en dan in het psn kan verbratsen.)

 • masterkenly: om het half jaar een update??? Waar haal je die onzin vandaan? Als je eens op een 360 zit moet je eens kijken bij online content dan ga je zien dat er meer dan 360 games zijn die dan nog eens verschillende content hebben. Zo heeft test drive unlimited een stuk of 15 contents. Dus reken maar eens uit… Als ik men PS3 op zet dan zie ik weinig heel weinig in vergelijking met de 360! Dus als je nog eens wat onzin gaat uitkramen denk dan eerst even na als je wil.

 • haze demo zit ik dus echt op te wachten :)

  hopen idd op volgende week

  btw staan ook aantal mooie trailers op de amerikaans pss van nieuwe bios films.  @gsmaster  nee moet je ook nooit doen ps3 met de 360 vergelijken zijn totaal verschillende consoles

  360 is nog een console uit het verleden de ps3 is er 1 met toekomst neem aan dat je dat bedoelt of ?  en idd ps heeft iedere maand wel een update met wat leuke extra`s 360 mis 1 x in het half jaar dus ja hij heeft gelijk !

  en als er dan een update voor de 360 is moet je nog blij zijn dat het gratis is ook voor die crap.  dus ga geen onzin uitkramen.


 • @bennosss  Ben blij dat je die crap in de PSS kan waarderen want goeie games komen er niet uit op je geliefde console……!!!

 • Gehuil altijd iedere week :') Echt zoek een andere hobby.

 • Kane & Lynch: Dead Men, die is niet nieuw hoor volgensmij…!?

 • fanboywars!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • @Jaapie  Kom is uit je grot vandaan, er zijn zat goede games voor de ps3.

  Rachet en Clank, Heavenly Sword, Uncharted, Warhawk, Folklore en er komen er binnenkort nog een paar hele leuke bij. Dat zijn dan de exclusieve games.  Xbox 360 heeft er op het misschien net 1 of 2 meer, maar die is ook alweer een jaartje ouder. Daarnaast gooit Microsoft met zoveel geld dat wat in de eerste plaats exclusieve games voor de ps3 waren dat nu niet meer zijn. Assassin's Creed, Devil May Cry en Unreal bijvoorbeeld. Dus Microsoft komt zelf met weinig leuks. • The Club demo staat er bij mij niet bij.

 • @ Lotus  Hehe misschien 1 of 2?  Gears of war, Halo3, Mass effect, Bioshock, Saints Row.. en dan kan ik nog alle \"net-geen\" toppers op gaan noemen.. want jij noemt Folkore ook, en dat is ook geen topper! De xbox360 heel veel meer topgames dan de Ps3.  Sony komt misschien met meer games uit eigen studio's, maar die games speel je binnen 6 uur uit.. Jippi kay jee!
 • @Lotus

  jij hebt er verstand van!!! altijd dat gezeik dat de PS3 geen spellen heeft! misschien in het begin niet, maar nu is er zoveel goeds, en gt5 en MGS komen er nog aan, en dat zijn exclusives!!!!

 • @furyan NL

  HALO 3 een topper? jezus, ik heb dat misbaksel gespeeld maar tis echt niks! gewoon gehyped net als bij assassin's creed. alle twee dikke tegenvallers!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren